Nincs sok kedvem ehhez a bejegyzéshez, a témához. No nem azért, mintha - sok Facebook-ismerőshöz hasonlóan - én is letargiába süllyednék, a baloldal (ugyan már!) végzetes kudarcát látnám Botka László visszalépésében. Valójában nincsenek érzelmeim az üggyel kapcsolatban. Lehet elemezgetni, hogy úgymond a páretelit fondorkodása, hogy árulók, meg hogy Fidesz-ügynökök, vagy éppen a jelölt alkalmatlansága, de ez tévedés, vagy legalábbis csak a felszín. A lényeg: ennek a pártnak már rég el kellett volna tűnnie, hogy valaha újabb esélye legyen Magyarországon a baloldalnak. Lehetett (volna) Botka személy szerint bármilyen meggyőző - nem volt az -, mondhatott bármilyen szépet, sokaknak tetsző demagógat ("Fizessenek a gazdagok!"), a pártnak, amelyet képvisel(t) nem volt már semmilyen hitele. Már csak a legelvakultabbak - sajnálom: a legbutábbak - gondolhatták baloldalinak, legfeljebb a kisebb rossznak tűnhetett Orbánék  gátlástalan bűnbandájához képest. De ez nem magával ragadó perspektíva. (És nem is olyan egyértelmű, hogy egy Gyurcsány vagy egy Mesterházy tényleg a kisebb rossz, plusz a színtelenek, arctalanok , antipolitikusok serege.)

Nem tudom, mi lesz most - mármint a tavaszi választásokig hátralévő hónapokban -, ki kivel fog össze, lesz-e újabb rövid lejáratú "megváltó" -, de ennek nincs is jelentősége, ez csak végjáték lesz, a halottnak állítólag egy darabig még nő a körme. Jövő áprilisban a Fidesz zeneszóval győz, és Magyarország tovább süllyed az autokrata rendszerbe. De ez a rendszer kiszámítható, belátható, millióknak a biztonság, sőt, az otthonosság érzetét nyújtja - én bármennyire utálom is. Egyet remélek: az MSZP-t végleg leírhatjuk, helyét behinthetjük sóval, hogy egyelőre még nem ismert arcok, nem ismert módon felépítsenek egy új, valóban baloldali pártot. Amely szükségképpen ellenzéki lesz ebben a globálisan neoliberális gazdasági-politikai térben. Mások pedig (Momentum?) felépítenek egy tisztességes, modern és demokratikus (jobbközép?) pártot, amely képes lesz a jövőbe vezetni az országot.

Vagy esetleg minden másképp lesz, de már az MSZP-nek nevezett izé nélkül.

Szerző: rás  2017.10.02. 20:09 41 komment

Címkék: politika MSZP Botka

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr1012921899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2017.10.03. 09:19:11

rás: szerintem ez a kulcsmondat:
"...Magyarország tovább süllyed az autokrata rendszerbe. De ez a rendszer kiszámítható, belátható, millióknak a biztonság, sőt, az otthonosság érzetét nyújtja - én bármennyire utálom is..."
Az állandó szapuláson kívül még senki sem "értékelte" OV varázsát (trükkjét) - talán most Te vagy az első. Ez nagyon hiányzik! Épp úgy, mint a 2010-es választás elvesztése, abban is Fletó szerepe. A magyar "csoda": OV a 2002-es veresége másnapján, nem vonult vissza, hanem milliós tömegek sorakoztak fel mögé. Ennek mintájára vergődik Fletó és (törpe) csapata.
Abban igazad van, hogy már rég le kellett volna zárni a múltat, a rendszerváltó pártok eltűnését. Ebbe a sorba beleszámít az MSZP nevű "utódpárt"is. Ha végig nézed az elmúlt (közel) 30 év politikai palettáját, törvényszerű a "bábák" eltűnése.
Az viszont nem törvényszerű, hogy nem tudnak, nem találnak alternatívát (ellenszert) az uralkodó, hatalmon lévő párt ellen. Ennek elemzést hiányolom.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.10.03. 19:39:20

@P_o_c_a_k_o_s: Azt írod, törvényszerű a rendszerváltás bábáinak eltűnése, de az nem törvényszerű, hogy az MSZP-nek nincs alternatívája a hatalmon lévő párt ellen. Szerintem a két dolog összefügg. A rendszerváltásnak - ha a pártoknál maradunk - három bábája volt. Közülük az MDF és az SZDSZ (sok egyéb tényező) mellett azért is tűnt el a süllyesztőben, mert megpróbált kitartani eredeti, rendszerváltó elvei mellett, miközben az elmúlt 25 évben valami egész más alakult ki, mint amit ők annak idején gondoltak. Az MSZP már Horn Gyula alatt az ideológiáról lemondó, a napi aktualitásokra reagálni kívánó, csak napi perspektívával rendelkező pragmatista politikusok és "politikusok" gyülekezetévé vált. Nincs világnézete, nincs víziója a jövőről, ezért képtelen alternatívát nyújtani. Plusz vezetőinek tehetetlensége.
Gyurcsányt pedig egyszerűen politikai kalandornak tartom.

