Utolsó kommentek:

egy nagyi 2017.06.14. 12:53:51

rás:javíthatatlan idealista vagy, egyébként jó és kellemes utat, találkozást a barátaiddal.

Bejegyzés: Córesz és melegség

egy nagyi 2017.06.08. 01:41:08

rás:most kezdtem hozzá tegnap az olvasásához, mert nem volt eldöntve, hogy én kezdem-e vagy a férjem. Még nagyon az elején tartok, de, ami egyértelműen kiviláglik nekem szövegből a szavak lehetséges magyarázatai, gyerekkoromból nekem is voltak hasonló, sőt még ma is ilyen-olyan kérdezősködéseim.Számomra eddig olvasmányos,és elég sok jó, találó mondatot fedeztem fel a könyvben.

/még nem tudom, hogy a továbbiakban mit fedezek fel a műben, nekem általában azok a művek tetszenek, amelyek mélyén ott lapulnak a ki nem mondott szavak is/
Egyébként a Párhuzamos történetet olvastam, s igen csak kedvelem.

Bejegyzés: Olvasónapló - Nádas Péter: Világló részletek

egy nagyi 2017.05.29. 00:54:06

@beszélő név: a hit dokumentálásakor sokszor kiérződik a neofitaság.
Mellesleg úgy gondolom, hogy túlságosan tág a hitnek a fogalmi köre. Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a nép sajátja a vakhit. Úgy érzem, hogy helyesebb azt mondani, hogy az emberek megítélése szerint beszélhetünk bármilyen dologról.. A vallásban való azonosulás sokszor független a mindennapoktól,így születhettek meg a fizikai idealista gondolkodók eredményei.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

rás · http://ras2.blog.hu 2017.05.26. 19:53:59

@beszélő név: :) Újraolvastam az akkori kommentváltásunkat.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

beszélő név 2017.05.26. 16:46:02

Jómagam Ortutay Gyula kiadott naplójában lapozgattam egyszer, aki Királyhoz hasonlóan mind értelmiségiként, mind káderként "volt valaki". Szintén tanulságos. Királyét is kézbe veszem, lehet. Egyébként az ilyesfajta olvasmányokban engem a hitnek a dokumentálása érint meg leginkább. Vö. a blogger Jevtusenkó haláláról megemlékező bejegyzésével, valamint a hozzá fűzött kommentekkel.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

egy nagyi 2017.05.24. 20:22:54

@rás: költői kérdés volt.Én is így vagyok pontosan ezzel.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

rás · http://ras2.blog.hu 2017.05.24. 18:45:19

@egy nagyi: Árulónak nem éreztem/érzem magam, dilemmáim voltak/vannak. Amnéziás sem vagyok, elég pontosan emlékszem, hogy mikor mit gondoltam, mit tettem, mikor, miért voltam - a mai tudásom szerint - hülye, s tudom, hogy mi az, amit ma másként gondolok.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

egy nagyi 2017.05.23. 23:54:07

rás:Te sohasem érezted magad árulónak?
A mi generációnknak is fontos dilemmájának kell, hogy legyen, az amnézia nem fed el mindent.

Bejegyzés: TGM Király Istvánról, valamint...

rás · http://ras2.blog.hu 2017.05.21. 23:47:52

Hát, nehéz erre válaszolni. Talán csak azt, hogy nem mindegy, az ember valaminek a fonákját látja - vagy nézi...

Bejegyzés: Vasárnapi séta

egy nagyi 2017.05.21. 23:40:51

rás:általában nem vagyok irigy, de most irigyellek, mégpedig, hogy bizonyára nem fájnak a lábaid, hogy bírod a tömeget, és nem utolsó sorban a kamaszos hitedet. Sajnos engem megvert a sors azzal a tulajdonsággal, hogy mindennek a fonákját is látom.

Bejegyzés: Vasárnapi séta

egy nagyi 2017.05.13. 21:24:20

rás:nem ismerem Császár István műveit, nincs is meg semmi tőle itthon, viszont látva beszélő név ajánlását Neked, egy kicsit kutakodtam a neten róla.
Nekem erről a korszakról inkább Csörsz István és Géczi János művei, valamint az akkortájt kiadott francia, német,olasz orosz,amerikai írók művei jelentették a szellemi muníciót.
Egyébként nyári penzumom az új Nádas kötet elolvasása, mert én 40 fokban ki nem megyek a hűtött lakásból.

