A szögesdrót vagy bármilyen más kerítés, fal két ország határán ronda dolog. Az volt anno a magyar-osztrák határon, az volt Berlinben, az Izrael és a Gázai-övezet vagy az USA és Mexikó között. Meg másutt. Mindegyiknek megvan a maga története – ha tetszik, racionális indoka, amit lehet elfogadni, lehet vitatni.

A magam részéről hajlok arra, hogy bármennyire ellenszenves is (a kerítés is, Orbán is), racionális döntésnek fogadjam el a magyar miniszterelnök döntését a szerb határon felhúzandó kerítésről. Amitől elfogadhatatlanná, undorítóvá vált, az nem csak és nem elsősorban a „vasfüggöny” emléke, hanem a megelőző ocsmány propaganda, az emberek legsötétebb, félelem vezérelte indulataira apelláló uszítás. Elkezdődött a párizsi Charlie Hebdo-merénylet másnapján, és kulminált az aljas „nemzetikonzultáció”-kérdésekkel meg a nyilvánvalóan belső használatra, a magyar választóknak szóló óriásplakátokkal.

Magyarország eddig se volt a migránsok paradicsoma, a magyar hatóságok tökéletes részvétlenséggel vegzálták és üldözték lehetőleg tovább a menekülteket, a jobb életet – vagy egyszerűen csak az életet – kereső „illegális határátlépőket”, legálisan pedig legfeljebb csak a sok pénzt fizető külföldi jöhet. Meg persze határon túli véreink, hogy a Fideszre szavazzanak. Az átlag (itthoni) magyar azonban őket is utálja, mert mindenkit utálunk, mindenkitől félünk, aki egy kicsit is más, mint mi. Erre játszott és játszik rá Orbán, ezért épít kerítést, a szögesdrótnál is hatásosabbat, szavakból.

Szerző: rás  2015.06.19. 19:20 4 komment

Címkék: migráció határzár

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr137557948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.06.20. 10:25:15

Egyiknek falnak, szögesdrótnak, aknazárnak, éles fegyverhasználati parancsnak sincsen racionális indoka. Mindegyik a félelemre és az erőszakra épít, hogy ne menj el vagy ne gyere be. A leginkább gusztustalan számomra, hogy abban az országban, ahol felakasztották Nagy Imrét (és másokat is) és ahol egykor a vasfüggöny volt (a déli határon pedig szintén vadul építettek katonai vonalat) ott a halálbüntetést és a határzárat lehet úgy tematizálni, hogy nem buktatják meg a kormányt.
ÉS tényleg komolyan gondolja valaki, hogy a szerb szakaszon a határzár nem vezet oda, hogy majd máshol, más utakon érkeznek a menekültek? Ja persze, az már nem Magyarország problémája, oldja meg más.
Persze nincsenek illúzióim: az elképesztő mértékű korrupcióról, a tömeges kivándorlásról, az inkompetens politikai vezetésről el kell valamivel terelni a figyelmet.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.06.20. 10:52:42

@AvPlaten: Azt hiszem, kiderülhet a bejegyzésből a véleményem: az, hogy valamit racionálisnak - vagyis valaki által logikusan indokolhatónak - nevezek, nem azonos azzal, hogy tetszene is nekem. A "kommunista" rendszer szempontjából tökéletesen indokolható volt, hogy minden eszközzel igyekeztek megakadályozni állampolgáraik külföldre távozását, illetve ellenséges ügynökök behatolását; izraeli álláspontból logikus dolog védekezni a terroristák ellen stb. Teljesen más kérdés, hogy mi a véleményem ezekről, az okokról, a mélyebb problémák lehetséges megoldásáról - vagy éppen megoldhatatlanságáról.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.06.20. 11:01:14

@rás: Akkor a "rendszer" szempontjából a haláltáborok is racionálisak voltak?

rás · http://ras2.blog.hu 2015.06.20. 14:42:59

@AvPlaten: Természetesen, ez logikus végkifejlete volt Hitler zsidókkal, a zsidó "világuralom" megtörésével kapcsolatos álláspontjának. "Őrült beszéd, de van benne rendszer" - mondja Polonius a Hamletben.
süti beállítások módosítása