zaszlo20180421.jpgKint voltam tegnap is, a múlt héten is – mint az elmúlt években annyiszor. Azt gondolom ugyanis, hogy plusz egy fő is számít. (És örülök, hogy sokan gondoljuk így.) Régebben sok korombeli ismerőssel találkoztam, tudom, hogy most is ott voltak, de elvesztek a tömegben – a hál’ istennek ifjabbá vált tömegben.

Baloldali (vagy annak mondott), liberális (vagyis individuálisan szabadságelvű) szemléletű hetilapokat (MaNcs, HVG, És) olvasok (plusz Heti Válasz), Facebook-ismerőseim között pedig többségben vannak az MSZP- vagy DK-szimpatizánsok (bár van szilárdan Fidesz-hívő barátom is).

Tegnap két fiatal sráccal vonultam, őket szemmel láthatóan lelkesítette az esemény, a – zászlókból, pólógrafikákból kitűnően – sokféle gondolkodású ember együttléte és a beszédek. Én „csak” örültem, meg reménykedtem. Reménykedem.

Nézem az internetet, véleménycikkek, FB-bejegyzések, kommentek, és feltűnik a fanyalgás. Pont azon, ami engem – és a tegnapi tízezreket – reménnyel tölt el: a sokféleség, a szándék a politikai és világnézeti különbségek áthidalására. Nem eltüntetésére – áthidalására egy közös cél érdekében. Nemzeti egység? De hiszen azok is a nemzethez tartoznak, akik politikailag a szemben álló táborban vannak! Emellett történészként tudom, hogy az ilyen, széleskörű összefogás csak egy-egy pillanatra valósul meg, s a közvetlen cél elérése után azonnal napvilágra kerülnek a különbségek. De ez így van rendjén. Most a közvetlen cél egy autokrata, mindinkább diktatórikussá váló, fasisztoid rendszer megdöntése. Egy olyan rendszeré, amely – egyebek mellett – lehetetlenné teszi a véleménykülönbségek valódi artikulálását, az – eltérő – érdekek érvényesítésének lehetőségét.

A fanyalgók érdekes módon eleresztették a fülük mellett a tüntetés első szónokának, Móra Veronikának (az Orbánék által elsőként betámadott, civil szervezet, a „Norvégalapos” Ökotárs Alapítvány vezetőjének) a felhívását: „Szervezkedjetek!” Ami tulajdonképpen közös mondandója volt valamennyi beszédnek, hogy ugyanis szép, hogy most ennyien itt vagyunk, de el kell jutni mindenhova, a falvakba is, Kelet-Magyarországra is, és ki kell állni minden üldözött személy és szervezet mellett. Baloldali (valóban baloldali) ismerőseim fanyalgásából vagy éppen dühéből nemcsak a képen látható és az ideológiai „zagyvaságot” megtestesítő zászlónak jut ki, hanem Márki-Zay Péternek is, aki abból indul ki, amit a választás után minden elemző megállapított: ez a széttagolt, pártérdekeket képviselő (és a „pártérdek” nem szitokszó, hanem ténymegállapítás, objektíve létezik ilyen érdek, annak minden látható következményével) ellenzék az Orbán által létrehozott választási és médiarendszerben nem képes leváltani Orbánt. Új – újfajta, nem pártelvű – ellenzékre van szükség. Az már a magyarországi viszonyokból – történelmi és kulturális hagyományokból, a társadalom mentális állapotából – következik, hogy ezt hitelesen (= hatásosan) egy önmagát konzervatívnak, kereszténynek valló, jobboldali politikus képviseli. (És akkor most ne menjünk bele abba az egyébként izgalmas kérdésbe, hogy mennyiben érvényes a mai Magyarországon  a „jobb- és baloldal” kategorizálás.)

Az Orbán-rendszer csak a parlamenten kívül dönthető meg – hogy békésen-e, az ma nem tudható. A „parlamentenkívüliség” éppúgy jelenti az utcai demonstrációkat, mint a hétköznapi szervező–szervezkedő, felvilágosító munkát. Budapesten kívül is.

