Valódi szellemi izgalmat jelentő kiállítás látható még néhány napig – január 15-éig, hétfő, kedd zárva – a Kassák Múzeumban. Egy magángyűjtemény darabjai a magyar avantgárd 80-100 évvel ezelőtti történetéről, és szoros kötődéséről az európai modernizmushoz – meg persze a korszak társadalmi, politikai mozgalmaihoz, mozgásaihoz. Hihetetlenül érdekes böngészni a dokumentumokat – kiáltványok, folyóiratok, könyvborítók, műsorfüzetek –, nézni a fotókat, meg persze festményeket, grafikákat is, de itt most tényleg a dokumentumok, a kapcsolódások felfedezése a legizgalmasabb. Nem akármi A Tett c. folyóirat címlapján együtt látni például Kassák és Szabó Dezső nevét. És még micsoda nevek: Bortnyik, Palasovszky, Balázs Béla, Moholy-Nagy, Tamkó Sirató (Charles Chirato), Komját Aladár, Uitz, Madzsar Alíz... Szavalókórustól fotografikán át a mozdulatművészetig (orkesztika)... S mindennek - a Bauhaustól a szürrealizmuson és futurizmuson át a konstruktivizmusig  terjedő spektrumon - a középpontjában Kassák.
Amúgy pedig maga az újjárendezett Kassák Múzeum állandó kiállítása is nagy élmény.
Bővebb kedvcsinálónak – menjetek, nézzétek meg! – mellékelem a Magyar Narancs recenziójának linkjét, és néhány mondatot (betűhíven) Kassák Lajos: Tisztaság könyve 1926-os borítójáról (legszívesebben egyébként az új, elkötelezett művészetről szóló 1919 márciusi aktivista manifesztumból idéznék, de nem találtam a neten):

Az uj müvészet az uj emberé. Mi egy uj kor kezdetén uj tipust kezdő emberek vagyunk. A müvészet, mint önmagáért való SZÉP nem érdekel bennünket. Nem könnyü kezü cizelálók, hanem nyughatatlan feltalálók - vassal, cementel és üveggel dolgozó épitőmesterek vagyunk. Tisztán áll előttünk alkotásainknak, mint önmagunk más, uj formába állásának tárgyi és etikai értelme. Ezen kivül pedig nincs mérték, mellyel hozzánk és munkáinkhoz közeledni lehetne.

Szerző: rás  2012.01.09. 12:16 3 komment

Címkék: kassák múzeum kassák avantgárd művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr14929543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_57265 2012.01.09. 14:58:13

A szinkronicitás jegyében: épp ma reggel bukkantam a Dávidházy Antikvárium weboldalára http://www.davidhazy.hu/ ott a legfölső sor kínálatára érdemes klikkelni, azon belül is a plakátokra, majd a feljövő kis képekre is egyenként. :)

Ismeretlen_46946 2012.01.09. 18:42:12

@jel: Köszönöm (ezt is).

egy nagyi 2012.01.12. 23:29:26

rás:köszi, hogy ismét felhívtad a figyelmünket, lehet, hogy még az utolsó napon megnézem a kiállítást. Egyébként a Kassák állandót nagyon régen láttam, de most biztosan érdekesebb. K.L. életrajzi regénye egyike az általam huszonévesen olvasott könyvnek.
süti beállítások módosítása