Magyarország „minden ellenkező híreszteléssel szemben” mezőgazdasági ország - jelentette ki Orbán Viktor az Országos Mezőgazdasági Kiállítás megnyitóján. A kormányfő szerint szükség van az iparra, és dolgozni is kell az ország iparosodási programján, de az ipar nem szoríthatja ki a mezőgazdaságot, csak mellé léphet. (Forrás: Kossuth rádió, hirado.hu)

A KSH hivatalos adatai szerint a magyar GDP-ben 4-4,5 százalék a mezőgazdaság aránya. Azok a szakemberek, akik ezt csalóka adatnak tekintik, és az élelmiszeripart, a szolgáltatásokat, a rendezvényre pogácsát szállító catering-cégeket is figyelembe veszik, az egész "agrobiznisz" részarányát 11-15 %-ra teszik.

Ugyancsak KSH-adat: kb. 4,5 százalék a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya.

"Isten óvja szegény hazánkat!"

Szerző: rás  2011.09.28. 14:26 30 komment

Címkék: orbán mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr424929491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2011.09.28. 17:17:30

pedig ha valakiről, akkor egy vidéki származású miniszterelnökről hihetnénk, hogy látott már vidéki embereket és nem dől be a szokásos pesti marhaságnak, ti. hogy "idelent vidéken" mindenki a mezőgazdaságból él... jó, ha az emberek 10%-a. és már az is túl sok ahhoz képest, hogy korszerűtlen, elaprózódott és alig modernizált az egész magyar agrárium úgy, ahogyan van, és hogy csak mutatóban van egynéhány olyan életképes nagyüzem, ami Európa boldogabbik felével is föl képes venni a versenyt.

Ismeretlen_145118 2011.09.28. 20:14:25

hát inkább jutnánk el oda, h a nagy szavak helyett valaki végre jól értene a mezőgazdasághoz. GDP-nek sose higgy, persze itt nem tud akkorát torzítani, h az általad leírt igazságot megcáfolja valaki azzal, h torzít az adat, de gazdasági földrajz kurzusokon azért előkerültek a hibái.

Ismeretlen_46946 2011.09.28. 22:00:44

@borosta: tudom, hogy önmagában a GDP nem elég, torzít, ezért is írtam be a kiegészítő, módosító véleményt.

Ismeretlen_145118 2011.09.28. 22:26:50

ras: tudom. meg nem is mentegetni akarom a mai magyar mezőgazdaságot. Csak az adatok mindig bizonytalanok. Mert a foglalkoztatottság megint olyan, h keveset árul el, ha belterjes a mezőgazdaság. A részarány visz még a legközelebb, bár ott is sok minden torzít. Mindenesetre, amit leírtál, azt már tapasztalatból is tudja az ember, hogy igaz. Amikor nyáron Pesten gyakornokoskodtam minden nap a vidékfejlesztési előtt mentem el. néztem a Nagyatádi szobort, és a többit, és rám tört (eddig még ennyire nem éreztem, meg is lepődtem magamon) az a vidéki (Békés megyei vagyok) szomorúság, h hol tart most a mezőgazdaság.

Ismeretlen_57265 2011.09.28. 23:11:34

Egy beszélgetés még augusztusból, sok-sok elgondolkodni mondattal: http://href.hu/x/g4vz Jellemzőnek tartom közállapotunkra, hogy nem volt kommentáradat, egyetlen kétségbeesett véleményt lehetett csak olvasni.

Ismeretlen_46946 2011.09.28. 23:34:01

@jel: Köszönöm a Szabó István-interjút, noha az ő neve már semmit nem mond Borosta nemzedékének. Én valamikor a 80-as évek közepén jártam Nádudvaron, tudom, ki volt ő - meg még sokan hozzá hasonlók. És tudom azt is, milyen volt akkor az a magyar mezőgazdaság és vidék, amelyet néhány év múlva - tisztán politikai, ideológiai okokból hosszú évtizedekre szétvertek.

Ismeretlen_10155 2011.09.28. 23:55:41

ha csak abba belegondoltok, hogy az 1918-ban megtorpant, az akkori agrárproletariátus megnyugtatását célzó földosztás folytatásaként 1945-ben újra ugyanilyen céllal osztották megint, és az 1992-es(?) kárpótlási törvény 1947-es állapotokat akart az akkori jelenbe visszavetíteni, úgy, hogy az előtte-utána való vagyoni mozgásokat tökéletesen figyelmen kívül hagyta, ahogyan azt is, hogy az alatt a negyvenakárhány év alatt közben jócskán megváltozott a mezőgazdasági termelés fejlettségének a szintje, a termelési technológiák és minden, ami csak tényezőként számít a dologban, akkor szépen lehet látni, hogy az agrárproletariátusnak gondolt réteg megnyerése helyett a kárpótlás gyakorlatilag azt eredményezte, hogy olyanokhoz (is) jócskán kerültek földtulajdonok, akik ezzel a világon semmit kezdeni nem tudtak, mert nem tanulták meg, és/vagy mert időközben elköltöztek onnan jó messzire, ahol eredetileg az apjuk vagy a nagyapjuk földjei voltak és hogy a kárpótlás tulajdonképpen a jól működő, időnként prosperáló téeszek szétverését, a mezőgazdasági vagyon elaprózódását, a termelési eszközök egyenlőtlen elosztását eredményező hülye törvény volt, amit hülyén hoztak meg (Pesten, a tudós urak) és hülyén is hajtottak végre.

Ismeretlen_46946 2011.09.29. 00:59:25

@drc: 1945-ben az agrárproletárokból vagyis a föld nélküli mezőgazdasági munkásokból kisparasztokat hoztak létre, megszüntetve a nagybirtokrendszert, s (mint kiderült, ideiglenesen) meghagyva a középparaszti réteget. A 80-as évekre kialakult egy olyan mezőgazdasági népesség (az összes foglalkoztatott kb. 10-12 %-a + akik ipari vagy egyéb főfoglalkozás mellett háztájiztak), amely tsz-tagként vagy névleges tulajdonos és egyúttal dolgozó volt, vagy csak alkalmazottként dolgozott, s emellett mindkét kategória rendelkezett háztáji gazdasággal, amelynek terményeit akár szabadon értékesíthette, vagy maga a tsz vásárolta fel tőlük. A rendszerváltás a privatizációval és a kárpótlással ezt az organikus szisztémát verte szét.

Ismeretlen_10155 2011.09.29. 09:51:24

köszönöm a kiegészítést, magam is ezt céloztam megfogalmazni, csupán -- eszerint -- nem elég világosan. saját családom történetét ismerve egy dolgot jeleznék még. az 1945 előtti közép- és nagyparaszti réteg földjeinek többsége mai kifejezéssel élve ún. zsebszerződések alapján cserélt gazdát illetve került a tulajdonosokhoz. bár általában véve mindenki tudta, hogy az a föld kihez tartozik, és az adásvétel szabályos, később hivatkozható volta miatt papírt is írtak róla, de a hivatalos átírási eljárás gyakran elmaradt mert azt drágának és (mivel a közösség majd' minden tagja tisztában volt az ilyen vagyon mozgásokkal) fölöslegesnek gondolták. ezeket a földeket soha senki nem adta vissza a jogos tulajdonosuknak, hiába tudták még évtizedek után is szerződéssel igazolni a tulajdonjogukat (pláne, ha a földdarab nem egyszer, hanem többször is így cserélt gazdát). az 1945 és '47 közötti ingatlanmozgásokat, sőt: még az 1947-es földvásárlásokat és átírásokat is figyelembe véve így a kárpótláskor előfordult, hogy ugyanannak a parcellának négy-öt jogos tulajdonosa is lehetett, a kárpótlás pedig a törvény szövege alapján csak az 1947-es állapotok szerintit bejegyzett tulajdonosokra vonatkozott -- bár még így is előfordult, hogy többekre.

Szó-szóró 2011.09.29. 11:32:09

rás: a kötelező szörnyülködést természetesen megértem. Ugyanakkor ne felejtsük el azt az apróságot, hogy valóban felértékelődik és még jobban fel fog értékelődni az élelmiszer termelés, ezen belül a minőségi élelmiszer termelés. A feldolgozást is minél magasabb szintre kell vinni, ez is nyilvánvaló. A népes vidéki munkanélküli tábor nagy részét is tudja foglalkoztatni a mezőgazdaság, a föld. Az mégsem normális, hogy faluról bemennek a városba és egy multi hipermarketben megveszik a zöldséget. Most itt tartunk. Azt viszont nem hiszem, hogy a mezőgazdaságra meghirdetett célokat úgy kellene értelmeznünk, hogy "Emberek, hagyjátok ott a várost, menjetek parasztnak." Az ország számára szerintem az oktatás és az egészségügy rendbetétele, fejlesztése, finanszírozása jelenti a stratégiailag legfontosabb irányokat, kitörési lehetőséget, de ez nem zárja ki a mezőgazdaságról elmondottakat.