Talán elkezdődött…

Szerző: rás  2018.04.22. 12:22 22 komment

Címkék: ellenzék 2018. 04. 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2913854834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.04.22. 22:16:09

rás: konkrétan hogy képzeled el a hétköznapi szervező- szervezkedő, felvilágosító munkát ?

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.22. 22:31:40

Ahogy annak idején a Fidesz a polgári köröket szervezte, vagy - néhány rendszerrel korábban - létrejöttek az olvasó- és gazdakörök stb. Meló.

egy nagyi 2018.04.22. 23:37:46

@rás: idáig értem, s így is gondoltam, de honnan lesz ehhez pénz, a Jobbiknak egy kicsit sikerült, de ott volt mögöttük Simicska. És most nem néhány rendszerrel korábban van, hanem most, s ebben az ideológiai fertőzöttségben például a vidéki falvakban a kvázi térítőket ufóknak fogják nézni. Egy szociáldemokrata ember visszaemlékezésében olvastam, hogy a párt a tagságától előre beszedte a lapjukhoz a pénzt. Ennek a melónak hosszú kifutási ideje és lehetséges eredménye van.

beszélő név 2018.04.23. 01:39:41

Egyetértek, a parlament nem opció, a rendszer megdöntését idekint kell megalapozni. Továbbá április 8. után fontossá vált a különbségek hangsúlyozása három attitűd, a párt-alapú ellenzék, a tágabban értelmezhető ellenzékiség, illetve az ellenállás között. Az első kuka. A második remélhetőleg létező kategória ma Magyarországon, a két egymást követő szombaton rendezett megmozdulás legalábbis számomra azt demonstrálta, hogy van társadalmi igény (nem szándék!) a parlamenten kívüli, szintetizáló ellenzékiségre. A harmadik, az ellenállás pedig egyre időszerűbbé válik, három lehetséges formája (passzív, erőszakmentes aktív, erőszakot engedő aktív) közül lehet választani. Amennyiben ezek a tüntetések egy út kezdetét jelentik, akkor valóban üdvözlendők. A maximális cél: kiépíteni az ellenállás országosan működő, erőszakmentes aktív formáit. Ja, és még valami: fogalmam sincsen, hogyan.

egy nagyi 2018.04.23. 22:01:35

rás:nemigen hagy el téged a forradalmi romantika!
Beszélő név:a logikád kristálytiszta

DE:azt tudjuk, hogy amikor a polgári köröket a Fidesz szervezte még nem volt diktatórikus a hatalom, s a közmédiát még jellemezte az objektív tájékoztatás.
Az erőszakmentes aktív ellenállás országos működéséhez először is valakinek vagy valakiknek rádiófrekvenciákat és nagyon sok lokális televízióadót kéne vásárolnia.Hogyan?

Alulról építkezve házról-házra járva kéne egy ellenzéki lap elindításához az előfizetési összegekből a szükséges pénzt megszerezni. Kisebb példányszám után lehetne a további példányszámokat növelni. És pártalapítás nélkül/ amely nem függ a jelenlegi médiától/ nem megy, mert az önfenntartáshoz szükség van a tagság tagdíjára. Kérdés: ez a bizonyos "mi vagyunk a többség" tudja-e ezt kitartóan fizetni. És utolsó sorban nemcsak a választási csalódás miatti sebnyalogatás legyen a progresszió, hanem konkrét elemzése a jövőnek.
Végül: nem az én véleményem, a férjem mondja, hogyha 2020 után elzárul az unió pénzcsapja akkor fog szétesni a Fidesz, mert nem lesz már mivel etetni az újabb és újabb seggnyalókat.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.23. 23:10:25

@beszélő név: :) (Ez az utolsó mondatodnak szól.)