egy nagyi 2017.10.03. 21:10:33

Csak egy egyszerű, nyugdíjas háziasszony vagyok, s lehet nem komolyan venni is,amit gondolok.
Ma csak az lenne az első stratégiai lépés, ha minden kis párt megtudná nevezni a legpotensebb jelöltjeit, s kisakkoznák azt a jelöltet, aki a legpregnánsabban képviseli a helyi, illetve az ország lakosainak érdekeit./s itt minden társadalmi csoportot meg kéne szólítani,és semmiképpen nem a középosztály ellen hadakozni, elvégre is ők a legbuzgóbb szavazók/. Persze a Fidesz, amikor megkapta a kétharmadot lezsugázta magának a választást azzal, hogy a törvényt megváltoztatta. Úgy vélem /miután lanyha vagyok a közvélemény kutatókra/ , hogy egy-két kis párt fel fog jönni, de a Jobbik nagyot tarol. Ha a kis pártok meggátolják a kétharmadot, el tudom képzelni, hogy a Fidesznek már tetszeni fog a Vona szemöldöke. Ezért lett volna jó, hogy az MSZP és a DK fuzionál/t/ volna, hogy a Jobbik ki legyen lőve.Persze zárójelben megjegyzem:hogy olvastam olyan megnyilvánulást potens baloldali értelmiségiek részéről, hogy még a Jobbik is jó lenne a kormány megbuktatására.
Egyelőre csak annak tudnék örülni, ha az ellenzéki pártoknak több fajsúlya lenne a parlamentben, visszakapnák a fékezés lehetőségét.

api99 2017.10.04. 01:37:49

@egy nagyi:
"..ha az ellenzéki pártoknak több fajsúlya lenne a parlamentben.."
Sajnos az nem elég. OV 50%+1 szavazattal pont úgy venné semmibe az ellenzéket és a népet, mint ma.
Le kell váltani, mert beeszi magát a társadalom legmélyebb szöveteibe is. 4 év múlva már takarítónő is csak az lehet, aki párthű, vagy legalábbis csendben van.

api99 2017.10.04. 01:39:13

Azt kell tudomásul venni, hogy 5 milliónál több szavazó nem fog részt venni 2018-ban sem.
Ebből 2 millió a fideszé, akármit is csinál akárki.
1,5milla a jobbiké, a maradék a többieké
Ezt tessék végiggondolni.

P_o_c_a_k_o_s 2017.10.04. 08:00:39

@rás: Ezt írod, mondod: ".... (MSZP)Nincs világnézete, nincs víziója a jövőről, ezért képtelen alternatívát nyújtani. Plusz vezetőinek tehetetlensége. ...."
Visszakérdezek: OV-nek és a Fidesznek van? Arra próbálok rájönni, hogy mi a fennálló rendszer titka, ami miatt (egyelőre) nincs "ellenszerük". (én a nacionalizmust sejtem emögött)

egy nagyi 2017.10.04. 09:51:12

@P_o_c_a_k_o_s: ez,amitől én is félek.
egyébként azon szoktam gondolkodni, hogy hol az a határ, amikor a nemzeti önrendelkezés nem csap át nacionalizmusba. Kitekintve a különböző országok helyzetére is.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.10.04. 17:25:58

@P_o_c_a_k_o_s: Hogy van-e víziója, világnézete O.V-nak (és a vele azonossá vált Fidesznek)? Természetesen nincs. Illetve O. V-t a maga parvenü módján vonzza az "úri" - Tisza István-i és Bethlen István-i - Magyarország képe. Viszont sikeresen hitette el, hogy a hagyományos értékek és a nemzeti érdekek védelmezője. Plusz megszerezte az egyházak támogatását, és vidéken annak még igen nagy jelentősége van, hogy mit mond vasárnap a pap.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.04. 20:18:12

@api99:

Nem hiszem, hogy 2 millió szavazó van a fidesz mellett. Ma kért elnézést egy nyugdíjas nő az atv betelfonálósban amiért 2014-ben a fideszre szavazott. Meg is indokolta, hogy miért, és az nagyon demagóg, de nagyon ütős érv volt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.04. 20:29:56

A választónak sincs víziója, világnézete, neki csak szeme és füle van. Azokkal látja a magát jól eladó politikus képét, hallja a jó demagóg szöveget, és ezeket veti össze. Aki nem tudja magát eladni, az nem is tud nyerni.

Botkát 2014-ben nem érdekelte a miniszterelnök jelölés, most is elég furcsán kezdődőtt a jelölése, és ezt az átlagember nem ette meg.

Igaza van részben rásnak, el kellene tünnie ennek a pártnak a süllyesztőben, de szerintem nem is annyira a pártnak, hanem a régi szokásait elengedni nem tudó elvtársaknak. Akik nem tudnak haladni a világgal, azoknak lejárt az idejük. Ha teccik, ha nem.

Abban is van igazsága, hogy azért az elmúlt nyolc év hozott jó változásokat is, de a balfék banda nem képes arra, hoyg ezeket népszerűsítse. Az ellenzék meg nem képes arra, hogy a fidesz által népszerűsített intézkedéseket megfúrja, lejárassa, karaktergyilkolja. Pedig nyolc év alatt mindezt megtanulhatta volna.

A baj valahol a népben is keresendő, mert nem akar változni, és ragaszkodik az avitt politikusaihoz. Pedig aki nem alkalmazkodik a változáshoz, eltűnik. Ezt már István király is felismerte. A magyar nép meg kollektíven elfelejtette?

egy nagyi 2017.10.04. 21:00:25

@látjátok feleim szümtükkel: kéne a népnek alkalmazkodnia, az igaz. egy kis képletes beszéd:a nép egyelőre csak a spejzban meglévő anyagból tud főzni. Majd ha rájön új ízekre, s megtapasztalja annak finomságát akkor fog változni.
Mellesleg személy szerint nem örülnék annak, hogy a fidesz és a jobbik egymásra találjon, Vona egy miniszterségért parolázna a fidesszel, ez a rémlátásom, s ilyen meggondolásból még a leszerepelt balodalra is szükség van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.04. 21:42:25

@egy nagyi:

Nem értem, hogy miért félsz/féltek annyira a jobbiktól?
Ők is emberek, pontosan olyanok, mint a balikok, csak másokat hibáztatnak a rossz dolgokért és saját sikertelenségükért, mint a balosok. Most nem a szélsőjobbra gondolok, egyébként ők is pont olyan hétküznapi emberk, mint mindenki más, csak más a meggyőződésük.

Nekem van jobbot pártoló fiatal rokonom, de amikor hőbörög, akkor meg tudom győzni arról, hogy semmivel nem különbek a jobb oldai emberek sem, és lopni is pont úgy tudnak/szoknak. Arra sem adott még választ, hogy ő, illetve a jobbik mit tenne a cigányokal, illetve azokkal akik nem cigányok, de rosszabbak tőlük.

Nekem nagyon teccik az a plakát, amire azt írták a nép nem leváltható. Valahol ebből kéne kiindulnia egy választási pártnak, és azzal a néppel főzni, ami van.

api99 2017.10.05. 11:19:25

@látjátok feleim szümtükkel:
2014-ben 2,3 milla szavazója volt a fidesznek. a nem kormánypárti közvéleménykutatások szerint is, ez most olyan 2milla lehet.

api99 2017.10.05. 11:23:21

@egy nagyi:
Azt látom problémának, hogy gondolkodtok az ország sorsáról, politikáról, de a második legnagyobb pártról, annak megszólalásairól, programjairól semmit sem tudtok. Pótoljátok:
www.youtube.com/watch?v=rMUW0n333Lc
Ez csak 5 perc és a jobbik véleménye benne van a fideszről.
Persze még jobb lenne, ha a pozitív üzeneteiket is meghallanátok. Azok a programjaiban találhatók (nem az atv-n)

beszélő név 2017.10.05. 17:14:13

Ahhoz szeretnék hozzá szólni, ami a kommentelés elején került szóba, nevezetesen a Fidesz, vagy ahogyan Pocakos fogalmazott, "a fennálló rendszer titka". Lehetséges válaszként a nacionalizmus merült fel, de szerintem ennél összetettebb az ügy, és szerintem ebből a komplexitásból talán az is jobban kivehető, miért tűntek el mára a rendszerváltó pártok. Előre is bocs, hogy kissé hosszabb leszek.

(1) A nacionalista vezérelvű politizálás esetében általában is érdemes megkülönböztetni, ami mára már szakirodalmi közhely, hogy Európa nyugati vagy keleti felében művelik-e. Itt most talán nem érdemes részletezni azokat a történeti okokat, amelyek mentén éles geográfiai választóvonal figyelhető meg a a nemzet fogalmának politikai relevanciáját illetően. Mindenesetre míg nyugaton leginkább a progresszivitásra, addig mifelénk jobbára a szembenállásra, a nemzeten kívüli csoportokhoz képest megfogalmazható tartalmakra épült ki a fogalomhasználat jellemző gyakorlata. A Fidesz retorikájában mind a külső, mind a belső ellenségkép gyártása és karbantartása mindennapos és azért hatásos, mert – sajnos vagy nem sajnos – nemzetünk zöme ilyen retorikára rezonál. Politikai kultúránk arra kondicionálja fogyasztóit, hogy ilyen és ehhez hasonló beszédmódokban ismerjen nemzetként önmagára. Vagy fordítva: amennyiben a politikai csinálói a nacionalizmus eszközét választják egy kívánt hatás eléréséhez, ennek a retorikának valamilyen változatával lehetnek hatékonyak, remélhetnek tömeges támogatottságot.

(2) Ezt történelmi adottságnak veszem, amit egy politikus vagy felismer, vagy nem, vagy össze tudja egyeztetni saját normáival, és akkor adott esetben él vele, vagy nem, és akkor tartózkodik használatától. Orbán felismerte és alkalmazza. Ez persze látszólag komoly etikai kérdés, ám szerintem sokkal kevésbé az, mint amilyennek elsőre tűnhet. A politika morális olvashatóságát rendkívül ingoványos talajnak vélem, ám – megint csak azok szemszögéből, akik alakítják a politikát – ez is, mint oly sok egyéb mennyiségi probléma. Az számít, hogy tömegesen mi veri ki a biztosítékot, nem pedig az, hogy egyenként vagy kisebb csoportok (pl. városi humán értelmiség) számára micsoda. Általában a hatalom megtartásához, legalább is ezen a téren, bőven elég, ha birtokosa a közmorál átlagát tartja szem előtt. Amennyiben valóban bebetonozódik a jelenlegi hatalom kis hazánkban, az a hatalom, amely időről-időre manipulálja a demokratikus intézményeket, már-már nyíltan elősegíti a korrupciót, illetve részlehajlást, megnyilvánulásaiban sokszor arrogáns és agresszív, akkor ezt nem a morál ellenében fogja keresztül vinni, hanem annak a mindennapjainkban tetten érhető, ha úgy tetszik kommersz, és épp ezért tömeges formájának hathatós támogatásával. Magyarországon a közügyeinkben érvényesülő erkölcsi színvonal akár azt is lehetővé teheti, hogy egy ilyen politikai elit konzerválja pozícióit. A politika csinálói a legritkább esetben tartják motivációik között a személyes példamutatást. A politikai éthosznak ezt az elemét inkább meghagyja az elmélet embereinek, és helyette abból főz, amit talál. Mifelénk ezt.

(3) rás egy válaszában ezt írja: "Az MSZP már Horn Gyula alatt az ideológiáról lemondó, a napi aktualitásokra reagálni kívánó, csak napi perspektívával rendelkező pragmatista politikusok és "politikusok" gyülekezetévé vált." Nos, szerintem ez a fajta lemondás manapság sokkal inkább erény, mint hiba. A mai professzionalista politikacsinálás szereplői számára a klasszikus ideológiai kötelmek egyre inkább tűnnek olyan tehernek, melyet az ilyesfajta hagyományokon nevelődött és ezek több-kevesebb következetességbe csomagolt megjelenítését elváró szavazók miatt vesznek csak nyakukba, semmint holmi elvi megfontolásokon edződött meggyőződés okán. Talán nem árt hangsúlyozni, hogy ez korántsem kizárólag kelet-európai, azaz a demokratikus gyakorlat ambivalensebb formáit produkáló térségre jellemző trend, hanem a tágabb politikai kultúránkban általában viharosan terjedő tendencia. A politikusok mozgásterük növelése érdekében egyre inkább abban érdekeltek, hogy leszoktassák támogatóikat a jól definiálható, eszmékből táplálkozó, argumentációs sémákban képviselhető politikai értékrendszerek számon kérésétől. A profi politikus legfőbb megjeleníthető tulajdonsága problémakezelői képessége lesz, tökéletesen függetlenül attól, hogy mit gondol bizonyos kérdésekben. A rendszerváltó pártok közül épp az MSZP és a Fidesz járt élen ennek felismerésében, csakhogy az utóbbi párt sokkal eladhatóbban jelenítette meg ezt a fajta stratégia-váltást.

egy nagyi 2017.10.05. 18:02:23

@beszélő név: vitathatatlan a meglátásod.
egyetlen dolog jutott szembe a gondolatmenetedről, Hans Fallada:Mi lesz veled emberke? című regénye. A kisember kiszolgáltatottsága ma is érvényes, de tulajdonképpen mindig.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.10.08. 11:00:21

@beszélő név: Elnézést a késedelmes reagálásért, de csak tegnap este vettem észre a kommentedet. Helyzetleírásként nagyrészt egyetértek azzal, amit írsz, bár például az (1) pontban általad tételezett geopolitikai különbség a nyugati és keleti "vezérelvű nacionalista politizálásban", félek, már nem egészen érvényes. ("A keleti szél legyőzi a nyugati szelet", mondta Mao elnök.) Igazad van abban, hogy a politika - különösen hatalmon - nem a morálról szól, legalábbis köznapi értelemben nem, hanem gyakorlati problémák megoldásáról. És igaz az is, hogy Orbánék moralitása a magyar társadalomét tükrözi. Viszont úgy gondolom - és főleg erről szólt a bejegyzésem -, hogy a gyakorlati politikacsinálás mellett, azon túl, létezik (léteznie kéne) valamiféle "normatív" politizálás is, amely a társadalom jövőjéért viselt felelősség alapján jövőképet alkot, stratégiai kérdésekkel foglalkozik, értékeket fogalmaz meg (és kiáll értük). Természetesen több ilyen egymással konkuráló világkép lehet, és nagy baj, ha csak egy van. Sokakkal - a többséggel? - ellentétben igenis, én úgy gondolom, hogy van szerepe és terepe az ideológiának, sőt a bal- és jobboldal megkülönböztetésének is, még ha ez az utóbbi félévszázadban kuszává, zavarossá vált is, ami egyik oka a csak napi (választási ciklusban gondolkodó) politika térhódításának.

