Pénteken Teheránban az állami rádió által is közvetített beszédében Ahmadinezsád iráni elnök ismét kijelentette: a holokauszt hazugság, és csupán ürügy volt egy zsidó állam megteremtésére.

Pénteken Budapesten Sólyom László köztársasági elnök kijelentette: mostani rendszerünk 1956-on alapul. Ezért fontos '56 egyértelműsége, az, hogy „csak egyetlen 1956 volt".

Az iráni elnököt világszerte széles körben gazembernek, közveszélyes elmebetegnek tartják - noha a holokausztot és Izraelt illető véleményét nagyon sokan osztják, nálunk is.

A magyar elnököt a világban (már ahol tudnak róla) megbecsülés övezi, tiszteletre méltó jogtudósnak tartják. És persze véleményét sokan osztják idehaza. Pedig hát...

Sólyom az 1945-56 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége által az 1945-1956 közötti nemzeti ellenállásban részt vett és kivégzett hazafiak emlékére állított lágymányosi Memento-emlékműnél tartott megemlékezésen beszélt. Sok igaz dolog - a Rákosi-korszak terrorjának felelevenítése és elítélése - mellett azonban számos történelmileg vitatható, politikailag pedig sunyi megjegyzést tett. Néhány - önkényesen kiragadott - mondat a beszédből:

„...mostani rendszerünk 1956-on alapul. Ezért fontos '56 egyértelműsége, az, hogy csak egyetlen 1956 volt, és hogy ebből következően nincs folyamatosság a Kádár-rendszer és alkotmányos jogállamunk között...

A Rákosi-korszak valódi arcának és történetének ismerete nélkül a forradalom nem érthető meg. Az ötvenhatos nemzeti egység alapja ugyanis az 56-ot megelőző nyolc év elviselhetetlensége volt Magyarország minden lakosa számára...

Hallgattak a Rákosi-korszakról azok is, akik először támogatták, majd 1953 után, vagy 1956-ban „megtértek". És nem szívesen idézték fel - vagy csak vígjátékká elidegenítve - azok a széles rétegek, akik Kádár alatt megkötötték békéjüket a rendszerrel...

A Rákosi-korszak valódi arcát könnyebb felismerni, mint a következő korokét. Itt nem terjesztett az állami propaganda hazug magyarázatokat, mint 56-ról, itt nem kellett 'ellenforradalomról' beszélni. Ma sem merné mondani senki, hogy ahány ember, annyi Recsk, vagy annyi Hortobágy. Itt nem volt helye hazugságnak..."

Hááát...

1.) „mostani rendszerünk 1956-on alapul" - nettó hazugság: szimbolikusan ezt fejezte ki, hogy 1990-ben az „első szabadon választott parlament" az ország címeréül nem az 1956-os jelkép Kossuth-címert, hanem a II. világháború előtti rendszert idéző koronás címert választotta, s nem október 23., hanem Szent István napja lett a hivatalos állami ünnep. Továbbá: az 1956-os forradalomban szó nem volt a kapitalizmusról, cél volt viszont az ország semlegessége.

2.) „Az ötvenhatos nemzeti egység alapja az 56-ot megelőző nyolc év elviselhetetlensége volt Magyarország minden lakosa számára..." E mondatban több hazugság/tévedés is van. Az első, hogy 1956 októberében-novemberében Magyarországon nemzeti egység lett volna (erről később). A másik az az állítás, hogy 1948-56 egyaránt elviselhetetlen volt „Magyarország minden lakosa számára". A Rákosi-korszak diktatúra volt, szörnyű bűnökkel, tévedésekkel és őrültségekkel. De talán mégse ugyanúgy élték meg azok, akiket a régi elit képviselőiként megfosztottak korábbi társadalmi státuszuktól, foglalkozásuktól, vagyonuktól (hivatal, előjogok, földbirtok, gyár, bank, nagy lakás stb...), illetve azok a százezrek, milliók, akiknek azt ígérték, hogy ők az ország új, igazi gazdái, s akik közül sokak - nagyon sokak - számára tényszerűen is felemelkedést jelentett az 1945 utáni időszak társadalmi státuszban, anyagi körülményekben, iskolázási-művelődési lehetőségekben... Alapvetően ezért nem volt „nemzeti egység" 1956-ban.

3.) "csak egyetlen 1956 volt"; „Ma sem merné mondani senki, hogy ahány ember, annyi Recsk, vagy annyi Hortobágy. Itt nem volt helye hazugságnak." Hogy világos legyen: itt Sólyom László egyik elődjét, Göncz Árpádot vádolja hazugsággal. Az 1956-os tevékenységéért életfogytiglani börtönre ítélt, és 6 évet ténylegesen börtönben töltő Göncz mondta azt ugyanis, hogy tudomásul kell venni: 56 megítélése nem egyértelmű a rendszerváltás után sem. Ezért tartotta természetesnek - bár sajnálatosnak -, hogy 56 veteránjai is egymás torkának estek a rendszerváltás után, a gomba módra szaporodó 56-os szervezetek mindegyike megpróbálta kisajátítani a forradalmat, miközben az egykori részvevők, továbbá politikusok és történészek is azon vitáztak, hogy mennyiben volt antikommunista vagy éppen „valódi szocialista" jellege a történteknek; hogy mi volt a különbség október 23-a, október 28-a, november 1-je és november 4-e között; hogy a 23-án utcára vonuló diákok, a 31-én a Köztársaság téren lincselő csőcselék vagy éppen a munkástanácsok jelentették az „igazi" 56-ot; hogy Nagy Imre vagy Mindszenthy József, Angyal István vagy Pongrácz Gergely? Erre mondta, hogy „56 annyiféle, ahány részvevője volt". És akkor még nem beszéltünk a magyar nemzetnek - Sólyom László szavaival: „Magyarország lakosainak" - azon részéről, amely valóban ellenforradalomnak tartotta 56-ot, kezdettől vagy a fejlemények vagy éppen a propaganda hatására.

Szerző: rás  2009.09.19. 12:05 11 komment

Címkék: sólyom 1956 göncz rákosi korszak

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr834929110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_31312 2009.09.19. 14:39:51

Nem kedvelem túlzottan a köztársasági elnökünket, szerintem nem is igazán alkalmas erre a feladatra. Azt sem kedvelem, hogy 56 kapcsán mítoszokat fabrikál. Az 56-os forradalomnak igenis több arca volt és ma már nem lehet megállapítani, hogy egy esetleges győztes forradalom után mi milyen irányt vett volna. A nemzeti emlékezetben azonban elhomályosult, hogy a 45 utáni rendszer sokak számára felemelkedést hozott. Ennek talán legfőbb oka, hogy a diktatúra okozta szenvedés mély nyomokat hagyott, mint a társadalmi vívmányok. Egy dologgal azonban semmiképpen sem értek egyet: a holokausztot tagadó iráni elnök és Sólyom egy lapon említése. 56 félreértelmezése és egy esemény nyílt tagadás nekem nem ugyanolyan fajsúlyú. Sólyom szívesen látna, ha a mai magyar köztársaság kovásza az antikommunizmus lenne. De nálunk erről legalább lehet vitatkozni ...

thomas 2009.09.19. 15:06:39

Egyet kell értenem AvPlatennel: ez a párhuzam kicsit erős. Ismered az ellnérzéseimet a madárral kapcsolatban, 56-ról még nem beszélgettünk. Szüleim szimpla bélistásként élték meg a rákosikorszaki életüket, és mindössze egy dologgal törődtek: hogy a fiuk boldog legyen. És boldogok voltak, amikor látták - bár ez már kádár alatt volt - hogy a fiuk sinen van. (Most is ott vagyok, csak nem tudom honnan jön a vonat...)

