Tamás Gáspár Miklós megint érdekes (és olvasható) cikket írt a Népszabadságban. Az általam hatásvadász módon a címben kiemelt fogalom - egy békés, szelíd és vidám forradalom - már a konklúzióhoz tartozó cél (én inkább vágyálomnak mondanám). Az írásmű egésze valójában a jelenleg uralkodó liberális - polgári, emberi jogi alapú - rendszerkritika bírálata, és ehhez alapul persze megint egy nagyszerű elemzés. Meg politikai programhirdetés: érdekegyesítés.

Néhány részlet a cikkből, amelynek teljes szövege itt olvasható.

"A világválság egyrészt klasszikus túltermelési és túlakkumulációs válság, másrészt technikai, foglalkoztatási, civilizációs, demográfiai és életformaválság. Ezeket az összekapcsolódó problémákat a baloldal világszerte külön-külön gondolja át: sőt, az egyes problématípusok leküzdésére külön, egymással vetélkedő mozgalmak keletkeznek. Ez rendkívüli mértékben megnehezíti az egyre represszívebb, egyre igazságtalanabb, egyre kevésbé liberális, egyre kevésbé demokratikus tőkés államrendszerek kritikáját és reformját.

Nálunk sincs ez másképpen. Az újraelosztás irányának és terjedelmének változása – a növekvő szegénység egyik fő oka – egyidejű a biopolitikai konfliktusok éleződésével: nemzedéki (nyugdíjak elleni támadás, családtámogatások átalakítása), faji-etnikai (cigánykérdés), egészségi (kórházválság, orvosemigráció, hálapénz, rokkantnyugdíjak korlátozása, gyógyszerdrágítás), ökológiai (levegőszennyezéstől a túlvegyszerezésig, a hulladékkrízistől az ipari katasztrófákig), demográfiai (lakosságcsökkenés, a roma gyerekek arányszámának növekedése, a közelgő elvándorlás és bevándorlás), szexuális (állami homofóbia), lakhatási (adósválság, kilakoltatások, a hajléktalanság büntetése) konfliktusok tornyozódnak egymásra. Ehhez csatlakozik a nemzeti kultúra haláltusája, amelynek főbb jelei: az eddig is diszkriminatív oktatás további szűkítése, a tudomány és a művészetek finanszírozásának csökkentése, az értelmiség és intézményei elleni támadás (forrásmegvonás, intézmények bezárása, világnézeti indítékú személycserék, az autonómia korlátozása vagy megszüntetése, az ideológiai és lejárató kampányok)…

…(M)eggyőződésem, hogy nincs visszaút az 1988/89 és a 2010 közötti rendszerhez, még ha a rendszer megtisztított, idealizált változatát tekintjük is, nem pedig a gyarló köznapi tapasztalatot. Amennyiben a széttartó ellenzéki erők nem látják be, hogy a kőbe vésett, igazságtalan adórendszer, a megszorítások és a leépítések miatt mind a dolgozók, mind a népjóléti rendszertől függők (s ez utóbbiak vannak többségben!) reáljövedelmének és szociális biztonságának süllyedése, a társadalmi igazságtalanság példátlan elharapózása összefügg az alapjogi garanciák fölfüggesztésével, akkor a magyar nép – joggal – közönyös lesz a közjogi küzdelmekkel szemben…

…(M)egosztott társadalomban, osztálytársadalomban az a kormányrendszer dolga, hogy a hátrányos helyzetűek beleegyezését megszerezze az uralkodó kisebbség hegemóniájához. Ezt a mai kormányok az egész világon a biopolitikai és az újraelosztási érdekmegoszlás kihasználásával érik el. Ameddig a munkások a munkanélküliek ellen uszíthatók, a fiatalok az öregek ellen, a fehérek a romák ellen, a férfiak a nők ellen, az egészségesek a betegek ellen, az „aktívak” a „segélyezettek” ellen, a „versenyszféra” dolgozói a közalkalmazottak ellen, a fogyasztók és utazók a sztrájkolók ellen, a heterók a melegek ellen (és így tovább), addig a pusztán részérdekeket képviselő vagy pusztán alapjogi garanciákat követelő ellenzékek ezt a sziklaszilárd, minden területre hihetetlen energiával behatoló új hatalmat nem tudják megingatni. Az érdekek és szükségletek szintézise, a népi részvétel kiszélesítése szükséges hozzá. Egy szóval: az egyenlőség politikája.

