"...én, aki fehér vagyok, én, akinek állása van, én, aki reggeltől estig gürcöl a családjáért, én, aki tisztelem a szüleimet, én, a keresztyén, én, a férfi, én, a heteroszexuális, én, a még potens fiatal hím, aki bizony megfordul a csinos menyecskék után, én, az egészséges, én, a hazafias, én, a hagyománytisztelő, én, aki hű vagyok a történelmünkhöz, én, aki szeretem a természetet, én, aki respektálom a tekintélyt, én, aki nem kívánom a másét, én, aki rendet akarok, tisztaságot, közbiztonságot, én, aki a magamfajtával érzem jól magam, én, aki otthonosságra vágyom és otthon is vagyok, én, aki együtt kirándulok és sportolok a cimboráimmal, én, aki rendben tartom a házam táját és rendszeresen szervizbe viszem az autómat, én, aki eljárok a kötelező tüdőszűrésre, én, én, én, én, én, én, én - én nem tűröm, hogy ők, az idegenek mondják meg nekem, hogy hogyan éljek, akik nem akarják, hogy úr lehessek a saját hazámban, akik filozófiailag és szexuálisan elcsábítják a gyerekeimet, ők, ők, ők, ők, ők. Én csak magamért állok ki meg az olyanokért, mint amilyen én vagyok. Én, én, én. Azt, aki nem olyan, mint én, öreg, beteg, sötét bőrű, buja, buzi, tétlen, azt én nem tartom el az adómból. Őt nem. Őt nem. Őt nem. S aki azt mondja, hogy ez nem szép, az nem normális, természetellenes, ferde hajlamú, romlott. Haljon meg. Haljon meg ő. Ő, ő, ő. Én őt nem hallgatom meg, én csak azt hallgatom meg, ami engem magasztal, dicsőít, erősít, véd, szolgál, segít. ..." (Részlet Az ellenforradalom lelki szegényei c. elkeseredett esszéből - pamfletből? -, Élet és Irodalom, 2008. aug. 15.)

Nem könnyű olvasmány, sok minden vitára ingerel - de gondolkodásra, eszmélésre is.

Szerző: rás  2008.08.18. 23:11 23 komment

Címkék: tgm

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr634928948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_78065 2008.08.19. 09:47:17

Ugye nem akarod azt mondani, hogy TGM-nek baja van azokkal az emberekkel, akikre az első 10 sor vonatkozik? Mert a következők tartalma már egy csúnya társítás valamiféle xenofób aberrációval, egy oda nem illő csavar, ami a normálist abnormálissá konvertálja.

Ismeretlen_51043 2008.08.19. 09:52:48

hát ha én most ezt a TGM-írást végigolvasom, kirúgnak kmk miatt :(

Ismeretlen_46946 2008.08.19. 10:23:05

979: Én nem akarok semmmit mondani, azon kívül, amit mondtam. Ha érdekel, hogy TGM-nek kivel-mivel van baja, akkor nem tudod megspórolni a két kolumnás, fárasztó (és szerintem sok tévedést, sok túlzó vádat tartalmazó, de a lényegét tekintve komoran igaz) cikk elolvasását. Ha nem érdekel, az más. hphp: a kmk-t a rendszerváltás a munkahelyekkel együtt eltörölte; viszont valóban kirúghatnak bárhonnan bármiért. Ennyit nem ér TGM sem :) Olvass délután, este, nyugiban.

Ismeretlen_10155 2008.08.19. 15:57:27

OFF: kmk-miatt egyébként sem rúgnak ki. ez egy büntetőjogi tényállás volt a "boldog Kádár-érában", amit a munkanélküliségre állítottak fel. egyébként akkor mindenkinek volt munkahelye -- még azoknak is, akik valójában nem is dolgoztak...

Ismeretlen_46946 2008.08.19. 16:34:31

drc: nem a munkanélküliségre (ami - mint helyesen megjegyzed - nem volt), hanem a munkakerülésre.