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.29. 10:12:16

@egy nagyi:

Van abban valami, amit teccel mondani.
Hiszen a nép az ésszerű gyüjtések idején azonnal mozdul, és meglepően nagy összegeket tud összehozni.
Talán ha valaki felvállalná, hogy szervez egy napi/heti/havi lapot, ami nem csak a kormányon lévők szapulásáról szólna, hanem a hibáik bemutatása mellett annak megoldását is vázolná, akkor feltehetőleg sokan vásárolnának részvényt egy ilyen lapot kiadó cégben. Talán elő is fizetnénk a lapra sokan. Csak ennek cégnek átláthatónak, nyíltnak kellene lennie, hogy legyen iránta bizalom.

egy nagyi 2018.04.29. 12:07:17

@látjátok feleim szümtükkel: az önszerveződést látom fontosnak és nem tartom lehetetlennek a kivitelezését, ehhez olyan tollforgató emberekre van szükség, akiknek van valamilyen stabil jövedelmük, úgyis el tudnám képzelni, hogy valamilyen nyomda jelképes összegért felvállalná a nyomtatását, az előfizetőkhöz való eljutást önkéntesek végeznék. Nem részvényben gondolkodtam, mert az megöli az objektivitást. Először kis példányszámot kellene megjelentetni, s utána az előfizetésekből befolyó összegből felfuttatni. Sokkal inkább földalatti tevékenységre gondolok, mert a médiatörvény nem tudom, hogy érintené, ha legális.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 10:21:12

@egy nagyi:

Tulajdonképen a szamizdatok is hasznosak voltak, de pont vidékre nem értek oda soha.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 10:22:31

@egy nagyi:

Azt hiszem, ha én írok neked egy levelet, és azt te tovább adod másnak, mert annyira jónak találtad a tartalmát, és szükségesnek látod, hogy más is megismerje, az nem média tevékenység.

egy nagyi 2018.05.01. 00:26:36

@látjátok feleim szümtükkel: ebben igazad van, s tudom is, hogy az elektronikus infó hogy működik.A fiatalabb nemzedéknek jórészt csak ez az egyetlen eszköze arra,hogy a véleményét kinyilvánítsa. Az írott sajtóra azért gondolok, mert ha meg lehet győzni egy-több embert a felkínált objektív szemléletről, s hajlandó vásárolni belőle, s ha felfut ez az újság, akkor lehet egy biztos tömeget párttá szervezni. Fel lehet persze tenni a kérdést, hogy miért így és miért nem az internet. Az internet teret ad a trollkodásnak,és főleg az azonos gondolkozásúakat tereli egybe , és nem jut el mindenkihez. Tudom, hogy az interneten mindent el lehet menteni stb. Mégis azt mondom, hogy egy közérthető nyelven megfogalmazott tárgyilagos országképre és a perspektívák elemzésére minden állampolgár igényt tarthat, és ha elbeszélgetünk az emberekkel arról, hogy az ő napi gondjaikban hol kerülnek konfliktusba a hatalommal, akkor fogják fel saját fontosságuk súlyát, jelzem, nem fél mindenki, s azért kell az írott sajtó is, hogy bátorságot nyerjenek. Egy nép csak akkor buta, ha tudatosan butítják.Tudom,hogy a szamizdatok nem értek el vidékre, de ma más a helyzet, több embernek van autója, lehet járni a vidéket, a fiatalok kereshetnek olyan embereket, akik hajlandóak valamilyen össznépi szórakozást rendezni a házukban, s már ott lehet terjeszteni az újságot, előfizetőket toborozni.

Persze lehet,hogy csak vágykép a részemről,egy kicsit öreg vagyok ehhez, s a lábaim is fájósak, ha még csak 50 éves lennék neki indulnék a dolognak, a fiatalok nem tudom mennyire elszántak, mert az én elgondolásom nagyon sok konfrontációt generál a hatalommal szemben, s nem tudni mennyire állóképesek a retorziókkal szemben.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.05.02. 13:13:30

@egy nagyi; @látjátok feleim szümtükkel:

A közösség - közvélemény, társadalom, elégedetlen emberek stb. - által finanszírozandó sajtó nagyon jó ötlet, de, sajnos, Magyarországon az utóbbi húsz évben minden erre irányuló kísérlet megbukott. Legutóbb például a sokkal szerényebb anyagiakat igénylő internetes portál megteremtésére és közösségi finanszírozására irányuló kísérlet vallott kudarcot. A minimálisan szükséges előfizetők kb.negyede-ötöde gyűlt össze.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.02. 22:45:57

@rás:

