A Tobruki strandról jöttem föl, igazából dolgozni, de hát "a virágnak megtiltani nem lehet..." Blogolok egy kicsit, összevissza.

Először is: Tobruk nekem először is Rejtő Jenőt jelenti, másodszor pedig a második világháború afrikai hadszinterét, Rommelt. Ehhez képest a Balatonon vagyok, Fűzfőn, de a strandot így hívják, fogalmam sincs miért, talán Montgomery vagy Rommel fűzfői volt...

*

A hely egyébként csak közigazgatásilag tartozik Balatonfűzfőhöz, valójában a falun túl, Almádi felé van, és ennek megfelelően a strandon - a rajta lévő két büfé-éttermen és a strandcikkárusító bódén - kívül semmi nincs, ami gyalogszerrel megtalálható lenne. Két napja újsághoz se jutok, mert annyit nem ér, hogy kocsiba üljek (a feleségemet is erre kényszerítve, mert hogy nálunk csak ő vezet).

"Az én bácsim már itt van" - mondja a büfés kislány, amikor kiáltására megjelenek a sült halamért (hekk, mi más). Hasonlóan huszonéves kolléganőjének mondja, aki a saját hekkes kuncsaftját várja. Valamit láthat az arcomon, mert szinte magának ,félhangosan hozzáteszi: "Nem bácsizunk!" Tulajdonképpen igaza van, bőségesen az apja (rossz - jobb? - esetben akár a nagyapja is lehetnék, de az önképemmel nem egyezik a dolog... Azt hiszem, ettől a lelki traumától ülök most a laptop előtt.

Laptop, blog - internet. A k... anyját a Telenornak. Minthogy a barátomtól két hétre kapott házban nincs internet, mobilnetre van szükségem. Az interneten találtam is egy akciós Djuice csomagot. Péntek este megvettem, azzal, hogy kedd délelőtt házhoz hozzák. Remek, kedd délben akarok indulni. Meghozzák, telepítem, nem működik. Lebattyogok a közeli Telenor boltba, háromszor törlik, újratelepítik, nem megy. Aztán rájönnek, hogy nincs aktiválva. "Ja, hogy ezt most kapta; 72 órán belül aktiválják" Emelt hangon a mellékelt szerződésre mutogatok, ahol csak az van, hogy "A szolgáltatás kezdete: 2012. augusztus 13." (aug. 14. van), és sehol nincs szó 72 óráról. Sajnálják, ez van. Az ügyfélszolgálatos úr is ezt hajtogatja. Fél xanax, irány a Balaton. Az tényleg megnyugtatott. És másnap (15-én este) már működik a mobilnet. És ahelyett, hogy most a fogyasztóvédőknek meg gazdasági versenyhivatalnak írnék feljelentő levelet, itt a blogban teszem közzé.

*

És akkor egy másik k... anyját! Ezúttal alkalmi, szerződéses munkaadómnak, Magyarország vezető könyves cégének, melynek székhelye egy dél-dunántúli városban van. Ez összefügg azzal, hogy mi a francért van nekem szükségem nyaralás közben internetre. Mert dolgoznom kell. (Újabb elfojtott káromkodás.)

Könyvet szerkesztek, az első néhány oldal után kiderül, hogy kb. háromszor annyi munka van vele, mint amit szokásosan - tíz éve változatlan ívdíjért - csinálni kell. E-mailben jelzem a főszerkesztőnek, hogy nem tudom tartani a határidőt, és egyúttal, jelezve a feladat összetettségét, a pluszt, némi honorárium-emelést kérek. Semmi válasz. Két hét múlva megismétlem az e-mailt, semmi válasz, egy hét múlva telefonálok - "még nem volt időm foglalkozni vele". Ennek egy hónapja, én közben persze dolgozom a könyvön. Tegnap, az eredeti határidő leteltekor jön e-mail az alex... szóval a kiadótól: ne csináljam a pluszt, majd ők megoldják, de minél előbb adjam le a könyvet. Baszd meg! Az alapmunka négyötöde és a pluszmunka kb. háromnegyede kész, amit ezek szerint eszük ágában sincs honorálni. És ki vagyok szolgáltatva ezeknek a tahó g...knek, mert szükségem van a munkára, a jövedelemre.

*

A strandról még annyit, hogy a bejáratnál kis tábla hirdeti, hogy Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc jóvoltából kotorták ki a medret, építették ki a partot. (Ezek az EU-n kívüli országok, amelyek tagi kötelezettségek nélkül élvezik az EU előnyeit, cserébe pénzalapot működtetnek a fejletlenebb EU-országok társadamilag hasznos projektjeinek finanszírozására.) Apró szépséghiba, hogy a további kotrásokat már az önkormányzatnak kéne elvégezni, de az ismert okok - azelmúltnyolcév/a viktatúra - miatt idén erre már nem volt pénze az önkormányzatnak, ezért egy másik tábla az iszap csúszósságára és ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet.

