(Ez a szöveg az elmúlt években már többször megjelent a blogomon (csak a második sorban lévő szám változik), de semmi nem indokolja a változtatást - a véleményem, állásfoglalásom megváltoztatását. Nyilván most is megkapom majd az ilyenkor szokásos tiltakozó, felháborodott kommenteket. Nem baj. A baj az egyre nagyobb sötétség, ami körülvesz bennünket - meg a történelem tényeit.)

„A múltat végképp eltörölni
Rabszolga-had, indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!"

Az Internacionálét, a nemzetközi munkásmozgalom 1884-ben született himnuszát idézem, abból az alkalomból, hogy ma 99 éve kiáltották ki az első magyar munkásállamot, a Tanácsköztársaságot. A proletárdiktatúrát.fegyverbe!.jpg

Igen, diktatúra volt, nem hazudta magát demokráciának. Azt mondta - egy messianisztikus álom igézetében -, hogy megvalósítja azok uralmát, akik eddig elnyomottak voltak, kidönti sarkaiból a Földet, eltörli a múltat. Ha kell, akkor erőszakkal. Munkásoknak adja a gyárat, parasztoknak a földet, nyomortelepek lakóinak a belvárosi úri lakásokat. Erről elég keveset tudhat egy, az iskoláit az elmúlt húsz évben végző magyar ember - mindenképpen kevesebbet, mint, mondjuk, egy francia középiskolás az 1871-es Párizsi Kommünről vagy egy német Marxról vagy éppen Rosa Luxemburgról. A múltat sokféleképpen lehet eltörölni. Például úgy, hogy egy magát magyarnak és baloldalinak tartó újság, a Népszabadság, „elfelejt" megemlékezni az évfordulóról. (A mai, 2016. március 21-ei szám Fórum rovatában egy politológus, történész mégiscsak megemlékezik.)

A Tanácsköztársaságról, a proletárdiktatúráról sok mindent lehetne - kéne - elmondani, tudni. Azt például, hogy része volt az 1917-23-as európai forradalmi hullámnak; hogy folytatása volt a Kossuthra, Ady Endrére és Marxra egyaránt hivatkozó őszirózsás forradalomnak; hogy válasz volt az addig elképzelhetetlen emberveszteségeket és szenvedést okozó világháborúra; hogy akkor jórészt 30-as éveikben járó vezetői milyen naiv hittel vágtak bele a világmegváltásba. (Ajánlott irodalom a forradalomban részvevő Sinkó Ervin Optimisták című, művészileg gyenge, de fantasztikusan érdekes regénye.) Idézni lehetne akár a - méltatlanul - a mai magyar szélsőjobboldal hivatkozási pontjának tekintett Prohászka Ottokár püspököt, aki az első hetekben társadalmi igazságtételként üdvözölte a forradalmat és a tanácshatalommal való együttműködésre utasította egyházmegyéje papjait; vagy Szabó Dezsőt, aki minden ellenforradalmi írás betiltását követelte. Merthogy az élet bonyolult... Hány huszonéves magyar fiatal tudja, hogy a Tanácsköztársaság volt az egyetlen, amely fegyverrel szállt szembe az országot megszálló idegen hadseregekkel (amelyeknek aztán Horthy a hatalmát köszönhette)?

Lehet és kell beszélni a forradalom (valódi és vélt) ellenségeivel szemben meghirdetett és gyakorolt vörös terrorról. Nem elfeledkezve arról, hogy ezt egy olyan négy év - a „nagy háború" - előzte meg, amikor Európában milliók számára vált napi tapasztalattá, kitörölhetetlen élménnyé, hogy - szemben a Biblia tanításával - ölni nem bűn, hanem hazafias, sőt keresztényi kötelesség.

És természetesen ezekkel együtt kell beszélni a diktatúra hibáiról, bűneiről, tévedéseiről, ostobaságairól.  

Beszélni kell, emlékezni kell, tanulni kell - amíg még képesek vagyunk rá.

