Úri életmódom részeként, a vasárnap déli séta és az azt követő uszoda után, a világgal harmóniában, ebédelek a Fény utcai piacon, a töröknél. Egy másik asztalnál, szemben velem egy keszeg, kopott férfi eszik, valószínűleg még ötven sincs, de már nagyon elhasználódott. Amikor leülök, jó étvágyat kíván. Zavarba jövök, nem szokás, egyébként se szívesen elegyedek szóba idegenekkel, ő meg aztán pláne nem olyan, aki érdekelne. De persze megköszönöm, én is jó étvágyat kívánok. Hál’ istennek nem akar beszélgetni.

Előbb kezdte, előbb is fejezi be, visszaviszi a pulthoz a tálcáját, aztán váratlanul odalép hozzám. Először nem is értem, mit motyog (kicsit süket vagyok), de azt hiszem, reflexből fölveszem az elutasító testtartásomat és arckifejezésemet, hiszen nyilvánvaló, hogy kéreget. Szavakat értek, köztük a „segítsen, kérem”-et, de némileg változik a szituáció, amikor előhúz a zsebéből egy kis szórólapot, odatolja elém:

 

Bármilyen házkörüli, kerti munkát, valamint ló és tehéngondozást, méhészeti munkát vállalok Budapesten és vidéken ottlakással.

Szabó Ferenc 06 1 238 95 77

 

(Kiemelés az eredetiben; a "ló" után pedig kötőjel kéne, de a bejegyzés most neme rről szól.) Ez az ember dolgozni akar, és ért is valamihez. Most már fölnézek a szemébe, szégyenkezés, alázatos könyörgés az arcán, motyog tovább, hogy „ha tudna...” meg „vacsorázni szeretnék…" Szó nélkül előveszem a pénztárcámat, adok egy kétszázast, de az ember nem hagyja abba. „Mutatok önnek valamit” – Jézus Máriám, mi a fenét akarhat, miért nem hagy már békén… A BKV-bérletét. „Tessék nézni, én mindig megveszem.” Elnézést kér, amiért megszólított, de hát szemben vele ettem, gondolta, illik jó étvágyat kívánni… Egy határozott „Persze. Minden jót kívánok!”-kal véget vetek az egyoldalú „beszélgetésnek”, és a tányéromba temetkezem.

Szégyellem magam, mert rideg, elutasító voltam, de egyszerűen képtelen vagyok kezelni az ilyen helyzeteket. Attól tartok, a 200 forintot is azért adtam, hogy hagyjon békén.

És akkor most: a büdös k… anyját azoknak a politikusoknak – élükön a vezérrel – meg „mainstream” neoliberális közgazdászoknak, akik már a fél országgal elhitették, hogy az emberek azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, lusták, paraziták, csak segélyből akarnak élni, azt akarják, hogy az állam tartsa el őket!

Ne legyen félreértés: tisztában vagyok vele, hogy ezt a rendszert nem Orbán Viktor és bandája hozta létre. Sőt, én emlékszem arra, hogy a rendszerváltás első éveiben a Fidesz szociálisan érzékeny volt – igen, azt gondolom, nemcsak mutatta, hanem az is volt. (1988. márciusban Kövér László még a szocializmust is be akarta venni célként a Fidesz alapító okmányába, de leszavazták.) Azt is tudom, hogy az ország súlyos gazdasági helyzetben van, amiért nagy felelősség terheli az MSZP-kormányokat. De az elmúlt hat évtizedben nem volt ennek az országnak olyan politikai vezető garnitúrája, amelyik ennyire cinikusan megvetette volna a szegényeket, amelyikből ennyire hiányzott volna a társadalmi szolidaritás és az elemi emberi együttérzés minimuma.

Szerző: rás  2011.04.17. 17:28 53 komment

Címkék: lgt

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr314929350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_155871 2011.04.17. 18:08:04

Kedves Rás! Nagyon is átérzem a helyzetet. Sőt, én sem tudom kezelni, ahogy nagyon sokan.. Először is, mert alapjában már gyanakszik az ember, hogy átverik, lehúzzák stb. Aztán azt gondoljuk: velünk ez nem történhet meg, mert dolgozunk, és beosztjuk a pénzt, és különben is. Érdekelne, hogy az ember miként élte meg a kettőtök beszélgetését.Miként él meg egyáltalán egy beszélgetést, ahol bizonygatnia kell, hogy még hasznos, hogy tud, hogy akar... ui.:szoktam olvasni a blogod. Eddig talán a legemberibb bejegyzés és ezzel nem a többit méltatom...

Ismeretlen_46946 2011.04.17. 19:00:47

@Pepita: Köszönöm. :)

Ismeretlen_154775 2011.04.17. 21:55:26

orbánnak és cimboráinak egyetlen egy a fontos: hatalmukat megtartani és a zsebüket tovább tömni. minden másra nagy ívben sz@rnak. az álláskeresési járulék idejét lecsökkentették három hónapra, dacára annak, amit mindenki tud: másfél év kell legalább ahhoz, hogy egy munkanélküli ismét el tudjon helyezkedni. és van egy korosztály, amelyik már ennyi idő alatt sem. például az úr, aki ott ebédelt, ahol te. nem egyedi eset sajnos.

Ismeretlen_95617 2011.04.17. 23:43:29

Kedves Rás úr! Tudom, nem vagyok szívesen olvasott vendég az Ön háza táján, ám engedtessék meg mégis egy észrevétel. Ha kitörli, kitörli. Ön úgy viseltetik a szerencsétlen szegények, lecsúszottak iránt, mint én a cigányokkal. Így aztán mi nagyon is egyformák volnánk. "Az vesse rám az első követ..." Amúgy pedig EZT a rendszert nagyon is Orbán és bandája hozta létre. Tessenek már külföldi sajtót olvasni, ami erről a szétdúlt országról szól.

Ismeretlen_115131 2011.04.17. 23:48:12

Te borultál ki? - sejted azért, hogy nem sajnállak miatta :) - tanuld csak meg kezelni élőben! És sajnos valóban nem Orbán kezdte el, viszont kegyetlenül rájátszik arra, hogy miként viszonyulnak az emberek (akik még nem tartanak ott)az elesettekhez... mindig mást találnak hibásnak... Pedig elég az eleséshez :) - egyetlen másik tanár, aki megkívánja a te állásodat, elég egyetlen polgármester, aki inkább mellékest akar, mint a köz érdekében nemet mondani... és elég egyetlen főnök, aki elégedetlen a profitjával, ezért elbocsátja az alkalmazottat, aki pusztán a fizetéséből élt még valahogy, de elég egy országon átszáguldó multi is ehhez, vagy egy pláza miatt bezárt gyár... és így tovább.

BB 2011.04.18. 03:40:17

Épp a Kísérlet c. filmet nézem. A harmadik napon az "őrök" lehugyozták az egyik "rabot", mert nagy volt a pofája. Nota bene: az őrök és a rabok is tudták, hogy kísérletben vesznek részt, sőt, önként jelentkeztek. De még egy is csak 3 napba telt, amíg vadállatok lettek. Abu Ghraibba nem akarok belegondolni.

Ismeretlen_46946 2011.04.18. 08:16:43

Kedves Piszkafa Úr/Asszony! (hiszen nem tudhatom, bár azt hiszem, férfi vagy) "Ön úgy viseltetik a szerencsétlen szegények, lecsúszottak iránt, mint én a cigányokkal. Így aztán mi nagyon is egyformák volnánk." Kommentjeid (főleg az április 9-i) alapján nem gondolom, hogy én úgy viseltetnék - pláne nem, hogy úgy éreznék -, a korábbi soraidból kicsorgó általános embergyűlölet pedig nem az "egyformaságot" tanúsítja.

