Már teljes terjedelmében olvasható az a politikainyilatkozat-tervezet, amelynek aláírásához köti Bajnai Gordon a miniszterelnökség elvállalását.

Mint talán már korábban is kiderült (például: itt), nincs nagy véleményem az MSZP-ről, de nem tudom elképzelni, hogy a teljes frakció aláírja* ezt az alapfokú, neoliberális közgazdaságtani tankönyvből összehozott irományt. Itt kizárólag monetáris szempontok léteznek, sem reálgazdaság, sem egy konkrét ország konkrét társadalmának a konkrét adottságai, igényei, lehetőségei - horribile dictu embereknek az élete.

Igen, fájni fog. A leginkább az eddig a szegénység határán egyensúlyozóknak; a mélyszegénységben élő másfél milliónak meg már úgyis mindegy. Az van - az lesz! -, amire Ferge Zsuzsa folyamatosan figyelmezetet: minden úgynevezett válságkezelő meg reformterv jövedelemátcsoportosítás a szegényektől a gazdagokhoz vagy legalábbis azokhoz, akiknek már amúgyis van. Például: családi pótlék befagyasztásáról van szó, de arról, hogy bizonyos jövedelem fölött talán ne járjon családi pótlék, arról nincs. És persze nincs szó vagyonadóról, ingatlanadóról, egyszeri vagyondézsmáról stb.

Egy dolog vigasztal. (Lóf*t vigasztal!) Legkésőbb ősszel választások lesznek (ha az MSZP-nek lenne esze - nincs -, akkor már júniusban), és ugyanezt a programot a Fidesz-kormány fogja végrehajtani. Bár belőlük ennél azért többet nézek ki...

*Tévedtem - nem először, nem utoljára.

Szerző: rás  2009.04.02. 17:21 30 komment

Címkék: mszp bajnai

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr124929038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102949 2009.04.02. 18:37:36

Apróság, de itt lehagytál egy c betűt: "Például: saládi pótlék"

Ismeretlen_46946 2009.04.02. 20:06:36

Kösz. :)

Ismeretlen_51043 2009.04.03. 09:02:06

Ma reggel a tv2 híradójában láttam a csomag illusztrálását: Kiss Mónika óvónő, nettó keresete 129ezer(! ez hogy jött ki nekik...), így és így fogja érinteni a megszorító csomag. Kovács Béláné nyugdíjas, így és így fogja érinteni a csomag. Olyat nem hallottam, hogy Osztoszján Dezső jólmenő nagyvállalkozót és milliomost hogy fogja érinteni a megszorítás... félek, hogy sehogy. A gyed/gyes körüli megszorítások meg a lakáshoz jutást megakadályozó tervek külön előremutató és az ország jövőjét figyelembe vevő intézkedések, gratulálok hozzá. Azt a kis kedvünket is elvette a gyerekvállalástól, ami még volt.

Ismeretlen_51043 2009.04.03. 09:05:09

Ja! én speciel a Fideszből se nézek ki sokkal többet. De egy próbát már igazán megérne, ettől nem nehéz jobbat csinálni. Az egészhez azért hozzákévánkozik, hogy Bajnai szerint ez a csomag csak az első lépés, az igazi reformtervek később jönnek. Tulajdonképpen azokra volnék igazán kíváncsi...

Ismeretlen_46946 2009.04.03. 10:51:52

hphp: Ami fontos: Gyereket az ember nem azért "vállal"- inkább annak ellenére. Igen, felelőtlenül, a maga örömére. Ami kevésbé: tekintettel a világállapotokra - és benne kis hazánk függő helyzetére - nem hiszem, hogy lényegileg más programot hajtana/hajthatna végre a Fidesz; ők viszont erős választói felhatalmazással a hátuk mögött végre is tudnák hajtani, az MSZP (vagy ami marad belőle) nem tudná hatásosan az utcára vinni ellenük az embereket. És hát ők talán nem rögtönöznének ilyen színvonaltalanul. Ez a Bajnai-csomag nemcsak a társadalmi érzékenységemet, politikai alapállásomat sérti, hanem a szépérzékemet is.

Ismeretlen_51043 2009.04.03. 11:20:44

gyerek: persze... ráadásul nagy valószínűséggel lesz a családban munkanélküli nagymama is, úgyhogy nem lesz gond, hogy nincs hely az óvodában.

Zsezsnya 2009.04.03. 17:29:10

Új vagyok Nálad, ezért köszöntelek: ÜDV! Bajnai G. is kormányzati "felelős" volt a most leköszönő csapatban...Ebből mire következtessek? Szerintem nem sok érdemlegesre , mert számomra ő is hiteltelen. Valóban nem előre menekül az MSZP a mostani stratégiájával,hanem saját sírját ássa. (Épp ideje.)Miért? Mert ha most mindenáron azon erőlködik, hogy megtartsa eddigi hatalmát, a soron következő választást egészen biztosan el fogja bukni. A FIDESZ és a civil társadalom jelentős része(én is) előre hozott választást akar. Ha ez megvalósul, az új nyerő(k)nek kell majd a válságból kivezetnie(ük) bennünket (szegény toprongyos hazánkat)!!! Népszerűtlen intézkedéseket az "újak"nak is hozniuk kell. Ez pedig a legtöbb embert ki fogja ábrándítani, hiszen már látjuk a falra festett ördögöt...Nem? Hacsak nem minden megszorítást az amúgy is legatyásított kisembereknek kell majd vállalniuk!!!

Ismeretlen_46946 2009.04.03. 18:14:59

Zsezsnya: ÜDV! Remélem, maradsz.

Ismeretlen_10155 2009.04.03. 19:00:12

nos: igaz, hogy a Fidesz JELENLEG rendelkezik választóbázissal, akik valószínűleg (pláne a Bajnai-csomag után) megválasztják őket, de ez a bázis szép lassan elapad, mire odaérünk, hogy érdemi (megszorító) programot kell végrehajtani. ráadásul olyan nagyon a Fidesz emberei és gazdaságpolitikája sem különbözik (lsd. a '98-2002-es időszakot, amikor tkp. csak a Bokros-csomagot igazítgatták) az MSZP-étől, hogy azok a problémák, amiket fentebb írtál (Rás) ne következzenek be.

Ismeretlen_120312 2009.04.03. 21:07:54

Rás, a fideszből mit nézel ki?;) Szerintem 2-3 évig minden ugyanolyan lesz (majd engem rángatnak meg és megindokolják, hogy ez miért igazságos), aztán jönnek az érdekes dolgok (amikre drc-nél is céloztam), és amelyek nem igyekeznek majd már megőrizni az utcaképet. Engem egy dolog zavar. Ez az egy dolog nem az, hogy én éppen egy ilyen szegénység szélén egyensúlyozó egyén vagyok (ez is), hanem az "Igen! Fájni fog" - taps, katarzis" mottó. Mint hogyha én, aki nem akarom, hogy megint a szegényektől vegyenek el, megint a húsz éve vesztes többség életét nehezítsék, végképp lehetetlenné tegyék az életben maradást azoknak, akiké már eddig is hajszálon múlt...szóval mintha én, ez az igazi komplett hülye idióta végre le lennék győzve a Szellem által, amely abban a neoliberalizmusban lakik, amit a hozzám hasonló - csak a tökükig látók - sosem fognak megérteni és érdemei szerint kezelni. Hányinger. Pont.

Ismeretlen_120312 2009.04.03. 21:10:34

Magyarázat az előzőhöz: nem úgy értem, hogy mit nézel ki a fidesz-kormányból, ahogy érteni lehet, hogy értem, hanem inkább ironizálok.

