Az előző bejegyzéshez (is) kapcsolódva, azoknak, akik hajlandók gondolkodni:

"...A centrumban és a félperiférián megfogyatkozott lélekszámú, ezért csökkenő politikai súlyú ipari proletariátusnak mint az ellenállás középpontjának a rangvesztése avval a következménnyel jár, hogy a szociális küzdelmek nem annyira "a tőke" vagy (az ipari proletariátushoz hasonlóan, korporatív-kulturális értelemben eltünedező) "burzsoázia" ellen folynak, hanem az államnak mint zsákmánynak a fölosztásáért. A néhai "jóléti állam" alapját a fordista nagyipar fejlődésének, illetve a növekvő életszínvonallal és brutális állami erőszakkal (egyszerre) féken tartott proletár ellenhatalom "beépülésének" az egyensúlya jelentette - amit jól jelképezett a konzervatív és a szocialista-kommunista nagypártok sok évtizedes stabilitást biztosító, néhol csak hallgatólagos társuralma Londonban, Párizsban, Rómában, Bonnban, Bécsben és másutt. Ennek gazdaságilag a neokonzervativizmus, politikailag Kelet-Európa 1989-i fordulata vetett véget, távolabbi kiváltó oka pedig a technikai fejlődés folytán drasztikusan megnövekedett relatív kizsákmányolás (azaz a munkaintenzitás növekedése) volt, amelyhez hozzáadódott a szakképzett munka leértékelődésének következményeképpen a néptömegek gyors kulturális hanyatlása és az "osztályöntudatos szervezett munkás" világtörténelmi típusának az elcsökevényesedése. A globális proletariátus az ázsiai tekintélyelvű, diktatúrás vagy féldiktatúrás államokban működteti az ipar zömét, a centrumban és a félperiférián főleg a szolgáltatások maradnak - és a csereértéket termelő "munkatársadalomban" elhelyezhetetlen milliók.

Ez olyan helyzet, amely a hagyományos munkásmozgalom szokványos politikai ideológiája számára átláthatatlan. A két évszázadig gyakran bevált harci módszerek alkalmazhatatlanok. A hagyományos baloldal - egyenlősítő, emancipációs és fölvilágosító - morális pátosza úgyszintén alkalmazhatatlan, szembekerül a társadalom "aktív" részének "járadékvadász" gazdasági éthoszával. A kevés adófizető által fönntartott, ezért (is) csökkenő erejú, hatáskörű, államellenes ideológiákkal kormányzott állam marad az egyetlen (amúgy közutálatnak örvendő) reménység..."

TGM (szokás szerint nem könnyed) írása a mai Népszabadságban

Egyetérteni nem kötelező.

Szerző: rás  2008.12.17. 11:45 23 komment

Címkék: sztrájk osztályharc

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr644928997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2008.12.17. 14:42:56

-- (láttam, elolvasom.)

Solvere volo 2008.12.17. 19:12:34

A Golgafrincham bolygo lakoi, tortenelmuk egy boldog pillanataban urhajoba pakoltak kozeposztalyukat, mely fokent fodraszokbol, PR-menedzsrekbol es telefonfulkemosokbol allt, es kilottek oket egy tavol galaxisba. Nekik azt mondtak, azert, hogy atmentsek kulturajukat es ott uj civilizaciot epitsenek, de valojaban csak szabadulni akartak toluk. A Vilagegyetem szeszelye folytan ez az urhajo egy kicsi, kek bolygon ert foldet, leszallas kozben az urhajo megsemmisult, igy sertetlen utasai a bolygon rekedtek. A bolygon oshonos kedves, szelid es intelligens majomemberek mellettuk kipusztultak, igy ezt a szep kek bolygot, melyet Foldnek neveznek ma a fodraszok, PR-menedzserek es telefonfulkemosok leszarmazottai nepesitik be. Golgafrincham tobbi lakoja, a nagy koponyak, illetve azok, akik tenylegesen csinaltak is dolgokat (aka proletarok) egy minden eddiginel viragzobb civilizaciot hoztak letre, amig ki nem pusztitotta oket egy rejtelyes kor, ami egy piszkos telefonhallgatobol indult el. (D. Adams Vendeglo a Vilag Vegen alapjan.)

Ismeretlen_51043 2008.12.18. 11:32:26

Adams az isten :)))

Ismeretlen_46946 2008.12.18. 11:53:56

hphp: ??

