Aki beleolvasott már ebbe a blogba, sejtheti, hogy Orbán, illetve Juhász Péter közül melyiket választanám. A tegnapi füttyös akción azonban eltöprengtem. Nagyon egyetértek azzal, ha bárki bármilyen módon belefojtja (megpróbálja belefojtani) Orbánba a szót (ha már megfojtani nem lehet). Azzal sincs bajom - sőt -, hogy a nemzeti ünnepen ellentétes politikai vélemények hangzanak el. De legyünk tisztában azzal, hogy a Múzeum kerti ünnepségre nemcsak Orbán-fanok mennek el, hanem nagyon sok olyan ember, családdal, gyerekkel, aki "csak" a 48-as forradalmat akarja megünnepelni, egy számára fontos érzést akar átélni. Juhászék őket sértették meg (és fordították szembe nemcsak önmagukkal, hanem valószínűleg az egész demokratikus ellenzékkel).

*

A blogon már többször említett bagi cigánytelepi önkénteskedés mellett másfél éve van egy másik önkéntes munkám is, a Politikatörténeti Intézet levéltárában is dolgozom (fizetség nélkül) heti néhány órát. Ősz óta Gáll Ernőnek, a kolozsvári Korunk egykori főszerkesztőjének a levelezését "jegyzékelem" - és olvasom. Érdekes, izgalmas, időnként megrendítő olvasmány erdélyi és Erdélyből elszármazott - többségükben baloldali - értelmiségiek gondolataival találkozni. A mai "találatok" közül két mondat (Gáll egyik levelező- és eszmei partnerétől), ami valamiért megragadott. Egy, a 80-as évek romániai diktatúrája, majd a 90-es évek magyarországi viszonyai által neurotizált férfi írja 1994 júliusában: "Ma a lövészárkok az emberi lelkeken vágnak keresztül." Ugyanő Mikes Kelement idézi egy levelében önmaga múltjára visszatekintve: "Vagyok, aki voltam, leszek, aki vagyok."

Szerző: rás  2017.03.16. 18:41 4 komment

Címkék: politika önkéntesség levéltár Juhász Péter Gáll Ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr3612343313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.17. 16:23:38

Azzal nincs megsértve senki, hogy az állami ünnepségek helyszíne karámmal van bekerítve? Még jó, hogy beléptetőt nem telepítettek, bár az ominózus Deutsch félét talán lehetne használni.

Nem voltam ott, de nem feltételezem, hogy akkor is fütyültek, amikor Orbán nem volt jelen. Mert az lett volna a sértés. Orbán méltósága meg kit érdekel?

rás · http://ras2.blog.hu 2017.03.17. 17:44:12

@látjátok feleim szümtükkel: A legnagyobb sértés természetesen az, amit Orbánék csináltak mindenből - az ünnepekből is. (Egyébként a március 15-i fütyülést is ők kezdték el, Gyurcsány ellen.) De tudomásul kell (kellene) venni, hogy odament ünnepelni sok száz (sok ezer?) ember, akiknek az ünnephez hozzátartozik az is, hogy Magyarország miniszterelnöke beszél hozzájuk. Még akkor is, ha fel sem fogják, hogy milyen baromságokat és galádságokat beszél.

egy nagyi 2017.03.18. 20:51:23

rás:az új És-ben Hervay Gizella hamvai kapcsán megemlítették Gáll Ernőt
süti beállítások módosítása