... sokba kerülhet ez nekünk.

Megnéztem Orbán és Putyin sajtóértekezletét, és egy-két dolog világosabbá vált. Mindenekelőtt az, hogy Orbán határozottan kijelölte Magyarország helyét - ott, ahol valójában vagyunk: Kelet-Európában. Fanyalgók, vigyázat! A Kelet-Európa fogalomban Európa épp annyira fontos, mint a Kelet.

Egyrészt Orbán nagyon határozottan leszögezte, hogy véleménye szerint rendezni kell az Európai Unió és Oroszország viszonyát, mert Oroszország nélkül nincs Európa, és térségünk stabilitását is csak az Oroszországgal való együttműködés biztosíthatja. (Mellékesen megemlített valami Ukrajnát is, de ennek számára - ahogy Putyin számára - láthatóan semmi jelentősége.) Ugyanilyen határozottan jelentette ki, hogy Oroszország nélkül nincs európai energiaellátás. Poén volt - és ült -, hogy amikor az elabortált Déli Áramlat gázvezeték került szóba, mintegy mellékesen megjegyezte: még szerencse, hogy az Északi Áramlat megépült. (Ez utóbbi Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt juttatja el az orosz gázt Németországba.) Közölte azt is, hogy Magyarország együtt akar működni Görögországgal, Macedóniával (amely országot helytelenül Makedóniának nevezett) és Szerbiával, hogy a - Déli Áramlat helyett - majdan Törökországba épülő gázvezetékből Magyarországra is eljusson az energiahordozó. Ez gazdaságilag az eddigieknél erősebben köti a Balkánhoz Magyarországot. De hát végül is Metternich már a 19. század elején megmondta, hogy Bécsen túl már a Balkán van, és hát nézzünk magunkba...  Egy pár éve folytatott szociológiai kutatás feltárta, hogy a magyar társadalom értékszemlélete jóval közelebb áll az ortodox Kelet-Európáéhoz, mint a Nyugathoz.

A sajtóértekezleten elhangzottakat kommentálhatjuk úgy is, hogy Orbán mélyen benyalt Putyinnak és Oroszországnak - s igaz lenne a megállapítás. De ez csak a felszín. Még mindig a felszínen maradva, feltűnő volt a különbség a két héttel ezelőtti Merkel-látogatás és sajtóértekezlet feszültsége, illetve Orbán és Putyin szemmel láthatóan oldottabb hangulata között. Ne tévedjünk, Orbán nem hülye! Pontosan tudja, hogy Magyarország számára Merkel és Németország politikailag és gazdaságilag is fontosabb, mint az oroszok. De kihasználta azt a helyzetet, hogy kimondhatja azt, amit Merkel majd csak hónapok múlva: ki kell egyezni az oroszokkal - mert nincs más lehetőség. Tessék a térképre nézni, tessék tanulmányozni Oroszország történelmét - meg Putyin hazai népszerűségi indexét, amit egyáltalán nem a Pussy Riot határoz meg -, tessék körbenézni a világban, hogy hány konfliktusban van ráutalva Amerika (és Európa) az oroszok együttműködésére vagy jóindulatú tartózkodására. Orbánnak igaza van: Oroszországgal - legyen bármi a véleményünk róla - együtt kell működni. Azt azonban, hogy Orbán ezt a nyugati egységet(?) megtörve elsőként mondta ki, viszont jó eséllyel nem fogják megbocsátani Orbánnak és Magyarországnak. Szerintem az első pofont holnap a lengyel miniszterelnöktől megkapja.

Szerző: rás  2015.02.17. 21:55 15 komment

Címkék: politika Orbán Oroszország Putyin

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr437184493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.02.18. 09:02:04