Szerző: rás  2018.03.21. 10:59 3 komment

Gondolom, Orbán tegnapi beszéde után - meg hát egyébként is - senkinek nem lehet kétsége az iránt, hogy ez az ember mindenre, bármire képes hatalma megtartása és az ellenfeleivel való leszámolás érdekében.

Németországban Hitlert 1933. január 30-án nevezték ki kancellárnak, de az NSDAP-nak (Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt), bár az 1932. júliusi választások nyomán messze a legerősebb párt volt a Birodalmi Gyűlésben (Reichstag), nem volt abszolút többsége. 1933. március 5-ére ezért újabb választást írtak ki. Február 27-én éjszaka kigyulladt a Reichstag - a többit tudjuk.

Én arra tippelek, hogy ha a felmérések (nem feltétlenül a nyilvános közvélemény-kutatások) a kétharmad veszélybe kerülését jeleznék, akkor április első napjaiban történik "valami" - a Fidesz jelenlegi fő témája alapján valami migráns-ügy, ami a kétkedő bizonytalanok számára "bizonyítaná", hogy a hazát, az emberek biztonságát tényleg veszélyeztetik a Soros által ideküldött "idegen kultúrájúak".

*

Választok 1. (A legerősebb ellenzékire kell szavazni!)

Választok 2. (Hip-hop)

Választok 3. (A sokszínűségről)

Választok 4. - Hódmezővásárhely

Választok 5. - A program: "Orbán, takarodj!"

Választok 6. - Kereszténydemokrata opció

Választok 7. - Bal - jobb

Választok 8. - A Jobbikról

Választok 8/a. - Minden másképp van?

Szerző: rás  2018.03.16. 11:31 4 komment

Címkék: választások provokáció Orbán

O. V. ma példát adott. Abból tudniillik, hogy lehet valami egyszerre szörnyű és nevetséges. Vészjósló hangon fejtegette, hogy Nyugat-Európa országai, (nyilvánvalóan Soros-bérenc) kormányai mind megőrültek, feltették kezüket a muszlim invázió előtt, és egy-két generáció múltán ezek a nemzetek eltűnnek, kicserélődnek. Csak mi állunk a vártán. Óhatatlanul Weöres Sándor halhatatlan négysorosa jutott eszembe:

KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

Szerző: rás  2018.03.15. 19:28 Szólj hozzá!

A 470. oldalon feladtam; a regény 850 oldalas. Az elejétől szenvedtem vele, de kb. a 150. oldalnál mintha elkapott volna - vagy nagyon akartam, hogy elkapjon. Dosztojevszkij-rajongó vagyok, a Félkegyelmű meg a Karamazov testvérek legcsodálatosabb könyvélményeimhez tartoznak, de persze sok minden mást, novellákat, kisregényeket is olvastam tőle. Az Ördögök, noha tudtam, hogy a nagy regények közt tartják számon, kimaradt. Azt hiszem, (a terjedelme mellett) éppen a híre tartott távol mindeddig, az, hogy szinte bibliája lett a kommunistaellenességnek, azonosítva a terrorista anarchizmust - a nihilizmust - mindenféle szocialista vagy liberális eszmével, mozgalommal. Dosztojevszkij egy megtörtént esetet - egy orosz anarchista kör által besúgó hírébe keveredett egyik társuk meggyilkolását - felhasználva írt politikai pamfletet. Ez még akár érdekes és jó is lehetne. Na de 850 oldalas pamflet! Kortársak azt is tudták, a filológusok meg átörökítették (s jegyzetekben meg a könyvhöz írt utószóban felhívják a figyelmet), hogy melyik regényalak mögött mely valóságos személy - általában Dosztojevszkij által politikai vagy személyes okokból utált - személy rejtőzik (nem is olyan nagyon rejtőzik), például az általam ugyancsak kedvelt Turgenyev (egyetemistaként olvastam tőle sok mindent; legkevésbé a leghíresebb regénye, az Apák és fiuk tetszett. Az is politikai pamflet). Persze, ebben is feltűnnek - de csak egy-egy pillanatra - megragadó figurák, s van a Dosztojevszkij-specialitásból, a minden fontosabb szereplőt egybe gyűjtő nagyjelenetekből is, de az egész mégis valahogy vázlatos, széteső, mesterkélt. A figurák nem élnek, hanem az író beszél róluk, oly módon, hogy kétségünk ne legyen, mit kell gondolnunk róluk. Lehet persze, hogy a hátralévő majd' négyszáz oldalon kiderül, Sztavrogin tényleg az a démoni figura, akinek az irodalomtörténet leírja, de erről én már valószínűleg soha nem fogok meggyőződni.

Szóval, nagy csalódás - vagy mondjuk inkább, hogy az előítéleteim beigazolódása?

Szerző: rás  2018.03.14. 22:52 5 komment

Címkék: Dosztojevszkij

Ma két kedves ismerősöm is (egyikük Londonból) felhívta a figyelmemet a taktikaiszavazas.hu honlapra, amely hetente frissülő előrejelzést közöl minden választókerületre lebontva az április 8-ai esélyekről. Ezek szerint nekem mégse kell a jobbikos Gyöngyösi Mártonra szavaznom, mert őt 4,4 %-ra taksálják, szemben a DK-s Bauer Tamás 30,4 és az LMP-s Hajdu Márta 12,7 százalékával. Egyértelmű esélyes a fideszes Gulyás Gergely, 43,6 %-kal. 

A dolog számomra azonban több sebből vérzik. A legelső, hogy az oldalról nem derül ki, hogy kik csinálják; nincs se szerző, se impresszum. A másik, ami szembeötlik, hogy a hét jelöltet felsoroló listán a "Várható szavazatarány" mellett zárójelben az "átszavazással" megjegyzés szerepel. Na most, ez, szerintem, csak visszalépések - vagyis kevesebb ellenzéki jelölt - esetén értelmezhető. Akkor viszont valamilyen mértékben összeadódnának az ellenzéki szavazatok, vagyis Gulyás mégse lenne olyan egyértelmű favorit.

Ha az ember lejjebb görget az oldalon, akkor ott vannak a 2014-es választási adatok, és máris kiderül, amire egyébként az előrejelzések összeállítói a főoldalon utalnak, hogy tudniillik lényegében ezen alapulnak az esélylatolgatások; akkor a fideszes Fónagy 46,8 %-ot ért el, Bauer volt a második 35,6 százalékkal, Hajdu Mária 10,1 %-ot kapott, a jobbikos Szávay István 6,1-et. Ezt módosították a Közös Ország Mozgalom helyi felméréseivel, illetve a Závecz Research országos közvélemény-kutatásainak visszavetítésével. (Utóbbi fényében nem értem, hogy csökkenhetett a jobbikos jelölt százalékszáma.) Na most: a KOM összesen tíz választókerületben kutatta a legesélyesebb ellenzéki jelöltet, a budapesti 03-as nem volt köztük, s nem tudok róla, hogy bárki más végzett volna ilyen publikus kutatást.

A taktikaiszavazas.hu egyébként április 8-ai végeredményként biztos Fidesz-győzelmet jelez előre, minthogy összesen legfeljebb 11 egyéni körzet ellenzéki megnyerését tartja valószínűnek. Legalábbis, ha mindenhol mindenki mindenki ellen harcol.

Mindenesetre ellenkező híradásig megkönnyebbültem: nem kell a jobbikosra szavaznom, választhatom Bauert. Az előző posztban (is) kifejtett álláspontomat azonban ez nem érinti.

*

Választok 1. (A legerősebb ellenzékire kell szavazni!)

Választok 2. (Hip-hop)

Választok 3. (A sokszínűségről)

Választok 4. - Hódmezővásárhely

Választok 5. - A program: "Orbán, takarodj!"

Választok 6. - Kereszténydemokrata opció

Választok 7. - Bal - jobb

Választok 8. - A Jobbikról

Szerző: rás  2018.03.13. 22:27 1 komment

Címkék: választás közvélemény-kutatás

Értetlen és/vagy hisztérikus barátaimnak, ismerőseimnek, vitapartnereimnek – vagy ahogy egy 99 évvel ezelőtti kiáltvány (pár nap múlva évforduló!) fogalmazott: „Mindenkihez!”

Április 8-án egyéni körzetemben valószínűleg egy általam megvetett jobbikosra (Gyöngyösi Márton) fogok szavazni, és nem az általam mélységesen tisztelt DK-sra (Bauer Tamás). Előbbinek ugyanis van halvány esélye, hogy ebben a jobboldali, konzervatív körzetben megverje az undorító fideszest (Gulyás Gergely). A Jobbikot amúgy – az egyszerűség kedvéért – náci pártnak tartom, és nyilván szóba nem jöhet, hogy pártlistán rá szavazzak. Jöjjön a magyarázat.

Mint a klasszikusoktól tudjuk, a politika az egzigenciák (szükségszerűségek) művészete. Elvek, hosszú- és rövidtávú célok, követelmények és lehetőségek elegyéből születik a cselekvés – kérdés persze, hogy az összetevők konkrét időben és helyen történő elemzéséből ki milyen szükségszerűségre következtet.

Én most konkrétan, 2018 Magyarországán, azt gondolom, hogy a legfontosabb, minden egyéb meggondolást maga alá rendelő feladat Orbánék, az általuk kiépített, egyrészt autokrata, másrészt maffia rendszer eltakarítása. Vagy ha ez nem sikerül, legalább a korlátozása az újabb kétharmad megakadályozásával. (Számos okból csak az utóbbit tartom reális célnak.) Erre önmagában a megosztott demokratikus oldal képtelen (és nem csak a megosztottsága miatt, amely egyébként csak tünete egy mélyebb, történelmi súlyú problémának).

Sajnálatos, de ma a legerősebb, legszervezettebb ellenzéki párt a Jobbik. Egy olyan párt, amely a legreakciósabb huszadik századi magyar nacionalista és fajvédő-rasszista eszmék bűvöletében jött létre. Különlegessége, hogy – szemben a kezdetben szövetséges MIÉP-pel – fiatalok, egyetemisták mozgalmaként alakult, sőt, ami számomra különösen fájdalmas: jórészt történelem szakos egyetemisták alkották. Ők találtak eszmét, programot a Gömbös-Imrédy-féle magyar fasizmusban a 2000-es évek Magyarországának – a rendszerváltás utáni Magyarországnak a válságára. Arra, hogy milliók lettek a rendszerváltás vesztesei – vagy érzik magukat annak. Arra, hogy elviselhetetlenül irritálóvá váltak a társadalmi különbségek, egy szűk réteg kihívó fényűzése és milliók nélkülözése vagy egyenesen nyomora között. És arra, hogy a politikai elit, a parlamentben képviselt, a politikai hatalomban egymást váltó, a gazdasági hatalomban egymással osztozkodó pártok ezt a rendszert, ezt a világot képviselik. A baloldal politikai tényezőként – és a nyilvánosságban (média) megjelenő eszmeként – megszűnt Magyarországon. Az MSZP – amely se lenyelni, se kiköpni nem tudta az „államszocialista” múltat, ugyanúgy képviselőjévé vált az új, a globális kapitalizmusba kiszolgáltatottan beilleszkedő rendszernek, mint az MDF, az SZDSZ – vagy már hatalmon a Fidesz. (Ráadásul a Gyurcsány-korszak alapjában rendítette meg a politikai cselekvőképességükbe vetett bizalmat.)

A Jobbik, mint minden hazai és nemzetközi elődje, Mussolinitől Hitleren, Gömbösön át Szálasiig rendszerellenes – ha tetszik: forradalmi – párt. Antikapitalista, szociális igazságosságot hirdető és a válságban rendteremtést ígérő mozgalmak, pártok voltak az „elődök”. Míg meg nem szerezték a hatalmat (a tőkével való kiegyezéssel). Az általános történelmi műveletlenség része, hogy a legtöbben nem tudják, Hitler pártját Nemzeti Szocialista Német Munkáspártnak hívták, és hogy ebben az elnevezésben kezdetben legalább olyan fontos volt a szocialista, mint a nemzeti jelző. A történelmi emlékezet viszont – joggal – szinte csak a diktatúrát, az ellenfelek, majd bármely gyanússá vált vagy éppen bűnbakká tett, esetleg „feleslegesnek” nyilvánított társadalmi csoport (baloldaliak, zsidók, cigányok, liberálisok, homoszexuálisok stb.) fizikai megsemmisítését és a háborút, a pusztítást-pusztulást őrzi.

Sokan érvelnek ma a Jobbik választási programjával, annak – lényegében a demokratikus pártok által képviselthez közelálló – józan oktatási, egészségügyi, szociális pontjaival, a demokratikus intézményrendszer helyreállításának, a társadalmi megbékélésnek a célkitűzésével. Nem tudhatom, hogy az innen – a nem oly’ régi zsidózástól, a cigányok „genetikai hulladéknak” nyilvánításától, a Magyar Gárda masírozásától stb. – elinduló Jobbik megszelídülése, „cukisodása”, néppártosodása mennyire őszinte, valójában nem hiszek benne.  Nemcsak a múlt, hanem a jelen miatt sem, amelyben ott van például alelnökként a 2006-os TV-székház-ostromot vezető, hatvannégyvármegyés, irredenta és xenofób Toroczkai László, a „testvéri” Betyársereg, meg ott vannak az Alfahír nevű jobbikos portál törzsskommentelői. A háttérbe szorított és megsértett egykor prominens jobbikosok – Morvay Krisztina, Novák Előd, Gaudi-Nagy Tamás – azt mondják: Vona elárulta, eladta a „Jobbik lelkét”. Szerintem ők csak szimplán nem politikusok, nem értenek a politikai taktikához. De ez e pillanatban nem is lényeges. Adva van egy a szélsőjobboldalinak tételezett Jobbiknál ma már cseppet sem különb Fidesz, amely a hatalom minden eszközével rendelkezik. Viszont ma nincs olyan lehetőség/veszély, hogy a Jobbik egyedül kormányra kerüljön; ellenzéki publicisták, politikai elemzők legvérmesebb álmodozásaiban is csak egy kényszerű, meghatározott feladatú és cselekvési idejű „szivárványkoalíció” fordul elő.

Ezért lehetséges, hogy undorodva bár, egy baloldali ember jobbikosra szavazzon (nem a pártra!), ahogy remélhetőleg a hasonlóan undorodó jobbikos szavazó szocialistára vagy DK-sra voksol majd Orbánék elzavarása érdekében. Most csak ez fontos.

Aztán szétválnak útjaink.

*

Választok 1. (A legerősebb ellenzékire kell szavazni!)

Választok 2. (Hip-hop)

Választok 3. (A sokszínűségről)

Választok 4. - Hódmezővásárhely

Választok 5. - A program: "Orbán, takarodj!"

Választok 6. - Kereszténydemokrata opció

Választok 7. - Bal - jobb

Szerző: rás  2018.03.11. 19:27 11 komment

Címkék: választás fasizmus Jobbik

E. barátnőnk több mint négy évtizede ment férjhez Bécsbe, lényegében azóta él abban a kerületben - Favoriten - ahonnan Lázár János jelentkezett tegnap. Vérlázítóan pimasz kampányvideója Ausztriában nagy port vert fel, erre reagált barátnőnk (nyugdíjas tanárnő) az alábbi, barátainak küldött körlevéllel még tegnap éjszaka. Mellesleg évente kétszer meglátogatjuk - imádjuk Bécset -, így személyes tapasztalat alapján állíthatom: Lázár hazudik. Nem abban, hogy a Favoriten kerületben - és általában Bécsben - rengeteg bevándorló él, hanem abban, hogy ez mit jelent.

Szóval a levél:

kapom itten az izgatott kerdeseket, hogy birom ki ezt a piszkos es közveszelyes becset, amiröl egy lazar janos ur zagyvalt a facebookon. megnyugtatasotokra közlöm, hogy mi 40 eve boldogan es biztonsagban pont abban a kerületben lakunk, ahol tenyleg legtöbb a bevandorlo: az 1870-80as evekben a cseh teglavetö prolik. 1880-1890: cseh szakacsnök csaladostul es magyar fuvarosok es kocsisok. 1970-töl törökök. 1980as evek:szerbek, horvatok, bosnyakok. 1989 utan: magyarok, szlovakok, romanok. 2000es evektöl: nemetek. ma nemet bevandorlok alkotjak a legnagyobb bevandorlo communityt ausztriaban es becsben is. csecsenek, afganok, szirek, afrikaiak is vannak, de ök szepen elosztva egesz becsben ill videken.

az utolso 15 evben folyamatosan csökken a bünesetek szama. ha bevandorlo bünöz, akkor a sajat közössegen belül kakaskodik vagy veri sajnos a feleseget v hugat. sokkal több osztrak bünöz mint bevandorlo, arányosan szamitva. fölsö osztalybeliek is vernek, megeröszakolnak, lopnak, hazudnak. - a bevandorlok boldogok, h itt lehetnek, igyekeznek beletanulni, alkalmazkodni, nyelvet tanulni, nem negativumokkal kitünni. nem kapnak eleg hivatalos segitseget, de kapnak, es nem ismerek olyan nyugdijast, aki nem dolgozna önkentes nyelvtanarkent, hivatalba kiserö baratkent, millio egyeb ötletes modon menekült bevandorlokkal. -- en m. baratnöm keze ala dolgozok, 2 csecsen csalad össz. 4 gyerekkel. - muzeumok, szinhazak ingyen jegyeket juttatnak menekülteknek. - az iskolaknak, az en iskolamnak is, erkölcsi kötelessege szinten csinalni valamit, segiteni. ez nem csak a menekülteknek jo, hanem annak is, aki segit. ezt mindenki tudja mifelenk. - no mondjuk majdnem mindenki, mert h.c. strache alkancellarnak megvan a sajat tabora, de az emberek nagyobb resze nem hülye es nem is szemet, szoval müködnek a dolgok.

ezert ne izguljatok miattunk, becs sok eve minden vizsgalat szerint a vilag legelhetöbb varosa, 1.helyezett. utana vancouver es sydney. ha egyedül villamosok haza az operabol ejjel 10-11-kor, semmi felelmem nincs. ha villamosra szallok, 5 bevandorlo kinezetü is fölugrik es atadna a helyet. en mindig beszelgetni kezdek velük, mert nyelvgyakorlat kell nekik, az nagyon fontos. amikor most a hidegben 2x is ledöglött a kis autom, mindketszer egy pillanat alatt ott volt 4-5 fiatal srac, bevandorlok, emeltek, toltak, nevettünk egyet együtt, meg se tudtuk köszönni, maris eltüntek. satöbbi satöbbi. 

Budapestnek jot tenne, ha 20 ev mulva igy nezne ki. 

