Mottó: A morbid anekdota szerint 1938-ban a Bécsbe bevonuló Hitlert ezzel üdvözölték a zsidók: „Heraus mit uns!” (Ki velünk!)

Kínos látnom, ahogy baloldali, liberális, „balliberális” ismerőseim Facebook-bejegyzésekben, kommentekben okádnak tüzet-vizet a Momentumra, mondván, a Fidesz-segédcsapata, Orbán hatalomban maradását segíti az ellenzéki összefogás elutasításával. Ennek „bizonyítéka” a visszatérő vád, hogy semmit nem mondanak a politikai céljaikról – ami persze nem igaz, csak el kéne látogatni a momentum.hu-ra vagy megnézni hetenként jelentkező vlogjukat, az XYZ-t

Utóbbi egyébként kulcs ahhoz, hogy miért utáljuk – utálják – a Momentumot. Az Y és Z generációt, a 80-as, 90-es években születetteket, vagyis a rendszerváltás után szocializálódottakat képviselik, nem pedig minket, akik gondolkodásunkban, reflexeinkben az előző rendszerhez – és az előző rendszerben gyökerező rendszerváltáshoz – kötődünk. A momentumos fiatalok őszintén – ha tetszik: gátlástalanul – hirdetik, hogy túl akarnak lépni rajtunk, a rögeszméinken, az ideológiáinkon, barikádjainkon és árkainkon, az egész világunkon. Normális, élhető országot akarnak. Túllépni e mai kocsmán…

Tavasszal elég sok tüntetésen vettem részt, és hatalmas élményt jelentett a fiatalok tömeges megjelenése, hogy már nem (csak) ugyanazokat – az elvtársaimat: komcsikat, szocikat, liberálisokat stb. – látom, mint az elmúlt években, sőt, már mondhatom: évtizedekben.

A Momentum nyilvánvalóan nem elsősorban a jövő évi választásokra „gyúr”, bármennyire is sajnálatos ez számomra, a korosztályom számára, akik nagyon nem szeretnénk Orbanisztánban búcsúzni az élettől. Ők ráérnek. És sajnos igazuk van, amikor azt mondják, nem Orbánék leváltása a cél – ez nem lehet öncél –, hanem a jövő felépítése, egy élhető Magyarország megteremtése. Ezért utasítják el azt a választási összefogást, amelyben az esetleg résztvevő pártok – a (kétesen) szociáldemokrata MSZP-től a liberális DK-n át a konzervatív MoMa-ig – kizárólag Orbán eltávolításában értenek egyet, de aligha lennének képesek együtt kormányozni. Plusz, hogy olyanokkal kéne összefogni, akiket elsőrendű felelősség terhel az elmúlt több mint negyedszázad kudarcaiért, nem utolsósorban az Orbán-banda hatalomra jutásáért. Azt mondják – azt remélik – ezek a fiatalok, hogy a saját, egyelőre a politikán kívül álló, korosztályukat is felrázva, mozgósítva a jövendő Magyarország vízióját kell megfogalmazni, és ennek jegyében, érdekében lehet majd a francba küldeni Orbánékat. A hangsúly a vízión, a jövőképen van, ami igencsak eltér, mondjuk, a világról negyedszázada semmit nem gondoló, „pragmatikusan” sodródó MSZP politizálásától.

A Momentum ugyanakkor azt is mondja, hogy kész az együttműködésre konkrét kérdésekben, ennek jegyében van ott a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom Agórájában, egy új választási rendszer/törvény kidolgozásának kísérletén. Mindenki tudja, hogy a Fidesz uralta Országgyűlés megtárgyalni se lesz hajlandó egy, az újabb kétharmadukat veszélyeztető választási törtvényt. De Gulyásék is a jövőnek dolgoznak: mozgalmat építenek.

Boldog volnék, ha tavasszal elzavar(hat)nánk Orbánékat, de nem hiszek ennek esélyében; szkeptikussá tesz a múlt és a belőle kinőtt jelen, ezzel a „demokratikus ellenzékkel”. És nagyon kellemetlen (understatement) azt látni, hogy egyelőre a Jobbiknak van reálisabb esélye a váltásra – szerencsére nekik se túl nagy. Egyáltalán nem mellesleg: Gulyás Marciék a Jobbikot (meg a Fideszt) is meghívták az Agórába. Elvégre közös országot akarnak. Akarunk. Akarunk?

Szerző: rás  2017.09.04. 21:37 87 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7412804036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 12:22:03

A Momentum egy új ballib párt, célja a hagyományos ballibek eltávolítása.

Egyfajta új SZDSZ, az eredeti SZDSZ egyes hibáit - pl. a magyarellenességet - elhagyva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.05. 12:22:24

"lyanokkal kéne összefogni, akiket elsőrendű felelősség terhel az elmúlt több mint negyedszázad kudarcaiért, nem utolsósorban az Orbán-banda hatalomra jutásáért"

Ez azért hamis, mert akik együttműködésre hívják őket, nevezetesen az Együtt, nehezen nevezhetőek felelősnek a 2010 előtti dolgokért, és ez igaz azokra is, akikkel az Együtt a Momentum kívül elképzeli ezt az Új Pólust, vagyis az LMP és a PM, hisz ezek mind a teljes 2010 előtti világ ellenében jöttek létre, csak pár évvel korábban, mint a Momentum.

Túlélő ... 2017.09.05. 12:32:40

A Momentumra kezdettől vetül némi gyanú hogy ugyanazt akarja mint a Fidesz, csak Orbán nélkül (és kevesebb korrupcióval).

nick papagiorgo 2017.09.05. 12:33:00

@Fedor:
két dologról beszélünk:
Egyfelől a Momentum ha összefogna az Együttel meg a PM-el, akkor teljesen esélytelen lenne, mert 3 párt esetében 15%-ot kell elérni listán, az meg (azért lássuk be) nem lesz meg. Ez csak egy szimpla számítási matek de emiatt nem éri meg összefogni pl.

Másfelől meg a baloldal prominensei azt kommunikálják, hogy csak egy ellenjelölt legyen mindenhol, ne rontsák egymás esélyeit. Namost ha a Momentum (vagy bárki más) belemegy ebbe, akkor valamilyen szinten igenis összefog az MSZP-vel, Gyurcsánnyal, meg mindenki mással, aki szintén belement ebbe.

Azt meg ugye sejteni lehet, hogy ez utóbbinak a következménye mi lenne: be se vennék őket a kormányba, vagy kapnának egy "díszhelyet" mint Fodor Gábor Liberális pártja.

tompus 2017.09.05. 12:45:45

A Momentum igazsága, hogy egy semmirekellő társaság.

nick papagiorgo 2017.09.05. 12:46:04

A Momentum egyébként valóban azért szimpatikusabb sokaknak (nekem is) a "hagyományos baloldallal" szemben, mert ez utóbbiak csak választásokban, mandátumokban, parlamenti helyekben és a hozzájuk kötődő párttámogatásokban stb. stb. képesek gondolkodni.