Ismeretlen_10155 2011.04.18. 08:29:39

van a Zs-kategóriás amerikai akciófilmekben egy jelenet, amikor a főhős és a főgonosz párbeszédbe elegyednek (vagy azért, mert utóbbi kínozza az előbbit vagy valami más indokkal) és a főgonosz azt igyekszik bizonygatni, hogy mennyire ugyanolyanok ők ketten, főhős és főgonosz. tudom, hogy megengedhetetlen egyszerűsítés, meg persze azt is, hogy minden pátosz hamis, de nem tehetek róla, az előbbi kommentváltásról nekem ez a sablonos jelenet jutott az eszembe. (ugyanakkor egyre inkább érzem mélyen magamban, hogy szegény Piszkafa egy rettentően elcsépelt, unalmas sablongyűjtemény.)

Ismeretlen_46946 2011.04.18. 09:03:16

drc: tartalmi, lényegi kérdésekben való (bár tudom, nem teljes) egyetértésünk fenntartásával ismételten megkérlek, hogy ne sértegesd az erre a blogra látogatókat. (Ha szükséges, majd megteszem én, a házigazda jogán.) Kösz

Ismeretlen_10155 2011.04.18. 09:07:33

nem sértésnek szántam.

Andris 2011.04.18. 09:22:16

Szar dolog, az ilyesmi gyomorszájon vágja az ember lelkét(kicsit képzavar), és attól tartok, hogy a legrosszabb még nem jött el. Ami azt illeti, nekem érthetetlen, hogy a fideszes pártfunkcik nagyobb része, vidéki parasztgyerek létére ilyen szaremberré züllött. Mondjuk politikusoknál lehet, hogy majdnem mindegy honnan jön az ember, előbb-utóbb elrohad a lelkiismerete.

Ismeretlen_111887 2011.04.18. 09:42:30

Tényleg jó kis bejegyzés lett ez. Mondjuk én az utolsó mondatot a részemről meg sem láttam, de amúgy összességében egyetértek veled, rás! :) Az elmúlt hatvan évben nem volt arra érdemes elitünk, hogy vezessen minket.

Ismeretlen_46946 2011.04.18. 11:13:32

@johnny: Mint a dal mondja: "Láss, ne csak nézz!" A dicséretet köszönöm. :)

Andris 2011.04.18. 12:05:54

johnnymoore: Nem akarok nagyon szőrözni, de ha 60 évről írsz, akkor az azt jelenti, hogy 1950-51-ig jól mentek a dolgok, és az arra érdemes emberek vezették az országot. :)

Ismeretlen_111887 2011.04.18. 12:36:59

Andris, tisztelettel jegyzem csak meg, hogy rás beszélt először hatvan évről. "De az elmúlt hat évtizedben nem volt ennek az országnak olyan politikai vezető garnitúrája" Szóval, én sem akarok nagyon szőrözni. :)

Szó-szóró 2011.04.18. 12:48:17

andris: szerinted minden politikusnak elrohad a lelkiismerete, tehát felteszem, hogy az emeszpés politikusok (gyurcsány, lendvai, lampert, szanyi kapitány, hosszú a sor) is szaremberré züllöttek. Jó a következtetésem? rás: nincs más út, csak a munkahely teremtés.

thomas 2011.04.18. 13:10:15

A békés vita szigete ez a blog. Ezért olvasom. Ennyi.

András 2011.04.18. 13:41:08

johnnymoore: nem figyeltem, hogy rás írta, csak nálad bökte meg a szemem, mert tőled jobban meglepett a dolog. :) Szó-szóró: természetesen rájuk is vonatkozik a dolog. Annyit azért hozzátennék, hogy az általad megnevezettek - gyurcsány kivételével - nem ugyanaz a korosztály, mint a fidesznyikek nagy része, pl. lázár,papcsák, kósa, rogán stb., azért ők máshol és máshogy szocializálódtak, politikailag is. A nálad tapasztalható pozitív hozzáállás az apósomra emlékeztet, aki sosem hiszi el azokat a disznóságokat, amik kiderülnek a fideszes prominensekről, és rendületlenül bízik abban, hogy a "nemzeti kormány" alatt majd milyen jó lesz. Nekem ez eddig csalódás.

