Nincsenek véletlenek, az se véletlen, hogy éppen mit szed le a könyvespolcról az ember. (Magyarázat talán pár nap múlva. Vagy nem. Egyelőre csak idézetek az elmúlt egy órából.)

"Ha egy ítélet téves, mi azért még nem kifogásoljuk ezt az ítéletet... A kérdés az, mennyire fejleszti, tartja fönn az életet s fajfenntartó-e, netán fajtenyésztő is ez az ítélet... [H]a lemondanánk a téves ítéletekről, az életről mondanánk le, az életet tagadnánk."

"Ifjúkori tiszteletünkből és megvetésünkből még hiányzik az árnyalásnak az a művészete, amely az élet legfőbb nyeresége... A fiatalságra jellemző harag és hódolat, úgy látszik, nem nyugszik addig, amíg embert és dolgot úgy meg nem hamisít, hogy kitölthesse rajtuk kedvét... Később, ha a csalódásoktól meggyötört fiatal lélek végül gyanakodva önmaga ellen fordul... -- bosszút áll hosszas önámításáért, mintha az szándékos vakság lett volna."

"Aki ízig-vérig tanító, csakis tanítványaira vonatkoztatva vesz komolyan mindent -- még önmagát is."

"Egyáltalán nincsenek erkölcsi jelenségek, hanem csupán a jelenségek erkölcsi értelmezése létezik."

"Amit szeretetből teszünk, mindig jón és rosszon túl történik."

(Szabó Ede ford.)

Szerző: rás  2014.12.10. 12:11 2 komment

Címkék: morál Nietzsche

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr26972003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.10. 19:22:43

"Később, ha a csalódásoktól meggyötört fiatal lélek végül gyanakodva önmaga ellen fordul... -- bosszút áll hosszas önámításáért, mintha az szándékos vakság lett volna." És ha már nem olyan fiatal a lélek? Akkor kin vagy kiért állt bosszút?

rás · http://ras2.blog.hu 2014.12.10. 21:22:34

@EfPeti: Azon majd ráérsz tűnődni, ha már nem leszel fiatal. :)
süti beállítások módosítása