Ismeretlen_51043 2008.12.18. 14:01:46

Douglas Adams természetesen :)

thomas 2008.12.18. 17:12:39

TGM megint penge az elemzésben, és hótgyenge a megoldások keresésében.

Ismeretlen_10155 2008.12.18. 18:07:16

OFF: @hphp: igen, gondoltam már rá én is, hogy részt vegyek a törölközőnapban a mester tiszteletére...

Solvere volo 2008.12.18. 18:39:03

hphp: Es ezzel talan meg Nietzsche is egyetertene ;) thomas: Jaja, abszolut egyetertek. Ahogy oregszik, egyre inkabb felvesz egy ilyen ezsaiasi profetikus pozt, es a tokeletes elemzesek mindig valami dorgedelembe torkollnak. Lehet (biztos), hogy en egy igen egyszeru szerkezet vagyok, de nem latom a vilagveget. Azt azert lehetett sejteni, hogy a kapitalizmus is egyszer passze lesz, nem? Azt is lehetett sejteni, hogy a nyugati vilag gazdasagi hegemoniaja (+-USA) egyszer veget er, nem? Azt is lehetett sejteni, hogy ez nekunk nagyon fog fajni, nem? Ha arra gondolok, hogy az itteni Szent Mihaly korhaz ujonnan epulo, csilivili kutatointezetet Li Ka Shing Reasearch Institute-nak hivjak, es nem azert, mert a fo szponzornak egy likas inge sincs, akkor akar azt is sejthetem, hogy most fog fajni. Azt is sejthetem, hogy a gazdasagi valsag sulyos aggressziot szul. Nemtom. Nem ertek a tarsadalomtudomanyokhoz, realiakon nevelodtem. Szerintem az egyensulyi rendszerek ilyenek, kibillen, visszaall, kibillen, visszaall, vagy visszaall egy masik egyensulyi allapotba, addig, ameddig. A mi bolygonk egy ilyen letforma... A dolog megoldasa lehet, hogy nem ott van, hogy magunkba revedunk, hogy ez a borzaszto kozeposztaly milyen mar megint. (Az, de az most mar mindegy.) En ott sejtenem a megoldast, hogy mandulaforma szemekbe nezunk melyen: hogy nottek ki magukat ennyire? Es mive is pontosan? Es mi az, ami ebbol OK, es mi az, amit nagyon nem szeretnenk? En azt hiszem, erre van az elore, es nem a Toke utannyomasainal. Hacsak nem a Nostradamus-felerol van szo :)

Ismeretlen_102949 2008.12.18. 19:46:46

Valóban. A tőkét nem utánnyomni kell, inkább a mostani generáció Marxának kellene végre megírnia a jelenkor Tőkéjét..(Ha Marx lennék, én bizony már megtettem volna.) A válasz különben egyszerű. A mandulaszeműek a nyugati kultúrához képest sokkal inkább kollektivisták, benne van a vérükben, hogy dolgozni kell, mint a barom, ráadásul sokkal többen is vannak, mint mi. Valóban természetes volt, hogy a Kelet egy napon le fogja hagyni a dekadens, lusta, versenyimádó, individualista nyugati világot. (Valamiért úgy tűnik, hogy Kínát nem nagyon éri el a gazdasági válság.:) Őszintén szólva örülök neki, hogy megtörtént, már csak azért is, mert végre tényleg eljött az idő, hogy magunkba nézzünk: A kapitalista termelési mód valóban egyenlő a fejlődéssel, a növekedéssel, vagy inkább válság, háború és világkatasztrófa fakad csak belőle folyamatosan?

Ismeretlen_102949 2008.12.18. 19:47:54

(Az mindenesetre kiderül a cikkből, hogy TGM egyhamar nem fog Tőkét és Kommunista kiáltványt írni.)

Ismeretlen_31312 2008.12.18. 20:22:56

Válság, háború és katasztrófa azóta van, amióta ember az ember. Sehol nem volt még kapitalizmus, amikor már vígan lemészárolták egymást az emberek, földért, pénzért vagy akár ideológiai okokból. Bár Kínát nem érinti a válság, mégis a világ minden tájáról éppen a kapitalizmus fellegváraiba akarnak a legtöbben bejutni és ott megtelepedni (Észak Amerika és Európa). Érdemes elolvasni az egész válságozás kapcsán Hamvas írását a mostani HVG végén.