Ami az energiaellátást illeti: Oroszországból lehet olcsón és viszonylag könnyen földgázhoz jutni, butaság lenne csak azért drágábban venni nyugati forrásokból, mert averzióink vannak Oroszországgal szemben (tegyük hozzá: a Gyurcsány kormány idején éppen Orbán gondolkozott ilyen butaságokon).
Nem az a baj, hogy geopolitikailag jelölte ki Orbán Magyarország helyét Keleten (és a Balkánon), hanem társadalmilag és politikailag (is). Ebben a Kontextusban a Kelet jelentése: korrupció, hímsovinizmus, nemzeti szolidaritás társadalmi szolidaritás helyett, önszerveződés letörése, urambátyámrendszer, konszenzus helyett kis érdekcsoportok akaratának keresztülvitele, a nemzeti kultúra kiüresedése, antiszemitizmus, homofóbia és még hosszan sorolhatnám. Balkanizációnk még nem annyira előrehaladott, az ugyanis azt is jelenti, hogy polgárháború, etnikai tisztogatás, kényszer-áttelepítés, tömegsírok. Lehetett volna a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, balti államokkal, és románokkal együtt gondolkodni vagy fellépni. De mit várunk egy olyan cinikus gazembertől, aki kiadta az azeri baltás gyilkost - mai napig nem tudni miért? Ott díszeleg még mindig a vérfolt a nemzet becsületén.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 10:39:13

@AvPlaten: Igen, társadalmilag és politikailag is Kelet-Európához tartozunk, ezt mutatja az általam említett értékszociológiai vizsgálat, valamint Orbán és az illiberális orbáni állam elfogadottsága és támogatottsága (lásd a Fidesz és Orbán népszerűségét a pártpreferencia-felmérésekben).
Egy részletkérdésben van vitám veled: a "nemzeti kultúra (mit jelent ez?) kiüresedése" szerintem nem igaz se Magyarországra, se Oroszországra, se Romániára. Még akkor se, ha mind a putyini orosz, mind az orbáni magyar állam határozott ideológiai preferenciákat próbál érvényesíteni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.18. 11:22:41

@AvPlaten: "Ami az energiaellátást illeti: Oroszországból lehet olcsón és viszonylag könnyen földgázhoz jutni, butaság lenne csak azért drágábban venni nyugati forrásokból, mert averzióink vannak Oroszországgal szemben" Annyit tennék hozzá, hogy az energiafüggetlenség nem azt jelentené, hogy nem az orszoktól veszünk, hanem azt, hogy ha nagyon szükséges, akkor tudunk máshonnan is. És akkor nem lehetne olyasféle külpolitikai árat kizsarolni belőlünk, mint tegnapi.

Ami pedig a "ki kell egyezni az oroszokkal - mert nincs más lehetőség" kérdését illeti, az a kérdés, mi ennek az egyezségnek az ára. Jelenleg úgy tűnik, ennek a Krim és az Ukrajna az ára. Ez már így is egy rossz egyezség, azt meg végképp nem látom be (pont az orosz történelem tanulmányozása miatt), hogy mi garantálja, hogy holnap az egyezség ára nem fog más területeket is magában foglalni.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 12:58:05

@promontor: A "ki kell egyezni az oroszokkal" kérdéséhez: én nem a kiegyezés szót használtam (Orbán sem), hanem az együttműködést. Putyin gondolkodását és otthoni elsöprő támogatottságát ugyanis a posztszovjet Oroszország megalázottság-érzése, a visszaszorítás - visszaszorulás - "élménye" határozza meg. Az egykori cári birodalom örököseként fellépő Szovjetunió szétesését elkerülhetetlen tényként tudomásul vették, de azt nem, hogy a rivális - nemrég még kifejezetten ellenséges - hatalom fegyverekkel megjelent a határai mentén. (A balti államok NATO-tagsága, amerikai repülőgépek, rakétarendszerek, támaszpontok Lengyelországban, Romániában, most már Litvániában is.) A fordulópont valóban Ukrajna volt, az a lehetőség, hogy ő is belép az EU-ba, ami (nem csak) az oroszok szempontjából a NATO-tagság előjátéka lett volna. Ezt soha nem fogják eltűrni.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 13:02:09

@promontor: (kiegészítés) Én az "együttműködésen" mindenekelőtt szemléletváltást értek (lényegében azt, amit Obama 2011-ben "restart"-nak nevezett: Oroszországot visszaszorítandó ellenfél helyett partnerként megnyerni, és ez a partnerség egyúttal bizonyos magatartási szabályokat is kikényszerít az oroszoktól.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.02.18. 15:06:10

@rás: Az oroszt és románt annyira nem ismerem, a magyar esetében pedig a tegnapi események szép példát szolgáltattak, amikor Putyin megkoszorúzta azt a szovjet emlékművet, ahol 56-ot ellenforradalomként emlegetik. Az Orbán-kormány ideológia preferenciái a Holokauszt-emlékműnél is szépen megmutatkoztak. Talán a nemzeti zagyva lenne a megfelelő szó rá. Ugyanolyan sekélyes, mint a Fidesz-táborban is elterjedt Nagymagyarország-matricák, a fabrikált történelmi múlt, Wass Albert népszerűsége (nemzeti ponyva).