*

Ja, a Balaton nagyon jó.

Szerző: rás  2012.08.16. 15:57 11 komment

Címkék: nyaralás balatonfűzfő könyvszerkesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr44929622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_145118 2012.08.16. 17:32:02

azért tényleg rendesek, h nem tudnak egy mailt megválaszolni. mit csinálsz a kész pluszmunkával, azért érdemes megemlíteni, h 'ti srácok ne bajlódjatok már feleslegbe a plusz munkával, mert megcsináltam, oda tudom adni, ha kell' és persze, ha van érte honorárium.

Ismeretlen_46946 2012.08.16. 19:54:01

Közöltem, hogy megcsináltam, és természetesen, ha már megvan, oda is adom, még ha nem fizetnek is, mert nem fogom kitörülni, amivel annyit bajmolódtam. Ami meg a pénzt illeti, azt el is felejtettem beírni a bejegyzésbe, hogy még egy márciusi számlámat se fizették ki, egy májusiról nem is beszélve. :) Ennyit a magyar nemzeti tőkéről.

Ismeretlen_111887 2012.08.16. 19:59:11

Eddig ez a legjobb/legőszintébb bejegyzés ezen a blogon. Annyira tetszett, hogy kétszer is elolvastam egymás után. :) No, de nem ez a lényeg, hanem hogy jó nyaralást kívánok, mellé pedig kellemes borokat, jó dohányt, kitűnő ételeket és természetesen internetet még. (Persze, csak amennyiben tart még a nyaralás.) :)

Ismeretlen_111226 2012.08.16. 22:03:44

Türelem - az elvégzett munka kifizetődik. Tudom, sovány vigasz, de gondolom abban egyetértünk, hogy semmi sem hiábavaló :D Káromkodós optimista deFalla hozzászólását olvashattad.

Ismeretlen_46946 2012.08.16. 22:09:34

@Johnnymoore: köszönöm (bár a blogom értékelésében nem értünk egyet) :)) Az időjárástól függően még legalább tíz napot szándékozunk maradni. @defalla: Tényleg nem hiábavaló, mert valójában élveztem a munkát (idézeteket visszakeresni Leninben, a Mein Kampfban, visszaemlékezésekben, történelmi tanulmányokban), de persze egy kicsit eméltem, hogy meg is fizetik (már amennyire).

egy nagyi 2012.08.17. 08:08:36

rás: ne mérgelődj, majd leperkálják azt a fizetséget, legfontosabb, hogy a munka szellemileg karbantartott, és ha nem is jön vissza az a "forró"nyár, biztosan megtalálod a Balaton mellett a szépséget és azt, amin lehet gondolkodni. Továbbiakban jó nyaralást.

BB 2012.08.17. 11:37:16

Ket evig volt ugyfelem az Alexandra kozvetlenul es kozvetetten, es veluk mindig gond volt a fizetessel. Lepra tarsasag.

Ismeretlen_10155 2012.08.17. 13:08:15

A Balaton tényleg fasza, a többi a szokásos napi nyűg. Azt javaslom tisztelettel, hogy szard le.

Pocakos 2012.08.17. 23:24:08

Balatonfűzfő (...) város 4 nagyobb részből "áll össze". I. Tobruk városrész, II. Alsófűzfő, III. Sportcentrum (nem lakott, ezért sokan nem tekintik külön résznek) IV. Gyártelep -.- Tobruk története: A Hazai Papírgyár Rt. vezetése 1939-ben elhatározta, hogy kulcsszerepet betöltő alkalmazottai részére lakásokat építettet. 1939 júliusának végén Fellner Pál igazgatótanácsi tag hozzájárult a vörösberényi Csebere-dűlőben az építkezéshez szükséges terület megvásárlásához, ahol a lakások építése 1941-ben be is fejeződött. Az építkezések időszakában folytak - többek között - a II. világháború észak-afrikai harcai is, és a köznyelv a lakótelepet, az akkor sokat emlegetett líbiai város nevéről, Tobruknak hívta. Egyesek szerint az akkori papírgyári igazgató sofőrje, aki idegenlégiósként Afrikában is megfordult, a terület hasonlósága miatt ("Ez éppen úgy néz, ki mint Tobruk!") nevezete el ekképpen. Ezt a változatot leírta Kórusz János a Balatonfűzfői Hírlap 1992 ju.-i számában "Csebere, vagy Tobruk" címmel és tőle függetlenül megerősítette Halmos Emil is. Mindketten régi papírgyári alkalmazottak voltak és az elsők között telepedtek, le ezen a lakótelepen. http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2710

Andris 2012.08.17. 23:50:01

defallával és nagyival értek egyet. Az elvégzett munkád minősít téged, és nem az érte kapott pénz. Fel a fejjel! :)

Ismeretlen_46946 2012.08.18. 10:07:20

@Pocakos: Nagyon köszönöm. :)) És a többieknek is a jókívánságokat meg a "vigasztalást".
süti beállítások módosítása