Újságírók mindenkori végső menedéke az évfordulónaptár. De az emlékezés egy régmúlt eseményre csak akkor érdekes, ha valamiért aktuális; felidézni valakit, aki már rég nincs köztünk, csak akkor éri meg, ha mégiscsak velünk van, beszél hozzánk. Egykori rádiós kollégám, Simkó János a Facebookon ma az 1955. augusztus 12-én elhunyt Thomas Mannra emlékez(tet)ett. Ezzel a novellarészlettel: 

„Csókolj meg - mondta a púpos. - Hidd el, szabad. Szeretlek. Csókolj meg itt - s mutatóujja hegyével, kezét, karját s kisujját szétterpesztve, arcára mutatott, szájához közel. S Mario hozzáhajolt, és megcsókolta. 
A teremben mély csönd lett. A pillanat fura, iszonyú és izgalmas volt - Mario üdvözült boldogságának pillanata. E rövid s kínos percben, mialatt a boldogság és az illúzió minden lehető vonatkozása megragadta a lelkeket, nem mindjárt kezdetben, hanem nyomban Mario ajkának szomorú s groteszk egyesülése után a förtelmes hússal, mely alácsúszott csókjának, a giovanotto kacagása hangzott föl bal felől, egyedül szakadva ki a feszültségből, durván, kárörvendően és mégis, nagyon kellene csalódnom, ha nem a szánalom együtthangzásával ennyi álomködös balság iránt, ha nem a "Poveretto!" kiáltás mellékzengésével, amelyet a varázsló az imént rossz helyre irányítottnak jelentett ki, s a maga számára igényelt. 
Ugyanekkor azonban - a kacagás még tartott - a nyilvános csókkal illetett cavaliere titkon, a szék lába mellett megsuhintotta ostorát, és Mario fölriadva, hátratántorodott. Állt és bámult, hátrahajló testtel, két kezét megcsúfolt ajkára szorította, egyiket a másik fölé, azután öklével többször a halántékára csapott, megfordult, s miközben a teremben zúgott a taps, és Cipolla ölébe kulcsolt kézzel, vállrezegtetve, hangtalanul nevetett, lerohant a lépcsőn. Lenn, még teljes lendületben, lábát szétvetve hirtelen megfordult, karját előrelendítette, és két laposan lecsapó dördülés hasította át a tetszészajt és nevetést.” 

*

S nekem persze rögtön eszembe jutott egyik kedvenc versem, a Thomas Mann üdvözlése; abból is ez a négy sor:

Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

Mario és a varázsló pedig itt olvasható

 

Szerző: rás  2017.08.12. 23:57 3 komment

Címkék: Thomas Mann

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr10012742434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.08.15. 10:03:00

@egy nagyi: Ó, köszönöm! Az ötven év nagyon sok, bizony megöregedett az előadás (meg a felvétel), de jó volt látni a színészlegendákat - akik persze számomra (is) a színházi valóságot jelentették.

egy nagyi 2017.08.16. 00:43:12

@rás: Nekem ez az előadás elementáris élményem 67-ből.Láttam, Latinovits, mint Cipólla őrületes volt. Egyébként már nem tudom, hogy hol olvastam, Th.Mann valódi élménye volt az ilyen szemfényvesztő mágusok produkciója.
süti beállítások módosítása