"...úgy látom, a kormány, a kormányfő és a körülötte hasznot szerző személyek egy része számára mi és az egyéb, hasonló sorsot megélt közösségek, civilszervezetek, fórumok azért vagyunk elviselhetetlenek, mert a korábbi önmagukra emlékeztetjük őket. Mi le akartuk váltani azt a világot, amiben zsarnokság volt. Annak idején meghatottan szavaltuk Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, mélyen egyetértettünk vele és nem akartuk, hogy valaha még egyszer zsarnokság legyen. Ma megint zsarnokság van Magyarországon, hiszen egy ember beteges akarata érvényesül mindenben, kerüljön, amibe kerül. Egy olyan országban, ahol a gyerekek egy jelentős része nem lakik jól minden nap, vagy ahol - és ne mondja nekem senki erre, hogy demagógia - nincs télen cipőjük, az évnyitón strandpapucsban jelennek meg, nem azért, mert olyan lezserek, hanem mert télen és nyáron sincs cipőjük, egy ilyen világban egy apró településen, a lakosság kétszerese számára olyan stadiont építeni, amiben fűthető székek vannak - ez a zsarnokság. Egy olyan világban, ahol az iskoláskorú gyerekek legalább 15, de inkább 20 százaléka effektíve éhezik, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyíltan, arcátlanul fácánvadászatra megy, vagy vállrándítással löki vissza a milliókat, amiket megkérdőjeleznek, hogy hogyan költhetett el hivatalos úton, külföldi szállodákban. Ez valami olyan romlottság, ami jelzi, itt zsarnokság van. A mi pechünk egyébként az, hogy akik sokkal nagyobb súllyal szólhatnának, azok most hallgatnak és ezért a mi kiabálásunk - cérnavékony hangon - fülsértő és zavarba ejtő a hatalomnak..."

Interjú Iványi Gábor lelkésszel

Szerző: rás  2014.07.12. 11:30 6 komment

Címkék: Iványi Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr56502401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2014.07.12. 14:06:58

rás:csak egy széljegyzet, múltkoriban találkoztunk férjemmel egy olyan emberrel, aki a Fidesz-kormányban és az előző kormányok alatt is az egyházak problémáival foglalkozott. Ezzel az emberrel évekig egy folyosón laktunk, így elég bizalmas velünk. Rákérdeztem miért utasították el Iványi kérését, a válasza az volt, hogy Iványi iskolái és az általa működtetett óvodák minden pénzt megkaptak, kapnak, ő maga utaltatta ki nekik személyében. Tudom, hogy igazat mondott. Az már más kérdés, hogy ez a pénz mire elégséges, de akkor ezt kell mondani és nem mindenféle csúsztatásokat alkalmazni.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.07.12. 16:43:37

@egy nagyi: Közfeladatok ellátásáért - iskola, óvoda, szociális intézmények - állami normatíva jár a nem állami (egyesületi, alapítványi, egyházi) fenntartású intézményeknek. Ezt egészítik ki (a MET esetében is) a különböző pályázatokon elnyert pénzek és az adományok. Az egyházak emellett az SZJA 1 %-os felajánlásaira is számíthatnak (ez a MET-nek 2012-ben 43 millió forintot jelentett), de minthogy két éve megfosztották őket egyházi státuszuktól, ettől most már elestek. És mondanom se kell, hogy az egyházi státusz nem csak pénzkérdés Iványiék (és más kisegyházak) számára sem. A MET tevékenységéről egyébként itt tájékozódhatsz: www.metegyhaz.hu/

egy nagyi 2014.07.12. 20:43:38

rás:mindezt tudom magam is, azt is tudom, hogy egy bizonyos személyes konfliktus van a háttérben, az ismerősünk is tudja. Nekünk már nincs SZJA-ánk, de egy évben legalább egyszer át szoktunk utalni az óvoda részére tízezer forintot, ha nálunk nemcsak állami korlátok szabályai szerint, hanem öntudatos, felelős polgárként adnák az emberek az adományt, akkor büszkék lehetnének magukra.
És akkor még nem beszéltünk a kultúráról. Tudom a civil szervezetek, stb. is segítenek, de még több esetben meg lenne a felajánlás stb., ha ezek közül egy-kettő nem játszotta volna el a tisztességét. Mint ahogy már kiderült az is, hogy mindegyik kormányunkban volt hamiskártyás. A Fidesz merészsége a pofátlanságban határtalan, és azért annyira irritáló, mert, hogy úgy mondjam napvilágnál zsugáznak, és nem rejtőzködve, mint elődei.Ami pedig Iványi egyházát illeti tisztában vagyok a vallási felfogásukkal,ezért nem kéne őket kizárni.
Az előzőekhez még csak annyit, hogy sok kispénzes ember is adományoz, hol vannak a vállalkozók,akik még most is nyomorúságos nyugdíjkilátások előidézői sok harminc-negyven év körüli embernek, akiket minimálbéren tart, és zsebből fizet, meggyőződésem, hogy a vállalkozás fenntarthatóságának nemcsak a csalás az eszköze. Hol itt a józan puritánság?

