„Ha az elmúlt négy év mérlegét a társadalmi haladás oldaláról nézzük, akkor ez a korszak nyilvánvalóan megállást vagy éppen visszafordulást hozott, olyan életforma-modellekhez való visszatérést, amelyek nemzetileg bezárkózók és amelyeket a hivatalban lévő kormányzat azzal próbál a társadalomra rátukmálni, hogy ezek az ő igazi, jól kipróbált hagyományai. S ennek szellemében kellene felépülnie annak a valaminek, amit Orbán Viktor tipikus orwelli szóhasználattal „a nemzeti egyetértés rendszerének” nevezett el, miközben ezt a rendszert kezdettől fogva az jellemezte, hogy tervszerűen kiszorították belőle mindazokat, akik az e néven meghirdetett elvekkel és módszerekkel nem értettek egyet.”

„A társadalmi igazságosság oldaláról nézve a négyéves „országlás” mérlege különösen negatív. A jóléti társadalmakra Európában (de másutt is) jellemző szociális redisztribúciót Magyarországon számos vonatkozásban egyfajta ellen-redisztribúció váltotta fel (pl. az egykulcsos adó), aminek következtében tovább romlott a lakosság erős egyharmadát képező legszegényebbek helyzete. Ennek csak egy kis részét jelentik a cigányok, nagyobb része a hátrányos helyzetű agrártérségek népességéből kerül ki.”

„(A) magyar társadalom mentális állapotáról. Az Orbán-rendszer egyik legláthatóbb hatása a köz dolgai iránti érdektelenség fokozódása, annak a politikai cinizmusnak a fölerősödése, amelyre a közmagyar amúgy is hajlamos. A demoralizálódás alól csak a rendszer legeltökéltebb hívei képeznek kivételt (s szerintem még ez is kérdéses).”

(A párizsi) Kende Péter írásának teljes szövege: itt.

Szerző: rás  2014.03.18. 11:23 5 komment

Címkék: Galamus Orbán-rendszer Kende Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr555867444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.19. 07:01:13

"Az Orbán-rendszer egyik legláthatóbb hatása a köz dolgai iránti érdektelenség fokozódása,..."

Ez azért nem ennyire egyértelműen fehér és fekete.
Az embernek élmi kell, az élethez meg anyagi javak kellenek, amit munkából lehet megszerezni. Ezért az élelmes ember megalkuszik, ami nem azonos a köz dolgai iránti érdektelenséggel ( bűn a kettőt összemosni ). Ezért szoktak időnként forradalmak, lázadások történni. Mi magyarok általában 50-100 évente szoktunk lázadni régen, de ma már nem régen van. Előfordulhat, hogy ez a lázadás békés lesz, és hamarabb bekövetkezik, mint azt a szokásos lázadási menetrend szerint várni lehetne.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.03.19. 09:50:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az is van, amit te mondasz - és a kettő valóban nem ugyanaz. A "békés lázadás" érdekes fogalom; a Magyar értelmező kéziszótár szerint: "lázad: erőszakos eszközökkel, rendszerint fegyveresen támad vezetői, feljebbvalói vagy az államhatalom ellen."
Továbbá: www.youtube.com/watch?v=HS6D25A2vhs&feature=player_embedded

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.19. 15:37:06

@rás:

Békésen lehet is lázadni a pillanatnyi állapotok ellen. Ehhez azonban akarat kell. Szerintem.

A video alanyai is fognak még lázadni életük során, csak nem jött még el az ideje. Márpedig régi mondás, hogy mindennek meg van az ideje, mint tavasszal a pitének.

Emlékeztetnélek egy korábbi posztodra, ahol egy fiatal gyögyszemet mutattál be. Nos ők /olyanok is vannak, meg ilyenek is. Egyébként meg minket sem érdekelt tizenévesen sem a politika, sem az, hogy miből kell megélnünk, mert szüleink ( egy ideig ) gondoskodtak rólunk. Amikor azonban az igényeink nagyobbak lettek, mint a szüleink lehetőségei, nos akkor lázadtunk ( azt nem tudtuk miért, mi miatt és mi ellen ), de előre léptünk, és megálltunk a lábunkon. Ezek a fiatalok is megállnak, ha az élet rákényszeríti őket. Lehet azonban, hogy akkor sem a politika, és a választás lesz az érdeklődésük középpontjában. Attól az élet sokkal értékesebb, és érdekesebb.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.03.19. 16:58:49

@látjátok feleim szümtükkel: A maga módján ez is lázadás: lényegében felmondják a társadalomhoz tartozásukat, társadalmi lény voltukat.

egy nagyi 2014.03.19. 19:21:44

akármi lehet az érdeklődés középpontjában a társadalom mindig meghatároz bennünket, esetleg vagy magunk, vagy a rendszer korlátozza azt a viszonyt, ami a társadalomhoz köt.
süti beállítások módosítása