Orbán Viktornak igaza van abban, hogy a piaci kapitalizmust korlátozni kell, hogy a közjavakat a nép ellenőrzése alá kell helyezni. Jól érzi a nép vágyát az igazságosságra és a biztonságra, amely nem gúnyt, hanem főhajtást igényel. Orbán Viktor ezt sajnos nem mondja őszintén, intézkedései és törvényhozói, államalapítói aktusai éppen az ellenkezőjét sejtetik. Szavakban és gesztusokban elutasítja a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság esztelen gazdaságpolitikáját, de ténylegesen végrehajtja, mi több: eltúlozza a legelőnytelenebb vonásait. Az „adóverseny”, amelyhez ragaszkodik, alacsony adókat jelent a multinacionális vállalatoknak, és alacsony béreket a magyarországi dolgozóknak. Orbán Viktor „gazdasági patriotizmusa” is merő látszat.

A szabadságot csak az egyenlőség mentheti meg.

…Az érdekegyesítés minden forradalom alapföltétele, amint azt már Kossuth is tudta (csak nem csinálta). Márpedig ezt a közjogilag megszilárdított antiliberális, antiszociális és antidemokratikus rendszert csak békés – vidám és szelíd – forradalom döntheti meg. Ez a békés forradalom nem lehet puszta reakció, reváns, visszatérés a balközép kormányok által lejáratott, plutokratikus és oligarchikus rezsimhez, amely mellett csak az szól, hogy békésen el lehetett takarítani. Az Orbán-rezsim esetében ez nem lesz ilyen könnyű.

…De amennyiben az érdekegyesítés nem lesz az ellenzéki politika középpontjában, akkor a képviseleti kormányzat (liberális polgári demokrácia) és a konzervatív autokrácia után a fegyveres szélsőjobboldal következik."

TGM cikke itt olvasható.

 

Szerző: rás  2011.04.29. 11:26 10 komment

Címkék: tgm rendszerkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr394929356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BB 2011.04.29. 18:27:21

Az a jó, hogy itt mindig rövidítve elolvashatom azokat a cikkeket, amik érdekelnének, de nincs hozzá türelmem :)

sági györgy 2011.04.29. 19:01:32

ideje lenne ha TGM végre visszamenne oda ahonnan jött és ott osztaná az észt!Itt nincs szükség filozófusnak nevezett bérretegőkre, hanem melósra, de dolgozni TGM soha nem volt képes, menjen vissza a csauhoz imádkozuni, hogy támadjon fel!

Ismeretlen_46946 2011.04.29. 20:39:46

@Sági György: szánalmasan ostoba vagy.