Ismeretlen_120312 2009.04.03. 21:13:43

Most olvastam vissza...bocsánat...szóval igen, épp ez a lényeg, erre céloztam én, ezért félek...mert a fidesz is le fog bőgni, és akkor az emberek mennek majd az egészen szélsőséges jobboldali megoldásokat nyújtó táborba..és akkor elkezdődnek az "érdekes dolgok", ahogy neveztem őket, és mindez már nem is számít, mert a tendencia érvényesül európa-szerte (Berlusconi már Mussolini-t idézi), úgyhogy nem is kell túlzottan "civilizált európainak" látszani. Bocs, hogy teleszemeteltem a blogod.

Ismeretlen_46946 2009.04.03. 21:46:45

Pokkapokka: Nyugi! Ez a blog (is) az ilyen "szemetelésre" van fenntartva. Amúgy pedig egy Fidesz-kormány egyetlen lehetséges jótéteménye, hogy hatásosabban lesz képes megfékezni a szélsőjobbot, mint a "baloldal". A gazdaságpolitikai játékteret pedig nem ők határozzák meg.

Zsezsnya 2009.04.03. 22:48:34

Szerintem ha a demokrácia játékszabályait komolyan vennék (és aszerint mennének a dolgaink), nem kellene a "szélsőjobbot megfékezni". Nekem inkább a neoliberalizmussal szemben vannak fenntartásaim! E jelenség egyre bonyolultabb és köznapi ember számára érthetetlen helyzeteket teremt. Azt biztosan tudom: nekem nem rokonszenves s féltem "kicsi országom"at!

Ismeretlen_120312 2009.04.03. 22:59:59

Rás, azzal kapcsolatosan, amit mondasz, kicsit szkeptikus vagyok. A fidesz szavazóinak jelentős része ha nem is megy az utcára, a szíve együtt dobog azokkal, akik kimennek. Pl. rühellik a "cigánybűnözést". Magának a fidesznek egyelőre szalonképesnek kell maradnia (és elég szomorú, hogy szalonképes azzal, amit csinál), így hozván a jólfésült fasizmust a parlamentbe. A dolog bonyolultságát az adja, hogy minden elképzelhető kormány és minden elképzelhető forgatókönyv a szélsőséges jobboldalt erősíti (a neoliberális éppúgy, mint a fideszes). Valami olyasmire gondolok, hogy Dimitrovnak igaza van ugyan a maga dolgaiban, de ma már talán egy még szélesebb fasizmusdefiníció lenne a jó, amolyan preventív fasizmussal, amire a kapitzalizmusnak szüksége van. (Annak mintájára, ahogy Weimarban is szükség volt rá elhárító jelleggel, csak most gyenge a baloldal - és ez alatt persze nem az mszp-t értem.) Na tessék, itt van mégegy adag zagyva, itt legalább nem utálnak úgy ki érte, mint "odaát".:)

Ismeretlen_102949 2009.04.04. 09:04:16

Olyannyira nem, hogy én pl. majdnem teljesen egyet is értek. Kevés nem antiszemita fideszessel találkoztam például(mondhatni egyel sem..) és kevéssel, aki nem akasztana szíve szerint minden sarkon "kommunistát." Pont azért undorodom jobban a FIDESZ-től, mint mondjuk a Jobbiktól (ők legalább őszintén férgek) amit te leírtál.(Szalonképes, jól fésült fasizmus) Ennek ellenére azt hiszem értem, hogy Rás pontosan, hogy értette, hogy a FIDESZ majd hatásosabban lesz képes megfékezni a szélsőjobbot, de nem szeretném helyette kifejteni, illetve ő majd kifejti, ha akarja.:) Zsezsnya: Konkretizálnád egy kicsit, hogy mit értesz egészen pontosan a neoliberalizmus által előidézett, egyszerű ember számára érthetetlen élethelyzeteken? Valóban nem szép dolog a neoliberalizmus, de ami engem illet, kis hazánkat jelen pillanatban, mégis leginkább azoktól féltem, akik egyszer már elérték azt, hogy Budapestből csak romok maradjanak..