"Zavarjuk el Orbánt" - ez nagyon jó, de mi lesz aztán? Senki se gondolja, hogy egy 5-10 főből álló koalíció majd működőképes lesz.

A legjobb, amit hallottam, hogy majd nyernek, új választási szabályokat alkotnak (ehhez mondjuk 2/3-ad kellene), aztán feloszlatják magukat és új választásokat írnak ki az új szabályokkal.

Csak azt felejtik el, hogy az embereket nem az érdekli, hogy a parlamentben ki hány helyet stb. kap, hanem hogy ők hogy fognak megélni. Tehát a teljes szavazóbázist, az ő akaratukat ezek a pártok úgy kb el is felejtették. Addig van rájuk szükség, amíg "elzavarják Orbánt", meg persze utána a következő választásokkor, de hogy közben mit csinálnak, élnek-e halnak-e? Kit érdekel...

Ezekhez képest üdítő színfolt a Momentum, akik mintha az egyes emberek problémáival is foglalkoznának.

Jakab.gipsz 2017.09.05. 12:50:28

Ám legyen, hamár egy x szóba került, a közös ország gondolata.
Kikkel kellene közösködnünk, nekünk magyaroknak, Sorosisztánnal, vagy az olimpia gyilkos Momentumisztánnal?

Vagy a nyóc osztályos Schulzisztánnal? Mi végre osztják ezek a figurák az észt másoknak?

nemecsekerno_007 2017.09.05. 13:14:23

@Túlélő ...: Első lépésnek már az is tök jó lenne. Persze akkor a Fidesz valszeg elkezdene közelíteni a Momentum programja felé. De azzal se lenne gond, végre bizonyos alapvető kérdésekben egyetértés lenne.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 13:15:46

@Fedor:

Az Együtt az országrontó Bajnai volt pártja, azaz a 2010 előtti kor közvetett terméke.

Róbert Gyirán 2017.09.05. 13:30:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nem akarom kiábrándítani a Fidesz bértollnokát, de mi lenne, ha inkább a valóságra figyelne éppen?

24.hu/kozelet/2017/09/01/a-fidesz-szavazoi-mar-a-jobbikosoktol-is-jobbra-allnak/

Ebből kitűnik, hogy a Momentum nem ballib, de legalább a Fidesz közelebb áll a szélsőjobbhoz, mint a Jobbik :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 13:30:43

A Momentum eddig csak a 2010-es LMP, aki senkivel nem fog össze.

Ez önmagában ugyan szimpatikus, de nem elég.

Kíváncsi leszek mit tesznek a választásokig, és utána.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 13:34:07

@Róbert Gyirán:

Ez csak azóta igaz, hogy Vona a ballibekkel parolázik, és kokettál.

A radikálisok leszakadtak róla, és egyenlőre a bizonytalanokat erősítik.

Ilyenformán nem a Fidesz lett jobboldalibb, hanem a Jobbik lett balosabb.. De nagyon durván.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 13:36:30

@Túlélő ...:

"A Momentumra kezdettől vetül némi gyanú hogy ugyanazt akarja mint a Fidesz, csak Orbán nélkül (és kevesebb korrupcióval)."

Ha ez igaz, akkor van esélyük. Nekem máris szimpatikusak.

Róbert Gyirán 2017.09.05. 13:38:57

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Hol van az erről szóló kimutatás, hogy a Jobbik "balliberalizálódik", és a radikálisai a bizonytalanok táborát erősíti?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 13:45:55

@Róbert Gyirán:

Itt pl még a Jobbikban a jobboldali, és konzervatívak összege 98% volt.
A Fideszben 85%.

index.hu/belfold/2016/11/14/mennyire_polgari_orban_szavazotarbora/

A mostani felmérés szerint a Fideszben 77,3% jobboldali, és a Jobbikban 74,2%, amit te tettél be.

---

Megjegyzem mindenki aki tud olvasni, és olvas híreket, az tudja hogy a Jobbik balra tolódik.

Mi sem bizonyítja jobban, pl az index blogketrecében is a ballib seggnyalók közismert tábora rendre védik Simicskát, és a Jobbikot, holott korábban szimplán lenácizták még őket.

metax 2017.09.05. 13:48:20

"A momentumos fiatalok őszintén – ha tetszik: gátlástalanul – hirdetik, hogy túl akarnak lépni rajtunk, a rögeszméinken, az ideológiáinkon, barikádjainkon és árkainkon, az egész világunkon."

Nem akarnak semmi mást, csak a többiekhez hasonlóan menni befelé nehezéknek az önkény parlamentjébe, és pénzért és pozíciókért cserébe játszani a díszellenzékit 4 éven keresztül.

mikimuller 2017.09.05. 13:49:06

@Jakab.gipsz:
Olimpiagyilkos? A kormány és a főváros összeült és úgy döntöttek - ellenére annak, hogy negyedemillió aláírás összegyűlt -, nem írják ki a népszavazást, nem kérdezik meg a polgárokat, hogy végül is akarnak-e olimpiát, hanem gyorsan lemondták a pályázatot. Az persze már spekuláció, hogy tartottak-e egy vesztes népszavazástól, vagy a józan paraszti ész diktálta-e a döntésüket, ám ettől még tény: hangyányit sem érdekli őket, hogy összességében a választók mit is szeretnének. Pláne, hogy szigorúan véve a szabályokat, az eredményes aláírásgyűjtést követően a népszavazást illett volna kiírni.

nick papagiorgo 2017.09.05. 13:49:12

@Róbert Gyirán:
jelzem, ha maga a cikk is írja, hogy
1. a Jobbik folyamatosan veszít a népszerűségéből
2. a Fidesz támogatói már "jobboldalibbak" mint a Jobbikéi

Akkor vajon kit veszíthetett el a Jobbik, (ill hova mentek ezek az emberek)?
Ezek eddig mérsékelt balos Jobbikosok voltak, akik átmentek pl. az Együtthöz? :))))))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 13:55:18

A Momentum az a jövő, amit az ország már nem ér meg... :)
Tetszik az a mondat, hogy a Momentum ugyanazt akarja, mint a Fidesz, csak Orbán nélkül és kevesebb korrupcióval, csak nem igaz. A Fidesz egyrészt csak lopni akar (erre kell neki a hatalom), amit nem tehet korrupció nélkül. Ugyanakkor a Fideszt játszani nem lehet Orbán nélkül, mert Orbán maga a Fidesz. Ő a Fidesz vallás istene és főpapja egy személyben. Őt a megvezetett tömeg vakhite tartja hatalomban. Ahogy a költő mondja:
"Gondolkodó ember ritka,
Ez a Fidesz vallás titka."

Amúgy pedig: hajrá Momentum! :)

nick papagiorgo 2017.09.05. 14:01:38

@Frady Endre:
ahhoz képest, hogy csak lopni akar, elég szép népszerűségnek örvend a választók körében :)

A "költő" elgondolkodott már azon, hogy miért népszerű egy ilyen tolvajpárt, és miért nem jutnak az Istennek se előbbre a demokratikus, baloldali, tisztakezű stb. stb. pártok?

Mert az "emberek" hülyék, mi? :)

api99 2017.09.05. 14:10:30

* 2018-ban valahol kissé 5 millió alatt fognak szavazni.
* ebből 2 millió környékén a fideszre
* van 1-1,5milliója a jobbiknak
* és van 1-1,5 milliója az mszpdk + az aprónak
A jobbikos szavazókból kb 1 milliónyian megtagadnák a jobbikra szavazást, ha az összeállna bármilyen mszpdkliberál pártocskával.
Innentől kezdve már csak két út lehetséges:
1.a jelenleg balliberokat támogató ellenzéki szavazók átszavaznak a jobbikra, mert elhiszik, hogy váltópárt lehet, vagy
2.marad a fidesz, mert nem szavaznak át és a ma is látható szétforgácsolódás rengeteg érvénytelen szavazatot fog eredményezni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.05. 14:11:43

@nick papagiorgo: "Egyfelől a Momentum ha összefogna az Együttel meg a PM-el, akkor teljesen esélytelen lenne, mert 3 párt esetében 15%-ot kell elérni listán, az meg (azért lássuk be) nem lesz meg."

Egyrészt az ideális Új Pólusban ott lenne az LMP is, és ha ez az ára, szerintem simán elfogadható lenne Széll Bernadett közös miniszterelnök-jelöltként, tehát négy párt lenne, miközben a küszöb maximalizálva van 15%-ban. Másrészt már most van olyan mérés, amely szerint egy ilyen összefogás több szavazatot kapna, mint az azt alkotó pártok jelenlegi támogatottsága összeadva, tehát ez vonzana be új szavazókat, főleg egy jó kampánnyal, és így simán lehet, hogy több szavazatot kapnának, mint a szoci-dk óbaloldal, teljesen új szitut teremtve. Harmadrészt meg vannak olyan választechnikai eszközök, amelyekkel a küszöb jelentette veszélyt el lehet hárítani, pl. választási párt.

"Másfelől meg a baloldal prominensei azt kommunikálják, hogy csak egy ellenjelölt legyen mindenhol, ne rontsák egymás esélyeit. Namost ha a Momentum (vagy bárki más) belemegy ebbe, akkor valamilyen szinten igenis összefog az MSZP-vel, Gyurcsánnyal, meg mindenki mással, aki szintén belement ebbe.

Azt meg ugye sejteni lehet, hogy ez utóbbinak a következménye mi lenne: be se vennék őket a kormányba, vagy kapnának egy "díszhelyet" mint Fodor Gábor Liberális pártja."

Az egy-egy ellen technika az egyéni körzetekben kényszerűség, a jelen választási rendszer (amit nem véletlenül alkotott meg a FIDESZ ilyenre) egyszerűen nem hagy más lehetőséget a FIDESZ legyőzésére. De a koordináció a legminimálisabb szintje csak az együttműködésnek, nincs közös lista Gyurcsánnyal és a szocikkal, nincsenek közös jelöltek, egyszerűen csak az adott körzetben nem indul a legesélyesebb ellenzéki jelölttel szemben más ellenzéki. Ennyi. Ettől még akár ellenzékben is lehetnek a momentumosok utána is, ha nem akarnak közösködni másokkal, de így legalább van esélyük egyéni helyekre is (máshogy nincs), tehát nekik is jó, és még az orbáni károkozás is le lett állítva. A magam részéről egyébként úgy gondolom, hogy minél erősebb az Új Pólus, annál kevesebb tere lesz az óbaloldalnak, felgyorsítva az eltűnésüket, tehát a Momentum céljaival egybeesik ez.

api99 2017.09.05. 14:14:47

A momentum gondolkodhat vég nélkül, de ha jövőre nem lesz leváltva a fidesz, akkor maradni fog még vagy 20 évig (amíg ov vissza nem vonul).
Ezek a pártocskák nem veszik észre mennyire veszélyes a ner, ami beleeszi magát a társadalom szöveteibe. Kiirthatatlan lesz. Már most nagyon mélyen van és az utolsó esélyünk van.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 14:15:40

@Frady Endre:

Azért elgondolkodhattál volna mit jelent a felvetés.

Pl, hogy a Momentum vajh Egykulcsos adót akar mint a Fidesz vagy 140 ezer bruttó feletti "Fizessenek a gazdagok" félét ?

Avagy kerítést, vagy ellenőrizetlen bevándorlást, mint Botka és Soros ?

Kétszámjegyű banki kamatot, és inflációt, mint az elkúrók alatt, vagy inkább 0% közelit, mint most ?

9%-os reálbér emelkedést, mint tavaly, vagy válságra hivatkozással elvonásokat ?

A rendőrök ellenzékieket verjenek tömegesen, mint 2006-ban, vagy védjék a tömegbe füttyögő csürhét az ünneplők haragjától, mint ma ?

Szóval van alapja a felvetésnek.
Mit akarnak ?
Azt amerre most haladunk, vagy visszafordulni az elkúráshoz ?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 14:17:10

@api99:

"ha jövőre nem lesz leváltva a fidesz, akkor maradni fog még vagy 20 évig"

Cseppet hitelesebben fosnám össze magam, ha 2014-ben nem pont ezzel ijesztgettétek volna az embereket.. :DDD

De ugyanakkor nagy előnye a szövegnek, hogy 2022-ben is lehet majd használni ugyanezt.. :DD

nick papagiorgo 2017.09.05. 14:18:11

@Fedor:
az elsővel egyetértek, azt leszámítva, hogy az LMP tudomásom és jelen idő szerint nem akar belépni az Új Pólusba, tehát ez így bukott ötlet.