Ennek lehet a bőség is az oka, meg a társadalom rétegeinek egymástól egyre messzebb kerülése is.
Bőség azért, mert sok "lehetőség" adódik/adódna, és nehéz választani, az eltávolodás meg azért, mert a "képzettebb" rétegek nem tudják milyen a "képzetlenebbek élete, míg azok a médiákból mást sem kapnak, csak azt az életet, amit ők nem tudnak elérni. Valahol össze kéne jobban hozni a társadalmi rétegek metszéspontjait. Mint pl. az oktatás, az egészségügy, a környezet, egyáltalán a közélet iránti nagyobb figyelem fomtossága. Persze ehhez talán azt is kellene fogadni, hogy a társadalmi különbségek magától értetődőek, mert nem érhet el mindenki a nemzeti gázszerelő vagyoni szintjére két év alatt, és ezt természetesnek kell venni( amennyiben a vagyongarapodás nem a közpénzből töténik ). Azt is természetesnek kellene tekinteni, hogy a tudás, és a tényleges ( nem csak a szájjal végzett ) munka kifizetődő, és eredményt hozó, a tisztességes magatartás és életemód az elvárt és követendő, de mindez nálunk sajnos csak üres lózung. Pedig miatt ezek miatt is váltottuk a rendszert. Oszt még mindig ott tartunk, ahonnan elindultunk.

egy nagyi 2018.05.05. 23:38:15

Nem tudom, hogy milyen lesz az a szamizdat lap, amely máj.8-án megjelenik, s május 18-ától heti lapként jön Magyar Hang címmel. Ahhoz, hogy az ember előfizessen rá előbb meg kell néznie a színvonalát. Egyébként, mint már annyiszor elmondtuk itt a baloldali milliárdosokat is csak a pénzgyarapítás motiválta, mert ha nem így lett volna lenne választékos sajtójuk.

beszélő név 2018.05.06. 14:47:49

Szia rás! Vártam, hogy tegnap felraksz valamit a Nagy Szakállas Lókötőről, ha már épp kétszáz éve született. Komolyan érdekelne, mi a véleményed mostanában eszméi aktualitásáról. Téged talán közelebbről érint az értelmiségi átlagnál.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.05.06. 16:36:40

@beszélő név: Szia! Teljesen jogos az igény, csak éppen elöntöttek a tennivalók. Amúgy jól gondolod, tényleg aktuálisnak tartom Marxot, a kapitalizmus-elemzését és kritikáját, a humanizmusát. És bizonyára fogok is írni róla. Mindenesetre most azért felteszek a blogra egy képet, meg talán írok is hozzá egy mondatot. :)

egy nagyi 2018.05.06. 19:08:48

Fiúk! Lehet, hogy nem így gondoljátok, ahogy TGM beszél Marxról, de első olvasatra nem tudom nem elfogadni azt, amit mond. Közel egy óráig olvastam az eszmefuttatását, de úgy érzem többször kell elolvasnom. Egyébként TGM Fészbukján olvasható.

egy nagyi 2018.05.07. 01:23:16

@beszélő név: érdekelne, hogy részedről mit jelent Marxnak a Nagy Szakállas Lókötőként való megnevezése. Irónia? Szeretet? Megvetés? Vagy sodornak Téged a különböző megszólalások.

beszélő név 2018.05.07. 20:21:17

@egy nagyi: Egyszerűen csak nem akartam leírni a nevét, az olyan snassz lett volna.

egy nagyi 2018.05.07. 23:23:45

@beszélő név: köszönöm a válaszod, sikerült általa leesni a tantusznak. Ugyanis rájöttem, hogy hol, kitől és mikor olvastam egy irodalmi műben ezt a burkolt utalást Marxra. Csak az ember memóriája is változó, tegnap még nem voltam képben.
Jó éjszakát, szép álmokat!

egy nagyi 2018.05.13. 23:09:01

rás:olvastad Tamás Ervin írását az ÉS-ben? A végén felcsendülő optimizmusnak nem tudom mi az alapja. Gondolom nem a Magyar Hang.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.05.13. 23:59:10

@egy nagyi: Igen, olvastam. ha jól értem, azt mondja, hogy annyira rossz lesz, hogy az már jó. Csak meg kell (kéne) érni. :(
süti beállítások módosítása