Szó-szóró 2011.04.18. 13:51:22

András: pontosan fordítva gondolom. Ha kiderülnek fidesznyik bűnök, szerintem sokkal határozottabban le kell csapni ezekre. Egy emeszpésnek könnyebben meg tudok bocsátani, mert azért mégiscsak emeszpés és nem lepődünk meg. Apósod nagyon szimpatikus, jó családba nősültél, becsüld meg.

Andris 2011.04.18. 14:55:24

Szó-szóró: És szerinted ki fog rájuk lecsapni? pintérsándor? Vagy valamelyik rendőrbűnöző beosztottja? Nekem már az is újdonság volt, hogy a az olyanok mint zuschlag, hunvald, hagyó, lelovics, stb. lebuktak, és valamennyi időt rács mögött töltenek/töltöttek. (hagyó meg lelovics ugye már házi őrizetben pihenget) Fidesznyik bűnök már kiderültek(feltételes mód nélkül), tudsz arról, hogy bármi történt volna? Hogy Viktor komolyabb tockost adott volna lázárnak, papcsáknak vagy bármelyiknek? Én nem bocsátok meg mszp-s pártkatona-szarembernek sem. Apósomat figyelem: majd ha ő azt mondja, hogy elég, akkor tudni fogom, hogy itt a forradalom.

egy nagyi 2011.04.18. 17:35:18

rás:visszatérve a bejegyzésedhez,elmondom egy lelki konfliktusomat.Munkából hazajövet a buszon eléggé gyakran megtörtént velem, hogy büdös,mosdatlan hajléktalan ült mellém.Le kellett küzdenem az undoromat,s az agyamban végigfutattam azt a gondolatot, hogy ha most felállok és eltűzök arról a helyről,akkor embervoltában alázom meg. Így maradtam mellette, szörnyű vívódásban magammal.

Ismeretlen_46946 2011.04.18. 18:28:33

@nagyi: ismerem ezt az érzést, ezt a helyzetet. És be kell valljam, én inkább fölállok, odébb megyek.

Pocakos 2011.04.18. 22:28:31

Többször elolvastam a bejegyzést. És megpróbáltam a másik fél szempontjából, oldaláról is elképzelni ezt. Nekem valami olyasmi jött le, hogy a kajáldában eszik valaki, aztán bejön egy jól fésült, jól öltözött „értelmiségi”. No, akkor odaköszönök neki. Hadd lássa, hogy más is van annyira „úriember”, sőt! Én köszönök előre, hogy észrevegye magát a „pökhendi jól lakott”. Meg aztán, lehet, hogy tényleg tud segíteni. Ki tudja. Ezért elővettem a névjegykártyámat, hogy tudja meg: én munkát akarok, nem alamizsnát! Erre föl, a genny odaad egy kétszázast. Mi vagyok én? Koldus? Ki a fasz kérte, hogy odalökjön nekem alamizsnát. Ezek mind ilyenek. Bocs, de az utolsó mondatod, mintha magadról (is) szólna. Megjegyzem, ez a konfliktus a világon bárhol megtörténhet. Talán már meg is írták klasszikusok. Sőt, mintha olvastam volna. Különben a munkahelyteremtés nem állami feladat, lásd dialektikus materializmus. Olyat kell termelni, gyártani, amit el lehet adni. Az előállításhoz kell a munkaerő. Érdekes, történetedben is a tag kétkezi (fizikai) munkát keres. Igazán ez fogott meg, és gondolkoztat el……. (vajon milyen végzettsége van? Miért épp ezeket a kisegítő, segédmunkákat keresi, vállalja?)

Ismeretlen_46946 2011.04.18. 22:46:48

@Pocakos: több ponton is hibásnak tartom a fejtegetésedet, de ez azon is múlik, hogy fogalmad se lehet, hogy nézek ki. :) Viszont: úgy gondolom, hogy ez az ember (nem "tag") nem sima kisegítő, segédmunkát keresett: a ló- és tehénápolás, a méhészkedés szakértelmet és gyakorlatot feltételez. A munkahelyteremtést pedig állami feladatnak - is - tekintem (amihez egyébként kevés köze van a dialektikus materializmusnak).

Pocakos 2011.04.18. 23:30:52

rás: bocs, "történelmi" ;-) - rossz és fárasztó napom volt, tán írnom sem kellett volna. ;-)

Andris 2011.04.19. 09:33:00

rás: Rutinból (és talán sztereotípiából) tetted,amit tettél, de ezt nem bírálatként mondom. Nekem tetszik az ember hozzáállása, és az is, hogy ha kicsit bénán is, de próbálja menedzselni magát és a szaktudását. Egy sztori (remélem még nem írtam meg): amikor jó 10 éve New Yorkban voltam, reggel felszállt a metróra egy fekete fazon, egyenes háttal, az emberek szemébe nézve mondott egy kis beszédet, valami olyasmit, hogy mindenki tudja mi az éhség, és hogy aki még nem reggelizett, annak felajánl (azt hiszem 5 dollárért) szendvicset, amit maga készített, sonkás-mustáros-mittudomén milyet. És volt aki vett, nem volt égő sem az embernek, sem a vásárlónak, sem a többieknek.

Ismeretlen_1256 2011.04.19. 19:03:59

Az Oktogontól a Nyugatiig egy átlagos hétköznap 10-15 ember állít meg, hogy kérjen "egy kis aprót". Borzalmas látni, hogy idős emberek, akik végigdolgozták az életüket, a kukából vacsoráznak. Tényleg nem Orbánék kezdték el, 20 éve megy az agymosás, hogy az emberek nem akarnak dolgozni. Nincs mit dolgozni. A társadalom 70%-a felesleges ebben a gazdasági szerkezetben.

Norris74 2011.04.19. 21:09:22

Nagyon igaz és megérintő dologról ír a blog, amit úgy veszem észre, hogy egyre többen és többen ismernek fel, vesznek észre. Pártállástól és politikai hitvallástól függetlenül. Érzik, hogy valami nagyon nincs rendben a rendszerrel. Mi is ilyenek vagyunk. Ha van egy kis idő, olvassátok el. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0ByO-4pNpHazzNjRiMGVhMzctNGZmNS00NDhjLWFlMjYtOTEwYzE1OWFlNDA1&hl=hu

Ismeretlen_1589 2011.04.20. 01:16:26

A Mesterszakács: Ez a hozzáállás nem a szocializmusból ered inkább? Mondjuk érdekes, hogy mind a szocializmusban, mind a kapitalizmusban maga felelős azért a szegény, hogy szegény. Most már talán be kellene vezetni a szolidarizmust is.

Ismeretlen_27532 2011.04.20. 08:29:33

Kedves Szerző, Kedves kommentelők! Mindannyian szépen elpolitizálgattok, meg frázisokat zengtek a kormányok szociális érzéketlenségéről, stb. Nehéz elképzelni, hogy ez egyszer ne ostoba netvitává fajuljanak a dolgok, hanem mondjuk Szabó Ferencről szóljanak? És arról, hogy hogyan lehetne neki segíteni?? "Think Global, Act Local!". Ja, és majd elfelejtettem, hogy álszent seggfejek vagytok :)

Ismeretlen_10155 2011.04.20. 09:21:38

@nennial: a megérdemelt lebaszást a magam nevében köszönöm, ha tehetném, megszolgálnám. szeretném azonban tudni, hogy te felhívtad és munkát adtál neki. (mert neked annyi pénzed van, hogy a megélhetéseden kívül másvalakiét is tudod és hajlandó vagy finanszírozni.)