Ismeretlen_10155 2008.08.19. 17:34:00

hosszú-hosszú mély jogfilozófiai boncolgatások útján most bizonyíthatnám, hogy ez (jogpszichológiai értelemben) tulajdonképpen a Nyugat-Európában a középkorban szokásos, a csavargásért azonnali halálbüntetést "kiszabó" jogszokás modern kori továbbélése volt. (ti. egyes területeken az volt a szokásban, hogy az úton talált csavargót ott helyben felhúzták a katonák az első fára -- mindenféle időrabló kérdezősködés nélkül.) no persze nem akarom én efféle marhaságokkal bágyasztani a kedves olvasókat!

Ismeretlen_46946 2008.08.19. 17:54:04

A jogfilozófiai megközelítés helyett a társadalompolitikait javasolnám.

Ismeretlen_10155 2008.08.19. 18:21:32

akár...

Ismeretlen_31312 2008.08.19. 19:26:34

A KMK-ról nekem először az OSZK könyvtáros-mennyországa jutott eszembe. A wiki-n azt olvastam, hogy ez a bűncselekmény már 1913-ban is létezett és József Attilát is előállították emiatt. Jelzem a munkakönyv se kádár-kori találmány!

Ismeretlen_46946 2008.08.19. 19:49:16

B*tok meg, ne ezen a hülyeségen rugózzatok! (Elnézést, kicsit elragadtattam magam, de itt marad.)

Ismeretlen_21227 2008.08.19. 20:24:40

"egy csúnya társítás valamiféle xenofób aberrációval, egy oda nem illő csavar, ami a normálist abnormálissá konvertálja" Mi a normális? Mi az abnormális? Felelj meg az elvárásoknak vagy ne törödj azokkal? Úgy élj, hogy felelj meg az elvárásoknak, miközben nem vagy boldog, vagy ne törödj mások véleményével csak a saját egyéni boldogságoddal? Vegyük elő ismét a "kőtáblát" a tíz parancsolattal és idézzük meg Mózest? Mi a norma?

Ismeretlen_46946 2008.08.19. 22:26:54

Érdekes követni, hogy egy számomra teljesen egyértelmű és fontos szöveg miféle asszociációs elágazásokat eredményez. Kripe: Gondolom, filozófiai, etikai alapkérdéseidre nem egy kommentboxban remélsz választ. De mert tudom/érzem, hogy ezek most neked fontosak, röviden a véleményem: boldognak kell lenned, de nem tehetsz másokat boldogtalanná; a normálisnak számomra nem az abnormális az ellentéte (ezt értelmezhetetlennek tartom), hanem a normanélküli; a normák változóak, de azt gondolom, hogy minden norma jobb a normanélküliségnél - legfeljebb nem tartod be, de tudod, hogy van erkölcsi törvény, és tudod, hogy miért szeged meg. (Nem hiszem, hogy most sokkal okosabb lettél.)

Solvere volo · solvvolo.blogspot.com 2008.08.20. 02:47:09

Gondoltam, hogy nem mesz el szo nelkul az iras mellett :) Tenyleg fontos es gazdag szoveg, talan tulsagosan is komplex, hogy csak igy nekiessunk megbeszelni. Nekem, szokas szerint, az elevenembe talalt: lenyegben en vagyok az, "Akinek itt nem tetszik, húzzon el" - megtettem, azert es ugy, ahogyan irva vagyon. Fogcsikorgatva es verzo szivvel, de honvagy nelkul: mar egtek a barrikadok, amikor eljottem, ez pedig nem az en Budapestem, otthon is mar honvagyam volt. Sajnalom, de megvaltoztatni nem tudom, legfeljebb a sajat eletemet, meg a kicsiet. Igen, sullyedo hajo. A tarsadalompolitika mellett kivancsi lennek, mas fulenek is olyan szep-e, ahogy TGM a magyar nyelvet hasznalja. Norma meg szerintem egy szep noi nev...

Ismeretlen_46946 2008.08.20. 09:16:59

S.v. Gondoltam rád közben. :) Az "akinek nem tetszik..." itt csak mellékmotívum, de megértem, hogy téged ez talált el. Nekem se tetszik, és ha fiatalabb lennék, meg lenne egy használható szakmám, én is elhúznék - csak nagyon hiányozna a város, az emberek. A város bizonyos (magántörténelmi) szempontból és persze csak bizonyos - nekem nagyon fontos - emberek. Az, ami a hazát teszi. TGM arról ír - elkeseredetten, nagyon sok túlzással -, hogyan verődik szét ez a haza. Norma! :) http://tinyurl.com/5vx873

Solvere volo 2008.08.20. 16:33:34

Ras: sztem nem csak mellekmotivum. Reszemrol, mondhatni, tettleges egyetertes :) Valojaban megijedtem, pont attol, amit TGM leir. Hogy semmifele minimum nem mukodik mar. A munkam specialis jellegebol adodoan nagyon kozelrol (testkozelbol, hehe) nezegettem a tarsadalom nagyon szeles szeletet (tkp az egeszet). Durvan durva. Az "underclass" mar akkor is hatranyban van, ha csak levegot vesz. Erdemben segiteni, egyenkent, gyakorlatilag lehetetlen. A "tobbsegi" intolerancia es kepmutatas hatborzongato. Kolcsonos aggressziot szul, ami barmelyik pillanatban robbanhat, es robban is. Ezek a feszultsegek mar atjarjak az egyebkent politikamentes, abszolut privat szferat is, es ez nagyon nagy baj, mert igy csak ujratermeli magat megoldas helyett, viszi a penzt, energiat, eletkedvet. A szocialis rendszer draga, viszont cserebe igazsagtalan es nem hatekony, hemzseg a visszaelesektol. Nekem is hianyzik a varos es hianyoznak emberek. Meg a hulye munkam is hianyzik. Es egzisztencialisan is otthagytam csomo mindent. De a ferjem egy ugyelet utan azzal jott haza, hogy o nem ol tobbet embert, visszajovunk. Ugy erzem, szinte az utolso pillanatban jottunk el, amikor bennem(unk) legalabb megvolt meg valami moralis minimum, amibol ujra lehet kezdeni. Ha meg maradunk par honapot, biztos megertem, miert van szukseg a parasztaldozatokra, hogy aki "nem normalis", miert is nem er annyit. Konkretan mit tartasz tulzonak az irasban? Mert a "haljon meg" pl nem tulzo sajnos...

Solvere volo 2008.08.20. 16:47:58

Rasszizmus-homofobia-kapitalizmus-rendorterror ugyben pedig vegkepp zavarban vagyok. Ahol most elek, tulzas nelkul nincs ket egyforma szinu ember az utcan. Oriasi kulturalis gazdasagi (ha tetszik normabeli :) ) kulonbsegek vannak. (Mert amit odahaza kulonbsegnek gondolunk, pl cigany es belbudai lakos kozott, azert, lassuk be, valojaban semmi. Valojaban nagyon is kozos a kulturank, az eteleink, oltozkodesunk, unnepeink. Nagyon is ertjuk egymast, talan pont az a baj.) Itt igazi kapitalizmus van, volt is mindig, meg is szivjuk idonkent (pl a magankezben levo eromu latvanyosan nem volt jo otlet par eve). Az intezkedo rendor akkora gepagyuval maszkal, mint en magam. Szinte minden nap van demonstracio a varosban, teljesen bekesen, mosolygos biciklisrendor biztositja a menetet (gepagyu nelkul). Mukodik a szocialis halo. Mukodik a civil szfera. Par hete gazrobbanas miatt betort ejszaka sok uzlet kirakata - nem fosztottak ki. Viszont: itt is mocskos a politika, korruptak a politikusok, igazsagtalanok a haboruk, stb, stb. De a mindennapi eletben ebbol semmit nem erezni. Hazasodhatnak a melegek, mindenfele szinu emberek bekesen elnek egyutt, ha fagy, halozsakot osztanak a csoveseknek, egymastol harom lepesre demonstralnak Tibet mellett es ellen, es a repterrol visszaforditjak torockait (ugye, nem baj, ha nem irom nagybetuvel...). Es tenyleg nem ertem, itt miert tud mukodni, Europaban miert nem.