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 16:18:49

@AvPlaten: 1./ Én ezeket a dolgokat nem sorolnám a nemzeti kultúra fogalmába. 2./ Nem kell bedőlni a (hozzánk közelálló) ellenzéki sajtó hisztériájának: Putyin természetesen nem az 56-os "ellenforradalmi" emlékművet koszorúzta meg, hanem a most - egy orosz milliárdos pénzéből - felújított második világháborús szovjet katonasírokat. "Történelmi véletlen", hogy ugyanebben a parcellában található az inkriminált 56-os emlékmű is. Ez nem Putyin sara, aki egyébként amikor legutóbb itt járt, 2006-ban, a Kossuth téren virágot helyezett el az (Orbánék által tavaly elbontott) 56-os emlékműnél.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.02.18. 16:55:19

@rás: Mármint miket nem sorolsz a nemzeti kultúra körébe? Amiket felsoroltam (Wass, Nagymagyarország). Mert ha így gondolod, akkor nekem adsz igazat, ugyanis ez a Fideszes nemzeti kultúra jelenleg.

Koszorúzás ügyben mélyebben fogok tájékozódni.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 17:21:41

@AvPlaten: A fideszes "nemzeti kultúra" - annak a szándéka - nem azonos a mai magyar nemzet kultúrájával, vagyis a mai irodalommal, filmmel, képzőművészettel, a popkultúrával stb.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.02.18. 17:40:32

@rás: Természetesen nem azonos. De sokat tettek azért, hogy ne legyen közös nemzeti kultúránk és ami van, azt rombolták keményen.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 18:04:01

@AvPlaten: Ebben teljesen egyetértünk. Én csupán azt vitattam, hogy elérték a céljukta, és ettől valóban kiüresedett volna a nemzeti kultúra.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.02.18. 20:32:53

Azt én se gondolom, hogy elérték. :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.18. 21:15:39

@rás: Ami a visszaszorulás élményét illeti, a létezését nem vitatom, kérdés, hogy ez mennyiben jogos. Az általad felsorolt lépések egy részét katonai fenyegetésként értékelni pl. tipikusan a "jó kifogás sose rossz" esete. A balti államokba pl. a Nato csatlakozás után se telepítettek fenyegetésként értékelhető erőket (legalábbis eszerint a forrás szerint: katpol.blog.hu/2015/02/09/fegyverben_a_szomszedsag_viii_a_nato_vegvarai), a mostani növelés meg éppen az ukrajnai események miatt van, de még ezek is csak jelképes lépések.

A "kiváltó ok" sem az EU csatlakozás volt, hanem egy társulási szerződés, Ukrajnának nincs reális esélye se az EU tagságra, se a Nato tagságra, ezt egy tájékozott orosz politikus pontosan kell tudja.

Szóval pont ezek a manapság széles körben terjesztett, szerintem nagyrészt hamis orosz érvek (meg persze a sokkal durvább tényleges események) tesznek tartózkodóvá abban tekintetben, hogy az a bizonyos partneri együttműködés mennyiben lehetséges.

Jó lenne, ha az lenne, ebben egyetértünk. Azt kétlem, hogy Orbán külpolitikája ezt bármilyen mértékben előmozdítaná.

(Mellékszál, de a kommentemben idézőjelbe tett kifejezés a posztban szerepelt, azaz használtad a kiegyezés szót is.)

rás · http://ras2.blog.hu 2015.02.18. 23:06:32

@promontor: Te figyelmesebben olvastad a bejegyzésemet, mint én magam. :)
süti beállítások módosítása