„Az kétségtelen, hogy egyre többször szégyellem, és egyre ritkábban vagyok büszke az országra, amelyben élek. Amiben. Ingerült vagyok, keserű, semmi reményét nem látom annak, hogy a töméntelen sunyi és néma gyűlölség - melynek csupán mérgezett nyílhegye a múlt szombati pogromkísérlet - a közeljövőben oldódna, felszívódna.

Fikció, bár nem túl távoli: embertársam jön velem szemben, se szimpatikus, se anti-, szolid, jóarcú, ahogy rossz felhanggal mondani szoktuk. Egyszer csak megáll előttem, és átváltozik bejelentett ellentüntetővé, akit úgy a békésség, mint a felőle nézve másság fajilag bőszít, és jogaival élve ordítani kezd. Orcáját eltakarja az eltorzult arcával, plusz a csuklya, bakancsnak látszó magas szárú lábbelit, fekete egyenruhát vesz elő, mely kizárólag szabása és színe tekintetében egyenruha, tisztelt bíróság. Molotov-koktélt, utcakövet, tojást, sörösüveget, piros-fehér csíkozású zászlót vesz elő, s táblát "Vesszen a vesszen" vagy "Hunnia nem buzi" felirattal. Kordont vesz elő, hozzám vágja, majd áttöri, rugdosni kezd, végül egy mozdulattal leüt.

Erre ébredek. Erre ébred ő is, s bár elismeri, amit az ügyvéd úr javasol elismerésre, hogy ti. bánja meg a cselekményt, akkor pénzbírság se lesz, azért megjegyezné, hogy az az igazi provokátor, aki őbelőle kivált ilyen nem teljességgel szép dolgokat is, mint bizonyos mások leütésére is alkalmas mozdulatok vélelmezett megtevése. És az nem lehet véletlen, hogy amikor ő az alkotmányos jogait gyakorolja, én pont ott vagyok a fejemmel. S ezt ő, már ne is haragudjon a tisztelt bíróság, nem fogja tűrni, Hunnia a hunnoké, dörgő taps a tárgyalóteremben, éljenzés, további jó ellentüntetést kívánunk.” (Parti Nagy Lajos: A föl- földobott tojás)

 

Nem kapok promóciós jutalékot (sajnos) a Népszabadságtól, ahonnan Parti Nagy írásának utolsó bekezdéseit idézem, de fel kell hívnom a figyelmet a mai (szombati) lapszám Hétvége mellékletének még két idevágó, érdekes cikkére. György Péter (fő foglalkozása szerint) esztéta a többi között azt mondja egy interjúban:

A bekiabálós, dobálós tüntetők között képviselte magát a teljes magyar középosztály. Ez nem a csőcselék. Konszolidált, munkával rendelkező, családos emberek, akik szombat délután nekiálltak másokat megalázni. A problémájuk nem is azzal van, hogy ezek az emberek melegek. Rendben, legyenek melegek, mondja a magyar, de ne legyenek jókedvűek, és főképpen ne akarjanak büszkék lenni erre. Mert ez minden egyes embert, aki frusztrált - és a magyar középosztály elég frusztált - bosszant. Frusztráltak, mert folyamatosan rettegnek az elszegényedéstől, mert elvesztették korábbi biztonságukat. Mert korábban egy zárt, kulturálisan is áttekinthető országban éltek, de a léptékek azóta összeomlottak. Ezért csak addig tudják elviselni, hogy ezek az emberek mások, amíg rejtőzködnek, amíg úgy tesznek, mintha ők is heteroszexuálisok lennének. Amikor egy rövid időre nem így tesznek, hiszen az egész felvonulás valójában arról szól, hogy átmenetileg felmondják ezt a konszenzust, azt már nem viselik el.”

S végül három bekezdés Kis János filozófus (az SZDSZ alapító elnöke) Szégyen, büszkeség, demokrácia c. írásából:

 

„…A gyülekezési jog megszorítására való törekvés mítikus hiedelmeken nyugszik, és azonfelül ártalmas is. Ártalmas először azért, mert az állampolgárok alkotmányos jogait csorbítaná; adott esetben attól a joguktól fosztaná meg őket, hogy megfelelő választ adjanak egy nyilvános demonstrációra, mellyel szemben akkor és ott kellene föllépni, amikor és ahol zajlik. Ezzel a joggal a harmadik köztársaság történetében a baloldal is többször élt; legutóbb ez év április 11-én a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtt. Valóban az volna a szocialista politikusok és értelmiségiek szándéka, hogy önként lemondjanak a békés ellentüntetéshez való jogukról? S ha így volna: valóban azt hinnék, hogy másoktól is elvehetik ezt a jogot?

