Tizenötödik alkalommal tart évértékelő beszédet Orbán Viktor. Szokás ezt az amerikai elnökök - George Washingtonig visszanyúló - State of Union message-éhez hasonlítani - tévesen. Az amerikai elnökök ugyanis - politikai és közjogi felelősségüket kifejezve - a parlament, a Kongresszus két háza előtt mondják el beszédüket. Orbán viszont mindig barátok közt, egy magánbulin. Ezért is nekem más jut róla eszembe. (Mint Shakespeare óta tudjuk: "színház az egész világ".)

"York napsütése rosszkedvünk telét
Tündöklő nyárrá változtatta át.
Családunkról már elvonult a köd
S alámerült az óceán szívébe.
Most homlokunkon győztes koszorú,
Diadalemlék csorba fegyverünk,
Vad riadónkból víg vacsora lett
És édes dallam szörnyű indulónkból.
Szelíden mosolyog a háború,
Nem lovagol páncélos paripán,
Hogy félénk ellenség szívét ijessze,
Ehelyett fürge lábakkal szökell
A hölgy-szobákban léha lantzenére.
De én, aki nem játszani születtem
Sem tetszelgő tükröknek udvarolni,
Kit durván véstek és szerelem fénye nélkül
S riszáló nimfák előtt nem feszíthet,
Kit megfosztottak minden szép aránytól
S a természet becsapott termetemmel,
Ki torzul, félig kész, s idő előtt
Küldettem el e lélegző világba,
Bénán s idétlenül, hogy a kutyák
Megugatnak, ha bicegek előttük -
Én ilyen fuvolázó békekorban
Nem is tudok egyébbel szórakozni,
Mint hogy a napon nézem árnyamat
És csúfságomat magam magyarázom:
Én, mivel nem játszhatom a szerelmest,
Hogy eltöltsem e csevegő időt -
Úgy döntöttem, hogy gazember leszek..."

(III. Richárd, Vas István ford.)

Szerző: rás  2013.02.22. 09:42 17 komment

Címkék: politika Orbán Shakespeare

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr165097936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2013.02.22. 12:46:48

.....és pont ezen a napon, az évértékelő előtt érkezett a hír Brüsszelből:
index.hu/gazdasag/2013/02/22/brusszel_nem_fog_sikerulni_budapest/
Vajon lesz-e rá rakció, vagy legalább utalás?

2013.02.23. 10:21:18

@P_o_c_a_k_o_s: Volt rá utalás a beszédben és nem is akármilyen. :D

Másrészt, Rás, mindenki magánbuliban tart beszédeket ebben az országban. Bajnai, Gyurcsány és mindenki más, méghozzá Orbán mintájára. :)

Ennyit erről.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.23. 10:54:07

@johnnymoore: Igen, nem akármilyen. Volt pofája - a minden évben négy-ötször módosított költségvetés és a soha meg nem valósuló növekedési előrejelzései mellett - azt mondani, hogy "Brüsszel még soha egyetlen számot se talált el.

Ami pedig az évértékelők elburjánzását illeti, kétségtelen az ország elorbánosodása. (Lásd még Orbanisztán.) Ezzel együtt emlékeim szerint (bár lehet, hogy tévedek) hivatalban lévő miniszterelnökként Gyurcsány és Bajnai is az Országgyűlésben tartott évértékelőt.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.23. 11:22:56

Örkény István: Nézzünk bizakodva a jövőbe!
tinyurl.hu/jldb/

P_o_c_a_k_o_s 2013.02.23. 11:32:56

"....Volt rá utalás a beszédben és nem is akármilyen. :D ...."

Bizony! Csak a hitelességgel van (még) baj! A miniszterelnökünk egy Ottlik ídézetet Márainak tulajdonított!
Ok, a magyar irodalomban nem annyira jártas, elfoglalt ember.

Viszont a szovjetrendszert megbuktató amerikai elnök, Reagan szavainak meghamisítása megbocsáthatatlan!!!

"Két dolgot utálok, az inflációt és a kommunizmust. Ezekkel kezdjenek valamit!" - idézte Reagan híres mondását Orbán Viktor.

Csakhogy Reagan NEM ezt mondta !!!

Mr. Reagan set the stage for what he wanted to achieve at his first Cabinet meeting. He told his appointees, "Gentlemen, I hate inflation, I hate taxes and I hate the Soviets. Do something about it." Then he left the room.

Az első kabinetülésén Reagan elmondta, hogy mi a célja, mit szeretne elérni hivatali ideje alatt. Aztán kinevezettjeivel közölte:
"Uraim, utálom az inflációt, utálom az adót és utálom a szovjetet. Tegyenek ezért valamit." - majd elhagyta a termet.