defalla 2014.07.14. 07:56:33

Tegnap olvastam az egész interjút. Nagyon nem rázott meg. Hogy miért nem rázott meg? Nos, évek óta az megy, amit az interjúból kiolvas az ember.
A pénz, az a legkevesebb - minden olvasatban. Önkéntes egyesület titkáraként talán másként látom, mint látnám "civilként" de ez így sem teljesen igaz.
Mátyás mondta (állítólag), hogy "jóllakott kutyával nem lehet vadászni".
A mindenkori hatalomnak soha nem jut eszébe(?), hogy a nyugodtság mennyire inspiráló lehet? Hogy nem kell sakkozni, mire elég a rendelkezésre álló pénz, s a (többször) megalázó koldulás nem (mindig) viszi előre a szekeret?
Nem, nem látja, vagy nem akarja látni! Nem akar hajléktalant látni, nem akar azzal szembesülni, ami van. Álomvilágban él, s senki nem nyitja fel a szemét. Mert aki szól, az csak "nemzetellenesballibnyuggerstb." lehet :/
Hogy hol vannak a vállalkozók? A nagyvállalkozó magasról tesz minden apró dologra. A kisvállalkozó általában segít. Józan puritánságot emleget "Egy Nagyi" - a józan puritánság nincs meg. A legnagyobb bajt én abban látom, hogy ha nem építenének stadionokat, akkor sem jutna azoknak, akik önkéntesen dolgoznak, tesznek valamit, ami csepp a tengerben...
Sosem voltam nyomulós típus, de muszáj néha felvenni a fapofát a kolduló ruhához, hamut hinteni a fejemre s menni, menni támogatást keresni.
S nem, nem érti a jelenleg hatalmat bitorlók közül senki, hogy miért is jó csinálni olyasmit, ami nem hoz gyarapodást. Tudom, nem kellenek a klasszika filológusok sem, sem a bölcsészek, sem senki aki önálló gondolatokkal bír. Bólogatójánosok kellenek, végrehajtók, akik nem kérdeznek. Akkor sem, ha tudnának.
Kis ember vagyok, kis lehetőségekkel. De még mindig anélkül tudok tükörbe nézni, hogy rossz érzéseim lennének. Félreértés ne essék, megvannak a hibáim. Bődületes hülyeségeket tudok időnként csinálni, mert - hála Kun, és Sváb felmenőimnek - konok is tudok lenni, görcsösen ragaszkodó apró dolgokhoz, melyek a világ más részein talán nem mindennaposak.
Mik ezek az apró dolgok? Ilyesmikre gondolok, hogy: étellel nem játszunk, kenyeret nem dobálunk, tudok hangosan köszönni reggel, mikor a boltba megyek, s találkozom valakivel az utcán a bolt felé menet. Köszönök a virágosnak, a buszsofőrnek, s mikor bemegyek valahová. Amikor kijövök, akkor is. Nem motyogok. (csak ritkán, de ahhoz tudatmódosítók kellenek)Nem fogyasztok műanyag pohárból pezsgőt, vagy ha már nincs pohár, akkor inkább üvegből... De tokajit sem iszom kannafedőből! Ilyen apróságok, amik a mindennapokban előfordulnak. S még mennyi minden! Az én értékrendembe nem fér bele más ember hülyének nézése. Mindezeknek ellentmondani látszik, hogy a jelenlegi (s a megelőző) kormány(oka)t szidom, káromkodok időnként hangosan is, elküldöm melegebb éghajlatra azt a sok senkiházi kihaneménroppantokosvagyok tahót, aki olyat tesz, vagy csak szavakba önt ötleteket. Engem már nem kell "lekáderezni". Sok mindent tanultam a seregben eltöltött 29év 10 hónap alatt. Olyasmire is van kapásból válaszom, amely kérdést fel sem teszik. Nem szoktam "gazsulálni" vicceseket mondani a hatalom képviselőinek. Nem vagyok kevesebb, mint bármelyik, aki a képviselő testületben ül. Egyenrangú felek vagyunk. Nem alamizsnát kérek! S ha azt is kérnék... nem sörözni/fagylaltozni kell a támogatás, hanem a túlélésre!
Látszólag ennek a sok betűnek, ami kiszakadt belőlem, semmi köze sincs a fentiekhez...

Látó szemet kér a vak, a süket hallani vágyna, fogyna, kinek reng a hája, a sánta meg futna csak; lám, csupán a balga had boldog, s semmivel beéri, mert önmagát bölcsnek véli, s nem vágy lenni okosabb. (Christobal de Villalón: Törökországi utazás)

rás · http://ras2.blog.hu 2014.07.14. 09:40:27

@defalla: Látszólag talán nem, de láthatóan köze van. És nagyon köszönöm.

egy nagyi 2014.07.14. 12:01:33

defalla:a mindennapok tisztessége a világon a legjobb dolog az egyénnek, a belső tartást persze nem honorálják a hatalmasok.Példaértékű amit leírtál,mindnyájan túlélők lettünk.
süti beállítások módosítása