Semmi különös nem történt, inamat (agyamat, szememet és ülepemet) megfeszítve dolgozom; igazából nincs időm blogolni, de az oldalsávon feltűnő legújabb kommentekből látom, hogy egyesek akkor is látogatják a blogomat, amikor nem írok (köszönet a hűségükért). Ajánlom még komment-témának az ugyancsak az oldalsávon található olvasmányjavaslatokat, például Megyesi Gusztáv karcolatát...

Szóval, valójában nem történt semmi, de beszámolok az elmúlt óráimról. Az úgy volt, hogy mivel éppen egy sok hivatkozással, jegyzettel súlyosbított könyvet szerkesztek (outsider amerikai történész a kommunizmusról és a fasizmusról, főszerepben a főbűnös Leninnel; hely- és korismeretére jellemző, hogy Oroszország szerinte 1914-ben Jugoszlávia megsegítésére lépett háborúba, 1917. februárban Petrográdon a nők jogaiért tüntettek az asszonyok, és 1920-21-ben - a hadikommunizmus idején - a kormány "adópolitikája" ellen lázadtak fel az orosz parasztok...); megint szóval: a könyvhöz rengeteg idézet, hivatkozás tartozik, és könyvtárban akarom/tudom megkeresni a magyarul is létező Lenin-, Szolzsenyicin- vagy éppen Courtois-idézetek (meg sok minden más) pontos szövegét, oldalszámát stb. Elmentem hát a központi Szabó Ervin Könyvtárba, ahol tábla fogadott, hogy augusztus 5-ig nyári szünet... Káromkodás, de ki van írva, hogy mely kerületi könyvtárak működnek, irány az Ugocsa utca, ahol persze szinte semmi nincs abból, ami nekem kéne. Amikor megkérdezem, hogy "Lenin-összes?", a könyvtárosnő a hülyéknek kijáró  elnéző mosollyal közli, hogy azt már rég eltávolították... A katalógus szerint meglévő 3 példány Szolzsenyicin (Gulag) ki van kölcsönözve. A keresett 8-10 könyvből kettőt mégis megtalálok, benne azt is, amit keresek.

A kudarcokért némi kárpótlást nyújt a rövid séta a 61-es villamoshoz, a Márvány utcán - egész pontosan az, hogy milyen üzletek vannak gyakorlatilag egymás mellett egy kb. száz méteres szakaszon. Kék Liba Étterem; Magyar Menedék Könyvesház székelykapus portállal és a kirakatban Szegedi Csanádtól Horthy Miklóson át Tarlós Istvánig terjedő választékkal; Mongol Barbecue Étterem - napi ajánlat: párolt karfiol és egy-két ehhez hasonló mongol specialitás; a többi üzlet a szokásos pesti (budai) egyveleg. Néhány szép - a száz évvel ezelőtti magyar szecessziót és historizmust elegyítő - épület; a néhai Ordass Lajos evangélikus püspök emléktáblája (egykori titkárnője gépírónőként volt kollégám a Rádióban, de ez nincs az emléktáblán).

Ennyi. Most pedig vissza a könyvszerkesztéshez.

Szerző: rás  2012.07.16. 16:27 Szólj hozzá!

Címkék: blog budapest könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr94929611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása