Három huszonéves fiatalember egy Felház nevű (a klasszikus terminológiával: pünkösdista) keresztény közösség rendezvényét (de lehet, hogy magát a rendezvényt hívják így) promózza a Facebookon. Valami olyasmiről beszélnek, hogy Isten magának akarja Magyarországot, Európát, és a fiataloknak összefogva kell ezért tenniük, például azzal, hogy "Isten üzenetének" megfelelően jövő csütörtökön elmennek a Körcsarnokba.

Semmi közöm ehhez a dologhoz, ateista vagyok, másképp látom a világot, de semmi rosszat nem találok abban, amit a srácok mondanak, tesznek. Liberális, sőt: emberi minimumnak tartom mások hitének tiszteletben tartását. Nyilván sokan gondolkoznak hozzám hasonlóan. Például elvben valószínűleg így gondolkodik etekintetben az általam nagyra becsült Vágó István is, aki idővonalán azzal a megjegyzéssel tette közzé a kb. egyperces videót, hogy „Hallgassátok Orbán Gáspárt és két barátját! (Én írnék róla, de nem találok szavakat…)”  Az egyik fiatalember ugyanis Orbán Viktor fia. Nahát ettől aztán beindultak a nyilván baloldali, liberális kommentelők (gondolom, elsősorban ők – mi – olvassák/suk Vágó bejegyzéseit), mert hogy jön ahhoz OV fia…. Kétségbe vonják a srácok őszinteségét, kereszténységét, továbbá új polgári köröket meg dinasztiát vizionálnak. (A dolog érdeme szempontjából nincs jelentősége, de Orbán Gáspár két évvel ezelőtt egy keresztény segélyszervezet közvetítésével önkéntesként dolgozott Afrikában: ugandai gyerekeket tanított focizni.)

Kétségbe esnék, ha nem látnám már régen, hogy mennyire a zsigereikkel gondolkodnak elv-felebarátaim, és nem tudnám, hogy ez a baloldal összeomlásának, marginalizálódásának egyik oka. Sokat tettünk/teszünk azért, hogy ez az ország, ez a társadalom ilyen állapotban legyen. Nincs remény.

 

Szerző: rás  2016.04.16. 16:37 8 komment

Címkék: liberálisok intolerancia Orbán Gáspár

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr858632524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2016.04.18. 15:27:46

rás:ha mondjuk Gipsz Jakab lenne ilyen istenkereső, akkor senkit nem érdekelné.
Ha végig nézem a történelem folyamán milyen különböző vallási irányzatok hálózták is be az emberiség történetét, akkor semmi kivetnivalót nem találok ebben a jelenségben, csak annyit látok, hogy a folyamatok, módozatok ismétlődnek.

hazaváró (törölt) 2016.04.25. 10:51:46

Olvasásra ajánlom a veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet lelkipásztorának írását:
divinity.szabadosadam.hu/?page_id=180

hazaváró (törölt) 2016.04.25. 10:53:55

A Felház c. bejegyzés ez:

divinity.szabadosadam.hu/?p=15809

rás · http://ras2.blog.hu 2016.04.25. 18:17:27

@hazaváró: Köszönöm. Nagyon érdekes, és nemcsak a bejegyzés, hanem a kommentek is (bár persze nem olvastam el mindet).

egy nagyi 2016.04.25. 23:15:04

rás:ma egy kompetens embernek feltettem a kérdést, hogy egyáltalán ezt a közösséget bejegyzik-e törvényesen. Nos, ha vallásként jegyzik akkor csak törvény módosítással lehet. Ha ez megvalósul akkor minden önjelölt vallási közösségnek nyitva az út . De ebben a paradoxonban, majd mi lesz a kifogás az Iványi által működtetett egyház ellen.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.04.26. 09:47:25

@egy nagyi: A hazaváró által küldött link bejegyzését elolvasva egyáltalán nem tűnik úgy, hogy be akarnák magukat felekezetként jegyeztetni. Itt egy vallási/vallásos mozgalomról van szó, amelyből sok működik.

egy nagyi 2016.04.26. 19:44:09

rás:ettől az egyházügyekkel foglalkozó hivatali embertől, mint lehetséges utat bejáró valamit kérdeztem meg. És ha mégis mindig ott van orbanisztánban.

Egy súlyos gondolatom támadt, itt írom meg Neked. Nos jó lesz, ha a miniszterelnökünk a Karmelita Kolostoron építendő erkélyre még felépíttet golyóálló ablakokat, mert így könnyen le lehet lőni. Iróniának szántam.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.04.26. 19:48:57

@egy nagyi: Azt hiszem, elég messze kerültünk az eredeti témától.
süti beállítások módosítása