Zsezsnya 2009.04.04. 10:48:22

CLODIUS kérdésére: 1.Mamikáink-papikáink heti, családok hétvégi rendszerességgel a PENNYkben, TESCOkban "soppingolnak", miközben az egykor paraszti udvarokban nem kapirgálnak tyúkok; hétvégén a fűnyírók zúgnak-búgnak s húzzák az orrukat a városból faluba a "tiszta levegőjű csendességbe" kiköltözők, ha némelykor -széljárástól függően- disznószag csapja meg azt...Az udvarról hallatszó kutyaugatás is "csendzavarás" az exvárosinak! (Megtörtént:kössék meg éjszakára a kutyát!) 2.Iskolásaink szövegértési nehézségekkel küszködnek, miközben 3 mondatnál hosszabban mondott beszélt szöveg alatt már türelmetlenül izegnek-mozognak.Hogy jön ezzel összhangba egy digitális tábla? 3.Az agyoncsomagolt holmik, amelyek akkora hulladékhegyeket "termelnek", hogy már a fehér gólyák is ott keresgélnek, nem a vizes élőhelyeken; e területeken bődületes mennyiségű földmunka árán autóút épül; települések belső útjai, járdái olyan kátyúsak, hogy szürkületben a gyenge közvilágítás miatt a lábtörés elkerülése isteni szerencse. ÉS MÉG SOROLHATNÁM. "Tovább is van, mondjam még?"

Ismeretlen_120312 2009.04.04. 11:53:44

Itt van ez a Marian Cozma-ügy. Orbán azt mondta rá, hogy "nem cigánybűnözés van, hanem cigány bűnözők" - ami egy neszesemmi-fogdmegjól, mindenkit kielégít egy kicsit. Egyébként sem olyan fontos a tartalom, amikor Orbán beszél, mert a feje felett lebegő glória így is - úgy is elvonja a figyelmet a "tartalomról". Persze, ha Orbán hatalomra jut, a logika azt kívánná, hogy igazolja azon állítását, hogy ezek baloldali(ak által az utcára vitt) provokátorok. A nép nem hiszem, hogy olyan következetes lenne, hogy ezt számon kéri rajtuk. Nagyobb baj lesz akkor, amikor Orbán felsül, és végképp jön a szélsőjobb. Talán olyan szempontból jobb mégegy évet kibírni akár Bajnaival, hogy két szempontból is késlelteti Orbán felsülését. Egyrészt mert később veszi át a hatalmat, másrészt talán más gazdasági helyzetben (?). Az meg megint egy másik szempont, hogy most vagy 2010-ben van-e több esély a fidesz 2/3-os többségének megakadályozására, ami viszont létszükséglet! Még ha úgy is gondolja itt valaki, hogy "megér egy próbát a fidesz", akkor se szavazza meg...megszavazzák bőven a saját szavazói, de ha meglesz az abszolút többsége, akkor garantáltan nem csak "egy próbát" teszünk a fidesszel (ha most mellőzöm azt, amit egyébként én magam mondtam az előbb a leégésükről;). Ők ugyanis elég gátlástalanok...de még gátlástalannak sem kel feltétlenül lennie. Ott van ez a terv, amit most is fennen hirdetnek, a kettős állampolgárság terve, ami érdekes, mikor a mostani állampolgárokra sincs elegendő pénz...de..amint már akkor is mondták, amikor ez felvetődött: "meglenne a többség az elkövetkező 20 évre". A választókerületek újraosztását, az ellenzéki szavazatok elsuvasztását meg még De Gaulle is megcsinálta, akit azért magasabbra teszek Orbánnál. Ezeknek mindenesetre már előre csorog a nyáluk, hogy ők lesznek itt az istenkirályok. Ha meg a Jobbik bejut a parlamentbe, én már itt sem vagyok...

