"A Nemzeti Nyomozó Iroda a 2011. év tavaszától rendelkezik olyan információkkal, amelyek alapján feltételezhető, hogy Budapest XXI. kerületében egy meghatározóan hajléktalanokból álló bűnözői kör sorozat jelleggel erőszakos bűncselekményeket követ el elsősorban szintén hajléktalan, vagy hajléktalan életmódot folytató személyek sérelmére…

A nyomozás jelenlegi adatai alapján megállapítható, hogy az élet ellenes bűncselekmények elkövetése szorosan összefügg a már említett csoportosan elkövetett rablások elkövetői körével, azzal a hajléktalan közösséggel, amelynek összetákolt viskóinak közelében hantolták ki a meggyilkolt áldozatok maradványait…

Az élet ellenes eljárás jelenlegi szakaszában ismeretlen az áldozatok személyazonossága, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények időpontja, az elkövetési mód… Az azonban az eljárás jelenleg rendelkezésre álló adatai alapján egyértelmű, hogy az élet ellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez…

Az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat. A hatóságok általános tapasztalata, hogy ezek a társadalom perifériáján élő személyek a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, társaik esetleges eltűnését nem hozzák a rendőrség tudomására – „ügyeiket” saját törvényeik szerint, egymás között „rendezik le”, ebben a közegben a hagyományos bűnüldözési, bűnmegelőzési tevékenység érdemi folytatása gyakorlatilag lehetetlen.

(forrás: police.hu)

*

Megjegyzéseim:

1./ Ha a társadalom embercsoportokat kivet magából, marginalizál, akkor ne csodálkozzunk, ha ezek az emberek magukra nézve nem fogják érvényesnek tekinteni az adott társadalom jogi, erkölcsi és civilizációs normáit. A hajléktalanok tipikusan ez az eset, akárcsak a becslések szerint kb. egy-másfél millió mélyszegénységben, vagyis az emberi élet bármiféle reménye nélkül élő polgár- és embertársunk más csoportjai. Például a borsodi falvak cigány és nem cigány lakosai.

2./ A rendőrségtől természetes, hogy jogi, rendőri nyelven fogalmazva jogi, rendőri szempontból foglalkozik egy eseménnyel – jelen esetben egy példátlanul brutális bűncselekménnyel. Ezért a fenti közlemény – „tényközlő nyilatkozat” – nem hibáztatható. A probléma ott van, hogy a hajléktalankérdés a kormányzat (benne az önkormányzatok) számára mára Magyarországon mintha kizárólag rendőri–rendészeti kérdéssé vált volna. Pedig elsődlegesen nem az. Sokba fog kerülni nekünk, mire rájövünk.

Szerző: rás  2011.08.13. 21:54 5 komment

Címkék: rendőrség hajléktalanok csepeli gyilkosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr634929405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pocakos 2011.08.14. 08:00:59

engem ez a mondat(rész) fogott meg: "....meghatározóan annak a szabályozatlan és **társadalmi kontroll nélküli** életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat...." Ez számomra nem (csak) "....A rendőrségtől természetes, hogy jogi, rendőri nyelv...." Ez sokkal messzebb mutat, és hivatkozási alap (lehet)!!!

Ismeretlen_10155 2011.08.14. 09:06:39

@Pocakos: nemcsak lehet, már az. és nemcsak a hajléktalanokkal szemben. nem tudom eléggé hangsúlyozni pl. a Debreceni Egyetem jogklinikájának 2006-os ítélőtáblai esetének a tanulságait, ahol pl. a két vádlottat, a később számmilliós kártérítést kapott apát és fiát az ügyészség egyértelmű bizonyítékok hiányában, csupán az alapján ítélt hosszú börtönbüntetésre, hogy véres volt az egyik ruhájuk (disznóöléstől), amit nem mostak ki (mert be volt fagyva a folyó), s ez az ügyész szerint része a bűncselekmény "jellegzetesen cigány elkövetési módjának". és ezt az érvelést cakkom pakli mindegyik bíróság elfogadta ezt egészen az ítélőtábláig!

anna 2011.08.14. 12:06:03

a minap valamelyik külső kerületben egy pék leszúrt másik két péket, majd végzett önmagával. a pékek ellen is szigorúan fel kell lépni.

Ismeretlen_46946 2011.08.14. 12:29:10

@Anna: :))

Szó-szóró 2011.08.16. 07:46:37

anna: és az egészben az a borzalmas, hogy egy pékről még azt is el tudom képzelni, hogy amikor hazamegy, akkor nem kenyeret süt, hanem például hurkát.
süti beállítások módosítása