Ismeretlen_51043 2011.09.29. 12:14:09

úgy látszik, Orbánnak van egy víziója arról, merrefelé haladunk: http://tinyurl.com/6873ply

BB 2011.09.29. 12:41:34

Szoro, azert abba, hogy ki hol vasarol es mit, sokminden belejatszik, tobbek kozott a mas allamok altal adott szubvenciok, ami miatt a kulfoldi termelok joval olcsobban exportalhatjak Magyarorszagra (is) a termekeiket, mint amennyiert itthon megeri termelni es eladni. Masreszt ronda ferdites az, hogy minden importalt elelmiszer szutyok, az itthoni mind jo es egeszseges.

Andris 2011.09.29. 13:15:47

rás: "emellett mindkét kategória rendelkezett háztáji gazdasággal, amelynek terményeit akár szabadon értékesíthette, vagy maga a tsz vásárolta fel tőlük." -> ezt nevezték harmadik gazdaságnak? Szó-szóró: van igazság, abban, amit mondasz. A minőség kérdése fontos, akár élelmiszer termelésről, akár feldolgozásról beszélünk. Sőt, megkockáztatom , hogy az itthon termesztett biotermékekre külföldön is lenne kereslet. Közgazdasági vita tárgya lehet, hogy Mo. agrár-ipari ország vagy ipari-agrár ország, akár az adottságait, akár a tényleges szerkezetét nézzük. Az biztos, hogy kizárólag az agrárium fejlesztése nem lehet, és nem is lesz kitörési pont vagy húzóágazat. Ehhez kell felvevőpiac és feldolgozipar. (Csak halkan kérdezem, hogy emlékeztek-ek Torgyánra, amikor mezgazd.-i miniszterként Chilébe ment, hogy a magyar cserkónak piacot szerezzen? Vagy tehetséges államtitkárára, Szabadi Bélára? ) Japán vagy Svájc jó modell lehet az iparfejlesztésre, vagyis magas szaktudást és/vagy fejlett technikát-technológiát igénylő iparágak ösztönzése, kiépítése.

Ismeretlen_46946 2011.09.29. 13:32:57

@Szó-szóró: Én is azt gondolom, hogy az élelmiszer-termelés az egyik húzóágazata lehet(ne) a magyar gazdaságnak, és azt is, hogy a falusi lakosság foglalkoztatása és megélhetése szempontjából ez kulcskérdés, amelynek prioritása kell legyen a gazdaságossági, profitszempontokkal szemben. Én nem erről írtam, hanem arról, hogy országunk miniszterelnöke egy, a realitásoktól elszakadó, alternatív valóságot hirdet. Márpedig arra nehéz lesz használható programot, élhető országot építeni. @hphp: Igen, Orbán gondolkodásában nagyon hangsúlyos elem a kapitalizmust elutasító kollektivizmus. @Andris: a háztáji (a fusizással, gmk-zással stb. együtt) a második - nem államilag szervezett - gazdaság volt. "Harmadik gazdaságnak" a nem legális tevékenységet nevezték.

Szó-szóró 2011.09.29. 13:43:08

bb: sajnos nagyon komoly alapja van annak, hogy a nálunk terített import áru másodosztályú. Most hallottam -már nem annyira megdöbbenve-, hogy még a meki is (McD) más, gyengébb minőségű hamburgert ad el itt nálunk, mint az osztrákoknál. A sort lehetne folytatni. Egyszer bementem egy Aldiba (igaz, ez a nyitás táján volt, azóta sem voltam egyben sem) és még a pékárut és Ausztriából hozták. Az mégsem normális, hogy egy nyírségi paraszt osztrák hagymát, kínai fokhagymát, stb. (ezt is hosszan sorolhatnám) eszik. De még akkor is, ha az import élelmiszer olyan lenne, mint a magyar, még akkor is magyar kellene venni. Ez annyira kézenfekvő, nem is értem, hogy miért nem lett már ebből egy -kis túlzással- mindent elsöprő nemzeti felbuzdulás. rás: én nem akarom védeni országunk miniszterelnökét, de azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy a realitásoktól tényleg elszakad az ő alternatív valóságképe.

Ismeretlen_10155 2011.09.29. 14:16:09

@Szó-szóró: a nyírségi paraszt továbbra is a saját hagymáját, fokhagymáját, almáját, szalonnáját eszi, de a nyírségi autószerelő már pl. nem, mert úgy sokkal olcsóbban jön ki, ha Józsi bácsi kukacos bioalmája vagy drága fokhagymája helyett elautózik a nyíregyházi teszkóig (vagy Interspárig, Aldiig, Lidlig, PennyMarketig stb. stb.). egyúttal tankol is egyet, esetleg benéz valamelyik plázába, hogy megnézze, mennyivel olcsóbb a ruhanemű vagy a cipő odahaza a vegyesboltban. és ez tudod azért van így, mert a Nyírségben sem mindenki paraszt, vannak más foglalkozásból élő emberek is, sőt: ők vannak többen. csak ez Pestről -- úgy tűnik -- nem látszik eléggé...

