Az elmúlt napok - részben személyes - droghírei juttatták eszembe az első és egyetlen alkalmat, amikor közel álltam ahhoz, hogy kipróbáljak egy kábítószert. Marihuánás cigarettával kínáltak új ismerőseim, de én elhárítottam. (Erről majd még a végén.) Az időpont 1981. február, a helyszín Madrid, az alkalom egy többszázezres, antifasiszta tüntetés. Előző nap érkeztem Madridba, egy nappal az után, hogy egy Antonio Tejero nevű csendőr alezredes néhány társával együtt betört a spanyol parlament üléstermébe, leadott egy géppisztolysorozatot a levegőbe - a képviselők a pad alá bújtak - s ezzel megkezdődött, majd gyorsan el is bukott egy puccskísérlet, amelynek az volt a célja, hogy megakadályozza a Franco diktátor halála (1975) után megkezdődött demokratizálódási folyamatot. Két nap alatt kiderült, hogy az egzaltált kinézetű alezredes mögött a hadsereg magas rangú vezetői és az előző rendszerhez kötődő politikusok álltak. A puccskísérlet leverésében döntő volt a Franco halála után trónra került ifjú király, János Károly fellépése, aki igazából ekkor alapozta meg tekintélyét és népszerűségét. (Nem mellékesen: János Károlyt Franco neveltette, ő akarta, hogy trónra kerüljön; az ország 1976-tól hivatalban lévő, a többpárti demokrácia bevezetésében kulcsszerepet játszó miniszterelnöke, Adolfo Suárez pedig korábban a francóista Nemzeti Mozgalom egyik vezetője volt.)

A tüntetést a demokrácia védelmében együtt szervezték kommunisták, szocialisták, liberális, keresztény, köztársasági érzelmű pártok, csoportok. Engem két, húszas éveiben járó - egyik párthoz sem tartozó - fiatal hívott el a demonstrációra. Hozzájuk pedig Attila ajánlott be.

Attila csecsemő volt, amikor 1944-ben emigrált, apja ugyanis, egy szélsőjobboldali nézeteket valló református lelkész, jobbnak látta nem megvárni a szovjet katonákat, s a velük érkező új rendszert. Argentínában kötöttek ki, a papa az emigráns magyarok lelkésze lett. Attila folytatta is a szülői tradíciót - teológiát végzett, lelkész lett -, lázadt is ellene, ugyanis baloldali - az egyszerűség kedvéért mondjuk így: kommunista - lett. Ez Latin-Amerikában nem ment/megy ritkaságszámba. A 70-es évek elejére nem volt olyan magára valamit is adó dél-amerikai ország, amelyik ki ne tiltotta volna, és nem tehette be a lábát az Egyesült Államokba sem. Akkor Spanyolországba ment, ahol az akkor még féllegális baloldali szakszervezet, a Munkásbizottságok égisze alatt folytatott politikai és karitatív tevékenységet. Aztán - uruguayi feleséggel és két gyerekkel - hazajött, haláláig újságíróként dolgozott. Teljes életet élt: családja volt, nőzött, szerette a jó ételeket és borokat, s megpróbálta jobbá tenni a világot. Nekem fontos az emléke, fontos, hogy volt, hogy ismertem, hogy a barátom volt.

És most vissza a marihuánához. Reflexből, gondolkodás nélkül utasítottam el a kínálást. Alapállásomat meghatározta, hogy nem szabad, hogy bűn, hogy veszélyes. Ismereteimet a kor propagandájából és például Déry Tibor Képzelt riportjából szereztem. (Erről lásd egy korábbi bejegyzésemet.) Igazából azonban attól féltem, hogy mi lesz, ha megkóstolom és ízlik. Jobb ellenállni a kísértésnek. Ma is úgy gondolom, hogy tilos, veszélyes, nem szabad. De tudom, hogy hülye voltam. Ezt is ki kellett volna próbálni.

Vannak végzetesen elmulasztott, vissza nem hozható dolgok...

Zene: Valaki mondja meg...

*Az évszázad a 20., a cím pedig utalás Déry Tibor egykori tárcasorozatára, A napok hordalékára.

Szerző: rás  2008.08.12. 17:27 24 komment

Címkék: spanyolország kábítószer attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr834928946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2008.08.12. 18:59:44

ha még mindig érdekel az élmény, akkor majd szóban referálok. ;)

Ismeretlen_46946 2008.08.12. 19:06:42

drc: Most lenyeltem valami nagyon csúnya megjegyzést. :)

Ismeretlen_10155 2008.08.12. 19:19:55

bocs.

thomas 2008.08.12. 20:04:29

Kösz az adalékot a rás-képhez. Minősíthetem úgy, hogy itt a blogoszférában soha nem voltál ennyire selfblogos? Én többször coming outoltam, többnyire rosszul. Neveltetés, előitéletek, jusztiskimondom, franctudja. Örülök ennek a posztnak. A napok hordaléka meg nagyon megérne egy posztot, akár posztsorozatot. Déry, mint tolerált (türt) ellenálló. Déry, mint a rendszer kegyeltje. Déry, mint a Rékosi rendszer kommunistája. Déry, mint árulő. Déry, mint író. Déry, mint... Gazdag életút, eddig senki nem szedte betűkbe.

thomas 2008.08.12. 20:06:16

(bocs: Rákosi, és bocs: áruló.)