Bejegyzés: Olvasónapló - Császár István: Gyilokjáró

beszélő név 2017.05.13. 17:21:32

Ha megtetszett Császár, akkor a hetvenes évek elbeszélésköteteit (Fejforgás / Feljegyzések az utolsó padból / …és más történetek) semmiképpen ne hagyd ki. Hajnóczyé mellett övé a legélesebb szociografikus látás- és írásmód a hetvenes évekből.

Bejegyzés: Olvasónapló - Császár István: Gyilokjáró

rás · http://ras2.blog.hu 2017.05.12. 18:03:08

@látjátok feleim szümtükkel: Nem érv, de azért megemlítem, hogy (jó régen) történelem szakot végeztem az ELTÉ-n, tehát van némi fogalmam arról, hogy Napóleon a francia forradalom gyermeke. :)

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 15:38:18

@egy nagyi:

Én nem elemeztem még sem a szociáldarwinizmust, sem a fajbiológiát, én csak éltem. Emberek közt ott, ahol bizony a biológia is erősen érvényesül. Mert ha nem valljuk be, az attól még dolgozik. A népi bölcsességekben ez nagyon jól benne van, hiszen ugyé az erősebb kutya baszik ( elnézést a profánságért, de ez egy népi bölcselet ). Mert az erősség az bizony előbb bilológiai volt, majd később lett belőle gazdasági, szellemi erő. Lehet kitalálni minden féle szép ideológiát, eszméket, attól még az ember célja a túlélés, és ehhez a feltételek kialakítása. A túlélés pedig harc, és a mai túlélés is harc. Harc azért, hogy ki iránytsa a közösséget, ki ossza a közös vagyont, ki alkossa a közösségi szabályokat.
Az más dolog, hogy legyőzendő félként nem saját közösségünk tagjait mutatjuk be, hanem pl. Brüsszelt, Sorost, libsiket, bolsikat.

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 15:28:09

@rás:

Ezek szerint nem olvastad a három kötetes Napoeon életrajzot (ennek hiányában pedig nagyon sokan nem is tudják, mekkora fejlődést indított el ). Mondjuk én is csak az első két köteten jutottam túl, a harmadikba belekezdtem, de még most sem fejeztem be. Talán már nem is fogom.
Az viszont tény, hogy a királyságot támadó Napoleon hatalmas fejlődést indított útnak, és ennek hatása a mai napig érvényesül. Persze róla is csak az maradt meg a köztudatban, hogy zsarnokká vált, és megbukott, mint ahogy azt minden zsaranok teszi. A többit a feledés fátyla borítja.

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."

egy nagyi 2017.05.12. 00:46:35

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy tévedek, de úgy gondolom, hogy a szociáldarwinizmus felől közelítesz a témához./itt viszont óvatosnak kell lenni, mert átcsaphat fajbiológiába/.
"az uralkodás ösztöne viszi előre a világot" mondod, úgy vélem, hogy a világot elsősorban az a tényező viszi előre, amikor az ember a mindennapi betevője megszerzése után el kezdte analizálni azt, ami őt körülveszi, és itt értsd azt is, hogy a hatalmon lévők igen sokszor lerombolják azt, amit egy másik hatalom felépített. A civilizációk harca önmagában még nem eredményez haladást, viszont a civilizációs emberközpontú vívmányok már tartalmazzák azt.

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."

rás · http://ras2.blog.hu 2017.05.11. 23:36:31

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen szerintem is létezik biológiai kényszer: a lét- és fajfenntartás ösztöne. A Code Civil és a császárság általad vázolt összefüggése pedig számomra nem világos.

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.11. 11:15:16

@rás:

Én is köszönöm az egyet nem értésed, mert ez is előre viszi a világot.

Egyébként meg gondold végig, ha az ember nem akarna uralkodni, akkor mi ösztönözne előre? Az uralkodás, mint biológiai jelenség, nem csak rombol, épít is attól, hogy általában átfordul diktatúrába ( lásd helyi diktátorok pl. a hivatalokban ). Ha Napoleon nem akart volna császár lennie, akkor a franciáknak soha nem írat polgári törvényt.

Persze ha az emberi életből kifelejtődik a biológiai kényszer, akkor sokan nem értenek velem egyet. De ez nem baj, viszont ettől a biológia az emberben működik.

Bejegyzés: Május 1. - "Míg megvilágosul..."