Ma lenne 99 éves az anyám. 99 – bűvös szám; varázslatosabb, sejtelmesebb, mint az ünnepli szónoklatot követelő 100. S ha megfordítom (vö. „feje tetejéről a talpára Hegelt”), akkor ugyancsak bűvös számot kapok: a sajátomat, melybe nemrég fogtam bele.

99. Tizenkét éve halott, szép kort ért meg, és boldog (is) volt, hihetetlen energiákkal, élniakarással, ami számomra bizonyos fokig rejtély – de erről (röviden) írtam már egy fénykép kapcsán. 

Nem járok a temetőbe, nem gyásszal gondolok rá, hiszen nem az fontos, hogy meghalt, hanem, hogy volt – s van is. Tárgyakban, helyekben, családi mondatokban, s ott van például a karácsonyi töltött káposztában, bejgliben, amit tizenharmadik éve én készítek, akárcsak a születésnapi aranygaluskámat.

Ma este koncertre megyek (vele gyerekkoromban Opera-bérletünk volt, a III. emeletre), Borisz Berezovszkij fog zongorázni, a többi között Liszt Transzcendens etűdjeiből játszik.

 

Szerző: rás  2011.12.15. 00:01 2 komment

Címkék: cziffra györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr584929527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2011.12.15. 12:14:56

Ebben bízom én is, hogy a gyerekeim, unokáim hozzád hasonlóan szépen fognak megidézni bennünket a férjemmel, ha már nem leszünk. Észreveszem magamon, hogy az édesanyám testtartását, mimikáját alkalmazom időnként, s a családi emlékezetben a mondásai állandósultak. Azt már tudom rólad rás, hogy szereted a zenét, igazi baloldali vagy és egy kritikusan bölcs szemlélődő, de hogy a konyhai dolgokban is otthon vagy új információ.Nálunk a halászlét csak a férjem tudja jól megfőzni, sőt még a méregfogát is ki tudja venni a halnak. Amennyiben a történelem nem szól bele van családi emlékezet és folytonosság, szép emlékezést írtál.

Ismeretlen_46946 2011.12.15. 17:22:21

:)
süti beállítások módosítása