Eltűnt a világból a jó, a nemes, az emelkedett; minden tönkrement és lealjasodott. Megint vége...

Mondatok a Krasznahorkai regényét megalapozó Megjött Ézsaiás című "levél"-ből. (Hiányos bibliai műveltségemen átsegített a két Radnóti-sor: "...méltó szavakat itt úgysem tudhatna más -/a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.")

Nehéz olvasmány a Háború és háború, birkózni kell a gyakran kétoldalnyi mondatokkal, amelyeken belül hirtelen váltja egymást az elbeszélő és valamely szereplő, a múlt és a jelen, netán a római kori Britannia és a Kolumbusz-kori Mediterráneum. Egy rejtélyes kézirattal a vidéki kisvárosból a "világ közepébe", New Yorkba menekülő levéltáros, dr. Korin György az örökkévalónak hitt internet segítségével akarja tudatni a világgal, hogy vége, nincs tovább. Megsemmisült, feloldódott a történelmi idő, a tér, nincs menekvés. És önmagukat - meg a történetet - semmisítik meg Krasznahorkai mondatai.

Többször is abba akartam hagyni, de aztán győzött... mi is? a sznobizmus? a kíváncsiság? Átküzdöttem magam rajta, és utólag azt mondom, megérte. Már csak a regény szinte hihetetlen utóélete miatt is, amiről Krasznahorkai a regény weboldalán valamint egy lebilincselő interjúban (köszönet érte egy bloggertársnak) mesél el.

*

Két másik Krasznahorkai-regényről itt írtam.

Szerző: rás  2016.03.17. 22:14 2 komment

Címkék: irodalom Krasznahorkai

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr408491230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hazaváró (törölt) 2016.03.17. 23:05:22

Nekem nagy "segítség" volt Krasznahorkai saját előadásában hallgatni a hosszú mondatait.
A PIM médiatárában is van 3 mű, ami meghallgatható:
www.pim.hu/object.1999846d-ce0c-4557-9636-9c5b621cc29d.ivy

(sajnos, a legkedvesebb a: *Nem kell innen semmi* valahol eltűnt az Időben)

rás · http://ras2.blog.hu 2016.03.17. 23:14:14

@hazaváró: Én most, azt hiszem, tartok egy kis szünetet Krasznahorkaiban. :)
süti beállítások módosítása