egy nagyi 2017.10.09. 23:51:22

@rás: sajnos ma a világban nem az az érték, amiben mi felnőttünk. Nem ideológiát szeretnék látni, hanem a "mindenséggel mérdd magad" ethoszát. Persze beszélő név rávilágított, hogy ma a politikában, s az élet minden területén a pragmatizmus a nyerő, s mai politikai viszonyaink között pedig az őrület kiterjesztése.

Jó lenne egy potens MSZP, de jelen helyzetben nagy esélyes lehet a DK.

beszélő név 2017.10.10. 23:56:48

@rás: A 20. század az elképzelt jövők igézetében telt, a kommunista utópiáktól MLK "I have a dream"-jéig, hogy csak két lehetséges végpontját említsem ennek a széles skálának. Ennek a politizálásnak az ideje szerintem lejárt, avagy szarkasztikusan: nincs jövője. Az ehhez társuló tipikus szerep, a víziókban (vagy épp ideológiákban) gondolkodó, a tömegeket arra hangolni, vagy rosszabb esetben kényszeríteni igyekvő politikusé, kiüresedett, vagy legalább is olybá tűnik, mostanában nem szívesen bújik bele senki. A regnálók közül valószínűleg Merkel a legjobb pozitív példa, miként lehet össztársadalmi látomások, hovatovább stratégia nélkül népszerűnek maradni. Katalónia épp folyó kálváriája pedig a negatív: tömegeket lehet megmozgatni, egy országot megosztani, egy kontinensben pedig megfagyasztani a vért olyan politizálással, amely egy bombasztikus pillanat foglya marad, mivel tökéletes közönyt mutat a jövőbe mutató következmények kalkulációját illetően. És azt hiszem, pontosan ez a sarokpont ebben a kérdésben. Jóllehet bizonyos utópiák úgymond történetileg valóban elhasználódtak, ám újabbak gyártásában sincs potenciál még a legjobb szándék ellenére sem. Egy konstruktív jövőkép megvalósíthatósága ugyanis valamifajta konszenzusokat magába foglaló tervezést, ez pedig argumentatív, racionális jegyekkel bíró társadalmi diskurzus lefolytatását feltételezné. Csakhogy nagyon úgy tűnik számomra, hogy az elkövetkezendő egy-két évtizedben tűnik el végleg a politikát alakítók köréből az a generáció, amelyik még otthonosan mozgott az ilyesfajta célkitűzések, illetve az azokhoz rendelhető diszkurzív eszköztár közegében. Egész egyszerűen kihalnak azok a társadalmi szereplők, akik értékrendek közvetítésében látták feladatukat. Ám félreértés ne essék: nem azért, mert a tömegekből az értékek iránti igény lenne eltűnőben, hanem mert a kognitív eszköztáruk már csupán egyre halványabb lenyomatokban őrzi az értékek rendszerének átlátásához és elsajátításához szükséges elemeket. Ezt persze felszínesen és vulgárisan az "elbutulás" eseteként is leírhatjuk, beszélhetünk egyfajta szélsebesen terjedő politikai barbarizmusról, stb., de ezzel – talán magunkat megkímélendő – elvétjük a lényeget: a mi időnk lejárt.

egy nagyi 2017.10.11. 01:46:13

@beszélő név: aki ilyen szépen tudja artikulálni azt, amiben élünk ,nem szabad, hogy azt érezze, hogy a" mi időnk lejárt".
Az is lehet feladat, hogy meglássuk az új generációkban ,hogy mi a pozitív bennük.
Azért szeretek, itt rásnál időzni, mert sokszor kiborul, de nem adja fel.

beszélő név 2017.10.11. 09:45:31

@egy nagyi: Talán elmulasztottam hangsúlyozni, hogy ezekben a tendenciákban semmi tragikusat nem látok. Kerülném még a rezignációt is. Egyszerűen és csupán annyi zajlik, hogy leszűkült és valószínűleg inkább előbb mint utóbb végleg felszívódik a politika művelésének egy bizonyos formája. Ennek végső okai pedig túl mutatnak magukon a politikai kereteken, tehát azokon, amelyek között befolyásolni lehetne a társadalmi változásokat. A homo politicusnak azok a képviselői, mint rás, vagy jómagam, vagy azok, akik nálunk sokkal jelentősebb hatalommal rendelkeznek a politikai térben, nem azért kénytelenek számot vetni ezzel, mert elmulasztottak vagy rosszul csináltak valamit. Eltűnőfélben vagyunk, de nem szorulunk önvizsgálatra, sem vigaszra.

egy nagyi 2017.10.11. 18:58:46

@beszélő név: amit én tragikusnak látok,ahhoz el kell mesélnem egy mai esetet/talán itt érhető tetten, amit mondasz, "mint, hogy előbb vagy utóbb végleg felszívódik a politika művelésének egy bizonyos formája"/
A történet: ma feljött hozzánk egy régi ismerősünk azzal a céllal, hogy a fia pártot akar alapítani, s a férjem segítsen neki az alapító okirat, stb. megfogalmazásában. Természetesen férjem elhárította. Mi van a háttérben, ez a kéttagú család adósságot adósságra halmozott, s most azt remélik, hogy az így előállított jelöltek után, valamint mint bejegyzett párt /kis/ kapnak 100 millió Ft körüli összeget, s ebből be tudják fejezni az irreális feltételekkel elkezdett házuk építését, ebből kifizetik a 10 millió körüli adósságot, s a segítőknek is fizetnek.
Megnéztük a pártalapítással kapcsolatos infókat/ a digitális éden segítségével/, mindez lehetőséget ad arra, hogy elinduljanak valamerre.
De:a kérdéseim sorban:
hogy bízzak egy olyan pártban, amelynek alapítója a saját életét képtelen gatyába rázni?
minek ez a sok kamupárt, miért szórja a hatalom a pénzt?
hihetem-e, hogy a nagy, nagyobbacska, feljövő pártok kiszorítósdija nem erre játszik rá, hasonló egyéni érdek mentén?
Ui: minden eltűnőfélben lévő halandó , eszme, ideológiA stb. át kell, hogy menjen a Purgatóriumon, majd akkor eldől, hogy ki szorul vigaszra.

api99 2017.10.13. 14:09:03

@egy nagyi:
"Jó lenne egy potens MSZP, de jelen helyzetben nagy esélyes lehet a DK."

Na ettől eldobom az agyam.

Keresem a szavakat...

Hogy jöhet szóba bármilyen mszmp utód a gondolataitokban?

Mégis mire lehet esélyes????
Hogy eggyel többen ülhetnek be a parlamentbe - márha nem bojkottálják kompletten, mint most.

Egy dologgal legyetek tisztában a szavazófülkében 2018-ban:
- ha mszpdkpmegyütt..-re szavazol a fidesz új kormányát támogatod
- ha lmpmomentum...-ra szavazol, a fidesz új kormányát támogatod
- ha bármilyen kis mostalakult pártra szavazol, a fidesz új kormányát támogatod
- ha érvénytelenül szavazol, a fidesz új kormányát támogatod
- ha nem mész el szavazni, a fidesz új kormányát támogatod
ÉS
csak akkor szavazol a fidesz ellen, ha a jobbikra szavazol.
Ugyanis a választási matek alapján legyen tiszta, hogy egyetlen esély van ov leváltására és az a jobbik (ma ez van Magyarországon)
És amikor X-eltek a szavazófülkében, akkor bűn ezzel nem tisztában lenni.
Természetesen azt megértem, ha valaki azt mondja: inkább a fidesz, mint a jobbik -ekkor lehet kedv szerint bármelyik pártot erősíteni.
De BŰN ezzel a realitással nem tisztában lenni.

api99 2017.10.13. 14:10:36

@beszélő név:
olvastál már jobbik programot? Szerintem nem.
Olvasd el mondjuk a 2010-est. Meg fogsz lepődni.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.10.13. 17:28:22

A tragikus az, hogy a jelen állás szerint api99-nek igaza van: csak a Jobbiknak látszik (némi) esélye arra, hogy leváltsa a Fideszt. Bármi egyébről most csak álmodozni lehet, esetleg remélni, hogy a következő hónapokban valamitől alapvetően megváltozik a helyzet. A Jobbik történetét - nemcsak a programját (amelyben, mint a történelemben minden fasiszta pártéban, sok baloldali társadalompolitikai elem van), hanem napi politizálását, a rasszizmustól az EU-ellenességig jól ismerem. Ergo: soha nem fogok rájuk szavazni.

egy nagyi 2017.10.13. 19:30:50

@api99: mindezzel tisztában vagyok, de bízd rám, hogy hogyan X-elek. Lehet, hogy ma mindenki kinevet, de lehet olyan forgatókönyv, hogy a kis pártok is egyenként többre viszik és megtörik a 2/3-ad s akkor jöhet a fidesz jobbik koalíció.
Ugyanis a szar a szarral összetartozik.
Nem vagyok jós, de így is kéne a baloldalnak előre néznie. Egyébként eleget éltem diktatúrában, s légyszíves oktrojálj rám semmi döntést.