BB 2011.04.20. 09:43:25

Pár éve jártam itt, velük kéne összehozni, hátha kell a lovak mellé valaki: http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=1180&kId=1180

Andris 2011.04.20. 10:24:22

Elolvastam Bacher írását, tetszett. Álszent seggfejként eszembe is jutott róla Lázár Ervinnek egy rövid írása, szeretettel ajánlom mindenkinek. http://www.szepi.hu/irodalom/lazar/buddha/buddha04.html

Ismeretlen_115131 2011.04.20. 18:26:50

nennial, vannak seggfejek és vannak álszentek is :), meg olyanok, akik egyikbe sem tartoznak bele, meg olyanok akikre mindkettő igaz: ezért tartunk itt, ahol: az utóbbiak kormányoznak seggfejként álszent módon - az emberek meg jól megnyugodtak, hogy így helyes (én nem vagyok nyugodt!)... és vígan politizálnak globálisan, lokálisan pedig féltik saját szaros életüket és javaikat - mindenkitől!

Szó-szóró 2011.04.20. 18:49:46

nennial: keményen bekezdtél, jól leszóltál bennünket. Egy ilyen esetben azért arra minimum kellene figyelned, hogy egy angol szlogent pontosan idézz. Duju ögrí? Látszik, hogy nem nagyon olvasgattad a korábbi vitákat. Ez a blog pontosan attól szokott érdekes lenni, hogy általában nem fullad ostoba netvitába, ahogy te mondod, hanem másként gondolkodók logikus érveket sorakoztatnak fel, ütköztetnek. Kicsit ez olyan, mintha lehetőséget kapnál arra, hogy belemenj a tükörbe és onnan, a másik oldalról is megnézd magad.

egy nagyi 2011.04.20. 21:59:46

Szó-szóró:pontosan így látom én is ezt a blogot. mennial:a csúnya beszéd a közlőjét minősíti.Egyébként pedig ezen a blogon, mint korunk technika által adott formájában úgy működünk, mintha egy Agorán lennénk.Elődeink még a templomi és zsinagógia beli istentiszteletek után a templomok előtt űzték ezeket a gondolatcseréket.Persze a kocsmák sem elhanyagolandók. rás:kinyomtatom ennek az embernek a szóró- lapját és a városunk hirdetőtábláira kiteszem.

Ismeretlen_154775 2011.04.21. 06:13:57

@nennial, szabó ferencnek nem nekünk kell segíteni. a baj az, hogy egyáltalán az "ilyen" szabó ferenceknek segíteni kell, hogy munkát találjanak. seggfejezés helyett szervezd tovább az esküvődet, gondolom a "hasznos holmikból" befolyt összeget átutalod neki.

Ismeretlen_27532 2011.04.21. 08:54:22

Kedves Kommentelők! Most csinálhatom azt, hogy nem veszek tudomást a véleményemet ért csoportos támadásról, és szervezem tovább az esküvőmet és csendben segítek Ferencnek állást keresni, vagy felvehetem a kesztyűt. Az utóbbi mellett döntöttem.