Ismeretlen_46946 2008.12.18. 20:42:18

hphp, Solvere volo: ünnepélyesen megfogadom, hogy pótolni fogom műveltségem lyukai közül Adamset. (Szégyellem magam.) többeknek: TGM-et valóban az elemzéseiért érdemes elsősorban olvasni; nekem plusz még azért, mert a nézőpontja a mai politikai elemzők közül a legközelebb áll hozzám. Prófétákra pedig nem azért van szükség, hogy megmondják a jövőt (nem tudják - ők sem tudják), hanem hogy legyen, aki figyelmeztet a normákra, erkölcsre, legyen, aki ébren tartja őket.

Ismeretlen_46946 2008.12.18. 21:21:11

Platen: Mintha öngólt lőttél volna ezzel a Hamvas-cikkel. H.B. 1935-ben azt írja, hogy mindenki hülye, hivatásos rettegő vagy szenzációhajhász, aki válságról, a nyugati kultúra alkonyáról beszél. "...amikor krízisről beszélnek, és válságzsivaj van, tulajdonképpen valami végtelenül egyszerű és természetes dolog történik: az, ami mindig történik. Valaki túlzott érzékenységgel reagált arra, ami nem éppen kedvező... Nincs itt vége semminek, nem alkonyodik a nyugati kultúra, semmi sem megy tönkre. A világ változik, de ez a természete. Fölösleges olyan eszeveszetten félni attól, ami jön: lényegesen nem fog különbözni attól, ami ma van, s ami mindig volt." A cikk: http://tinyurl.com/4wyeok Emlékeztetőül: Hitler már két éve hatalmon volt, három év múlva Magyarországon elfogaják az első zsidótörvényt, négy év múlva elkezdődik a világháború, amelyben 50 millió ember halt meg, és amely az első (két) atombomba ledobásával végződött (valamint "Jaltával")...

Ismeretlen_10155 2008.12.18. 21:59:26

..na jah. valóban nem volt miért félni. =)) (akkor már.)

Solvere volo 2008.12.18. 23:02:45

#ras: Mindenkeppen potold, az egesz Douglas Adams-jelenseget, kulonos tekintettel az Utoljara lathato-ra! Elvezni fogod. #AvPlaten: Hogy Kinaban mi van, azt szerintem senki se tudja. Kina gazdasagarol nemigen tudok sokat, de WHO-jelentest olvastam Kinarol: iszonyu. A gyogyszerrezisztens tbc-helyzetet mentek felmerni. A kinaiak elrejtettek a betegeket az ellenorok elol: bezartak a liftbe, es megallitottak ket emelet kozott, masokat mentoautoval vittek a varosban korbe-korbe, amig az ellenorzes tartott. Es ezek csak azok, amivel bebuktak. Hivhatod kollektivizmusnak, hogy gondolkodas nelkul bealdoznak embereleteket "magasztos" celokert - nekem elfogadhatatlan, meg ha pillanatnyilag hatekonynak tunik is. A kerdes az, hogy meddig ivelhet meg felfele ez a gorbe? Es milyen kovetkezmenye van? Mert amit pl kornyezetszennyezesben csinal Kina vagy India, az iszonyat, es ennek kozosen isszuk meg a levet, a szo szoros ertelmeben. A kapitalizmus be fog dolni, de nem par honap alatt. Jo lenne arrol olvasni inkabb, merre fog dolni, hogy ne alljunk mar ala, ha nem feltetlenul muszaj. Bar "kell egy szigoru hitterito" is, csak hogy Rejto se pihenhessen ma nyugodtan :)

Ismeretlen_102949 2008.12.19. 07:29:34

„Válság, háború és katasztrófa azóta van, amióta ember az ember. Sehol nem volt még kapitalizmus, amikor már vígan lemészárolták egymást az emberek, földért, pénzért vagy akár ideológiai okokból.” Rendben van, válságok mindig voltak, de a régi vágású (kapitalizmus előtti) válságok nem azért robbantak ki, mert egyetlen gigantikus pilótajáték volt az egész világgazdaság, hanem olyan egyszerű okai voltak, mint pl. a rossz termés, vagy az éppen aktuális uralkodó elmeállapota stb. Egyébként Kínát nem nagyon szándékozom védeni, de őszintén szólva a kutatásokkal, jelentésekkel, és az ilyen sztorikkal kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok.. (Ezt a városban való körbe-körbe hordozós történetet már pl. más verzióban is hallottam.) Annyira szerintem nem nagy a kivándorlás, csak a gyakorlatlan európai-amerikai szem minden távol-keleti embert kínainak néz. Mondjuk annyira azért mégsem lehet rossz hely Kína, ha legalább egymilliárd kis mandulaszemű mégis otthon maradt;) Sokaknak ebből a milliárdból biztos meg lett volna/ meg van a lehetősége arra, hogy lelépjen. Ja és ott volt az olimpia is. OK, propaganda, kirakatesemény, stb. nekem mégis úgy tűnt, hogy a kínaiak határozottan boldogok amiatt, hogy ők kínaiak, jól érzik magukat saját selymes bőrükben és világhatalommá váló országukban, továbbá valamennyien büszkék és vidámak.