beszélő név 2017.10.13. 21:45:29

@api99: Nem azt állítottam, hogy nem lehet komplex jövőképeket kínálgatni a népnek, hanem azt, hogy egyre kevésbé lehet hatást gyakorolni általuk. Amennyiben a Jobbik támogatottsága nő, szerintem ennek nincs komoly közé, hogy a párt viszonylag koherens jövőképet gyárt. Kíváncsi lennék, a párt szimpatizánsai közül hányan tudnák a programot, mint összefüggések rendszerét felidézni.

api99 2017.10.16. 20:26:32

@beszélő név:
Igen, ezzel egyet értek.
Butul a nép?
Valahogy mindig úgy képzeltem, hogy az utódok erősebbek, okosabbak, jobbak lesznek az ősöknél.
Pedig csak a történelemre kell ránézni...

api99 2017.10.16. 20:29:29

@egy nagyi:
eszemben sincs :-)
Egy olyan kényelmetlen információt osztottam meg veletek, amivel szerintem tisztában kell lenni, ha valaki szavaz. Mert így olyan a szavazásotok, mintha térlátással járó feladatot akarnátok elvégezni, de csak egy szemmel.
Azt hiszem én megadtam az infót, hogy mit kezdtek vele a ti dolgotok.
rás meg is adta a választ -> neki annyira unszimpatikus a jobbik, hogy inkább maradjon a fidesz és erősít valami egyéb demokratikusnak hazudott pártot.
Abszolút tiszteletben tartom ezt a véleményt is.

api99 2017.10.16. 20:35:31

@rás:
Igen, a jobbik programjai alapvetően a népről szólnak, annak a jólétéről. Ebben az értelemben szocialista programokat mutatott be eddig mindig.
Annyiban viszont igaz, hogy mindig csak a magyarokra vonatkoztatva. Kifelé, más népek felé kemény, saját érdekeket védő a fellépése.
Egyébként szavakban ugyanez a fityesz, csak a tettekben......
A jelenleg """demokratikus""" oldalon állók viszont mind globalisták. Néha van egy-egy szociálisan érzékeny szólamuk, de keményen globalisták. És pont ezért vadul liberálisok, mert a globalizációnak extrém liberalizmus kell. Ilyen értelemben ezek nem baloldaiak.

api99 2017.10.16. 20:44:10

@egy nagyi:
Ezt a 2/3-adot sehogy sem értem. Miért kellene koalíció, ha a fityesz egyedül 50%+1 -en van. Simán kormányt alakít és pont úgy tesznek a többi pártra, meg a népre mint eddig.
A kérdés hogy hogyan lehetne leváltani a fityiszt. De ezt nem írom le ismét.
Koalíció akkor kellene, ha egyik pártnak sem lenne 50%+1 képviselője. Na akkor nagy gáz lenne és szerintem új választások. Szerintem a jobbikkal nem tudna kormány-szövetséget kötni egyik párt sem. Túl markánsak.
Ma már azt sem lehet eldönteni, hogy a jobbik az mszpdk-t vagy a fideszt utálja jobban. Csak nézz meg egy napirend előtti szócsatát ov és vona közt.
Előbb tudnám elképzelni, hogy mszp képviselőket venne meg a fidesz. (Pontosabban már meg is vett néhányat - de ez csak az én véleményem /legalábbis ezen a blogon :)/

egy nagyi 2017.10.16. 21:26:07

@api99: ha azt akarod kihúzni belőlem, hogy kire fogom leadni a voksom, erre az a válaszom, hogy törjön le mindkét kezem, ha a jobbikra szavazok.

Úi: láttam már éjjeli őrt nappal meghalni, és Vona politikai konjuktúra lovag.

egy nagyi 2017.10.16. 22:14:23

@api99: rendes helyesírással:konjunktúra

api99 2017.10.17. 00:07:53

@egy nagyi:
Nem tudom miért nem érthető, amit írok (??)
Tiszteletben tartom rás és a te döntésedet is, ami így szól: 'inkább a fidesz, mint a jobbik'.

Mert amúgy meg a fene kíváncsi arra, hogy kire X-elsz.
Egész pontosan leírtam, mit akarok: legyen meg az info mindenkinek arról, hogy milyen X-el mit okoztok a szavazófülkében.
Ennek érvényességét rás már el is ismerte. "A tragikus az, hogy a jelen állás szerint api99-nek igaza van"

Pontosan tudom, hogy milyen kényelmetlen tények ezek a blog.hu íróinak és olvasóinak. A baj, hogy az emberek 95%-a inkább befogja a fülét és szemét, hogy ne szembesüljön vele. Pedig itt azért jócskán írni-olvasni tudó emberek vannak. Akkor mit várjunk a többi honfitársunktól?

egy nagyi 2017.10.17. 00:34:38

@api99: pontosan értem, amit levezettél, de vannak az életben úgynevezett kiszámíthatatlan dolgok, s ilyen a tömegek működése is.
Ne betegedj bele, ha valaki más szemüvegen keresztül néz, mint Te.