Ismeretlen_27532 2011.04.21. 09:10:44

Elmondom, én hogy gondolom. Azt gondolom, jó, hogy RAS nyafogós és önző sztorijában publikálta a Szabó úr telefonszámát (ami egyébként egy állsáközvetítő száma). A lekicsinylő véleményem azoknak szólt, akik még név, elérhetőség, stb. megadása után sem hajlandóak segíteni egy segítségre szorulón. És most nem arról van szó, hogy pénzt kellene neki adni. (DRC-nek jelezném, hogy nem vagyok Krőzus. Ellenben segítő szándék van bennem. És ez elég is.) Főleg mivel a pénz nem segít Szabó Ferencen. Rajta az segít, ha álláshoz juttatjuk. És az senkinek nem kerül semmibe. Csak egy kis empátiába, odafigyelésbe és segíteni vágyásba. Néhány e-mail, egy-két telefon. Olyan sok ez? Értem, hogy összeszokott csapat vagytok, akik szívesen folytatnak morális vitákat. De abszolút elképzelhetetlen, hogy a kényelmes elefántcsonttornyotokból kimozdulva végre ne egy parttalan és teljesen hiábavaló vitára fecséreljétek az energiáitokat, hanem embertársaink megsegítésére? Senkitől nem kívánom természetesen, hogy minden hajléktalan lábát a megmossa. De ha szó szerint rádköszön egy jobb sorsra érdemes, küzdeni akaró élet, akkor nincs lelkiismeretfurdalásotok, hogy csak azt hangoztatjátok "a baj az, hogy egyáltalán az "ilyen" szabó ferenceknek segíteni kell". Szerintem meg nem baj. Így van ez a kezdetek óta az emberi társadalomban. Vannak szerencsésebbek és szerncsétlenebbek. Az már csak az egyes embereket minősíti, hogy megmozdítják-e a kisujjukat a kevésbé szerencsések érdekében. Én megtettem, és nem fájt. Hát ti?

Ismeretlen_27532 2011.04.21. 09:14:30

EGY NAGYINAK azt üzenném, hogy a a seggfej annyira nem csúnya szó, ellenben inkább arról kellene beszélni, hogyaz illetők rászolgáltak-e. Szép tőled, hogy szórólapozol! Erről beszéltem. De vajon megtetted volna akkor is ha nem borzolom a kedélyeket "csúnya" szavakkal?

Ismeretlen_27532 2011.04.21. 09:17:47

SZÓ SZÓRÓ-nak: Ha csak a helyesírásba tudtál belekötni mindabból, amit mondtam, akkor nagyon örülök. A "Think Global Act Localról" helyesen :) itt olvashatsz: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mBCJfDu-X3AJ:en.wikipedia.org/wiki/Think_Globally,_Act_Locally+think+global+act+local&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu Kétféle írásmódja van. Nos.

egy nagyi 2011.04.21. 09:41:35

nennial:életvitelemből adódóan ma még tudok a nyugdíjamból anyagi segítséget nyújtani a rászo- rulóknak.Például múlt héten utaltunk át pénzt a hajléktalan óvoda részére, május 19-én pedig megyek az Eötvös 10-be, ahol a Pető Intézet fogyatékkal élő tanulóinak az évzárója lesz,a belépőjeggyel támogatva az intézetet.Egyébként a húgomat is,amíg az önérzete engedi segítem.

Szó-szóró 2011.04.21. 10:17:55

nennial: a helyesírást illetően igazad volt, nem ismertem a másik változatot :)

Ismeretlen_154775 2011.04.21. 10:23:19

@nennial, miért minősíted Rás írását önzőnek és nyafogósnak? Ilyen alapon én is írhatom neked, ha már szép nem vagy, hülye ne legyél!

Ismeretlen_10155 2011.04.21. 12:16:41

Jézus Krisztus, hát létezel és nennial néven írsz esküvőszervezői blogot?! Bocsáss meg eleddig tévelygő személyemnek!