*

 

Szerző: rás  2018.03.08. 13:19 14 komment

Címkék: Bécs Lázár János

A hódmezővásárhelyi választásra reflektáló bejegyzésem alatt élénk kommentvita alakult ki api99-cel, amelynek legutóbbi fordulója számomra alapvető kérdéseket érint. Ez a bejegyzés tekinthető akár egy bővített kommentválasznak is. Azt írja: 

"... nehéz helyzetben vagytok mint balos szavazók... leginkább abban, hogy nincs is balos párt. Az mszp és a dk is sokkal inkább globalista párt, mint baloldali. Csak azért, mert annak mondják magukat, még nem lesznek azok (mint ahogy a fidesz sem jobboldali párt - a pragmatista, vagy jobban közelítve a lényegét: populista megfelelőbb szó rájuk). Az mszp és dk lakájként szolgálja ki a nemzetközi érdekeket a magyar rovására, alárendelték magukat annak a nemzetközi liberalizmusnak, aminek semmi köze nincs már a korábbi, pláne az eredeti liberalizmushoz, sokkal inkább a globális tőke kiszolgálója. "

Először a rendszerváltás idején fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy értelmét vesztette a megszokott baloldali - jobboldali megkülönböztetés, legalábbis ami a pártokat illeti. Valójában ez egy gondolkodási-értelmezési láncolat második(?) eleme volt; az "első", hogy Kelet-Európában évtizedekre bealkonyult a baloldalnak. (A kérdőjelek azt jelzik, hogy az egész politikai gondolatmenet kiindulópontja az előző, szocialistának nevezett rendszer értékelése/átértékelése.) Természetesen vannak értékek, amelyek továbbra is megkülönböztetik egymástól a baloldali, illetve jobboldali gondolkodást és politizálást, noha ezen értékek nem mindegyike kizárólagos "tulajdona" egyik vagy másik oldalnak, legfeljebb inkább jellemzőek az egyikre, mint a másikra. A hierarchikus társadalom, különösen az akár öröklött, akár tőkével szerzett vagyonon, a vagyoni különbségeken alapuló osztálytársadalom elfogadása jobboldali, elvetése baloldali gondolat. A társadalmi szolidaritás baloldali, a társadalmi különbségek meritokratikus apológiája jobboldali. A "testvér lészen minden ember" baloldali, a rasszizmus, xenofóbia jobboldali. A nacionalizmus, a bezárkózás, a "nemzeti öncélúság", pláne a sovinizmus, a jobboldalra jellemző, az internacionalizmus baloldali. Itt rögtön álljunk meg! Az internacionalizmust - amely fogalom 19. századi születésekor a munkásosztály nemzetköziségét, nemzetközi szolidaritását fejezte ki az ugyancsak nemzetközi jellegűvé vált tőkés osztállyal szemben - manapság szokás összemosni a kozmopolitizmus, illetve a globalizmus fogalmával. A kozmopolitizmus, vagyis a világpolgárság, (még ha az ötvenes években nálunk szitokszó volt is) lényegében a világra való nyitottságot a világban való otthonosságot jelenti, bármiféle osztálymeghatározottság nélkül. Világpolgár volt Apáczai Csere János, Jozef Bem, Ady Endre, Arthur Koestler, Neumann János... 

A globalizmus bonyolultabb fogalom. Mindenekelőtt a kapitalista (eufemisztikusan: piac-) gazdaság világot átfogóvá válását, egységesülését fejezi ki. A világ globálissá válása azonban nemcsak a gazdaságban (a multinacionális óriásvállalatok meghatározó szerepe, nemzetközi kereskedelem, a tőkemozgások akadálytalansága stb.) hanem a kultúrában, tudományban és az emberek közti kapcsolatokban (utazás, tanulás, munkavállalás, internet...) is érvényesül. Globális - lényegében az egész világot érintő, és csak az államok közös erőfeszítésével megoldható (vagy legalább enyhíthető) probléma a környezetvédelem, a klímaváltozás, a migráció.