Ismeretlen_31312 2008.12.19. 09:04:48

Rás: az talán valóban túlzó, hogy egyáltalán nem kell félni. Ugyanakkor az emberiség "permanens apokalipszisben" él, nyilván a most élő embereknek a legnagyobb és legsúlyosabb csapás a II. világháború volt. Azonban egy adott kor állapotához és fejlettségéhez mérve már voltak hasonló katasztrófák, csak azok nekünk már olyan távolinak tűnnek, hogy bele se gondolunk mi történt. Nekünk európaiknak pl. kevésbé fáj, hogy a világ legnagyobb genocídumában mit műveltünk az Indián lakossággal (persze, ebben nem minden európai nép vett részt). És minden rettenet ellenére sem szűnt meg Európa és még a nyugati civilizációnak sem áldozott le. Nem kétséges, hogy egyszer ennek is vége lesz. Persze az is fontos, hogy TGM figyelmeztessen, csak ez sajnos pusztába kiáltott szó. Egyetértek Solvere volo-val és Thomassal, hogy szép ez az elemezés, de nem visz közelebb bennünket a megoldáshoz. Az erkölcsre nem figyelmeztetni kell, hanem nevelni. Clodius: kissé leegyszerűsítve látod a történelmet. Mi köze volt a terméshez vagy az uralkodóhoz a Rózsák háborújának Angliában, vagy a 30 éves háborúnak? Nem volt pilótajáték valóban, helyette úgy viselkedtek az emberek, mint az oviban, csak sajnos LEGO helyett fegyver volt a kezükben. Hirtelen nem tudok statisztikát arra, hogy hány kínai hagyta el Kínát, de azért nem lehet annyira jó ott pl. a parasztságnak, ugyanis nagyon titkolják, de kiszivárgott hogy több száz lázadás és tüntetés volt a parasztság körében az elmúlt években. Tény, hogy van egy ébredő kínai büszkeség, meg hogy teljesen más az ő világfelfogásuk, de Kínában leginkább a kínai érezhetik csak jól magukat, míg Európában elvileg bárki.

Ismeretlen_102949 2008.12.19. 12:10:02

A kulcsmondat szerintem pont az utolsó, Európában jólérezheti magátg "elvileg bárki." Elvileg. (Mindent egybevetve azért lehet jobban jártam volna, ha diáklány leszek Kínában, nem peedig anarchista Magyarországon, bár ki tudja. Egy biztos - szebb lennék.) Lehet valóban felületes a történelemszemléletem, remélem nem vagyok túl nagyképű, ha én azért nem érzem annak:) Van különbség a kapitalizmus előtti és utáni válságokban. Világméretű válságot eddig a történelem folyamán csak a kapitalistáknak sikerült okozniuk, másoknak még nem nagyon. (Ha csak nem tekintjük az egész középkort egy nagyon sokáig elhúzódó globális válságnak.)

Ismeretlen_46946 2008.12.19. 17:02:58

Clodius: nem akarok (most) belemenni a Kína-vitába; az ez ügyben itt megszólalóknál én megértőbben és pozitívabban viszonyulok ahhoz, ami ott az utóbbi évtizedekben történik, de azt hiszem, így jártál jobban. Globális válságot pedig valóban csak a kapitalizmusnak sikerült produkálnia - minthogy a kapitalizmus az első termelési mód, amely globális méretekben szerveződik.

thomas 2008.12.21. 06:01:26

@mindenki: olyan elméleti magaslatokon jártok, amit szerény személyem nem tud követni. (vagy lusta.) Szeretném hinni Solvere szavait, hogy a kapitalizmus be fog dölni, de nem tudom elhinni. (A dőlés irányára viszont tényleg oda kell figyelni.:))) ) Marx tényleg most lett/lesz klasszikus: miaf@szt lehet kezdeni individuumként (hívjuk proletárnak) a globális pénzpiac (hívjuk tőkének) kihívásaival szemben, mikor a kormányok szövetsége (hívjuk G9-nek, IMF-nek, vagy bárminemű hasonlónak) az individuum érdekében támogatja a bankok bedőlésének elkerülését. Karcsi! Ébresztő! Ideje valami hasonlót alkotnod, mint a Világ proletárjai egyesüljetek! volt.