Ismeretlen_120312 2009.04.04. 11:55:08

nem lennie, hanem lenniük...már nem tudok magyarul én sem...

Ismeretlen_102949 2009.04.04. 13:04:59

Az 1. pontot még értem, de a többi és a neoliberalizmus között nem igazán látom az összefüggést.. Ha igaz az, hogy mindez a neoliberalizmus hibája, már-már azt kell feltételeznem, hogy konzervatív kormányok alatt okosabbak a gyerekek, visszajönnek a gólyák, nincsenek TESCO-k, + agyoncsomagolt cuccok, és a bunkó városiak sem mennek a magasan kulturált vidékre kikapcsolódást és nyugalmat keresni.:) (Tehát, kösz a választ, de a kedvemért igazán felesleges folytatnod a felsorolást.) Pokka: Ha még itt szenvedünk egy évet Bajnaival, akkor lesz csak igazán kétharmados többsége a FIDESZ-nek.. A kettős állampolgárság pedig valóban csak azért kell, hogy még inkább bebetonozzák magukat a hatalomba. (Welcome Horthy rendszer) A Jobbik pedig bejut a parlamentbe, ez is biztos. Kezdhetünk csomagolni. Csak van egy apró probléma. Nincs hova menni..:S (Mondjuk inkább lennék külföldön mocskos bevándorló, a gazdasági világválság éveiben, mint "zsidóbérenc" saját hazámban az orbánizmus évtizedei alatt.) Ha lenne pénzem, most innám le magamat.

Ismeretlen_46946 2009.04.04. 15:34:51

Clodius: Fizessem a rumodat? Komolyabban: kicsit (törvényszerűen) szétágazott a diskurzus, ezért házigazda-moderátorként megpróbálom mederbe terelni, összefoglalni - természetesen nem korlátozva senki további hozzászólási jogát. 1./ Arról írtam, hogy az MSZP fasz, és megérdemli a sorsát, a szemétdombot. A Bajnai-papírral két bajom van: a./ szűklátókörű, neoliberális, monetarista szemléletű; a vállalkozói felső középosztály érdekeit képviseli és érzéketlen a társadalom kétharmadának életlehetőségeivel kapcsolatban; b./ Mindezt ráadásul színvonaltalanul, primitíven teszi. 2./ A vita igazán abból kerekedett, hogy jobb lenne-e nekünk (átlag magyar állampolgároknak), illetve jobb lenne-e nekünk (baloldaliaknak), ha az MSZP-SZDSZ-kormány (igen, a Bajnai-kormány is az lesz!) elhúzna a francba, és jönne aze gy év múlva amúgy is elkerülhetetlen: a Fidesz-kormány. Az én válaszom mindkét kérdésre igen. Egyrészt, mert szerintem végülis a játékteret a globális tőke határozza meg, tehát az intézkedések lényege ugyanaz lenne egy Orbán-kormány alatt is, legfeljebb ők nagyobb határozottsággal - mert nagyobb felhatalmazással - és a jelenelgi töketlenkedőknél nagyobb hozzáértéssel csinálnák. Másrészt, a megszorító intézkedések tömegtiltakozásokat fognak kiváltani: ha az MSZP csinálja, a Fidesz által utcára vitt tömegek szétverik Budapestet. Ha az Orbán-kormány, akkor az MSZOSZ tízezer emberrel békés pikniket rendez a Vársoligetben, minden egyebet skrupulus nélkül csirájában elfojt a rendőrség. Harmadrészt: az én lelkemnek jobb, ha egy nyíltan jobboldali kormány hajtja végre a nagytőke politikáját és nem egy magát baloldalinak nevező kriptokapitalista. 3./ A TESCO, a kapirgáló tyúkok és az olvasni nem tudó érettségizők problematikája: ez az igazi kérdés szerintem, ami jóval túlmutat a jelenlegi válságkezelésen. A rendszerváltással egy olyan gazdasági-társadalmi szisztéma jött létre Magyarországon, amelynek semmi köze az ország, a társadalom tényleges szükségleteihez, adottságaihoz, lehetőségeihez. A mezőgazdaságot előbb a politikai eszelősség, majd a globális tőkét kiszolgáló élelmiszeripari és kereskedelmi privatizáció verte szét; az ipar 80 százaléka multinacionális cégek beszállítója, bérmunkása; az oktatásügy - benne az eszetlenül felduzzasztott felsőoktatás - egy szélsőséges liberális szemlélet, az egyoldalú gazdasági szempontok, a hozzánemértés és bármiféle távlatos nézőpont hiányának az áldozata. Uff.

