Négy nap a múltidézés és a színesség, sokféleség jegyében. A régi zsidó negyed: a Hackesche Höfe és környéke. A cseh falu, Rixdorf: a 18. században II. Frigyes Vilmos porosz király és brandenburgi választófejedelem adta ezt a területet a Csehországból menekülő protestánsoknak. Félévszázaddal korábban I. Frigyes Vilmos - brandenburgi választófejedelemként - a francia hugenottákat fogadta be. A cseh falutól (tényleg falu az a néhány utca a nagyvárosi negyed közepén) egy sarokra törökök. Merthogy ez Neu-Köllnben van, amely a szomszédos Kreuzberggel együtt törökök, arabok vidéke.  A "Thai park": pár éve vette birtokba a berlini thai közösség ezt a kb. 2-3 Hűvösvölgyi Nagyrét nagyságú területet, ahova vasárnap délelőttönként családostul kivonulnak és főznek. Nem csak - nem elsősorban - maguknak, hanem eladásra a százával (ezrével?) özönlő berlinieknek és turistáknak. A thaiok közt most vasárnap két szigetként dél-koreai és brazil zászló alatt - gondolom (csak távolról láttam) - dél-koreaiak és brazilok főztek. A szélen, a játszótéren természetes összhangban a legváltozatosabb színű kölykök. Este "Balk folk" délszláv zene és táncház egy eredetileg az Alte Feuerwache (Régi Tűzőrség") épületében lévő friedrichshaini kultúrházban.

"Berlin, 1937" kiállítás egy náci "békeév" mindennapjairól a Märkische Museumban; holokauszt- köztük cigányholokauszt-emlékek és emlékművek - a kétezer éves német-zsidó együttélést bemutató nagyszerű Zsidó Múzeumba most nem mentünk be, néhány éve már láttuk. És persze a Fal emlékhelyei. A vásári látványossággá vált Checkpoint Charlie most inkább taszított - 1986-ban, amikor először jártunk Nyugat-Berlinben, még egészen mást jelentett és másként hatott, viszont a Bernauer Strasse vonalában kb. kétszáz méter hosszan kialakított emlékhely valóban megrendítő.

És ami még feltűnt: a rengeteg vegyes etnikumú pár. Embereknek ugyanaz a természetesen sokszínű kavalkádja, mint Párizsban, Londonban, Rómában...  Európában.

Szerző: rás  2017.07.11. 13:26 3 komment

Címkék: utazás Berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7512656937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2017.07.11. 21:32:00

rás:jó pár évvel ezelőtt egy teljes hetet voltunk Berlinben egyénileg, nagyon jó érzés volt ott lenni és csalinkázni, metrózni stb. Lusta vagyok a nevét előkeresni, de voltunk egy zsinagógában, ahol döbbenetes kiállítás volt, nemcsak a holokausztról, hanem arról is, hogy a német zsidóság milyen szociális és oktatási kultúrát hozott létre. Nem tudtam innen kijönni könnyek nélkül.

egy nagyi 2017.07.12. 01:30:37

ras:Oranienburger Strassei Synagoga, amelyet 1938-ban felgyújtottak, 2009-ben építették újjá, a régi tóraszekrény egy darabja és faldarabok is ki vannak állítva. Nem működik,csak, mint múzeum jelentős a kiállított dokumentum.
süti beállítások módosítása