Tegnap volt az emberiség eddigi legszörnyűbb tragédiáját jelentő második világháború kitörésének 75. évfordulója. Megkerülhetetlen a megemlékezés az 50-52 millió halottról - köztük 900 ezer magyarról -, a népirtásról, a terrorbombázásokkal elpusztított városokról: Varsóról, Rotterdamról, Coventryről, Hamburgról, Drezdáról, Hirosimáról... Sztálingrádról, El-Alameinről, Normandiáról. Meg a háború egyik következményéről, Jaltáról, s ezzel kapcsolatban Magyarországnak az Európát kettéosztó vonal keleti oldalára szorulásáról. És még sok minden másról.

Volt is Budapesten "állami" megemlékezés: a Dohány utcai zsinagógánál, Navracsics Tibor külügyminiszter részvételével, a holokauszt áldozatairól.

Na már most: ha valaki valaha is egy sort olvasott tőlem, ami csak minimálisan is kapcsolódik a témához, nem tud antiszemitizmussal vagy akár a holokauszttal szembeni közömbösséggel, érzéktelenséggel vádolni. Viszont a II. világháború nem csak az elpusztított 6 millió zsidóról szólt. Magyarországon sem. Hanem - itthon maradva - szól például a felelőtlen irredenta politika jegyében, Hitler szövetségeseként a Don-kanyarba hajtott és ott pusztulni hagyott magyar hadseregről, a Hitler melletti végső kitartásról, arról a ma elsumákolt kérdésről, hogy a Horthy-korszak hogyan vezetett a pusztulásba. Ehelyett tegnap tartottak egy pótlólagos holokauszt-megemlékezést, ahol - "végre! végre!" - megtört a MAZSIHISZ bojkottja, és az Orbán-kormány képviselője együtt mutatkozhatott a zsidókkal... "A többi néma csend."

És még valami: ha már a zsidók, ha már holokauszt, miért a külügyminiszter képviselte Magyarország kormányát?! Mennyiben külügy a félmillió magyar zsidó pusztulása, a róluk való emlékezés?

Szerző: rás  2014.09.02. 18:11 11 komment

Címkék: holokauszt ii világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr806659883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2014.09.02. 20:04:25

Csak sejtem, hogy a) azért a Navaracsicsot küldték, mert ő azért (színleg) még mindig a Fidesz párt és állam belső köreibe tartozik, azonban b) de facto már épp eléggé a hatalomból kiszorított pária senki ahhoz, hogy sok antiszemita választóját hangolhatná a Fidesz ellen az októberi választásokon.

A MAZSIHISZ kéri, nem kéri, de nem kap mást -- muszáj vele "tárgyalniuk".

Plusz a tortán habnak ott van, hogy Navracsics azért még mindig az elfogadhatóbb, intelligensebb figurák közül való, akivel várhatóan még akár valmiféle konszenzust is össze lehet hozni, ami persze a kormányt (vagyis személyesen Orbán Viktort) nem kötelezi majd az égvilágon semmire.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.09.02. 21:38:56

@_drc_: Jó, értem én: Navracsics az emberarcú fideszes, de ez akkor is abszurd.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.02. 23:06:34

Szerintem eccerű ez. Navracsisc azért ha akar, tud is viselkedni ( ami azért sok kormányzati politikusról nem mondható el ). Egy elefántot meg most nem célszerű beküldeni a porcelánboltban.

anonymand 2014.09.07. 15:31:46

"Viszont a II. világháború nem csak az elpusztított 6 millió zsidóról szólt. Magyarországon sem." - a pávatánc koreográfiájának része, hogy okot, ürügyet szolgáltassanak valakinek, valakiknek a megosztottság, feszültség fenntartásában.
Most éppen ilyen módon.
(mintha kicsit bedőltél volna a cselnek).

Navracsicson még maradt az européer mázból.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.09.07. 19:20:28

@anonymand: Nem hiszem, hogy bedőltem volna, és ezúttal azt se hiszem, hogy a feszültség fenntartására irányuló tudatos "cselről" lenne szó. Szerintem csak akartak végre egy rendezvényt, ahol a média és a külföld együtt láthatja őket a zsidókkal. Az pedig, hogy ezzel megint kikerülték, hogy beszélni kelljen Magyarország háborús szerepéről csak a szokásos aljas sunyiság.

anonymand 2014.09.08. 05:41:22

@rás:

Még az is lehet, hogy neked van igazad.
Meg az ellenkezője is.
Kertészt kitünteti az állam (egy makulátlannak éppen nem nevezhető díjjal), Szentmihályit kitünteti az állam (és könyvét NHM segédlettel adják ki).
Mindkét oldalon lehet sértettnek lenni, s duzzogni.
Pávatánc.
Emel az állam egy emlékművet (amely történelemhamisító szemléletű), majd rendez egy ünnepséget, ahol elfeledkezik megemlékezni a nem zsidókról.
Mindkét oldalon lehet sértettnek lenni, s duzzogni.
Pávatánc.

Duzzogsz most Te is.
Joggal.
Duzzoghatnak a fenti példák érintettjei is.
Joggal.

"Az pedig, hogy ezzel megint kikerülték, hogy beszélni kelljen Magyarország háborús szerepéről csak a szokásos aljas sunyiság." - ebben tökéletesen egyetértünk, még ha én a célt, a szándékot kicsit általánosítom is; oszd meg és uralkodj!
Bonsai Duce az ország megosztását 20 év alatt sikeresen megoldotta (magas fokon), az "eredménye" jelenlegi uralkodása...

rás · http://ras2.blog.hu 2014.09.08. 08:35:41

@anonymand: Miért duzzognék? Egyszerűen fel vagyok háborodva - zsidó származásom ellenére.
Tetszik a "Bonsai Duce" kifejezés, és egyetértek azzal, hogy a legnagyobb bűne az ország megosztása.

anonymand 2014.09.08. 09:00:23

@rás:

Miért ne duzzognál? - tenném fel a kérdést inkább így.
"Egyszerűen fel vagyok háborodva"... - jogos felháborodásodat, talán nem egészen helyes módon, én "duzzogás" gyanánt minősítettem.
Bocsi, ha megbántottalak vele, nem volt szándékomban.

Népünk szeretett vezérét második kormányra kerülése óta nem emlegetem más néven. A korporatív állam berendezése indult meg a választási győzelem másnapján. Tehát a kezdet Duce-t vette mintának. És vég milyen lesz?
Költői volt a kérdés, nem tudhatjuk.
Egy ennyire megosztott ország nem képes szellemi és anyagi erőit összefogva építeni, márpedig arra nagyon nagy szükség lenne.
Setéten látom a jövőt, nem is annyira az enyémet (pálinkám javát már megittam), hanem a következő nemzedékét.
Pedig alapvetően optimista (és túlzottan idealista) alkat vagyok.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.09.08. 10:44:01

@anonymand: Nem bántottál meg, csupán túl enyhének éreztem a "duzzog" szót. Egyebekben pedig, azt hiszem, teljes egyetértésre jutottunk. :)

anonymand 2014.09.08. 10:58:00

@rás:

..."azt hiszem, teljes egyetértésre jutottunk. :)" - valószínűleg nem utoljára...

rás · http://ras2.blog.hu 2014.09.08. 11:17:50

@anonymand: Köszönöm, ezt ígéretnek veszem. :)
süti beállítások módosítása