Solvere volo 2008.08.20. 17:00:33

Sajnalom, ugy latszik, teleirom a blogodat... :) Azzal en nagyon egyetertettem, amikor valamelyik (talan nepszabis) irasban azt irta, "tessek eszrevenni: az antiszemitizmus mar egyszeruen passze" (akarmennyire szivugyem is, k-eu-i neurozisunk, ugye). A magyar tarsadalom, ugy tunik, nagy erokkel szetveri sajat magat az avittos, provincialis kis hulyesegeivel, mikozben totalisan keszuletlen arra, ami var ra. TGM osszehasonlitasa a Olaszorszaggal pl azert santit, mert ott "igazi idegenek" vannak, nem az olasz tarsadalom egy mizerabilis csoportja ellen iranyul a megkulonboztetes. Egyelore nem vagyunk igazan nagy bevandorlasi celpont, de vaksag nem eszrevenni, hogy egyre tobb "igazi" idegen van Mo-on is, valodi kulturalis es ertekrendbeli kulonbsegekkel, es ezt (az egyre novekvo) tomeget semmilyen szinten nem tudjuk kezelni. Gyakorlatilag tarsadalmon kivuliek. Ha a bevandorlasi hullam Mo-ot is eleri (marpedig eleri), gazdasagi es szocialis katasztrofahoz fog vezetni, es keservesen vissza fogjak sirni az arpadsavos atyafiak, amikor meg csak a ciganyokra lehetett acsarogni. Tenyleg nem tudom, mi fog tortenni, ha Afrika nyomorult embertomegei egyszer kepesek lesznek nagyobb hullamokban megindulni a gazdagabb vilag fele, a fegyveres jaror erre tenyleg nem hosszutavu megoldas. Es most tenyleg abbahagyom es bocs :)

Ismeretlen_46946 2008.08.20. 17:25:25

Solvere volo: Minden szavaddal egyetértek, és nagyon köszönöm a kiegészítéseidet. A lényeghez képest nyilván másodlagosak-harmadlagosak, amivel nem értek egyet TGM írásában. De szerintem például nagyon igazságtalan Bíró Andrással szembeni kritikája, természetsen nem igaz, hogy nincsenek már demokráciavédő közírók; és túlzottnak tartom Berlusconi és Sarkozy sima lefasisztázását (noha tegnap Benedek pápa is közel járt ehhez!). És noha nagyon nem szeretem Gyurcsányt, az MSZP-t pedig tehetetlen és/vagy korrupt balf*k bandájának tartom, de azért nem tennék egyenlőségjelet közéjük és a Magyar Gárda közé. ismétlem: a lényegben, tehát abban, hogy a magyar középosztály és politikai elit - politikai árnyalattól függetlenül - öngyilkos módon kirekeszti, a sárba tiporja a társadalom alsó egyharmadát, és különösen a legvédtelenebbeket - ebben nincs vitám vele.

Solvere volo · solvvolo.blogspot.com 2008.08.20. 19:25:13

TGM sokszor (tunik) igazsagtalan(nak) a "tobbi irastudoval" szemben. Sztem azert, mert o sokkal nagyobbnak latja az ertelmiseg felelosseget (es nem csak az koziroket, a tiedet meg az enyemet is). Van a vilagnak olyan resze, ahol igaza is van. Odahaza - nem tudom. Nem fair felelosseget pakolni valakire, akinek zero respektje van. Persze, ahogy viselkedik(unk), mitol is lenne. A Fidesz-Garda-MSZP kisebb-nagyobb-egyenlosegjelek kerdeseben Rad is gondolva raktam ki nalam az ujabb (mitteszisten) Weores S idezetet, Mehmet es Lipot privat parbeszedet, a vertikalis szakadekrol es nagy horizontalis egyetertesrol.

Solvere volo 2008.08.20. 20:26:05

Szivesen meghallgatnalak Weimar - nem Weimar kerdeseben is :)

Ismeretlen_46946 2008.08.20. 23:29:11

S.v. A Weöres-idézet gyönyörű, de a politikai párhuzam szerintem nem áll meg; legalábbis ennyire még nem vagyok cinikus. :) Vagyis nem gondolom, hogy titokban szeretnék egymást, még ha annak, amit tesznek ebből a szempontból - underclass - ugyanaz is az eredménye. Weimar biztos elő fog kerülni - szerintem azt éljük.

Ismeretlen_78065 2008.08.22. 09:24:52

Berlusconi máris fasiszta? Azt hittem, egy kicsit több idő kell majd ehhez (bár múlt héten a melóban 2 hetet jósoltam).

Ismeretlen_46946 2008.08.22. 11:02:23

http://tinyurl.com/6jjzm2 (Ilyenek ezek a komcsik.)
süti beállítások módosítása