Zsezsnya 2009.04.04. 16:53:55

RÁSnak: Egyetértek (vidékiként is). Állom a rumodat!

Ismeretlen_102949 2009.04.04. 18:50:08

Köszönöm a nagylelkűséget, (gyakorlatilag mindkettőtöknek) de igazság szerint ki nem állkhatom a rumot.:) (Borról, sörről, vagy unicumról nem lehet szó helyette?:) Amit Rás ír, azzal magam is maximálisan egyetértek. Viszont, épp ezért érdekes lesz.. Orbán ugyanis nemrég még nyíltan a "nagytőke" ellen beszélt, a népszavazés előtt pedig egészen szocdem húrokat pengetett, most pedig, ha hatalomra kerül, mégiscsak a tőkések politikáját fogja majd végrehajtani. De mivel mindez majd nyakon lesz öntve egy népnemzeti, "megmentjük a hazát" szósszal, az egyházak pedig egy emberként sorakoznak majd fel mögötte, meg lehet azt is mondani, hogy minden a rohadt "kommunisták" miatt van, sokkal könnyebb lesz lenyomni a nép torkán az újabb pálfordulást és a megszorításokat. (Gyarló anarchistaként igazából csak azt nem értem, hogyha a jobboldalon (most éppen és most még) ellenség a "nagytőke" akkor a szélsőjobbos tüntetőknek mi a francért a kukákat kell gyújtogatnia az Andrássy úton, és az ottani telefonfülkéket szétverni, miért nem rohanják meg inkább mondjuk a Westendet és szedik darabokra, hozzák el a plazmatévéket, a számítógépeket, meg az azokat a ruhákat és cipőket, amiket sosem tudnának megvenni az asszonynak, mert annyira drágák. Vagyis: Hiányolom a logikát, az észt a várost szétverők cselekedeteiből, ezért megint csak fel kell pattannom saját vesszőparipámra, miszerint a jobbosok hülyék a forradalomhoz, mert ez a mi "játékunk" és "szakterületünk." Főleg ezért nem számíthatunk semmi jóra, ha ők kezdik el szétverni a várost, és nem a Magyarországon egyelőre nem létező szélsőbal, ahogyan az nyugati országokban szokás.) Amiért egyedül örülök a FIDESZ-nek, bár ez totálisan önző szempont, hogy egyszerűbb lesz majd egy áporodott klerikalizmus által támogatott, sötét és következetlen jobboldali párt országlása alatt szélsőbalos "ellenállást" szervezni, mint egy magát baloldalinak nevező, vadkapitalista kormány alatt, főleg a fiatalok körében, akik, ha már politikával foglalkoznak, általában hajlamosak öszötönösen tiltakozni az aktuális hatalom és annak ideológiája iránt. Talán megint naiv vagyok, de ebben reménykedem. Talán a FIDESZ 10-20 éve alatt fel fog nőni majd egy olyan generáció, ami ösztönös undort fog érezni a konzervativizmus, a klerikalizmus és úgy általában a jobboldal iránt, faszságnak fogja tartani az antiszemitizmust, és nem lesz rasszista, stb, és akkor pár évtized múlva lesz itt egy olyan Magyarország, ahol akár már élni is érdemes.