Ismeretlen_112836 2009.01.02. 18:33:26

Boldogan fedeztem fel ezt az oldalt, köszönhetően a véletlennek és rás-nak. Jó ilyen dolgokról eszmét cserélni. Ugyan nem szorul rá, de mégis meg kell védenem T.G.M.-et, jóllehet minden második mondatával hasonló újságoldalnyi (columnás) eszmefuttásokkal tudnék vitába szállni. Igaz, baloldali ember lévén, tíz esztendővel ezelőtt az sem fordul volna meg a fejemben, hogy valamikor egyszer még egyet is érthetek vele egy s némely dologban. A mai magyar gondolkodó entelektuel olyan képviselője ő, aki legalább megkisérli az útkeresést, vállalva, hogy néhai elvi társai kommunistázzák le olykor-olykor. Thomas azt mondja, T.G.M penge az elemzésben, és hótgyenge a megoldások kérdésében. Persze, de a védelmére szóljon, mármint T.G.M.-nek, hogy ő nem Marx. És kereshetne nyugodtan a maga intelligenciájával megoldásokat Thomas is, vagy éppen én. De hát miért is nem tesszük? Kizárólag magamra értem a választ, azért nem, mert egyszerűbb a másikra mutogatni, arra, aki legalább megpróbálkozik azzal, hogy rendet tegyen néhány eziránt fogékony ember fejében. Bár csak olyan egyszerű lenne a megoldás, mint azt Clodius írja, hogy jönne egy mai Marx, és megírná napjaink Tőké-jét. A cunamisebességgel globalizálódó tőke (amely mára, hogy mást ne mondjak, például űrturizmus formájában univerzálódik, s lassanként felejtenünk kell a globalizációt, mert aktualitását vesztette, hisz’ immár az Univerzum a cél, pestiesen szólva aligha lenne vevő holmi pénz-tőke-árú-értéktöbblet szerű, vagy éppen kisértetekkel riogató gondolatokra. És a legszomorúbb az egészben az, hogy nem látom - némi képzavarral élve - azt a társadalmi táptalajt sem, amelyre ezek az esetleges gondolatmagvacskák az ókontinens szellemileg tikkadozó tájain hullhatnának. Tudom azt is, hogy sokan egészen más oldalról indultunk, mint T.G.M, de együtt a magyar értelmiség sok-sok képviselőjével, szkeptikusssá, cinkussá váltunk, hasonlóan hozzá. Hiszen ma én is azt mondom: a demokrácia nem más, mint a szabadság illúziója. Ez a mai fejlett (többpárti demokráciára épülő) világ nagyonis figyelemre méltó, szellemi, eszmei iróniája. T.G.M sok helyen vitatható, esetenként ingerült és aggresszív, nehezen érthető, ellentmondásos. Az összességében azonban számomra mégis elgondolkoztató okfejtéséhez, a magam részéről egy dolgot tennék hozzá. Amikor napjaink viszonyait vizslatja sokszor nagyonis találóan legújabb írásában, sajnos nem tisztázza rögtön, hogy például itt Magyarországon egy tudathasadásos társadalomról beszél, amelyet, ha úgy tetszik, az általa súlyosan kritizált már-már lassanként valóban osztállyá szerveződött politikai elit tett skizofrénné.

Ismeretlen_46946 2009.01.02. 19:48:16

Vir51: Tényleg jó és hasznos - legalább intellektuálisan - ilyen dolgokról beszélgetni, és külön öröm, ha újabb partnerek kapcsolódnak be a közös gondolkodásba (amely persze néha csak közös kesergő). Üdvözöllek, és remélem, nem csak alkalmi látogató maradsz.

Ismeretlen_112836 2009.01.02. 20:54:17

Köszönöm a kedves fogadtatást.
süti beállítások módosítása