Ismeretlen_10155 2011.04.21. 12:21:55

@nennial: ha megteheted tedd meg, de ne bassz le másokat azért, mert nem teszik, főleg ne kérkedj azzal, hogy te milyen jóságos vagy szemben az "egosita" Rással. egyébiránt meg menj a jó fenébe az erkölcsi piedesztáloddal!

egy nagyi 2011.04.21. 13:53:59

nennial:mindnyájan egoisták vagyunk, mert ez teszi lehetővé a fennmaradásunkat.A mi lehetőségeink oly kicsinyek,hogy segíthessünk, a problémákat nem vállalhatjuk mind magunkra,mert akkor magunk is kisemmizettek lehetünk. Nem tartom rást egoistának ebben a szituációban,megdöbbentette a tény és fölkavarta őt,az,hogy itt számunkra nyilvánvalóvá tette azt bizonyítja,hogy nagyon is fogékony a szociális kérdések vonatkozásában. drc.-nek igaza van,ilyen alapon az újszülöttektől a matuzsálemekig mindenkit lehetne kárhoztatni, mert nem segítenek embertársaikon.

Ismeretlen_115131 2011.04.21. 16:47:46

nennial, Te jó megfigyelő vagy :)- tetszik, hogy a kesztyű mellett döntöttél, mert valóban elefántcsonttoronylakók jöttek itt össze és együtt pucolják inkább az ezüstkészletet, mint sem hogy képesek lennének érdemi segítséget nyújtani. Én viszont csípem a valóság megjelenítését is, és az arra való késztetést pláne! Tehát melléd szegődtem a témában. (örülsz? :)- örülj! szerintem igazad van)

Andris 2011.04.21. 17:14:56

Aha. És honnan az alap a minősítéshez?

Szó-szóró 2011.04.21. 17:33:43

kattal: ez egy marhaság. Én például nem vagyok elefántcsonttorony lakó. Sőt, talán túlságosan is részt veszek a reálgazdaságban. Ha minden jól megy, akkor kb. 2012 februártól folyamatos munkalehetőséget fog adni 35-40 embernek az egyik projektünk, amit az egyik partneremmel kettesben elindítottunk. Ezen a fórumon igazából nem akartam erről beszélni, de vegyük úgy, hogy kihúztátok belőlem. (...és ráadásul kapcsolódik is a témához.)

egy nagyi 2011.04.21. 19:27:49

Nennial:egyszerűen kíváncsi vagyok hogyan szervezed Szabó úr életét,szinonímiákból is megért- jük,ha nem akarod száz százalékosan kiadni magad. Részemről tettem lépéseket:van olyan ismerősöm,aki gyümölcstermesztéssel foglalkozik, a lánya pedig állatorvos, hátha közvetve vagy közvetlenül tudnak neki munkát szerezni. Végezetül és még mindig neked, ha a blogon úgy jelensz meg,hogy emberek dugjuk össze a fejünket,hogy hol lehetne tenni valamit, az rád nézve nagyon pozitív lett volna. kattal:nem focimeccsen vagy4

Ismeretlen_46946 2011.04.21. 21:18:23

@Mindenkinek: három napig nem voltam itthon, ezért nem tudtam reagálni a kommentekre, de végül is jól elvagytok nélkülem is. :) (Egyébként hedonista és önző módon kiállításokat néztem Bécsben, és élveztem, hogy egy gazdag és működő országban lehetek. De erről esetleg egy másik bejegyzésben. Nem biztos.) Szóval ebben a bejegyzésben én két dolgot akartam elmondani: az egyik személyes - ha tetszik: "nyafogós" -, miszerint zavarba hoz, felzaklat az emberi kiszolgáltatottság, megalázottság, a szegénység. A másik pedig hogy embertelennek tartom azt a rendszert - és annak jelenlegi pökhendi, könyörtelen megnyilvánulását -, amelyik ab ovo a szegényt, a munkanélkülit, a társadalom peremén vagy a társadalom alatt élőt teszi felelőssé saját nyomorúságáért. Mintegy mellékesen, egyéni segítő szándékból pedig közzétettem telefonszámot (nem tudtam, természetesen, hogy - mint nennial írta - ez egy közvetítő száma). Egyébként pedig köszönöm mindenkinek a hozzászólását.

Ismeretlen_115131 2011.04.22. 21:34:02

Egy nagyi, miért lennék focimeccsen?
süti beállítások módosítása