Schiffer András lemondása és a politikából való távozása annak beismerése, hogy nem. Ezt mindjárt részletesebben is kifejtem, előbb azonban két link a Schifferről, az LMP-ről meg ennek az egésznek a jelentéséről megjelent számtalan kommentár közül kettőhöz.

Az egyik írás TGM-é, aki kalaplengetéssel - mondhatjuk úgy is: kalapját megemelve - búcsúzik a homo politicus Schiffertől, miközben nem felejti el megjegyezni, hogy politikailag sok mindennel nem ért egyet vele.

A szóviccek nagy barátja, a népszabadságos Pető Péter Lehet más a Jobbik címmel arról ír, hogy a két rendszerkritikus párt közül Schifferéknek nem sikerült, Vonáéknak viszont igen. És persze említést tesz a színtelen, gondolattalan baloldalról (én szívem szerint "baloldal"-t írnék) is.

Én máshonnan és másról. A címben feltett kérdésről, és a "nem" válaszról. Mindenekelőtt: nagyon tiszteltem a jogvédő Schiffert, reménykedtem a pártalapítóban, és aztán nem szerettem a politikus Schiffert. Ez utóbbi összefügg egy általam vélelmezett pszichológiai tényezővel: mintha felmenői, a Rákosi-rendszerben tragédiába forduló szerepet játszó politikusok árnyaival hadakozna. De ez nem igazán fontos, ugyanis nem Schiffer - az ember - érdekes. Akinek az emberi tisztességét soha nem volt okom megkérdőjelezni. Egy tisztességes ember is lehet azonban rossz, kudarcos politikus. Schiffer az. Naivitásnak, tévedésnek bizonyult ugyanis az a szerep, amit az LMP-vel be akart tölteni - és károsnak az, amit betöltött.

Az LMP-t felületes újságírók (a magyar újságírók nagy többsége az) - amikor el akarják kerülni a szóismétlést - ökopártnak, zöld pártnak nevezik. Kezdetben valóban volt egy erős zöld vonulata a pártnak, de ez Jávor Benedekék, a PM- szárny távozásával háttérbe szorult, Scheiringgel és Vágóval pedig a közgazdasági értelemben vett öko-szemlélet is meggyengült. Ami maradt, az Hadházy Ákos egyszemélyes, visszhangtalan korrupcióellenes harca, és Sallai R. Benedek földmutyik elleni, ugyancsak kevés sikert arató küzdelme. Meg Schiffer alkalmi (gyakori) parlamenti filippikái az országot kirabló Orbán-banda ellen. Hadházy és Sallai minden tiszteletet megérdemlő magányos harcos - szükségképpen bukásra ítélve. Mert hogy hiányzik mögülük az erő. És ez jórészt Schiffer bűne - vagy ami Talleyrand szerint ennél több: hibája. Az LMP vele született betegsége. Az LMP-t Schiffer a "két pogány közt egy hazáért" történelmi magyar pátoszával az Orbán-Gyurcsány harc kíméletlenné válása közepette 2008-2009-ben gründolta. A szlogenszerű pártnév azt jelentette (sugallta), hogy létezhet olyan politikai erő, amelyet nem a hatalom bármi áron való megszerzése motivál. Ez kétszer is elég volt a parlamentbe kerüléshez, a küszöb átlépéséhez, de ennél többhöz nem. A politika ugyanis a hatalomról, a hatalom által lehetővé váló cselekvésről, vagy legalább annak szándékáról, ígéretéről szól. Sajnálatos módon nem álmokról, ideákról. Félreértés ne legyen: azt gondolom, hogy egy politikai mozgalomnak kell (kellene), hogy legyenek eszméi, elvei, világnézete, víziója a jövőről, de a hozzá kapcsolódó pártnak a gyakorlat a terepe. A realitások - a gyakran mocskos vagy elkeserítő realitások - világa. "A politika az exigenciák [követelmények, igények, lehetőségek] művészete" - írta Kossuth Lajos. Nos, évek óta világos, hogy a követelmény - az ország, egy 21. századi Magyarország érdeke - Orbánék eltakarítása a hatalomból. Minden lehetséges eszközzel. (Szívem szerint azt írnám: bármi áron, bármilyen eszközzel, de én is csak egy gyáva opportunista vagyok.) Az úgynevezett baloldallal, a "ballibekkel" való bármilyen együttműködést elutasító Schiffer ezt akadályozta. Kérlelhetetlen elvi szilárdsággal, de fogalmazhatnék úgy is: politikai vaksággal, hülyeséggel. Miközben ő is úgy gondolja, hogy Orbánnak és korrupt, nacionalista, 19. századi eszméket valló bandájának mennie kell. Mennie kéne... De erővel csak erőt lehet szembeszegezni, és hát az 5 százalékos LMP önmagában nem az.

Az LMP mai sajtótájékoztatóján Szél Bernadett - a párt egyedül maradt társelnöke - a Schiffer utáni LMP-ről azt mondta, hogy szövetséget egyetlen párttal sem kötnek, de konkrét ügyek mentén hajlandók együttműködni akár a Jobbikkal vagy az MSZP-vel is.

Szerző: rás  2016.06.01. 22:25 Szólj hozzá!

Címkék: politika Schiffer András LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr858769234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása