"Képzeljük el, amint a Cár atyuska valamelyik minisztériuma röplapokon hirdeti Dosztojevszkij indokolatlan és érthetetlen sikere láttán, hogy a baltával agyonvert öregasszonyok száma Oroszországon kívül jóval magasabb, mint azon belül, nem is beszélve arról, hogy tettének súlya és veszélyessége a Londonban garázdálkodó hasfelmetsző gyilkoséhoz képest elenyésző."

"Az unortodox megoldásairól ismert magyar politikának ismét sikerült meglepnie a világot. Ami egyelőre problémát jelenthet, az a röpcédulák szokatlan nyelvezete. Alkalmunk nyílt elolvashatni a német szöveget, amelynek egyetlen mondata sem felel meg a német nyelv ma érvényes szabályainak. A korábbiaknak sem."

A teljes cikk

Szerző: rás  2012.02.20. 12:04 17 komment

Címkék: fliegauf bence

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr954929558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2012.02.20. 13:21:16

Véleményem szerint a helytelen németséggel megírt röplapok legalább olyan nagy bajt okoznak önmagukban és tartalmukat figyelembe nem véve pusztán a helytelen németség okán, vagy még nagyobbat, mint az, hogy a külügy rászervez egy magyar filmes bemutatójára, gyakorlatilag meg sem fogalmazott vádakat kívánva elkerülni...

Ismeretlen_111887 2012.02.21. 09:02:00

Célját tekintve tulajdonképpen nagyon is hasznos volt ez a kis röpcédula, mivel a Süddeutsche Zeitung még mindig nem kapta fel Fliegauf filmjét azzal a szalagcímmel, hogy "ez a magyar valóság"! És ez valljuk be, jót tesz nekünk! Szóval, csak a kíméletlen és alantas hazudozásnak ment elébe a kormány, szerintem nagyon helyesen. Mint ahogyan Hankiss Ágnes körlevelét is kiemelten üdvözöltem anno, amelyet Brüsszelben adott közre, mely szerint Magyarországon nem deportálják a zsidókat, bármennyire is tájékoztatják így Konrád Gyuri bácsiék a brüsszeli megmondó-kollégákat... Sírnom kell az EU-ban lévő kettős mérce miatt...

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 09:50:36

@johnnymoore: egyszerűen értelmetlen, amit most írtál. Egyrészt természetesen az is a magyar valóság, amiről Fliegauf filmje - a beszámolók szerint, hiszen se te, se én nem láttuk - szól, másrészt egy játékfilm nem keverhető össze a dokumentumfilmmel. Továbbá: ha valaki úgy gondolja, hogy Magyarországon halomra ölik a cigányokat (nem gondolja úgy), akkor azt nem győzi meg egy ilyen hivatalos - és bugyuta - szórólap. Legfeljebb azt erősíti, amit Tóta W. írt: "az EP azt üzente, hogy Orbán Viktor egy büdös bunkó": http://tinyurl.com/7dc8j8p Érdekelne, hogy mikor, hogyan "tájékoztatta" Konrád György a "brüsszeli megmondókollégákat" arról, hogy Magyarországon deportálják a zsidókat. És hogy mindennek mi köze a "kettős mércéhez"???

Pocakos 2012.02.21. 10:40:47

Érdekes, ez a (nol) cikk is kerüli a hazai példákat. Amikor erről a röplap akcióról tudomást szereztem, pláne, hogy ez a “mi érdekünkben van”, rögtön a 60-as évek Magyar Televizíója jutott az eszembe, amikor Ernst Lubitsch filmjeiből vetítettek egy sorozatot (persze a Nyinocskát kihagyva!), és minden adás előtt Nemeskürty magyarázta el, hogy mit, hogyan kell érteni a vetítésre kerülő játékfilmben. De említhetném azt a francia II. vh-s dokumentumfilmet is (azt hiszem ötrészes volt), ami előtt ugyancsak elmagyarázták a nézőknek, hogy mit, hogyan kell érteni. Valóban, jól tették a minisztériumi szervezők, legalább a világ megismerheti, hogy a szovjetrendszer szelleme él és virul.

