... izé, Selmeczi Gabriellával.

Tegnap a Heti Válasz című közismerten liberál-bolsevik orgánum honlapján a hírhedt gyurcsányista bértollnok, Stumpf András tollából klaviatúrájából megjelent egy jegyzet  dr. Schmitt Pál plágiumügyéről.* Aztán eltűnt a cikk, és már csak a Mandiner figyelemfelhívó kiemelése található. Állítólag egy másik, a témával kapcsolatos írás is így járt tegnap a Heti Válaszon. Megjelent viszont Selmeczi Gabriella közleménye, miszerint a Fidesz a "Tényfeltáró Bizottság" jelentésével lezártnak tekinti az ügyet.

*dr. Freud a munkatársam: az álamfő neve előtt át akartam húzni a dr. előtagot, de melléklikkeltem, és így az aláhúzással csak hangsúlyoztam, hogy továbbra is megilleti ez a titulus.

*

Időközben Pocakostól megkaptam a teljes Stumpf-írást - köszönet érte -, amit most ideillesztek:

Hajrá, Elnök Úr!

on Wednesday, March 28, 2012 at 12:30am ·
Íme: Schmitt Pál ügyének lehetséges forgatókönyve
Hajrá, Elnök Úr!
Stumpf András
Utolsó módosítás:
Létrehozás:
Ha én Schmitt Pál lennék, azonnal én magam töröltetném minden okmányomról és névjegyemről ezt a két fránya betűt, aztán nekilátnék egy valódi PhD írásának.

A Schmitt Pál kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentésének összefoglalója bizony kínos olvasmány.
A feladat pedig nem volt bonyolult. Először is, meg kellett állapítani, hogy igaz-e a hvg.hu-n megfogalmazott állítás, hogy ugyanis Schmitt Pál dolgozatából 180 oldal megegyezik egy bizonyos Georgiev, másik 17 pedig egy bizonyos Kleinemann korábban publikált munkájával.
Minthogy utóbbihoz középfokú angoltudásnál nem kell több (magam is remekül meg tudtam állapítani, hogy a két szöveg megegyezik), az előbbihez meg csupán franciául kell tudni, a bizottsági tagok egynapos munkával el is juthattak volna oda, ahova két hónap alatt sikerült. Oké, be kellett szerezni az eredeti példányokat, értem én: a hvg.hu elvileg a kisujjából is szophatta volna a sztorit, fő az alaposság.
A feladat első részét sikerült is abszolválni. Megállapíttatott, hogy a szövegek valóban egyeznek.
Csakhogy, ha így, abból az egyetem vezetése számára a korabeli TF-szabályzat értelmében egyértelmű dolgok következnek.
23. § (3) Amennyiben az egyetemi doktorátus odaítélését követően kiderül, hogy az értekezést más készítette, vagy az más személy munkájának (eredményének) illetéktelen felhasználásával készült (kiemelés tőlem – Stumpf), az Egyetemi Tanács a doktorátust, s az ezt tanúsító oklevelet visszavonja, az egyetemi doktorátusra utaló névmegjelölés használatát megtiltja, intézkedik a személyi igazolványból való törlésről, s a visszavonás tényét a Művelődési Közlönyben, valamint az OTSH Közlönyben közzéteszi.
Ezt a szabályt maga a bizottság idézi jelentés-összefoglalójában. Amelynek vége egyébként ez: „A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett, amikor ezt a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.”
Tehát a bizottság nemcsak, hogy elismeri a szövegazonosságot, de azt is állítja, hogy így a dolgozat nem felel meg az elvárásoknak. Tehát? Következtetés? Az egyetem a hibás, amiért akkor nem vette észre. Ennyi.
Nagyon sovány, nagyon gyáva. Egyrészt az elvárások nem megfelelő ismerete nem ment fel azok teljesítésének kötelessége alól, úgyhogy ez az egyetemezés a konkrét ügyet tekintve teljesen irreleváns. Van persze felelőssége az egyetemnek is, hogyne. Gyönyörűen világít rá a történet arra a kuplerájra, amely ott lehetett akkoriban, főleg, ha hozzávesszük a jelentésnek azt a mondatát, amely szerint „A doktori eljárás – a fent részletezett eljárási hiányosságokkal ugyan, de – formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának.”
Elég szomorú, ha így van. De figyelem! A fenti kijelentés az egyetem akkori gyakorlatára vonatkozik, nem a dolgozatra. Arról ugyanis – nochmal – megállapították, hogy nem felel meg az elvárásoknak.
Ha pedig nem, akkor a 23-as paragrafus szerint el kell venni a doktori címet. Ez van. Attól még, hogy a „szövegegyezésnek” becézett plágiumot nem vették észre a hajdani bírálók, a doktori cím nem jár a továbbiakban, hiszen most meg észrevették.
Igaz, nem a bizottság veheti el, hanem a SOTE vezetése. Amely még ez alapján a mismásolgató jelentés alapján sem hozhat más döntést. Hacsak azt a képtelenséget nem akarja állítani, hogy 200 oldal hivatkozások nélküli, szó szerinti átvétele nem más személy munkájának illetéktelen felhasználása.
Érthető persze, hogy Tulassay Tivadar rektor a minisztertől vár állásfoglalást: kellemetlen az eset, főleg, hogy a bizottság az ő nyakába maszatolta bele az egész terhet. Még csak azt sem mondhatja: „Megállapították, hogy plágium, kénytelen vagyok visszavenni, Tisztelt Elnök Úr!”
Ám még ha kellemetlen is, a döntést nem lehet elkerülni. Tudósként, felelős pozícióban, a szellemi elit egyik legfőbb képviselőjeként nem is szabad.
Annyira egyébként nem is kellemetlen a döntés. Nem arról kell ugyanis határoznia a SOTE vezetésének, hogy mondjon-e le a köztársasági elnök.
Arról ugyanis lehet vitatkozni. Szerintem egyébként igen: nem jó, ha az ország első számú közjogi méltóságának épp a méltósága repedezik, márpedig így, főleg az ügy kipattanását követő hazudozás után ez a helyzet. Persze lehet érvelni úgy is, hogy nem kell lemondania, hiszen a köztársasági elnöki címhez nem kell doktori. „Elvették, hát elvették, az elnökkel szembeni törvényi elvárásoknak Schmitt így is megfelel, tehát marad, hol itt a gond?” Kissé cinikus, jogformalista hozzáállás, tőlem távol áll, de logikus, értelmezhető.
Azt tehát, ha szomorúan is, de tudomásul lehet venni, ha a doktori elvételéből Schmitt Pál nem arra a következtetésre jut, amire zu Guttenberg jutott a németeknél. De az már az ő döntése, amelyért Tulassay Tivadart és a SOTE vezetését semmilyen felelősség nem terheli majd. Azért viszont igen, ha nem venné el a címet, amely - immár saját bizottsága által is megállapított módon - szövegazonosságok sorából összefércelt, a kisdoktori követelményeinek meg nem felelő dolgozaton nyugszik. Ezen ugyanis most már hivatalosan sem lehet vitatkozni.
Egy forgatókönyvet persze el tudnék képzelni, amely alapján a közmorál, a jog előtti egyenlőség érzete sem sérülne tovább, a következmények nélküli ország képe sem erősödne és Schmitt Pál is elnök maradhatna. Én a helyében a következőt tenném: saját magam töröltetném minden okmányomról és névjegyemről ezt a két fránya betűt, aztán nekilátnék egy valódi PhD írásának. A vicc ugyanis az egészben az: tény, hogy doktori cím a megismert plágiumhalmazért nem jár, ám Schmittnek ennek ellenére tényleg valódi és nagy tudása van az adott témáról, a sporttörténetről, sportdiplomáciáról. Ha valamiről, hát arról biztosan. Némi munkával fix, hogy képes lenne saját, tudományos igényű dolgozat írására is. Én a helyében megszerezném a címet magam, bundázás nélkül, csak azért is.
Hajrá, Elnök Úr!
Szerző: rás  2012.03.28. 11:00 14 komment