A másodikat (ez csak technikai koordináció) viszont nem tudod letolni a választók torkán. A választók úgy gondolkodnak, hogy ha visszaléptetik a jelöltjeiket egymás javára (vagy el se indítják), akkor azok bizony "összefogtak".

api99 2017.09.05. 14:21:52

Ebben a blogban és a kommentekben is mint minden hasonlóban csak darálják a szart.
Ellenzéki együttműködésről beszéltek, de úgy tesztek, mintha nem létezne a jobbik. Pedig ők ott vannak és indítanak minden körzetben jelöltet. Nem tehetnek mást. Az ő számukra nincs más lehetőség. Soha nem foghatnak össze egy mszpdkliberál pártokkal, mert az a végük.
Egy ilyen esetben hiába fog össze lmpmomapmmomentum meg f.tudja 0,0.%os pártocskák, akár még mszpdkval is, akkor is három jelölt lesz: fityesz+jobbik+összefosás.
A realitásokat figyelembe véve ebből a ov jön ki győztesen, mert kapni fog 2 szavazatot, míg a jobbik 1,5-öt és az összefosás is 1,5-öt az 5-ből. Értitek már végre?

api99 2017.09.05. 14:25:39

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Bele is ette magát a ner rendesen a gazdaságba és mindenhová máshová. Még egy ciklus és takarítónő is csak úgy lehetsz, ha támogatod a fideszt, vagy legalább csöndben maradsz.
Szóval lehet, hogy a 'szlogen' már 2014-ben is igaz volt a 25 év.
4 év múlva már csak 16 évet lehet mondani, mert ov kb akkorra öregszik ki :-)

nick papagiorgo 2017.09.05. 14:29:27

@api99:
Ez így van, de OV nem azért fog győztesen kijönni, mert "megváltoztatta a szabályokat", hanem azért, mert a Fidesz a legnépszerűbb párt.

Ha nem a Fidesz lenne, hanem pl. a Jobbik (jelen állapot szerint), akkor a szabályok őt betonoznák be. Ha meg más, akkor azt. A szabályok ugyanis mindig a legnépszerűbbet betonozzák be.

Ezért felesleges az ezen való siránkozás.

Számomra sokkal népszerűbb amúgy, hogy mindenki őszintén elindul és megméretteti magát, mint hogy "természetesen csak technikailag, csak Orbán leváltása végett, blablabla...) visszalépteti a jelöltjeit.

BobAlice 2017.09.05. 14:42:36

Lehet, hogy a ballibek fikázzák a momentumot, de ők már rég nem célcsoport.

A mostani célcsoport az új közép, igazi polgári értékrenddel, akiknek nem kell sem a giccses nacionalizmus, sem a régi baloldali nyuggerpropaganda, sem a globalizációkritikus zöldségek. Csak szeretnék, ha végre kiszámítható jövőnk lenne magyarországon. Számukra komolyan vehető lett volna egy összefogni képes LMP-Együtt-Momentum, de ez az összefogás nem valósul meg, mert az LMP és különösen a Momentum is abban a hitben van, hogy a sors messiás szerepet szánt nekik.

Ha valamelyiknek sikerül naggyá kinőnie magát, azt nem bánom, de mindaddig túlzottnak látom az önbizalmukat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 14:49:01

@Róbert Gyirán:

Mo-on évek óta nincs komoly szélsőjobb, szóval eleve miről beszélünk?

Eleve mi az a szélsőjobb? A nem-liberális jobb? Tisztázzuk, mert a fogalom tisztázása nélkül az egész ne ér semmit.

A valóságban a Fidesz balrább áll a ballibeknél, mármint ha a fogalmakat valós, eerdeti értelmükbem használjuk.

A Momentum is hazudik, de kevesebbet, mint a ballibek, ez tény. A ballibek baloldaliaknak hazudják magukat, míg a Momentum legalább azt mondja, ő se nem bal, se nem jobb - persze ez se igaz, mert a Momentum masszívan jobbos, de mégis így ez kisebb hazugság.

Peetee 2017.09.05. 14:57:10

"Kínos látnom, ahogy baloldali, liberális, „balliberális” ismerőseim..."

Hányan vannak? Mert a baloldali pártoknak 5% alatti a támogatottságuk, azzal a 8 vacak évvel, meg az utána következő évek tutyimutyiságával szépen leírták magukat a nulla közelébe. Tehát, kik azok a tömegek, akik szerinted még mindig elvakult baoldaliak? Azokat nevezed annak, akiknek nem tetszik a Fidesz és a szocialisták által megismertetett korrupció és közpénz-loás négyzetre emelése? Azokat nevezed ballibnek, akiknek nem szimpatikus a Fidesz násztánca szovjetekkel és nem örülnek a 27%-os Áfának sem...stb-stb-stb. Az a ballib, aki nem veletek van és nem igyekszik a naaagy húsosfazék közelébe verekedni magát?

Túlélő ... 2017.09.05. 14:58:55

@nemecsekerno_007: nem az jó. Egy Fidesz kettő pont nulla. A Momentum nem igazi ellenzék mert kábé ugyanaz mint a fidesz kis változtatásokkal.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 15:04:12

@Ballib cenzúrázók réme 25: A 140 ezer bruttó feletti gazdagok csak egy fidesz vád a szocik felé.
A rendőrök ma "igazoltatás" címén ölnek meg békés állampolgárokat.
Se Botka, se Soros nem akar ellenőrizetlen bevándorlást. Ez megint egy fidesz hazugság.
A fidesz média rendszeresen gyártja az álhíreket az ellenzék sosemvolt szándékairól, majd habzó szájjal hirdeti, hogy ettől majd megvéd minket. Ja, ahogy hazudozással "megvédte" a Manyup pénzeket is...
Ha Polt Peti nem lenne, már rég a börtönben csücsülne az egész bagázs. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 15:07:57

@nick papagiorgo: Te mondád, hogy milyenek az emberek... :)
Amúgy jelenleg már csak a választásra jogosultak kb. egy negyede (2 millió a 8-ból) fidesz hívő, a többi nem, csak nem tudják, kire kéne szavazni ahhoz, hogy ezek eltűnjenek végre. Ez a nagy népszerűség? ;-)

nick papagiorgo 2017.09.05. 15:13:13

@Frady Endre:
hát, a pártok népszerűségi listáján magasan vezet.
Mondhatod, hogy kicsi, de akkor mit mondasz a többire? :)

Egyébként a választásra jogosultak kb harmada (kb 2,5-3 millió) soha nem szavaz, egyáltalán, senkire.

api99 2017.09.05. 15:18:33

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Cseppet hitelesebben fosnám össze magam..."
Te nyilván nem, hisz fityeszes vagy valamilyen okból.
Tapasztalataim szerint a következő okokból létezhettek:
1.fityeszes politikus és családja
2.fityeszes csókos és családja
3.bérkommentelő
4.olyan pozícióban van, ahol félnie kell, ha mást mond
5.aki az 1-2n kívül még valamiért jól járt összességében 2010óta (pl.sok gyerek,magas jövedelem,bejött vmi vállalkozás...)
Most több kategória nem jut eszembe, de kb.2milliónyian vagytok (+/-)

nick papagiorgo 2017.09.05. 15:19:12

@Frady Endre:
Soros,
hát én nemtom, de mai hír, hogy az USA-ban indult egy petíció, miszerint Sorost terroristává kéne nyilváníttatni
index.hu/kulfold/2017/09/05/peticioval_nyilvanittatnak_terrorsitanak_sorost/
illetve Emir Kusturica szerint is Soros áll az ellenőrizetlen bevándorlás mögött
www.origo.hu/nagyvilag/20170902-emir-kusturica.html

Ez félelmetes, hogy a Fidesz maffiamédiájának hányan bedőlnek, még az USÁ-ban is :)
(magam már el is kezdtem a rettegést)

api99 2017.09.05. 15:31:27

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"nem a Fidesz lett jobboldalibb, hanem a Jobbik lett balosabb"
Ez így ebben a formában nem igaz. A fityesz ellopta a kerítés/migránstémát még 2015-ben a jobbiktól és csúnyán kommunikációs csúcsrajáratta -amennyire már teljesen felesleges volt. Ezzel a saját híveit eltolta durván jobbra etéren. Ettől még a párt maga nem lett jobbosabb a jobbiknál.
(Jó lenne már valami közös nevezőre jutni a fogalmakkal, mert mindenki mást ért alatta. Én pl. nem tartom balosnak az mszpt és jobbosnak pl.a jobbikot, mint ahogy a momentum is próbálja magát kihúzni ezekből a fogalmakból.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 15:31:39

@Frady Endre:
2009-ben 140 ezer bruttó felett mindenki 40%-os SZJA-t fizetett.
Ez nem rágalom, hanem történelem kedves költőcske.

Nem hallottam erről az igazoltatásos gyilkosság rohamról, de biztos itt is több tízezer áldozat lehet, mint a 2006-os rendőri brutalitás esetén.

De igen. Botka is és Soros is kerítést kritizált és kerítést bontana. Ami az ellenőrzés nélküliséggel egyenlő.

2006-ban az MSZP által kijelölt házi főügyész volt. Egy Fideszes se ment akkor se, és azelött se börtönbe.
Az ok, hogy türvényesen lopnak, mint pl Gyurcsány tette, nem pedig balfaszul, mint Hunvald, Hagyó.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 15:31:52

@nick papagiorgo:
Ezek szerint van 5-5,5 millió, aki elmegy szavazni. Ebből csak 2 a Fideszre. 3-3,5 nem a Fideszre, de mivel az egy fordulós rendszer miatt nem tudja, ki lenne esélyes leváltani őket, így a szavazatok szétszóródnak és elvesznek.
A Fidesz 2014-ben kevesebb szavazatot kapott, mint 2002-ben, az önképére formált torz választási rendszer miatt ezúttal azonban nem vesztett, hanem 2/3-dal nyert.
Győzelem a józan ész fölött... :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 15:33:59

@api99:

Nem vagyok Fideszes.
Viszont a ballib elkúrókat szívből rühellem, hazaárulással vádolom, és magyar ellenességgel.
A gazdaságot hazavágták, az országot külföldieknek kiárusították.

Konkrétan bármit megteszek, hogy az elkúrók nehogy visszatérjenek.
Ha kell akár a Fideszre is szavazok.

És hidd el abból a 2 millióból sokan gondolkodnak ugyanígy.
Azaz nem a Fidesz tehet arról hogy rájuk szavazunk, hanem az elkúrók puszta léte.

bigdata 2017.09.05. 15:34:12

Az arányosabb választási rendszer borítékolható fideszes elutasítása utat nyit egy jól kommunikálható, praktikus és pragmatikus ellenzéki előválasztásnak. Összefogás nincs, versengés van, viszont egyéniben csak 1 ellenzéki jelölt indul, egyetlen támogatóval. Egyébként sincs értelme több támogatónak, aki a 'zéletbe' nem szavaz dk/jobbik/mszp-re, az közös jelöltre se nagyon. Ez az összes ellenzéki pártnak win-win, a szavazóik is értik, a fidesz sem tud belekötni, hiába rikácsol soros-simicska tengelyről, ezzel csak a kormányváltó szavazókat mozgósítja.

bigdata 2017.09.05. 15:38:28

@Ballib cenzúrázók réme 25: hát emiatt nincs nagy keletje az összefogósdinak. Ezekkel?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 15:38:35

Már többen mondták. Vannak országok, ahol a Fidesznek 90%-a lenne a parlamentben. Pl Anglia.

Neked az az összes problémád, hogy kedvenc elkúróid a kutyának se kellenek.

De ezen senki nem segíthet. A váalsztók meg nem is akarnak ezen segíteni.

2017.09.05. 15:46:06

Az öszintét megmondva, eddig, a nagy és hangos szónoklaton kivül még nem sok semmit csináltatok, ha jól látom.

Hogy mit akartok, azt egy mondatban leirni kevés, mint ahogyan az is hogy le kell váltani az orbán kormányt. Ez most óhajtás vagy sóhajtás ? Mert mindkettő nem lehet.

Hogy a tüntetésen mennyi jó és fiatal arc van, az nem baj. A baj az hogy csak akkor van tömeg ha egy országosan
meghatározott, egy valódi, egy kézzelfogható célért, annak érdekében kell kiállni. De az mellett vagy ha úgy jobb egy leendő program mellett, ami nincs --kiállni, az ugye kissé mosolyogtató. Vagy nem ?

Végül egy kérdés, hogy van egy Momentum nevezetű pártszerű képződmény, ezt láttuk, halljuk, olvassuk. De tessék mondani vidéken hol is van ez a mozgalom ? Mert itt nem izeg-mozog. Igy pedig soha nem fog bejutni, mert tanulták a zemberek a fidesz, az szdsz és a mszp példájából. Az értelmiségben soha nem szabad megbizni .Ugyanis, eddig is voltak nagy szavak és hatalmas szalagvágások, de az élet nem lett jobb.

Talán csak megizleltétek a politikusi életmódot és most azt szeretnétek élvezni , mert dolgozni nem kell, a duma az megy, és lehet a mentelmi jog mögé bújva majd bármit tenni, mint ahogyan teszik ezek itt már lassan 30 éve. Netán ez volna a cél ? Mert akkor ez amit előadtok, az itt semmire sem jó. Talán még annak is kevés.

1ghost 2017.09.05. 15:57:08

@jános515: "Talán csak megizleltétek a politikusi életmódot és most azt szeretnétek élvezni , mert dolgozni nem kell, a duma az megy"

Sorry, de ez annyira tipikusan komcsi tempó. Egyfelől nem igaz (lásd olimpia népszavazás ügy) másfelől valami olyasmi, mint a bírosági tárgyalás előtt a "Bocsánat Virág elvtárs, de ez az ítélet."

Nem kellene esetleg újragondolnod az egész cuccot?

nick papagiorgo 2017.09.05. 15:59:21

@Frady Endre:
nem, a Fidesz nem 2014-ben nyert 2/3-al, hanem 2010--ben a régi választási rendszer szerint.
2014-ben (miután átírta a szabályokat) már nem volt meg a 2/3
:)

nick papagiorgo 2017.09.05. 16:06:48

@bigdata:
nézd, nem megsérteni akarlak, de ez a "bőrfotelből" így néz ki.

A valóság meg az, hogy valakinek szimpatikus pl. a Momentum, de az "összefogás" miatt az ő körzetében a Momentum el se indul, az MSZP indítja Kovács Géza volt TSZ-elnököt ("legesélyesebb jelölt"), akire ő a büdös életben nem szavazna, ergo el se megy szavazni. A Momentumról az életben senki le nem mossa, hogy összefogott a "komcsikkal" stb. stb.

Egyébként meg felesleges ezen ábrándozni, a jelenlegi baloldal amúgy is képtelen lenne arra, hogy eldöntse, hogy egy körzetben ki a legesélyesebb ("lehet, hogy ő kapta a több szavazatot, de attól még engem jobban szeretnek", "az én pártomnak több hely jár" stb. stb), tehát a vége az lenne hogy csak mégjobban összevesznek rajta :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 16:15:09

@nick papagiorgo: De megvolt 2014-ben a 2/3, csak közben volt pár időközi választás és elvesztették. ;-)

2017.09.05. 16:17:00

@1ghost: Nem kell ujragondolni a cuccot, nyugi van. Ugyanis csak szidni és birálni tudtok, és nagy hangon harsogni. De vajon a nyuggerek szidásán kivül , a nacionalista szlengek és a giccses és eddig még nem kifejtett de már sokat és sokszor hangoztatott uj közép polgári értékrend mit is takar ? Mi is akar lenni ?

Ha ez neked komcsi tempó, akkor valóban az életben nem fogtok bejutni az éhenkórászok közé, mint megélhetési képviselők.

De most hogy igy felvetetted, dolgoztál már valamit életedben ? Voltál már netán külföldön dolgozni ? Nem magyar cégnél voltál már vezető vagy netán voltál itt itthon legalább 10 évig vállalkozó, aki nem bukott meg, nem csalt, lopott és nem az adózók pénzén élt ?

Ne szólj meg senkit és ha szabad kérnem, ne oszd az észt. Ha csendben maradsz és nem próbálsz valakinek látszani, okosabb maradsz.

nick papagiorgo 2017.09.05. 16:17:18

@Frady Endre:
no mindegy, azt elmondhatjuk, hogy a választási szabályok megváltoztatása igazából nem sok jelentőséggel bírt :)

bigdata 2017.09.05. 16:25:05

@nick papagiorgo: ezt mondtam én is, a szavazókat nem lehet összefogásra kényszeríteni. De nem is arról van szó, hogy minden körzetben kötelező lenyomni a fideszt. A vége így is egy újabb orbánia lenne, csak immár a jobbikkal súlyosbítva.

Buchhalter 2017.09.05. 16:38:56

Momentán az a Momentum eddig sok vizet nem zavart a hazai politikai életben az Olimpián kívül.Számomra vérszegények és nem látom jeleit,hogy van vidéki bázis kiépítés folyamatban.Ennél azért többet tesz a lejárt szavatosságú mSTP és DK csapat is.Bár Botkának egyre több hülye ötlete van és akkor a párt társai ne is csodálkozzanak,hogy nem nőtt a szavazó táboruk.

illaim 2017.09.05. 16:41:23

Ahogy a Fidesz a néhai MSZMP kreálmánya,a Momentum a fidess hatalomátmentő kreálmánya! Jelenleg az ellenzék megosztása a cél, meg a szavazók távoltartása!

MEDVE1978 2017.09.05. 16:53:00

Sajnos a Momentum ugyanaz, mint a Centrum Párt, az LMP, a Milla, PM stb.
Egy csapat belvárosi fiatal, akik elhitték magukról, hogy ők a kritikus tömeg és meg tudnak változtatni dolgokat. No, ők majd mások lesznek és egy modernebb politikát visznek.

A különbség talán az, hogy ebben a mixben talán most egy kicsit több jobboldali fűszer (határkerítés, nemzeti érzés, piacbarátság, oroszellenesség stb.) van.

1ghost 2017.09.05. 16:56:53

@jános515:

Nos, ami azt illeti, ha egy politikai pártról megalkotjuk az ítéletet, úgy, hogy az ominózus pártnak még nem volt alkalma bizonyítani - miközben programja sokak számára felemelő, és rokonszenves, - nos az bizony komcsi tempó.

Virág eftársos a javából!

Egyébiránt nem csak a Momentummal kapcsolatban gondolkodom így, hanem jó néhány más párttal is, amelyik még nem kormányzott, vagyis nem kapott lehetőséget a bizonyításra.

Rövidre fogva: bizony komcsi tempót zongoráztál itt le nekünk, majd amikor ezt az orrod alá dörgölik, még te vagy felháborodva, hülyeséget hánysz hülyeségre (dolgaztam-e és mit,voltam-e külföldi cégnél stb.) ahelyett hogy azt mondanád, sorry, butaságot beszéltem, mea culpa, s a dolog ezzel rögtön el is intéztetett.

illaim 2017.09.05. 16:57:15

Az olimpiai pályázat népszavazási hajcihője,a fidess menekülése volt!
A pénzt amit akartak már ellopták, ez volt a legjobb kihátrálási megoldás!Ti meg beszoptátok, mert nektek egy új messiás kell! LOL

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 17:12:46

@1ghost:
"ha egy politikai pártról megalkotjuk az ítéletet, úgy, hogy az ominózus pártnak még nem volt alkalma bizonyítani, ... - nos az bizony komcsi tempó. "

Haverodnak mondtad már ?
@illaim: "Ahogy a Fidesz a néhai MSZMP kreálmánya,a Momentum a fidess hatalomátmentő kreálmánya! "

:DDDD

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 17:16:29

@illaim:

Az Olimpiából rendezés nemzeti ügy volt. Népszavazást csináltatok, politikai ügyet, ballib irányítható agyhalottakkal. Elkúrtátok.

Paks2-őt 2010 elött 90% támogatta az embereknek, és 99%-a parlamentben.
Nemzeti ügy volt. Politikai ügyet csináltatok belőle, de ezt nem bírtátok elkúrni.
Bár az agyhalott ballibekkel megint kibasztatok, mert elhitték parancsra hogy van az atomenergiának alternatívája.

Szóval én a helyedbe nem lennék arra büszke, hogy egykor 90%+ -ban nemzeti ügyekből rendre politikai kérdést faragtok, és ezzel elkúrjátok amit csak lehet, ahogy szoktátok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 17:47:36

@nick papagiorgo: Dehogynem! 2010-ben a Fidesz úgy nyert 2/3-ot, hogy bőven több, mint 2 millió szavazója volt, míg 2014-ben - az átírt szabályokkal - a szűk 2 millió is 2/3-ot eredményezett. A régi szabályokkal jó esetben is csak egyszerű többsége lett volna. Nagyon nem mindegy!

1ghost 2017.09.05. 17:47:42

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Hehehhe.. segghülye, bérhazudozó orbáncsicska! Fuss neki a mondatoknak még egyszer!

nick papagiorgo 2017.09.05. 17:52:59

@Frady Endre:
dehát a 2/3-át el is vesztette kb azon nyomban.
Magad mondád :)

nick papagiorgo 2017.09.05. 18:02:31

@bigdata: aha, akkor bocs :)

Én egyébként úgy látom, hogy a Fidesz a választási rendszert úgy alakította ki, hogy az mindig a legerősebb pártnak kedvezzen. Most ez a Fidesz, de a törvénybe azért az nincs beleírva, hogy a jövőben is így lesz. Igazából azért az ellenzék is bőven megerősödhetett volna, ha nem lennének ilyen balfaszok, és nem egymás fikázásával lennének elfoglalva (pl. MSZP-DK), illetve nem alapítanának újabb meg újabb minipártokat (többiek). Tehát ezért a választási rendszert okolni olyan, mint a régi Hofi vicc, hogy azért nem győzött a focicsapat, mert a kapufa henger alakú és nem szögletes :)

Én kb azt tudom elfogadni, hogy van négy párt, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, meg egy negyedik, aki a fenti háromból egyikkel se ért egyet (pl. zöldek, liberálisok, fidesszel elégedetlen konzervatívok stb.) Ez le is fedi a szavazótábort. Az ezen felüli mennyiségű párt csak a tortát szeleteli.

Ehhez képest mi van most? "Mi meg az X-ék majdnem mindenben egyetértünk, de mi napelemeket akarunk, X-ék alapjövedelmet, itt van különbség, ezért külön párt vagyunk". Ez így csodás, virágozzék száz virág, de így se "mi" se X-ék nem jutnak be :)

zokogjatok 2017.09.05. 18:05:39

@1ghost: "Nos, ami azt illeti, ha egy politikai pártról megalkotjuk az ítéletet, úgy, hogy az ominózus pártnak még nem volt alkalma bizonyítani - miközben programja sokak számára felemelő, és rokonszenves, - nos az bizony komcsi tempó. "

No, nagyon helyes, hogy a jobbikot támogatod :D

zokogjatok 2017.09.05. 18:06:17

@Frady Endre: "A régi szabályokkal jó esetben is csak egyszerű többsége lett volna."

Az angliai szabályokkal meg 100%-a. És?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 18:09:55

@nick papagiorgo: Nem mondtam ilyet. A ciklus közben volt pár időközi választás, amit elvesztett, ezért a parlamentben épphogy lement 2/3 alá.
Azt mondtam, hogy míg 2002-ben a régi választási rendszerben a kb. 2 millió szavazójával vesztes volt, addig 2014-ben az átírt választási rendszerben a szintén kb. 2 millió szavazójával 2/3-os többséget ért el. Ezért volt szüksége arra, hogy a 2010-es 2/3-ot alkotmányozásra és új választási törvény írására fordíthassa, hogy 2014-ben mindenképpen hatalmon maradhasson.
Ennél részletesebben nem tudom elmagyarázni... :)

zokogjatok 2017.09.05. 18:10:53

@Frady Endre: "Ezek szerint van 5-5,5 millió, aki elmegy szavazni. Ebből csak 2 a Fideszre. 3-3,5 nem a Fideszre"

Sőt 4 millió nem az MSZP-re, 4,5 millió nem a jobbikra, 5 millió nem a DK-ra, stb, nem látod be hogy így számolni elég hülyeség?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 18:12:46

@zokogjatok: Ha angliai szabályokat szeretnél, akkor vedd át az ottani pártrendszert, politikai kultúrát, gazdasági színvonalat, és általában az angol demokráciát és szólásszabadságot!
Ja, és a szabad sajtót is! :)

zokogjatok 2017.09.05. 18:15:06

Sőt elmondom, hogy ha lenne kilencven párt, mindegyik egy százalékon, meg lenne a fidesz tíz százalékon, akkor a fidesznek lenne száz százaléka a parlamentben, pedig 90% nem akarja.

Mágikus baszki hogy ezek így működnek, mi?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.05. 18:15:45

@zokogjatok: Egy közelmúltbeli közvélemény kutatás kimutatta, hogy az országban jóval többen vannak, akik el szeretnék hajtani a Fideszt, mint nem, mert velejéig korruptnak tartják őket és alkalmatlannak a vezetésre, de nem tudják, melyik párt mögé álljanak be.
Ha kétfordulós lenne a rendszer és a másodikban beállnának a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögé, akkor a Fidesz sehol sem lenne.
Színtiszta matek... :)

zokogjatok 2017.09.05. 18:19:00

@Frady Endre: Mellébeszélsz. Azzal jössz, hogy rossz a választási rendszerünk, mert túlságosan jutalmazza a győztest, holott más országokban is van erre példa. Ehhez hogy jön mondjuk a gazdasági színvonal? Ja sehogy, csak kényelmetlen neked, hogy a bezzegnyugat egyes országaiban is kétharmados lenne a fidesz, vagy inkább kilenctizedes.

zokogjatok 2017.09.05. 18:22:10

@Frady Endre: "az országban jóval többen vannak, akik el szeretnék hajtani a Fideszt, mint nem"

Az országban még annál is többen vannak, akik az MSZP-t vagy a DK-t vagy a Jobbikot nem akarják hatalmon látni. És?

Mellesleg mi akadályozza meg a pártokat, hogy szövetkezzenek? Ja semmi. Csak saját maguk.

Annyira irreálisan idióták ezek az álmodozások meg játszadozások a számokkal. Merkelt is többen nem akarják, mint igen, mert sokkal többen szavaznak NEM a CDU-ra, oszt mégis Merkel fog nyerni, mert rá szavaznak a legtöbben. Ebből diktatúrán nyüszögni tényleg csak a legelborultabbak tudnak.

n3spr3ss0 2017.09.05. 18:43:07

A Momentumot Orbánék találták ki, mert másképp nem tudtak szabadulni a teherré vált olimpiai lázálomtól.

n3spr3ss0 2017.09.05. 18:44:36

@zokogjatok: Mivel a lakosság 27%-a szavazott a fideszre.Ez a fidesz kétharmada.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.09.05. 19:29:30

Most, hogy alkalmam volt egyben elolvasni a 75 kommentet, ismét meg kell állapítanom, nem tesz boldoggá, amikor - kb. évente kétszer - az index főoldalra teszi egy bejegyzésemet.

nick papagiorgo 2017.09.05. 20:15:05

@rás: vannak, akiknek semmi se jó :)

továbbá: a törpök élete nem csak játék és mese :)

1ghost 2017.09.05. 20:43:49

@zokogjatok: "Ebből diktatúrán nyüszögni tényleg csak a legelborultabbak tudnak."

Hú vazze, ez kibaszott kemény! Grat!

Ekkorát még a köztévén is ritkán hazudnak, úgyhogy bravo, bravo, bravo!

És ennek elismeréseképpen ma elsőként nyalhatod ki a tolvaj, korrupt, országkifosztó orbángazdád seggét!

anyadmajma 2017.09.05. 21:19:26

@rás: "Most, hogy alkalmam volt egyben elolvasni a 75 kommentet, ismét meg kell állapítanom, nem tesz boldoggá, amikor - kb. évente kétszer - az index főoldalra teszi egy bejegyzésemet."
Sajnos ez van. ez egy ilyen világ lett. Újnak új, de sokkal szarabb ez, mint a régi ország volt.
Fizetnek 1-2 trollt a pártközpontban, aztán itt 1000-2000 álnévvel hergelik az embereket. Kivétel nélkül csak a címlapos blogokban.
Aztán persze némi sikerük van, mert az itt jelenlévő rendes közönség meg hergeli és röhög rajtuk.
Előre is bocsi.

Amúgy meg a momentummal a legnagyobb probléma, hogy újak, feddhetetlenek, nincs mivel zsarolni őket, és veszélyesek, mert elég jól összeszedetteknek látszanak. Kérdés a pénz. Hogy mennyire elég nekik.

anyadmajma 2017.09.05. 21:21:02

@zokogjatok: mi van te hazaáruló bolsevik geci, már megint itt esz a rossebb?
Mér nem mész szabadságra szibériába, hogy szokjad a putyin által neked szánt birtok klímáját, te gyökér?

killercsiga 2017.09.05. 21:37:04

@zokogjatok:
a gazdaság szerkezete és az átlagos egyéni gazdagság igenis rengeteget számít, az angolszász országokban ugyanis sokkal kevésbé függenek az állampolgárok az államtól. ehhez jön az ottani fékek és ellensúlyok rendszere.

ehhez képest itt az állam dominanciája sokkal nagyobb relatíve a belföldi gazdaságra nézve, ami azt jelenti hogy kormányon lenni eleve nagyobb hatalom koncentrációt jelent. ezt tetézd a fékek és ellensúlyok, a számonkérhetőség fokozatos lebontásával, és olyan hatalomkoncentrációt kapsz, ami polgári demokráciákra nem jellemző.

(külön téma, hogy a hatalomkoncentráció önmagában csak kockázat, még nem probléma ha az aktuális vezetés képes önmérsékletre. csak hát nálunk az önmérséketet mészáros lőrinc jelenti...)

bigdata 2017.09.06. 03:10:52

@nick papagiorgo: az valóban nem garantált, hogy a fidesz lesz mindig a legnagyobb erő, de amíg a kihívói között (jobbik-balek) nem elképzelhető érdemi összefogás, addig szinte garantált a győzelmük, sőt esélyes a 2/3, ez így mehet akár hosszú évtizedekig. És ez nem egészséges.

Gulyásék helyében nekem az lenne a javaslatom, hogy az egyéni képviselők választása legyen 2 fordulós, de eltérően a korábbi szisztémától az első forduló legyen csak kvalifikáció, a "döntőben" már csak 2 jelölt csapjon össze, és a döntő legyen egyszerre a listás szavazással. Ez a megoldás a jelen politikai felállástól függetlenül is igazságosabb, mint a mostani, egyben átláthatóbb, mint az előző volt, nagy előnye, hogy a listás választás napján eredményt lehet hírdetni. Plusz a tervezet borítékolható fideszes lesöprése esetén is jól kommunikálhatóvá tesz egy ellenzéki előválasztást. Ettől még a fidesz nem bukik egykönnyen, de a rendszer igazságosabb lesz.

2017.09.06. 06:03:56

@1ghost: Kérdeztem hogy mit takar a polgári rend, amit újként harsogtok. Nos eddig választ nem kaptam.

Javaslom, a komcsizás helyett, amit a fidesz is művel--hogy a mi komcsink az jó komcsi, a ti komcsitok az rossz--inkább ülj le egy csendes kis sarokba és gondolkozz ha van mivel. Majd válasz magadnak a 3 lehetőség közül egyet. A 3 választás pedig, hogy hülye vagy, hogy valóban hülye vagy és a harmadik, az hogy igazán is hülye vagy.
Ha megtaláltad a megfelelő választ, akkor talán okosabb leszel. Bár ezt ezek után kétlem.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.09.06. 09:38:56

@killercsiga; @bigdata: Öröm olvasni ebben az áradatban tárgyilagos hozzászólást is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.06. 12:49:31

@api99: Egyrészt el@nick papagiorgo: "az elsővel egyetértek, azt leszámítva, hogy az LMP tudomásom és jelen idő szerint nem akar belépni az Új Pólusba, tehát ez így bukott ötlet."

Bő fél év van még a választásig. Addig még sok minden történhet.

"A másodikat (ez csak technikai koordináció) viszont nem tudod letolni a választók torkán. A választók úgy gondolkodnak, hogy ha visszaléptetik a jelöltjeiket egymás javára (vagy el se indítják), akkor azok bizony "összefogtak"."

Csak az a kérdés, hogy ezért büntetik a pártokat, vagy jutalmazzák. Mert simán lehet, hogy azért jár bünti, ha egymás ellen indulnak, így 106 helyből garantáltan 106-ot arat le a FIDESZ, és jön a kétharmad után a négyötöd.

api99 2017.09.06. 14:54:47

@nick papagiorgo: "...mindenki őszintén elindul..."
Pont egy fityiszesnek van képe ezt leírni. A választókerületek megváltoztatása; választási szabályok átírása fidesznek kedvezőre; amikor milliókat fizetnek azért, hogy minél több párt elinduljon. Annyira lejt a pálya, hogy már te is csak 10 körömmel kapaszkodva tudsz rajta maradni. Mégsem veszed észre?
süti beállítások módosítása