api99 2017.10.17. 13:27:33

@egy nagyi:
...és az életben vannak kétkifutásos helyzetek is. Ha pl. egy háborúban egy ellenséges katonával egymásnak szegezitek a fegyvert. Lelőheted és ő is is lelőhet téged.
Mondhatod, csinálhatod, hogy ebben nem veszel részt és hátat fordítasz - pufff
Lehajolhatsz egy szál virágért - pufff
Leülhetsz, sírhatsz - pufff
stbstb
Akkor is csak egy esetben élheted túl. Ha lősz.
Magyarán mindegy milyen szemüveg van rajtad, ez kétállásos és szemüvegtől független tény helyzet.
Mivel nagy valószínűséggel a fidesz nyer, majd áprilisban ebbe ne betegedj bele. :-) Csak tudd, hogy te is segítettél benne, mert egy pillangót nézegettél a harctéren, miközben a fityisz katonák átgázoltak rajtad.

egy nagyi 2017.10.17. 14:46:17

@api99: csak, hogy tudd az a pillangó, amit én nézegetek nagyon több ellenzéki pártból tevődik össze, és ők is lőni fognak, de, hogy a gyalogjaik /jelen esetben a szavazóik/ milyen mértékben kormányozzák őket az állam vezetésébe, az nyitott kérdés, mert még van 43% bizonytalan szavazó. Feltételezésem szerint a jobbik esetleg felülírja az 50+1-et, s akkor azt gondolom, ha nem lesz új választás kiírva, hogy Vona egy miniszterségért parolázik a fidesszel. Ezt én nem szeretném, más forgatókönyvet remélek, még akkor is, ha esetleg vak tölténnyel lőttem, de amikor bemegyek szavazni, akkor meg van az a jó érzésem, hogy önmagammal következetesen döntöttem. Nem szoktam a morális hozzáállásomat változtatni a világhoz való viszonyomban, mint Vona úr.

api99 2017.10.17. 20:39:26

@egy nagyi:

Pontosan, pillangót nézegetsz és "le fognak gázolni" Sajnos az országot is.

Adhattam volna finomabb analógiát, mondjuk egy villanykapcsolóról. Mert ott vagy sötét van, vagy világos. De minden analógia sántít valahol. És az alól is megpróbálnál kibújni.

Nem ismétlem meg neked, amit már leírtam. A jelenlegi választási matekból sehogy sem jöhet ki egy balos kormány. 0,000% az esély rá. Egyszerűen azért mert 2+3=5.
Bár tudom, hogy a blog.hu -n még ezt is tagadni lehet, mert "talán..", meg "mi lenne..", meg "de jó lenne.." stbstb

A jobbikról meg vonáról fogalmad sincs, ha ilyeneket írsz. Az egyetlen -régi értelemben vett- baloldali párt jelenleg. Akikre te úgy gondolsz, mint baloldaliakra, azok globalisták és mint ilyenek vadul liberálisok.

Egyébként szerinted ez az ember tényleg arra készül, hogy összefogna ov-val?
Nevetséges feltételezés:
www.youtube.com/watch?v=sE1BnEfPgBM

egy nagyi 2017.10.17. 22:51:27

@api99: s mi a baj a liberalizmussal , s mi baj a globalistákkal? Nem kérek az eszmefuttatásodból, mert unlak.
Agyő!

api99 2017.11.07. 23:12:29

@egy nagyi:
nagyon nagy baj van a liberalizmussal is és a globalizmussal is.
Az eredeti liberalizmus mára teljesen átalakult.
Mint régóta vezető irányzat a nyugati demokráciákban a tényleges hatalmat gyakorló gazdasági óriások markába került, képükre formálták. Mondjuk így (mert számotokra jobban érthető): az imperializmus a maga szolgálatába állította. Ezt talán nem szükséges kifejteni, nemcsak mert unsz, hanem mert a sok évtizedes egymásmellett élésük, együttműködésük szükségtelenné teszi.
És ahogy én használom a globalizmust, az egyenlő ezzel az imperializmussal. Már a XIX.század közepén is leírták egyes gondolkodók, hogy nemzetközivé válik. És azóta kiderült, hogy természetes érdeke, hogy mindenütt ugyanolyan feltételeket találjon. Tulajdonképpen ahogy én látom: a régi rabszolgatartásnál jobbat találtak ki: nem kell etetni senkit, csak annyit kell adni neki, hogy éppen képes legyen megélni és lehet dolgoztatni, tulajdonképpen sokkal intenzívebben, mint a régen korbácsolt rabszolgák.
Ez a baj a globalizmussal és a liberalizmussal.
És ha nem kérsz az eszmefuttatásomból, akkor ne tégy fel kérdést, mert előbb- utóbb megjön rá a válasz :-)
süti beállítások módosítása