"Azt hiszem, a bátorságunk abból fakadt, hogy nem volt mit veszítenünk. Lejjebb már nem lehetett, veszélyben volt az életünk, a jövőnk. Erőt kellett mutatnunk, ha élni akartunk" - vallja egy fekete nő az amerikai polgárjogi mozgalomról szóló lenyűgöző, sokórás filmsorozatban (Eyes on The Prize). A hatvanas évek Amerikájára jellemző faji elnyomás, kirekesztés, rendőri erőszak és intézményesült diszkrimináció kereteit maguk a feketék rúgták föl elsősorban a polgári engedetlenség és a jog eszközeit használva.

"Nincs mit veszítenünk. Már a gyerekeinket is ölik" - ezt pedig Csorba Csaba, a Tatárszentgyörgyön lemészárolt Csorba Róbert édesapja, a négyéves Robika nagypapája mondta februárban.  

"A keresztapám halála azt bizonyítja, hogy mindegy, mit csinálunk, hogyan próbálunk bizonyítani a többségi társadalom és önmagunk előtt is. Csak az számít, hogy cigánynak születtünk" - mondta a tiszalöki gyilkosság után a Magyar Narancsban Kóka Ágnes. A sikeres fiatal roma értelmiséginek nemcsak hozzátartozója halálát kell feldolgoznia, hanem azt is, hogy diploma ide, beilleszkedés oda, nem a teljesítmény a lényeg, hanem a bőrszín.

Nem egy és nem is csak jobboldali riportert láttam Kislétán, aki bicskanyitogatóan provokatív és agresszív volt a tragédiától sokkolt családdal. Majd ügyesen megragadták az alkalmat, hogy ismét bemutathassák a cigányok "civilizálatlanságát", "barbárságát". A sajtó egy részének önkontrollhiánya és uszítása ilyen esetekben tűnik fel leginkább, holott az a velünk élő médiavalóság része. Míg a jobboldal időnként nyíltan átveszi a szélsőjobb cigányellenes retorikáját, a balliberális oldal egy része bújtatottan, más része a régóta nem létező tabuk bátor döntögetőinek pózában tetszelegve adja a lovat az előítéletes többség alá. Közös nevező: a cigányság kirekesztése, de legalábbis lekezelése.

Magyarország településein polgárháborús pszichózisban élnek a romák: a faluszéli legszegényebbeket sújtó újabb és újabb véres merényletektől a közösség egésze is csapdában érzi magát: nincs miért küzdeni, nincs menekvés. "De mikor vágunk mi vissza?" - kérdezte az egyik kislétai férfi. Közös felelősségünk lesz, ha hagyjuk, hogy elkezdődjön.

(Mondatok Varró Szilvia Volt egy álmuk c. írásából)

Szerző: rás  2009.08.07. 10:39 7 komment

Címkék: cigányok varró szilvia

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr804929100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_51043 2009.08.07. 11:35:04

Tegnapi hír volt, hogy egy Szank melletti tanyán élő 71 éves svájci nőt brutálisan meggyilkoltak egy laptopért meg egy mobilért. Tegnapi hír volt, huszadrangú, a híradóba se került bele (http://href.hu/x/9rag). Az is tegnapi hír volt, hogy 1300 olyan romák által elkövetett ügyet vesznek most elő a rendőrök újra, amik a mostani sorozatgyilkosság kapcsán "bosszúra adhattak okot" (http://href.hu/x/9raf). Hogy az írás kifejezésével éljek, Magyarország településein nem a romák élnek polgárháborús pszichózisban, hanem az emberek úgy általában, magyarok és roma származású magyarok együtt. Ez az írás minden jó szándéka ellenére is csak a felszínt kapargatja.

Ismeretlen_102949 2009.08.07. 11:58:52

Azért az a mondat, amit Rás nem idézett a cikkből szerintem nagyon ott van.. "A miniszterelnöknek nemcsak a rendőrséget kellene magához kéretnie, tájékozódnia, hanem méltóztathatna meglátogatni az áldozatokat. Két nemzeti park meg három védett madárfaj melletti harcos kiállás után az államfő is beugorhatna a szétlőtt kislányhoz, vagy jelenlétével üzenhetné a kislétai és a magyarországi romáknak: mindent megteszünk, hogy megvédjünk titeket." Tényleg, nem elég, hogy ez az egész helyzet olyan, mint egy romlott bomba, ami bármikor robbanhat, de ráadásképp még országunk vezetői is ilyen jellemtelen, szar emberek..

Ismeretlen_46946 2009.08.07. 16:22:48

hphp: lásd az előző posztomat.

Ismeretlen_10155 2009.08.09. 17:25:56

Clodius: országunk vezetői per definitionem szaremberek. más kérdés, hogy lehetne az alkalmazásukban egy jó PR-szakember, aki mindazt elmagyarázza nekik, amit nekünk nem kell. (a Nemzet és a HörrTV munkatársai meg hadd legyenek fölháborodva.)

Ismeretlen_51043 2009.08.10. 09:12:58

szavak.

Ismeretlen_46946 2009.08.10. 10:15:11

hphp: "Kezdetben volt az Ige..."

Ismeretlen_10155 2009.08.12. 21:45:50

szerintem hphp csak Hamletet idézte... :)
süti beállítások módosítása