Nem tudom, milyen a film, most már eszem ágában sincs megnézni, de a bemutató híre adta a lökést, hogy levegyem a polcról a regényt. Döbbenetes olvasmány. Úgy is mint időjáték: megjelenése után húsz évvel olvasom azt a könyvet, amelynek cselekménye 25-30 évvel korábban játszódik, de felöleli az egész huszadik századi Amerikát. Roth úgynevezett Amerikai trilógiájának első része. Biztosan el fogom olvasni a másik kettőt is, a második is itt várakozik régóta - bár mi biztos ebben a világban? Leírtam ezt a mondatot, és rádöbbenek, hogy a könyv tulajdonképpen erről szól: a biztosnak, rendíthetetlennek látszó világ, a biztos, rendíthetetlen emberi kapcsolatok széthullásáról. A főhős, a Svéd, ez a tökéletes fizikumú, makulátlan erkölcsű, a világot egyszerűenek látó ember azzal szembesül, hogy tizenhat éves lánya a vietnami háború - meg a saját jómódú, sikeres polgári családja - elleni lázadásból felrobbant egy postahivatalt, megölve egy véletlenül arra járó embert, aztán tudatosan megöl még hármat...

Hosszan lehetne, kéne írni még róla, idézni csodálatos mondatokat, belső monológokat, amelyek aligha lehetnek benne a filmben, de most nincs rá időm. Legalább ennyit akartam rögzíteni nektek - magamnak.

*

Egy tavaly olvasott Roth-könyv a Sabbath színháza

Szerző: rás  2017.05.05. 23:27 2 komment

Címkék: irodalom Philip Roth

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr812484293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása