Megint TGM. Nem biztos, hogy sokan végigolvassák TGM legújabb publicisztikáját a hvg.hu-n, mert az első fele - tettetett álnaivitásával és a múlt megszépítésével - elég riasztó. A második fele viszont érdekes (mondhatnám: a szokásos TGM, és hát az ember néha szívesen hallgat már ismert meséket).

Szóval TGM kiindulópontja az, hogy az Orbán-rendszer legalább 2026-ig fennmarad. Mi hát a teendő? - teszi fel a kérdést, de (eltérően a "Sto gyélaty?" csernisevszkiji és lenini kérdésével, meg se próbál rá válaszolni, illetve csak azt mondja el, hogy miért nem lesz semmi. Innen idézek: 

"Hogyan lehet fönntartani az ellenállás szellemét olyan légkörben, aminőben az államtól független civil társadalom az egyéni és csoportérdekek hedonista-utilitárius fölfogását vallja magáénak, amely szélsőségesen szkeptikus minden gondolattal szemben, és amelyre riasztó mértékben hat a kommersz álkultúra? (Nem fogják elhinni, de vannak olyan értelmiségiek, akik sportközvetítéseket és tévésorozatokat néznek, trendi ponyvát olvasnak. Úgyis mindegy – gondolhatják.) A gagyitévé, a poprádió és a bulvármocsok mellett az ún. közösségi médiákon (beleértve a YouTube-ot) és a blogoszférában az írástudatlan középkori jobbágyságra jellemző, primitív babonák és híresztelések terjednek a nyelvtantól megszabadult neomagyar idiómában. A „magas irodalom” megtévesztő címkéje alatt olcsó lektűr terjed a kritika cinkosságával. A független internetes sajtó színvonala meredeken zuhan, a médiák kilenctizedét pedig a kormányzó oligarchia egyenirányúsított uszító propagandája tölti be a „szórakoztató” szemét mellett.

A puszta erkölcsi makacsságon kívül mi indokolhatja a tartás megtartását?

A domináns magyar értelmiségi magatartásforma a rendszernek és híveinek a megvetése: ez pedig eminenter antidemokratikus attitűd. (És ezt ráadásul a „nem helyesen szavazó nép” iránti, állítólagos baloldaliaktól eltűrhetetlen lenézés kíséri.) Nem kellene nevetni: már régen az ellenzéki értelmiség ajkára kellett volna hogy fagyjon a mosoly.

A huszadik század végén a francia forradalom óta szokásban volt inszurgens gondolati és érzületi változatok elhalványultak, a lázadássorozatok (pl. az Occupy) eleve kizárták a szervezet, az intézményi emlékezet minden lehetőségét. A hagyományos baloldal folyamatos jobbra tolódása pedig megállíthatatlan.

Ami a liberalizmusból megmaradt, az merőben patrícius jellegű, manapság már csak a magas nemzetközi bürokrácia és a médiabürokrácia világnézete. Általában üres keret, amelynek a belsejében konzervatív és represszív tartalmak találhatók.

Akárcsak korábbi restaurációs periódusokban (mint Napóleon bukása és 1830, illetve 1848 között), csak kis értelmiségi csoportokban – ma leginkább a nyugati egyetemeken – marad fönn az ellenállás kultúrája, akkor is, ma is elszakadva az alig artikulált, némán forrongó, szervezetlen népi törekvésektől.

A fasizmusnak sikerült saját maguk ellen mozgósítani a népeket.

De ma az uralkodó osztályok nem mozgósítással dolgoznak, hanem passzivitásra kényszerítéssel, amelynek fő eszköze a kommersz-konzum tömegkultúra és a perverz-paranoid digitális pszeudonyilvánosság.

Ebben a kontextusban érvényesül az Orbán-rendszer szimpla ideológiája, ami nem más, mint puszta önzés. Semmi nem számít, csak a „mi” érdekünk, mondja a rezsim, és ameddig sokan – persze tévedésből, nagy öncsalás és félrevezetettség révén – beleértik magukat ebbe a „mi”-be, addig a mai magyar miniszterelnök kormányzata teljes biztonságban van. Szinte senkinek nem tetszik ugyan, hogy az országot informálisan vezetik – azaz nem a hivatalos szervek irányítják, hanem az Orbán-család által irányított érdekszövetség emberei, akik belátásuk szerint bánnak a közvagyonnal, amelynek a kisajátított részét hatalmuk átörökítésére fordítják – , de  ameddig a magyar honpolgárok azt hiszik, hogy ez a világ rendje, hogy mindig így volt (ami nem igaz) és mindig így lesz (mert nincs más, mint az önzés és a hatalomvágy és a profitverseny), addig nincs kiút. Sőt: addig a kiút ábrándja se létezhet…"

 

Szerző: rás  2017.08.07. 15:54 7 komment

Címkék: helyzet TGM

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr6012726042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2017.08.08. 23:58:15

rás:TGM-nek nagy igazsága vagyon, ami pedig az értelmiség szerepét illeti, pontosan Te teszel is valamit, amikor az alapítványnál önkénteskedsz. De, ha jól a szívünkre vesszük Gazsi szavait akkor általános depresszióba süllyednénk vagy öngyilkosnak kéne lennünk. Magamról tudom, hogy önző vagyok, mert nem osztom szét a nincstelenek között amim van, mert tisztességgel sok lemondás árán értem el, de mégis olykor szégyenkezem. Attól én még nagyon jól láthatok dolgokat, de a cselekvésem fő terepe, hogy a ki tudja még mennyi hátralévő éveket úgy töltsem el, hogy örüljek a madaraknak, a fák zöldjeinek. Hogy elmélyedjek a könyveink világában.Bizonyára valamelyik kis pártra fogok szavazni, de hogyan mérlegeljek, és elmondom a skrupulusaimat.
LMP/több éven ők voltak nálam a favoritak/Szél Bernadett férje egy olyan vállalkozást visz, amely a megújuló energiához szükséges elemeket gyárt.
MSZP:sötét ló Botka és a végsőkig demagóg
DK:Gyurcsány már Orbánhoz hülyült
Párbeszéd: Karácsony Gergely azt olvastam ma, hajlandó a Fidesszel frigyrelépni
Momentum: egy igazi demokrata nem helyeselheti a kerítést
Jobbik:kutyából nem lesz szalonna
A viccpárt meg marhaság

Olyan pártot szeretnék már látni, amelyek kifejtik azt jogi, államigazgatási teendőket, ami nyerés esetén rájuk vár, el kéne azt is mondani,a sorozatos pénzlenyúlások kritizálása mentén, hogy egyáltalán, hogy kezdenek egy újabb demokratikus állam megszervezéséhez, és embereket maguk mellé állítani a Fidesz holdudvarából. Sokat erőlködik az ellenzék, de mint egy javakorabeli férfi,de így nem lesz potens.

beszélő név 2017.08.09. 01:41:26

Erre, meg az ez előtti TGM-es bejegyzésre szeretnék reagálni néhány gondolat erejéig.

(1) Az állampolgár személyes felelőssége a demokratikus rendszer karbantartásában nem újkeletű téma. A cenzus négy, a korábbiakban alkalmazott kritériuma (társadalmi státusz, nem, vagyon, iskolázottság) közül mára csak egyet lehet komolyan mérlegelni, a felsoroltak közül az utolsót. Egyik ellenzéki politikusunk éppen ezt tette a napokban. Ő – véleményem szerint meglehetősen bárgyún – úgy vélte, ezzel lehetne mobilizálni a lemaradókat: tanuljanak. Elismervén, hogy amennyiben cenzusban gondolkodunk, az intelligenciára való utalásokból lehet a legerősebb érveket kovácsolni, azt gondolom, a felelősség, a tudatosság erősítésének ez nem valós alternatívája. A tömegdemokráciából, tetszik, nem tetszik, nincs visszaút.

(2) Itt most nem részletezném, miért, de meggyőződésem, hogy a TGM által elősorolt jellemzőkkel megragadható tömeges érdektelenség egyrészt a honi viszonyokon messze túlmutató jelenség, másrészt elsődleges előidézője az az éppen zajló mélyreható kulturális átrendeződés, amely során az emberiség a szöveges tartalmak fogyasztásáról mind inkább a vizuális tartalmakéra tér át. Ez a trend valamikor a 19. század középső harmadában indult be és egyre gyorsuló ütemben tart érintettjeit és hatását tekintve is szélesedve mind a mai napig. A vége és leginkább további következményei viszonylag megjósolhatatlanok.

(3) TGM szerintem akkor lő mellé, ahogy sok más betűvető értelmiségi is, amikor ezt a folyamatot a tömeges elbutulás korszakaként érti és láttatja. Az európai restauráció három évtizedes időszakával von párhuzamot, és ezzel alaposan elvéti a léptéket. Aminek részesei és bizonyos mértékben tanúi vagyunk, valami sokkal nagyobb változás. Ha már párhuzamokat keresünk, szerintem a Nyugat-Római Birodalom agóniája a méltóbb és kiváltképp pontosabb. Akkor és ott szintén akadtak magasan kvalifikált értelmiségiek, akik a tudatlanság térhódítását dokumentálták, aminek ők még egyszer és utoljára neki szegezhették az ősit, az értékest, a rómait. És lőn tartás, és pátosz és morál. TGM egyre inkább egy olyan pozícióból ír, ahonnan minden, mi látható, szükségképpen Decline and Fall (itt ajánlanám olvasásra Rakovszky Zsuzsa azonos című, rendszerváltás-körül született remekét, benne is mindenekelőtt az iróniát), és ezért ez a pozíció szükségképpen sziget.

(4) Valami, valahogy tűnőben van – ez az, ami kétségtelen. Valami más meg kialakulóban. Aláírom: honi politikai viszonyaink aggodalmasak. Talán még nem felettébb, de már bizony meglehetősen. Milyen hangon érdemes beszélni most a felelősségről? TGM azon a csatornán keresztül kommunikál, amelyen annak idején megtanult: ír, szöveget gyárt. Nem mellékesen azt teszed Te is, ezt teszem én is. Tudomásul kell vennünk azonban két dolgot. Egy: hatékonyságunk csökken. Kettő: ebből nem feltétlenül következik bármi is a demokrácia kondíciójára nézve.

(5) És most vissza a felelős politizálás kérdéséhez. A kritikai attitűd, amit végső soron TGM hiányol, szerintem elsajátítható a textuális feltételek háttérbe szorítása mellett is. Ez az új kritikai nyelvezet persze minden, csak nem szofisztikált, vagy legalább is nem úgy, ahogyan mi, agg digitális bevándorlók erre a jelzőre gondolunk. A bennszülöttek azonban majd értik a módját megalkotni, befogadni. A B-közép is tud kritikus lenni és felelősséget érez a csapat iránt. És ez az utolsó előtti mondatom nem gúny volt, még csak nem is irónia.

egy nagyi 2017.08.09. 22:29:49

@beszélő név:
(1)azért sem lehet valós alternatíva, mert olykor a magasabb iskolázottságú honpolgárok is gyatra módon értelmezik a demokráciát. Igazad van csak a tömegdemokrácia a járható út.
(2)sajnos úgy látom, hogy a vizuális tartalmak már olyan mélyen bent vannak az emberiség kulturális fogyasztásában,de amikor értelmezést adunk nekik nem zárhatjuk ki a szöveges jelenlétet.
(3)TGM amikor ezeket mondja és láttatja, lehet, hogy túl lő az elbutulás korszakának a fejtegetésével, de elfogadhatjuk-e annak kizárólagosságát, hogy csak a klasszikus stúdiumokon nevelkedett elme képes tartásra és morálra. Egyébként TGM ténylegesen egy sziget, de a kikötőben ő a fárosz mégiscsak.
(4)"ahogy lesz úgy lesz, bárhogy lesz úgy lesz"
(5)ha a bennszülöttek az új ígéretek akkor, ha élünk még meglátjuk.Szeretném!
DE?????????

rás · http://ras2.blog.hu 2017.08.09. 23:16:12

@egy nagyi és @beszélő név: Örülök, hogy ti is elgondolkodtatónak találtátok TGM cikkét, és el is gondolkodtatok, továbbá leírtátok az eredményt, ami engem is további gondolkodtatásra késztet.
TGM egyik kulcsmondata számomra: "A domináns magyar értelmiségi magatartásforma a rendszernek és híveinek a megvetése: ez pedig eminenter antidemokratikus attitűd." Én is olyan magyar értelmiségi vagyok, aki megveti az Orbán-rendszert, a híveitől pedig időnként kifejezetten félek, időnként csak nagyon idegenek. Idegenek még akkor is, ha konkrétan barátaim is vannak köztük, és akkor is, ha egyes esetekben értem, miért hívei a rendszernek. A bejegyzésemnek azért adtam azt a címet, amit, mert szörnyen lefegyverzőnek érzem azt a körképet, amit festett; lényegében azt írta meg, hogy miért reménytelen a helyzet, az okokat a tömegdemokráciától a konkrét politikusi megbízhatatlanságig terjedő skálán sorolva.

Nem vagyok benne biztos, hogy egy válság - az EU összeomlása, a migráció, újabb gazdasági válság vagy Magyarországon akár a cigányság helyzete által kiváltott polgárháború stb. - után folytatódik a tömegdemokrácia kora, általános, egyenlő választójoggal, a mai, felelőtlenségig menően értelmezett korlátlan nyilvánossággal (sajtószabadsággal). A mai -
számomra ijesztő - tömegdemokrácia egy nagyon szép, 18-19. századi liberális utópia abszurditásig vitt és önmaga ellen forduló megvalósulása.
Tanúi - részesei - voltunk egy másik utópia torz kísérletének is. Nem tudok más víziót kialakítani magamnak - és másoknak, akikhez beszélek -, mint valamit a kettő eredeti gondolatának összekapcsolásával, de tudom, hogy ez csak alulról építkezve, generációkon átívelő aprómunka révén valósulhat meg. És valószínűleg csak olyanok által, akiket nem kötnek az előző generációk (köztük a miénk) tapasztalatai. És ebből a szempontból tök mindegy az is, hogy a kultúrájuk írásbeli-verbális vagy digitális...

rás · http://ras2.blog.hu 2017.08.09. 23:28:15

Ja, kiegészítésként: Éppen a fentiek -
és a tüntetéseken tapasztaltak - miatt kísérem nagy rokonszenvvel a Momentum vagy Gulyás Marci szerveződését, tevékenységét. (Meg a Kétfarkú Kutyákat, akik értelmet visznek ebbe az egész córeszba.)

egy nagyi 2017.08.10. 00:30:40

@rás: egy nagyon szimbolikus gondolatom van, azaz a bennszülötteknek is szükségük van annak tudására hol találnak vizet, melyik faág alkalmas házépítésre, hogy védekezzenek eső, vadállat ellen, hisz a korok legnagyobb hozadéka a tapasztalat, tehát nem lehet újból, csak úgy erőből nekifutni. A kultúra területén TGM-nek sok igazsága van, de paradigma váltás még nem jelenti azt, hogy az új formák ne élhessenek.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.08.11. 21:33:24

Ja, kiegészítésként: Éppen a fentiek -
és a tüntetéseken tapasztaltak - miatt kísérem nagy rokonszenvvel a Momentum vagy Gulyás Marci szerveződését, tevékenységét. (Meg a Kétfarkú Kutyákat, akik értelmet visznek ebbe az egész córeszba.)
süti beállítások módosítása