Címkék: cenzúra schmitt pál

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr794929576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111887 2012.03.28. 12:03:19

Rohadtul kínos ez az ügy. Kövérnek volt igaza, amikor mondta még 2010-ben, hogy nem Schmitt Pált kellett volna köztársasági elnöknek. Egyébként Stumpf-fal értek egyet magam is.

Pocakos 2012.03.28. 13:45:27

Az aktualitás és a hasonlóság csakis a véletlen műve http://tinyurl.com/y9aujlb Javasolni kéne (hivatalos) államelnöki dalnak ;-)

jel 2012.03.28. 14:46:10

Borókai főszerkesztő úr magyarázata a cikk eltávolításának okáról: http://href.hu/x/hh58

Ismeretlen_46946 2012.03.28. 19:00:38

@Pocakos: :)) @jel: Köszönöm. Borókai - nem meglepő módon - egyszerűen szánalmas. Egyébként tudatlan is: "Schmitt Pál...(h)úsz évvel ezelőtt doktori címet szerzett abban a világban, az olimpizmus világában, amelyben amúgy a legtöbbre jutott magyar ember." Kemény Ferenc Coubertin báróval a NOB egyik alapítója volt. (A zsidó Kemény 1944-ben, 84 évesen a gettóba zárás elől feleségével együtt az öngyilkosságba menekült.) Mező Ferenc 1928-ban az olimpia szellemi versenyét nyerte (akkoriban még volt ilyen is). Csanádi Árpád pedig 1968 és 83 között volt a NOB egyik elismert vezetője: a programbizottság elnöke, sportigazgató, VB-tag. És akkor még nem beszéltünk olyanokról, mint például a háromszoros olimpiai bajnok bokszoló Papp László...

Ismeretlen_111887 2012.03.28. 23:16:16

@rás: találtam egy kitűnő cikket erre a borókais kolumnára. http://tinyurl.com/7hose3d

Ismeretlen_46946 2012.03.28. 23:43:24

Kösz Johnny.

Ismeretlen_46946 2012.03.29. 11:13:44

Selmeczi és Borókai után egy újabb szánalmas figura: Giró-Szász: http://tinyurl.com/cbyowus

Pocakos 2012.03.29. 13:19:08

rás: nem érzem szánalmasnak, mármint a figurát. Sokkal inkább a "csiki-csuki" mentalitást. Hol pártelnök, hol miniszterelnök. De ez a "módi" 89 óta folyik. Emlékszel Horthy újratemetésére? Ott is ez volt: kormánytag vs. magánszemély. De ez van a kettős állampolgársággal is. Ez egy szemlélet, amit nagyon szeret a magyar. Lételeme a "kiskapu keresés". (Tudod, az a bizonyos 40 év). G-Sz-nek különben abban igaza van, hogy "a kormány nem éritntett a plágiumban". Borókai szakmai hibát vétett, amikor "visszavont" egy teljes online cikket! Ilyen az internet világában NEM létezik! Épp az az online újságírás "szépsége", hogy a cikket idővel, az új infók birtokában "javítani" lehet. Azért van a "Frissítés" dátummal jelölve. Ezért a törlés (és annak bevallása) felér a cenzúrával! Az "előzetes egyeztetés, meg látamoztatás" - nevű magyarázkodás egyértelműen erre utal. Pláne egy napos késéssel!

Ismeretlen_46946 2012.03.29. 13:33:16

@Pocakos: ez a mentalitás nagyon régi, csak éppen van, amikor büszkék vagyunk rá - lásd Mátyás király és az okos lány esete. De most olvasom Mikszáth Kísértet Lublón c. kisregényét, és időnként olyan, mintha ma írta volna. És igen, van amikor egyszerűen szánalmas, szégyenletes. Az előbbi (7) kommentben egyébként kifejezetten G-Sz-nak erre a megnyilatkozására értettem a szánalmast, de a pasas egészében is már rég lenullázta magát, amikor független (és értelmes, szimpatikus) politikai elemzőből előbb pártelkötelezett propagandistába, majd az önálló véleményalkotástól eltiltott kormányszócsőbe ment át. (Más ez, mint Borókai, aki mindig csak egy kedves, szürke középszer, Orbán focihaverja volt.)

Pocakos 2012.03.29. 14:18:53

Bejött! - ahogy azt fentebb (8.) már jeleztem: http://tinyurl.com/6rkzesp

nablakarát 2012.03.31. 11:18:04

8. Pocakos "Ezért a törlés (és annak bevallása) felér a cenzúrával! Az "előzetes egyeztetés, meg látamoztatás" - nevű magyarázkodás egyértelműen erre utal." Akkor mégiscsak igaza van az EU-nak, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság! Azt azért nem gondoltam volna, hogy ezt egy fideszes szócső fogja bizonyítani! rás! Egy zseni vagy! Nem nyitsz egy Kormány-jósdát? Véletlenül tévedtem ide, de sokszor visszanézek! Köszi az írást!

Ismeretlen_46946 2012.03.31. 11:46:59

@nablakarát: Légy üdvözölve! És köszönöm. :))

Pocakos 2012.03.31. 12:23:17

nablakarát(11.): ez az eset NEM az EU-ról és NEM a sajtószabadságról szól. Egy főszerkesztőnek joga van bármely cikket elutasítani, vagy "újraíratni". A probléma ott van, hogy az online világában ez egy kicst (problé)másabb, mint a hagyományos ("kozervatív") nyomtatott sajtónál. Az online esetében a szerző javít, "frissít". Borókai megoldása (törlés, annak bevallása, ráadásul egy nappal későbbi magyarázkodása) viszont a cenzúrára emlékeztet. Sőt, még ennél is távolabb mutat - így utólag - NEM tudta lap (és vezetői) eldönteni, hogy kell kezelni ezt a meglehetősen kínos (Schmitt) témát. Különben a sors fintora, hogy Plagi bá pont azt mondta a képernyőn keresztül nézői szemébe, amit a "letiltott" cikk is javasolt! ;-) Ez a legnagyobb égés a lap (HV) és főszerkesztője számára. (ugyancsak, így utólag)

Pocakos 2012.03.31. 14:49:43

Amit fentebb kritizáltam, azt az élet és a HV (maga!) oldotta meg. http://tinyurl.com/cowr9cm
süti beállítások módosítása