2013.02.23. 15:30:58

@rás: És vajon kik miatt kell állandóan év közben foltozgatni a költségvetést? Jaj, csak ne kellene mindig ugyanoda visszamenni... :D

Sajnos a "Szent piac" állandóan változik, ugyebár, ezért is nem lehet 30 percnél előrébb látni semmit sem. Másrészt pedig, nekem/nekünk az EU ne mondjon semmit sem, sőt, fogalmazhatok úgy is, hogy fogja be a pofáját, kussoljon és üljön le egy sarokba, ugyanis nekünk 3,2 %-os költségvetési hiányra is ugranak és rögtön elmarasztalnak, miközben az összes többi ország 5 és 15% között mozog és rájuk meg senki nem szól... Kettős mérce for prezident! :)

Nem hittem volna, hogy valaha is ilyen rondán fogok fogalmazni a blogodon, de ezúttal engedtessék meg nekem, hogy felháborodásomban kimondjam abbéli véleményemet, miszerint: elmehet az EU a büdös picsába. :)

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.23. 16:59:31

@johnnymoore: Nem is értem, a Vezéred miért nem akar kilépni az EU-ból. Pedig milyen jól ellennénk itt magunkban.

2013.02.23. 18:08:46

A Vezérem azért nem akar kilépni az EU-ból, mert tudja, hogy sajnos az EU-n kívül nincsen számunkra élet. :) Csak a szédült jobbikos komák gondolják, hogy elégséges a boltban a vásárláshoz a kaczkiás bajusz... ám sajnos, nem elég...

Félreértés ne essen, nem szeretem az EU-t, sőt, gyűlölöm, és minden porcikám ellene van, viszont jelen helyzetünkben nincsen más megoldás, csak a tagság.

Másrészről pedig sokkal jobb, hogy bent vagyunk, hiszen a kis gömböcöt is belülről szúrták ki... :DDD

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.23. 18:33:06

@johnnymoore: Megnyugtat, hogy lehiggadtál. :)

P_o_c_a_k_o_s 2013.02.23. 20:19:49

Van, ami csak az újszülöttnek új.......... (húúú de öreg vagyok! :) )

www.youtube.com/watch?v=nH_dJQtsdy4

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.24. 08:20:43

@johnnymoore: Nagyon sajnálom, de ki kell ábrándítsalak: mióta Coudenhove-Kalergi 1923-ban megjelentette Páneurópa c. könyvét, s ennek nyomán létrejött a Páneurópa Mozgalom - hívei közt például Apponyi Alberttel, Teleki Pállal - az elérendő célok közt mindig ott volt a föderáció; Coudenhove-Calergi egyenesen Európai Egyesült Államokról írt, 1929-ben Aristide Briand francia miniszterelnök az Európai Unió tervét terjesztette elő, Teleki Pál pedig 1931-ben ezt írta: „A világ fejlődésének ebben a stádiumában, amidőn Európa hegemóniáját elveszti és a tengerentúl új, kontinensnyi, sajátos típusú életegységek keletkeznek és kelnek vele versenyre, kényszerű természetességgel kell hogy európai öntudat keletkezzék… …(M)inden ilyen tömörülés a dolgok természetes rendjén a részegyéniségek, az államok szuverenitásának bizonyos fokú korlátozásával, elvesztésével jár. Ez elkerülhetetlen…" (Az európai probléma. Magyar Szemle, 1931. március)
Az EGK-t megalapító 1957-es Római Szerződés "az Európa népei közötti mind szorosabb egység"-ről, "az Európát megosztó határok megszüntetésé"-ről beszél. Az Európai Unió létrehozásáról szóló 1992-es Maastrichti Szerződés az integrációs "folyamat" újabb "szakaszáról" beszél, s tartalmazza a többi között a közös kül- és biztonságpolitikát, s megindítja az igazságügyi és belügyi együttműködést is. Tény ugyanakkor, hogy - elsősorban Anglia 1973-as belépése óta - állandó küzdelem folyik a nemzeti és a föderatív elv hívei között, s ennek eredménye (valójában az euró részleges bevezetése óta) a "többsebességes" Európa létrejötte.
Az egész kérdéskomplexum másik aspektusa - és ebben szerintem eléggé közel áll egymáshoz kettőnk véleménye, hogy az Európai Unió (szükségképpen) a globális kapitalizmus kontinentális megjelenítője, a globális tőke - a nemzetállamoknál ma már sokkal hatalmasabb nemzetek feletti korporációk - érdekeinek a képviselője. Vele szemben viszont - s itt tér el gyökeresen a véleményünk - nem a gyenge és egyre kevésbé értelmezhető nemzetállamok, hanem egy ugyancsak globálisan szerveződő, s persze állami és nemzetközi, uniós szintű képviseletet nyerő "szociális" Európa
képes (lehet majd egyszer képes) felvenni a harcot.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.24. 17:19:30

@johnnymoore: Nem tudom értelmezni, hogy a "hatalmasoknak" új szövetséget kéne kötniük az "európai népekkel". Kik azok a "hatalmasok"?
süti beállítások módosítása