Sv 2009.09.19. 16:25:20

SL nagyon intelligens, muvelt, csupa tokeletesre csiszolt elmeleti megfontolas, de nem ember. Egyszeruen nincsen lelke, szive, ezert semmit nem tud az emberi termeszetrol, mint olyanrol. Erre a posztra tokeletesen alkalmatlan az ilyen (GA pont azert volt nepszeru, mert nagyon emberi volt), ezert mond olyanokat, hogy egyetlen igazsag van, ezert nem szolal meg, nem erez reszvetet, ezert mond olyat, hogy egyetlen igazsag van stb.

Ismeretlen_10155 2009.09.20. 16:21:25

ne haragudj SV, de ezzel sem tudok teljesen egyetérteni, ahogy AvPlaten értetlenkedésével sem, amikor azt mondja, hogy még csak egy lapon sem lehet említeni Ahmadinezsádot és Sólyomot. dehogy nem! mindketten annyira hisznek a saját világnézetükben, hogy gond és kontroll nélkül állítanak komplett baromságokat vagy féligazságokat a köz nyilvánossága előtt, és képesek rá, hogy ezeket az egyébként tarthatatlan nézeteket teljes következetességgel vállalják és megvédjék. sajnos azonban nem csak ebben hasonlít a két elnök úr egymásra, hanem pl. megválasztásuk demokráciát megcsúfoló módja is szinte ikertestvérekké teszi őket. az a Sólyom László, aki egyike volt azoknak a jogászoknak, akik a rendszerváltás utáni magyar közjog legjelentősebb alkotását hozták létre talán nem ártott volna, ha elküldi "megválasztóit" melegebb éghajlatra, ahelyett, hogy trónszékre ült. de nem ezt tette, hanem -- mondhatni emberi módon -- vágyott a hatalomra és annak ellenére, hogy megválasztása maga volt a parlamenti demokrácia és a lelkiismereti szavazás megcsúfolása, mégis köztársasági elnök lett. Rás: örülök, hogy -- miként 1. ellenvetésedben megfogalmazod -- te is úgy látod, ahogyan én. nálam is pont ez a mondat csapta ki a biztosítékot és szinte azonnal én is pont a címerre kezdtem volna hivatkozni, amely eredetileg legalább annyira egy diktatúra címere volt, mint az előtte való népköztársasági címre. máig nem értem, hogy miféle elmebaj okán lehetett ez és nem az '56-ban is használt Kossuth-címre az új, szabad Magyar Köztársaság legfőbb jelképe.

Ismeretlen_46946 2009.09.20. 20:05:42

Köszönöm a véleményeteket.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.09.22. 23:38:52

rás: kösz, hogy felhívtad figyelmemet erre a beszédre! http://www.keh.hu/20090918_memento_emlekmu.html Valóban rengeteg ellentmondás van benne. Nem tudom kik az emlékmű állítói, és kik tartoztak, ill. vettek részt a "nemzeti ellenállás"-ban 45 és 56 között? A kitelepítettek, a bélistások stb. megnyomorított emberek voltak, nem pedig "ellenállók". A kivégzettek között szép számmal voltak kommunisták! A Petőfi-körben 56-ban mondta valaki (talán Háy), hogy Rákosi alatt több kommunistát végeztek ki, mint az egész Horthy-korszakban. Tényleg egy agyrém ez a beszéd...... - még egyszer, köszi!

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.09.24. 00:24:41

Ismered? 2003-ból: http://web.gondola.hu/hirek/9543 2006-ból: http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?Cikk=63602

Ismeretlen_46946 2009.09.24. 09:55:25

Pocakos: Köszönöm a kiegészítéseket. Elolvasva, az első hír ismerősnek tűnt, a másodikra nem emlékeztem, de nagy meglepetést nem okozott. Eddig se hittem, hogy azonosak lennének a Partizánszövetséggel.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.09.24. 10:34:56

Schluss-poén: Irjál SL-nek, hogy 1945-56 között politikai elítélt volt Kádár János is !!! ;-))

Ismeretlen_46946 2009.09.24. 17:39:01

:))

karak 2009.11.24. 20:34:00

Szerintem Solyom Lászlo nem igazán jo köztársasági elnök
süti beállítások módosítása