Az mszp és dk lakájként szolgálja ki a nemzetközi érdekeket a magyar rovására, a globális tőke kiszolgálója - mondja api99. Ha eltekintünk a megállapítás érzelmi töltetet hordozó szóhasználatától, akkor lényegét tekintve igaznak kell elfogadni: az MSZP és a DK - ahogy korábban az MDF és az SZDSZ - probléma nélkül simul  (akar belesimulni) a globális kapitalizmus rendszerébe, amelynek minket legközvetlenebbül érintő szervezeti formája az Európai Unió. Ja, és ugyanezt teszi a Fidesz - ha eltekintünk a csak belső használatra érvényes propagandaszólamoktól. Ma ugyanis nincs más - reális - alternatíva. Egy Trianon óta külkereskedelemre kényszerült, közepesen fejlett, a globális világgazdasági rendszerben félperifériás helyzetbe (Wallerstein) szorult, alig tízmilliós népességű ország Európa közepén képtelen bezárkózni, függetleníteni magát a világtól. Igen, minden felelős magyar kormány ezt teszi gróf Bethlen Istvántól Horn Gyulán át Orbán Viktorig. Nem azt mondom, hogy ez jó rendszer, jó világ, de ez van, ebben élünk. Ha tetszik, ennek vagyunk kiszolgáltatva. Lehet persze a múltba, a hajdani "nagyságba", a "Szent István-i Birodalomba", egy kitalált őstörténetbe, Kurultájba, barantába, rovásírásba révedni, ez szórakoztató is lehet, de nincs köze a valósághoz

Történelmi, politológiai hagyomány a jövőre orientáltságot - a haladásba vetett hitet - baloldali attribútumnak tekinteni a múlthoz való kötődést, a konzervativizmust jobboldalinak. De persze ez se ilyen egyszerű: Kelet-Európa, s benne Magyarország 20. századi történetének tanulsága, hogy amikor egy magát baloldalinak tekintő rendszer elvágja a múlthoz kötő szálakat, akkor akarva-akaratlanul szétveri a társadalom kohézióját, a társadalmi szolidaritás alapját jelentő, történelmileg organikusan kifejlődött önszerveződéseket is. 

 *

Rövidre fogva: ma Magyarországon szerintem sincs a politikai színtéren baloldali párt, abban az értelemben, hogy a ma felületes általánosítással "ballib"-nek nevezett pártok (MSZP, DK, Együtt stb.) nem hajlandók vagy képtelenek egy a mai társadalmi-gazdasági rendet meghaladó jövőkép és értékrendszer kidolgozására, képviseletére. Természetesen van különbség - lényeges, mert emberek százezreinek, millióinak sorsát befolyásoló különbség - abban, hogy a Fidesz-rezsimhez képest pl. igazságosabb, a hátrányos családi, szociális helyzetből való kitörés  lehetőségét megnyitó iskolarendszert tart-e fenn, vagy hogy lehetővé teszi-e a munkavállalók szabad szervezkedését stb. De ez ma természetes dolog bármely kereszténydemokrata, konzervatív kormányzású nyugat-európai országban.

És végül, a Jobbik - vagy választási programjának - "baloldaliságáról": Hitler pártját Nemzeti Szocialista Német Munkáspártnak nevezték, és Németországban a 30-as években olyan nagyszabású szociális programokat valósítottak meg, amelyek - különösen a megelőző mély válság után - dolgozó milliók életkörülményeit drámai módon javították. De ahogy a vicc mondja: nem ezért szeretjük...

Szerző: rás  2018.03.04. 23:03 55 komment

Címkék: politika baloldal globalizmus ideológia

"Hódmezővásárhelyen történt valami más is, amire sem az elemzők, sem az ellenzéki pártok nem reagáltak, jóllehet ennek a jelenségnek az összefogás szükségességén túlmutató üzenete van... Megjelent a magyar közéletben egy kereszténydemokrata politikus." 

Nem vagyok se hívő, se ennek a politikai irányzatnak a híve, de érdekesnek tartom a Semjén-Harrach előtti KDNP egykori elnökének írását. Nem annyira a most áprilisi választás, hanem a jövő, az Orbán köré tömörülő jobboldal hasadása perspektívájában. Giczy György cikke

Szerző: rás  2018.03.03. 10:37 8 komment

Címkék: kereszténydemokrácia Giczy György Márky-Zay

Hogy ne csak politika legyen ezen a blogon.

Szerző: rás  2018.03.02. 23:05 2 komment