Ismeretlen_10155 2011.09.29. 14:18:00

(de pl. tojást , friss tejet, húst, szalonnát a Józsi bácsiktól fogja a példabeli nyírségi autószerelő is beszerezni, mert az meg úgy olcsóbb neki, és legalább nem kell a város menni érte.

Ismeretlen_46946 2011.09.29. 14:27:56

@Szó-szóró: "alternatív valóság": a valóságról, a realitásról tudomást nem vevő illúzió, hallucináció, vágykép...

Szó-szóró 2011.09.29. 14:31:17

drc: aranyos, de picit mellé-tippeltél. Nyírségi vagyok, ott nőttem fel, hiába élek 28 éve Budapesten, szívemben mindig nyírségi maradok. Ha származásomat kérdezik, nem azt mondom, hogy debreceni vagyok -pedig ott születtem, mert ott volt a szülészeti klinika, még gimnáziumba is itt jártam-, hanem a nyírségi falut, szívem közepét nevezem meg szülőfalvamnak. (off: jobb hogy kommentelgetsz, mint nem. Kicsit olyan lett az elköszönésed, mint az Illés búcsúkoncert: a nagy sikerre való tekintettel évente ismétlik. Jobb ez így :)

Andris 2011.09.29. 15:27:47

Akkor ez már off egy kicsit, mert nem tartozik szigorúan az agrárium területéhez. A magyar innováció, illetve a kutatások rendre külföldön valósulnak meg. Ezalatt azt értem, hogy eladható, legyártott termék nem Mo.-n készül. (ennek is sok oka van) És akkor még nem is beszéltünk azokról a tudósokról, akik már eleve kinti egyetemek, kórházak, intézmények műhelyeiben kutatnak.

Ismeretlen_51043 2011.09.29. 15:39:40

itt minden az életszínvonalról szól. pl. Karcag 100 éve fejlődő város volt növekvő lélekszámmal, vidáman eltartott 25ezer embert úgy, hogy ennek nagy része a határt művelte és persze a kisebb, nem földműves része is helyben vásárolt mindent. Orbán azt mondja, hogy ma is eltartana ugyanennyit és ebben igaza is van. persze azt is tudja - csak nem mondja -, hogy ez kb. 50 évnyi életszínvonal-csökkenéssel is jár, de úgy látszik, szerinte ez még bevállalható. vagy azt gondolja, hogy teszik-nem tetszik, be kell vállalni, mert nem megy másképp. az tény, hogy ez még azért messze nem a középkor szintje lenne, de igaz, hogy 2011-ből már 1960 életszínvonala is félelmetesnek tűnik. (egyébiránt nem vagyok meggyőződve róla, hogy összességében véve az emberiség nagy részének fizikálisan, de főleg mentálisan ne tenne jót, ha újra kicsit közelebb kerülne a gyökereihez...)

Ismeretlen_51043 2011.09.29. 15:41:32

javítok: az emberiség nagy részének == Európa és Észak-Amerika nagy részének

Andris 2011.09.29. 16:36:08

hphp(21.) ez igaz. Én közgázból nem vagyok jó, de mindig neccesnek érzem egy kicsit az ilyen számítások eredményeit. (Vásárlói/fogyasztói kosár, reálérték emelkedés, GDP növekedés, háztartási panel vizsgálat, foglalkoztatottság, gazdasági szerkezet összetétele, stb.)

egy nagyi 2011.09.29. 20:11:58

Szó-szóró drága! Gyerekkoromban én is voltam a Nyírségben nyaralni és azt tapasztaltam, hogy általában a házakhoz tartozó kiskertek tele voltak veteménnyel, gyümölcsfákkal és a házakhoz tartozó istállók állatokkal.Mi van ma? A kertek nagy részét elfoglalják a böhöm nagy házak, a különböző virágok, esztétikai élvezetet okozó növények.Az emberek /tisztelet a kivételnek/ nem akarnak paraszti munkát végezni, mert az fárasztó, könnyebb felöltözni és végiglejteni a szupermarketekben. Nem csak az a magyarázat erre, hogy a palánta ,vegyszer stb. drága, hanem elmúlt a termőföld és a naturális gazdaság szeretete. Ausztriában egy hegyi panzióban szálltunk meg, a panzió tövében ott volt az istálló, a reggelire felszolgált tejtermék önellátásból készült. Sajnos ránk, magyarokra mára már az a jellemző, hogy a kivagyiságunkat fitogtatjuk és túllövünk a lehetőségeinken. Még egy mondat, az önkormányzatok is szabályozzák egyes településeken az állattartást.