Ismeretlen_120312 2009.04.04. 19:28:16

Clodius, ez az, amire azt mondtam, hogy nem tudom..nem tudom, mit veszthet még az mszp. Ez ki fog derülni. És az is biztos, hogy a Jobbik bekerül a Parlamentbe. Én már csomagolok is, mert szerintem nem kapok diplomát. De ha kapok is, akkor sem szeretném, hogy az legyen rajta, hogy "Magyar Köztársaság". Az mszp valóban megérdemli a sorsát és én is utálom, amikor valaki baloldalinak nevezi magát, pedig nem az. De az emberek meg éppen a szocpropagandának ülnek fel, és nem egy ember szájából hallottam már, hogy "itt a jobboldal a baloldal", ami nem igaz, de érdekes látásmódról tesz tanúbizonyságot. Fenntartom azt, hogy az embereknek nem tetszik a rendszerváltás... amint mondjátok, így is úgy is a nagytőke parancsait követi a kormány, tehát az embereknek a nagytőke diktátumai nem tetszenek. Mégis attól félek, hogy amikormajd a fidesz is lebőgött, akkor itt egészen ijesztő, látszatra sem demokratikus és militáris megoldások ütik majd fel a fejüket. Lesz klerikalizmus is meg agymosás. Félek, hogy hatásos lesz. Attól is tartok egy kicsit, hogy a megoldáshoz mindenképpen konfrontálódnia kell majd a munkásságnak a tőkével konkrét fegyveres harcban, ami a technológiai fejlődés és az azóta lezajló folyamatok (a fél világ adósságcsapdába, a tőke nagyon kevés elem kezébe került, közben szétvertük a bolygót és jól kiéleztük a helyzetet) arányosan durvább lesz, mint az előző volt. Attól félek, hogy talán azt a konfrontációt, ami szükségszerű lenne, már semmiképp sem élné túl az emberiség. Önmagában a háborút. És mire mindez lezajlik, ha még életben leszek, marhára megöregszem. És akkor még szó sincs arról, hogy legalább valami szocializmusféle lenne...csak botorkálni fél szemmel a romok között... Szégyellem magam, ha elő kell vennem a személyigazolványom. Mert ez az ország egy kuka, tele szeméttel...

Ismeretlen_102949 2009.04.04. 20:21:04

Attól tartok, hogy te reálisabban látod a dolgokat, mint én, aki leginkább minden bizonnyal csak nyugtatni igyekszik magát, és keresni valami apró pozitívumot, miközben már nyakig ér a szar.

Ismeretlen_57265 2009.04.04. 21:28:08

...és ahogy Hofi mondta, "nem elég, hogy nyakig ér, még hullámoztatják is."

Zsezsnya 2009.04.04. 21:42:18

Az ország hajóját kormányzónak illene látni tudni, mi több előre látni, hogy a nagytőke-óceánon merre vannak a jéghegyek s illene nem egyenest neki venni az irányt most már ki tudja, hányadszor. Az sem ártana, ha hallgatnának a navigációs tisztre (a mostaniak pl. a Reformszövetségre)... Egyszerűsítem: melyik "oldal" ismeri jobban kis hazánk mozgásterét?

Ismeretlen_10155 2009.04.04. 21:50:19

a Titanic elsüllyeszthetetlen! ne keltsen itt pánikot, kedves Zsezsnya! :)

Ismeretlen_51043 2009.04.08. 15:01:50

Clodius, a gazdasági válságnak az a mélységi foka, ahol már alkoholra sem telik, még messze van :)

Ismeretlen_102949 2009.04.08. 15:46:13

:))) (Szerencsére:) Ilyenkorra (a fizetés hete) gazdasági világválságtól függetlenül is mindig elfogy minden pénzem..
süti beállítások módosítása