Szó-szóró 2011.04.30. 09:11:30

rás: első mondatodban írod, hogy TGM olvasható cikket írt. Ez azért erős túlzás. Érdekesnek érdekes, de tele van a TGM szándékait, vágyait tükröző csúsztatással, torzítással, légbőlkapott állításokkal. "...frontális támadást intézett a magyar nép kétharmada ellen ...": honnan veszi ezt TGM? Ő egy 1% alá zsugorodott párt főkorifeusa volt, maximum 1% nevében mondhatná hitelesen. "... a közvélemény alig értesül ..." Ez is elképesztő, mintha legalábbis nem lennének a gagyi csatornák (tévé és rádió), és a profi ATV és Klubrádió. Ekkora csúsztatásra miért van szüksége TGM-nek? "... gondoskodó, szociális állam..." Itt azért azt az apróságot nem kellene elfelejteni, hogy nincs pénz. Milyen alapon lehet nyugat-európai színvonalú szociális hálót, vagy oktatás-kultúra-egészségügy finanszírozást elvárni, ha nincs rá pénz? Ki fogja fizetni, és miből? (Igaz, egy amerikai üzletember már egy kisebb részfeladatot bevállalt az üdültetés terén.) És a következtetése: ezért kell erős rendőrség. Ez viszont hazugság. Erős rendőrségre mindig szükség van, nem is értem, hogy ezt az előző gárda miért nem csinálta meg. A rendet védeni kell. "... közszemlére teszi állítólagos ellenségeit: az etnikai kisebbségeket, ..." Elképesztő, hogy TGM etnikai stb. uszítást is próbál a mostani kormány nyakába varrni. És persze lehetne folytatni. A végkövetkeztetés: békés -vidám és szelíd- forradalom kell, nyilván egy vidám vasárnapra időzítve. Nevetséges.

Ismeretlen_115131 2011.04.30. 09:24:53

szó-szóró, olvastad már a Szép új világot ? és az 1984-et? - tedd meg kérlek, hátha rájössz bizonyos alapvető dolgokra, ami a jelent illeti... (nem biztos, de megér egy kis művelődést mindenképp)

Ismeretlen_46946 2011.04.30. 10:03:42

@Szó-szóró: az, hogy "olvasható", nem azt jelenti, hogy azonos a véleményemmel vagy a véleményeddel. (Az enyimmel speciel nagyjából igen. Nem teljesen, de nagyjából.) Az "olvasható" jelzővel azt akartam kifejezni, hogy nem olyan filozófiai műveltséget feltételező, bonyolult fejtegetés, mint sokszor, amikor csak az marad meg konklúzióként, hogy mennyire műveletlen barom is vagyok én. Ami a dolog érdemét illeti, természetesen nem értünk egyet. Azt gondolom, hogy súlyosan elfogult vagy, és nagyon egyoldalúan látod a világot.

Szó-szóró 2011.04.30. 20:15:27

rás: persze, másként gondolkodunk. Ez nem baj, úgy érzem, nagyon kulturáltan tudtunk eddig is vitatkozni, egyet nem érteni, hiszen a világ lehet sokszínű. TGM-mel viszont az a baj, hogy úgy érzem, hamarabb van meg a koncepciója, mint a tények precíz elemzése és összegyűjtése. Egy prekoncepció alapján hatalmas infó-masszát rádönt, de az infó-massza majdnem minden eleme pontatlan vagy csúsztatás. Kezelhetetlen. Én megpróbáltam kiragadni néhány csúsztatást, de reménytelen vállalkozás. Te sem az egyes megállapításaimat vitattad, hanem lemondóan kijelentetted: súlyosan elfogult vagyok. Számomra tanulság: csak egyes konkrét részleteket érdemes vitatni, egyszerre 20-30 kérdésnél ez lehetetlen.

Ismeretlen_46946 2011.04.30. 23:38:37

@Szó-szóró: egy filozófusban az a jó, hogy képes az egészet látni, a lényeget, nekem elsősorban ezért fontos és revelativ, amit TGM ír. Ehhez képest másodlagos, hogy az általad kifogásolt részletkérdések többségében is vele értek egyet. De ez abból adódik, hogy éppen a lényeget látom másként, mint te. A vitatkozással egyébként semmi bajom, de ez azzal jár, hogy én is elmondom a véleményemet. :)

BB 2011.05.02. 11:11:50

Azt hiszem, öregszem. Láttam, hogy lesz ez az interjú: http://nol.hu/belfold/orban__a_nemzet_hose de nem bírtam rávenni magam, hogy megnézzem. Nem Orbán, hanem Hajdú miatt. Menthető vagyok még, vajon?...

Ismeretlen_10155 2011.05.06. 15:46:34

@BB: két ilyen undorító egoista szemétládát egyszerre, ráadásul sztereóban én is csak nagy gyomorforogva tudtam volna végignézni.
süti beállítások módosítása