Ismeretlen_111887 2012.02.21. 10:51:28

Bírom, hogy mindig ugyanazokat a köröket kell megfutnunk. :) No, akkor sorba megyek! Nem állítottam, hogy Fliegauf filmje dokumentumfilm lenne, abban viszont biztos vagyok, hogy ezt néhányan odakint egészen másképpen tálalták volna, ha nincs ez a kis akció. Például lehetett volna hosszas riportot készíteni arról, hogy micsoda embertelen körülmények vannak, a nagy diktátor hazájában, hogy itt micsoda állati körülmények között élnek a cigányok, stb. (Ami egyébként igaz is, de ennek természetesen semmi köze nem lenne Orbán Viktorhoz.) Tóta W. egy komolytalan, kereszténygyűlölő ember. Nem olvasom el egy ilyen trógernek a cikkét, és ezért elnézést is kérek tőled, ám tényleg vissza kell utasítanom az elolvasást. :( Konrád György, Heller Ágnes, Schiff András - és még van néhány név a tarsolyomban - pedig folyamatosan félretájékoztatják a nyugati közvéleményt. Ez ténykérdés. Emlékezzünk csak Heller kijelentésére az EP-ben, mely szerint senkit nem lőttek meg 2006-ban. (Egyébként külön érdekes motívum még ide, hogy a nagy nyugati lapok valami különös oknál fogva, mindig csak volt SZDSZ-eseket szólaltatnak meg! És ez cáfolhatatlan.) És a kettős mérce. Ezt pedig csak amolyan habként szeretném említeni a belülről egyébként tökéletesen bűzlő és rothadó torta tetejére. Jelenleg az az EU szól bele Magyarország belső ügyeibe, amelyik viszont nem szól bele Szlovákia "belső ügyeibe" a nyelvtörvény és az állampolgárság elvesztése kapcsán. Érdekes itt is, hogy az EU csak akkor lát veszélyben egy demokráciát, amikor valaki megpróbálja megregulázni a Központi Bankok rendszerét, de amikor emberek nem szólalhatnak meg Európában a saját anyanyelvükön, akkor gyermeteg módon bebújik az asztal alá! Egyre inkább EU-szkeptikus vagyok. Ebben az Európában már régóta nem hiszek, de most már lassan kezdem elveszejteni a jobb Európa képét is... :(

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 11:27:51

@johnnymoore: No akkor menjünk sorba. "lehetett volna hosszas riportot készíteni arról..." Persze, lehetett volna. Egy feltételezést állítasz szembe egy ténnyel. Tóta W-t én is demagógnak tartom (méltó párja e tekintetben Bayer Zsoltnak), gyakran vét az én ízlésem ellen is. Csak sajnos a lényeget tekintve gyakran igaza van. Mint most is. Az EP határozat nem annyira a benne szereplő konkrét ügyekről szól, hanem arról, hogy undorodnak a magyar kormánytól, és már azt se hiszik el neki, amit kérdez. Az a helyzet, hogy vannak olyan magyar emberek - Konrád György, Heller Ágnes, Schiff András (és még van néhány név a tarsolyomban) -, akik a teljesítményükkel tekintélyt vívtak ki a világban, és nekik mindig jobban fognak hinni, mint Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak, Deutsch Tamásnak vagy Szijjártó Péternek. Továbbra se tudom, mi köze az "EU kettős mércéjének" a berlini filmfesztiválhoz és az ott történtekhez. Bár tény, hogy Berlin is, Fliegauf is európai.

Ismeretlen_111887 2012.02.21. 11:44:06

Rás, a magyar kormány azért járt közbe a filmfesztiválon, mert úgy vélte, hogy a helyzetet újfent "arra fogják majd felhasználni" (igen, jöhet a kérdés: kik?), hogy lejárassanak minket. Ezt nyilván nem hagyhatta. Természetesen a dolognak lett némi szépséghibája, de összességében a célját szerintem elérte. És igen, ez csak egy feltételezés, bár szomorúan mondom, hogy minden alapja megvan neki sajnos, ismerve a globális média működését. Bayer Zsolt stílusával néha az én ízlésem ellen is vét, ám sajnos a lényeget tekintve általában igaza van. Mint ahogyan mostanság is elég sokszor. :) "Az EP határozat nem annyira a benne szereplő konkrét ügyekről szól, hanem arról, hogy undorodnak a magyar kormánytól, és már azt se hiszik el neki, amit kérdez." Nos, elárulok egy titkot. Én, és még rengeteg ember itt vidéken egyre inkább kezdünk megundorodni az egész európai integrációtól és már annyira átlátszónak tartjuk, hogy azt sem hisszük el nekik, amikor esetlegesen tényleg valami hibára mutatnak rá. Egyszerűen röhejesnek tartom, hogy nem veszik észre magukat és azt, hogy minden egyes mozdulatukkal a Jobbik bázisát gyarapítják. Lehet, hogy az ország radikalizálása a céljuk? Lehet. (Tudniillik így majd könnyebb lesz szankciókat alkalmazni rajtunk...) "akik a teljesítményükkel tekintélyt vívtak ki a világban, és nekik mindig jobban fognak hinni" Hmm, elgondolkodtam ezen kicsit és azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy vajon miért csak a mindenkori balliberális értelmiség vívja ki magának ezeket a privilégiumokat... Ejj! Azt hiszem sosem fogok rájönni... :( A kettős mércénél pedig már fentebb mondtam, hogy az csupán egy kis adalék, némi vajszínű árnyalat, amely ugyan nem kapcsolható szorosan az ügyhöz, ám mégsem elhanyagolható tényező.

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 11:56:10

@johnny: Világos. Azt hiszem, most se okozunk meglepetést egymásnak. :))

Ismeretlen_111887 2012.02.21. 12:07:56

:D Útközben arra is rájöttem, hogy lényegében egyszer már megbeszéltük azt is valamikor/valahol, hogy tulajdonképpen már alapvető és strukturális kérdésekben sem értünk egyet, így hát nem is igazán tudom akkor, hogy mit várunk egy részletekbe menő ügytől. :) Kicsit olyan ez, mint amikor mindketten ugyanazt a házat akarnánk felépíteni, de nem tudjuk eldönteni, hogy milyen alapot ássunk neki. Úgy meg hát... nagyon nehéz lesz. :) Na, mindegy. Azért örülök, hogy ismét leírhattam a már oly sokszor elismételt és unalomig lerágott véleményemet. További szép napot kívánok!

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 12:29:32

De legalább szóba állunk egymással. :) Neked is szép napot!

Ismeretlen_111226 2012.02.21. 13:26:30

Nem, nem szólok be... s nem mérgelem magam. Egyre ritkábban jövök, s egyre kevésbé szólalok meg. De! Nem kell velem egyetérteni, csak szívesen beszélnék olyan (helyi potentáttal, aki valaha az én értékrendem is megértette) emberrel, akinek az utóbbi időben (22 év) sok sérelme felgyűlt. Nem csodálkozom rajta, hogy jobbra fordult. Nagyon jobbra. Csak az anyagi ellehetetlenüléssel nem lehet megmagyarázni - szerintem. Nem utálom a cigányokat/zsidókat/muszlimokat/kövéreket/ soványakat/buzikat/stb. azért mert emberek. Ha "letett valamit az asztalra" tudásban, akkor nem mindegy hogy honnan jön/jött? Egy szorgalmas, pénzügyekhez (is) értő svábot (de írhatnék bármilyen nemzetiségűt) miért kell azzal a nagymagyarszittyakeresztényrovásírásos "kihanemén" hozzáállással gyűlölni?! S igen, bicskanyitogató a közélet. Mindkét oldalon. S ez számomra elkeserítő. Radikális vagyok a magam módján. Nem hiszek már sok mindenben, amiben régebben láttam legalább fantáziát, hogy próbáljuk meg - ha mindenki beleteszi ami tőle telik, csak jobb lehet. Nem. Nem lett jobb. Se' kicsiben, se' nagyban. S nap, mint nap ontjuk egymásra a káromkodást, felgyülemlett gyűlöletet, vélt vagy valós sérelmeket. Jó esetben csak toporgunk egy helyben, mint a szaró galamb... Ahhoz képest, hogy nem akartam, csak felmérgelem magam, s csak rondítom rás falát. Bocs, rás! Inkább fülelem Mahler másodikját, még akkor is, ha a címe: resurrection.

egy nagyi 2012.02.21. 14:53:51

Drága Johnny:Heller Á., Konrád, Schiff nem söprögetni járnak, mint a kormány propagandagépezete a világba. Ők" tökéletes idegennyelvi szinten" interpretálják azt a tudást, ami a fejükben van, ők fel tudnak emelkedni, ahhoz, hogy az "egyetemes kultúra" integráns részei lehessenek.Fliegauf Bence csak alkotott, s a jó mű megáll a talpán. A kormány meg azért söpröget,mert nem mer a tükörbe nézni.Persze meggyőzni nem foglak, de talán a kétkedés csírája felbukkan benned. defalla:már- már én is így vagyok mint Te,elmenekülök a tizenkilencedik század német romantikájának olvasásába, és még szerencse , hogy a klasszikus zenét sugárzó rádióadók nincsenek átpolitizálva.

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 15:04:22

"Ha! lágyabb ének kell nekünk..." - de akkor meg belép egy ifjú bárd, és ő is... Nem, nem ambicionálom a máglyát, se magamnak, se másoknak. És persze jó dolog a német romantika - de nekem erről például az a nyughatatlan Kleist ugrik be. Mahlerről se a boldogság jut eszembe, és egyébként is talán stílszerűbb lenne egy Dies irae tétel, mondjuk a Verdi-Requiemből. Viszont süt a nap, és mindjárt tavasz lesz. S ha tavasz, akkor tüntetések... (De ezt csak froclizásképpen említem.) :))

egy nagyi 2012.02.21. 15:14:54

rás:Heinével foglalkozom most, hát,hát a forradalmi romantika ! Már csak ilyenek vagyunk. Kleistet még nem ismerem eléggé.

Ismeretlen_111226 2012.02.21. 15:59:20

Rás, muzsikán (sem) nem veszünk össze, gondolhatod. Nem ismerem Kleistet - bevcallom, tudatlan vagyok. De a nem tudáson lehet segíteni. Ha van rá ingered.

Ismeretlen_46946 2012.02.21. 16:10:36

Heinrich von Kleist egy egzaltált és fantasztikusan jó drámaíró volt. Leghíresebb figurája (és műcíme) talán a Kohlhaas Mihály - ebből írta Sütő András az Egy lócsiszár virágvasárnapját. Nagyon szeretem a Homburg hercegét is. Szerb Antal írta róla: „Ez a beteg lélek beteg remekműveket írt, borzalmasan nagyszerű alkotásokat”. Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kleist

Ismeretlen_10155 2012.02.21. 20:35:34

Apropó beteg lélek, aki beteg remekműveket írt: a magyar irodalmárok közül nem csupán Sütő Andrást, de pl. a fiatalon meghalt Hajnóczy Pétert is megihlette Kolhász Mihály alakja, A fűtő c. kisregényébe pl. be is emelte...
süti beállítások módosítása