Ismeretlen_10155 2011.09.29. 21:14:21

@Szó-szóró: ha te nyírségi _származású_ vagy az e szempontból oké, de én meg 31 éve itt élek, tehát talán valamivel lehet, hogy többet látok a nyírségi paraszt meg a nyírségi autószerelő életéből, nyűgeiből és bajaiból. de persze gondold csak hülye, üres kötekedésnek, hogy lepestiértelmiségiztelek. tényleg rengeteget tudhatsz a nyírségi falvak lakóinak életéről ott a fővárosban, hiszen ez már azon is látszik, ahogy és amit mondtál a nyírségi paraszttal kapcsolatban. nyilván minden nap tanítod a gyerekeiket, beszélgetsz velük, hallod a pletykákat is, feltehetőleg néhanap bringára pattanva szabolcsi és nyírségi falvakon kerekezel keresztül meg persze hetente egyszer egy olyanba mégy haza meglátogatni a közeli rokonaidat.

Szó-szóró 2011.09.30. 19:00:55

drc: értelek, tehát van egy olyan fokozás, hogy nyírségi, nyírségibb, legnyírségibb. De azért alapfokon én csak nyírségi maradok, és erre büszke is maradok. Annyit azért megtehetnél, hogy belátod: most mellényúltál. Elegánsabb lenne. Nem esne le a kezedről az aranygyűrű. hphp: nem értem, hogy mi lehet félelmetes a 60-as évek életszínvonalában. Ma a legértékesebb dolgok ugyanazok, mint akkor: az, hogy beszélgetek a gyerekemmel, sétálok az erdőben, jó házasságban élek, tartom a kapcsolatot a barátaimmal, értelmes munkára törekszem, megnézek egy jó színházi előadást, elolvasni egy jó könyvet, stb., hosszú a sor. A 60-as években persze még nem vehettek részt az emberek a VV beszavazó és kiszavazó műsorában, nem tudtak koka kóla mámorban fetrengeni, nem tudtak hipermarketben tömegáruból felpakolni, nem terveztek üdülést a Seychelle szigetekre, nem lehetett elmenni megnézni a Forma 1-es versenyt Monte Carloban, vagy a Roland Garrost Párizsban, stb. Röviden a lényeg (számomra): az igazán értékes dolgokat nem lehet GDP növekedésből levezetni.

Ismeretlen_10155 2011.09.30. 23:01:16

@Szó-szóró: ha mellényúltam volna bevallom. az igazság viszont az, hogy te nem akarod belátni, hogy a mondatod ti. "Az mégsem normális, hogy egy nyírségi paraszt osztrák hagymát, kínai fokhagymát, stb. (ezt is hosszan sorolhatnám) eszik." praktikusan nem igaz, mert 1) aki vidéken (akár a nyírségben, akárhol máshol) kínai fokhagymát meg osztrák hagymát eszik -- mert azt vett a városi bevásárlóközpontban --, az általában nem a paraszt, mert ő még önellátó tud lenni, csak másnak nem tud már eladni közvetlenül. 2) ilyen és ehhez hasonló mondatokat tipikuson olyanok fogalmaznak meg, akiknek jó ideje nincs élő kapcsolatuk a vidékkel és/vagy a parasztsággal, ergo fogalmuk sincs hogyan és főleg miből élnek a falusi társadalom jellegzetes tagjai, ezért feltételezik (rosszul), hogy "odalent vidéken" így-úgy, de mindenki a mezőgazdaságból él meg.

Szó-szóró 2011.10.01. 19:29:20

drc: 1. az az állításom praktikusan igaz, hogy nem normális, ha a vidéki ember (paraszt és nem paraszt) osztrák hagymát és kínai fokhagymát vásárol. 2. Nem feltételeztem, hogy "odalent vidéken" mindenki a mezőgazdaságból él. Hihetetlen a magabiztosságod, ahogyan besorolsz a műparasztok közé. (műparaszt: falutól elszakadt, városban élő ember, aki nosztalgiával és az emlékezet megszépítő egyszerűsítésével gondol vissza a falusi életre.)

Ismeretlen_10155 2011.10.02. 13:49:54

@Szó-szóró: jó, hagyjuk. =))

Andris 2011.10.03. 11:42:49

műparaszt = nejlonparaszt
süti beállítások módosítása