Másodszor, ártalmas a szabadságkorlátozó hevület azért is, mert olyan helyen keresi a politikai erőszak megfékezésének eszközeit, ahol azok nem találhatók. A politikai randalírozók nem a gyülekezési szabadság védelmével élnek. Kívül helyezik magukat a jogon általában, és így a gyülekezési jogon is. A hatályos törvény alapján is el lehet járni velük szemben.…

…Az ellentüntetések betiltatásához vállalni kellene a politikai felelősséget, ehhez pedig a 2006 ősze óta mindinkább elbizonytalanodó kormány a jelek szerint nem elég erős. Ám azzal áltatja magát, hogy nem autoritásvesztése, hanem a "parttalan" gyülekezési szabadság köti gúzsba. Tehetetlenkedése mindenesetre a neki alárendelt végrehajtó szerveket is elbizonytalanítja, és olyan légkört teremt, amelyben rendre zavaros motivációjú bírói ítéletek születhetnek, ez pedig őt magát is tovább gyengíti…”

 

Szerző: rás  2008.07.12. 16:33 8 komment

Címkék: györgy péter kis jános parti nagy melegtüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr984928928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_32012 2008.07.12. 18:36:39

Kis János gondolatait szeretem, bár nagyon elszakadtak a valóságtól, mióta csak a kelenhegyi úti villából szemléli a történéseket. (Szomszédok voltunk, szép kutyája van). Mi az, hogy "mítikus hiedelmeken nyugszik"?, osztán nem fejted ki. Miaz, hogy rossz helyen keresik a megoldást, merthogy a meglévő szabályokkal és eszközökkel megoldható lenne? Mondd ezt el Kis 13 János törzsnek, de pontosan, hogy mit kéne tennie! Amikor a bíróság a tojást és a paradicsomot jóváhagyja, mint demokratikus véleménynyilvánító eszközt (tudom, félremagyarázta a baloldali zsidó sajtó, ilyet ők nem mondtak), de valahogy mégis felmentettődtek. Igen, a harmadik bekezdéssel egyetértek. Ez a kormány ezt a problémát már nem tudja megoldani, sem így, sem úgy. Tényleg szomorú vagyok, de nem félek ov hatalomátvételétől. Legyen. Lássuk a farbát!

Ismeretlen_46946 2008.07.12. 19:09:50

thomas: Én rendesen belinkeltem a teljes cikkeket, ott Kis János (a kutyát se érdekli) részletesen kifejti. Amúgy számomra a legelgondolkodtatóbb György Péter véleménye. Én is várom ov-t. v.ö.: Dürrenmatt: A nagy Romulus

thomas 2008.07.12. 19:29:02

jesszus, én kisjánoshoz beszéltem, de nem volt egyértelmű, bocs :(

Ismeretlen_31312 2008.07.13. 11:47:24

Megdöbbentem azon, hogy György Péterrel mennyire egyet tudok érteni. Pedig emlékszem egyetemista koromból, hogy GYP szerint a meleg témát nem kellene feszegetni. Más témában adott nyilatkozataival sokszor nem tudtam mit kezdeni és nagyon nyakatekertnek tartottam. Ha középosztálynak akár csak egy kis része erőszakossá válik az valóban súlyos válságjel. Ha pesszimista lennék, azt mondanám, hogy ez egyenes út lehet a polgárháború felé. Még jó, hogy optimista vagyok :)

thomas 2008.07.13. 13:24:43

György Pétertől azt kérdezném tisztelettel, hogy hol látja csíráit valamiféle tömeges demonstráció lehetőségének? Ki szervezné, ki az akire hallgat aza bizonyos középosztály? Mindenki a túloldalon van, a baloldali értelmiség mozgósító ereje nulla. A Hollán Ernő u. nem jó példa, az egy konkrét eseményre szerveződött promt megmozdulás volt, bár Gyurcsánynak majdnem sikerült lerontania, ha Schrőder nem segít. Szomorú vagyok, de nem látom a megoldást. Amúgy meg a jövő évi melegfelvonulásra iszonyú korai szervezni. Félő, hogy azt már a vezénylőtábornok csapata fogja szervezni, és nagyobb rend lesz, mint gondolnánk.

Ismeretlen_46946 2008.07.13. 14:00:44

thomas: Te most optimista vagy, vagy pesszimista-e vagy? (Utolsó mondat). Optimistán vagy pesszimistán mondod, hogy ez a világ a lehető világok legjobbika. (Tudom, nem mondod.) (b*sza meg, egyre bonyolultabbak a számtanpéldák, az előbb nem tudtam jól összeadni a 22-t meg a 25-öt; most drukkolok.

thomas 2008.07.13. 14:53:50

Van jó munkám, szeretett családom, néha nem értem, mért járatom az agyam. Rosszul szocializálódtam. :D (Nekem most egyszerűt adott, tudja, hogy nem értek a matekhoz.)

Ismeretlen_31312 2008.07.13. 15:29:19

Nekem izzadtságcseppek jelennek meg a homlokomon, ha számolni kell (mintha nem lenne elég ez a 35 fok). Thomas: először nem értettem ezt a vezénylőtábornokot, aztán leesett. Ha jövőre nem is biztos, de legkésőbb 2010-re így lesz.
süti beállítások módosítása