Ismeretlen_46946 2008.08.12. 20:47:32

thomas: Köszönöm. Érdekes, miközben írtam, nem gondoltam arra, hogy ez self-poszt, és továbbra sem szándékozom selfblogot írni. Ugyanakkor persze mindegyik bejegyzés rólam (is) szól - v.ö. Flaubert: "Bovaryné én vagyok". Déryről biztos (?) nem fogok önálló bejegyzést írni, mert nem ismerem eléggé, nem vagyok irodalomtörténész, pusztán olvastam tőle egy s mást, és nagyon szeretem. Nagyon jó író volt, s ma a kutya se emlékszik rá. Mert hogy komcsi volt - igaz hogy '52-ben a sárba taposták a Felelet miatt, igaz, hogy lecsukták '56 után, de akkor is. Komcsi volt. Aztán már csak egy, a világból kiábrándult, bölcs öregember. És nagy író.

Solvere volo · solvvolo.blogspot.com 2008.08.13. 00:30:00

Felig egyetertek (feletertek?): tilos, veszelyes, nem szabad. Te gondolhatod igy, en gondolhatom igy, sot, majd a lanyomnak :) is mondhatom. De komolyan gondolom, hogy az allamnak (magyarnak, barmelyiknek) semmi erkolcsi alapja nincs tiltani, buntetni, amig az alkohol es a cigaretta jovedeki termek, amig emberek tonkrement elete es egeszsege beveteli forras. A "drogkerdes" is csak olyan, mint a tobbi: a megoldas legfobb gatja a korlatolt kepmutatas. (Egyebkent: S.v. vagyok, sulyos csokoladefuggo :) )

Ismeretlen_46946 2008.08.13. 08:31:28

Csak a kép árnyalására: figyelmetlenségből kifolyólag tegnap éjfélkor derült ki, hogy elfogyott az altatóm. Vettem be nyugtatót, de hiába, gyakorlatilag egész éjjel ébren voltam. Mi ez, ha nem drogfüggés. Amikor kb. 3 éve elkezdtem szedni, az orvos azt állította, hogy nem fogok hozzászokni.

Ismeretlen_31312 2008.08.13. 09:41:14

Rás: bejegyzésre sarkall a bejegyzésed Spanyolországgal kapcsolatban. Ami a lényeg: lehet, hogy akkor rosszul sült volna el a dolog, hiszen sokan rosszul lesznek az első alkalomtól. Igaz, akkor valószínűleg nem ezek a túltenyésztett, felturbózott THC tartalmú füvek voltak forgalomban. Két éve Spanyolországban úton-útfélen kínálgatták a drogot a La Ramblas környékén (azon jót nevettem, hogy ők úgy ejtik, hogy 'asis és 'eroin). Mi ott kihagytuk a lehetőséget, utolsó nap derült ki, hogy a szállásadónk szomszédja az erkélyen termelte saját felhasználásra a zöldikéket. Na, majd még folytatom az eszmefuttatásaimat ...

Ismeretlen_46946 2008.08.13. 09:55:26

Ah, Barcelona!

Ismeretlen_46946 2008.08.13. 13:06:42

A témáról itt a Népszabadság mai - igen tisztességes - vezércikke: http://www.nol.hu/cikk/503264/ (ha már úgyis mindenkit csak a drog érdekel a fenti posztból).

Ismeretlen_57265 2008.08.13. 21:19:57

Nem,nemcsak a drog érdekel a fenti posztból.:) OFF Nem értem pl. mért kell altatót szedni.Van egy remek könyv (tényleg jó):VITAMINBIBLIA, ebben hasznos tanácsok vannak, hogy melyik ételben vannak azok az anyagok,vitaminok,ásványi sók, amelyek az elalvást segítik. Aztán itt vannak a Dr. Schüssler sók : http://schuessler-sok.com/ itt érdemes az online tesztet megcsinálni. Kicsit azért értek ehhez, mert volt olyan betegségem, amivel 10 éven keresztül az orvosok semmit nem tudtak kezdeni, muszáj voltam beletanulni a dolgokba. A legtöbbet a kínai orvoslásból tanultam (mint bölcsész),mert ők még az embert nézik,és nem a tünetet kezelik, hanem megkeresik a tünet okát. Ez macerásabbnak tűnik, de egy jó kínai orvos számára nem jelent problémát. Van egy könyv,amit szintén jó szívvel ajánlok: http://bookline.hu/control/producthome?id=49837&type=22 Dr. Ébert Jenő Vigyázat orvos! a címe. Legalább az ajánlóját olvassa el.(link)

Ismeretlen_46946 2008.08.13. 22:33:12

Köszönöm. Alapvetően én is hiszek ezekben a dolgokban, csak türelmem nincs hozzá. De hátha megjön az eszem. (Mindenesetre délután kiváltottam a Zopigent.):(

Solvere volo · solvvolo.blogspot.com 2008.08.14. 15:51:05

OFF tovabb: Vigyazat, orvos! - vagyok :) Ha szabad picit beleszolni: a Zopigen alkalmazasi eloiratabol: "Figyelmeztetés Hosszan tartó kezelés esetén függõség, illetve gyógyszerabuzus alakulhat ki, ami a gyógyszer elhagyásakor elvonási tüneteket (émelygés, álmatlanság, fejfájás, nyugtalanság) eredményezhet. A beállított dózist ilyen esetben is javasolt fokozatosan csökkenteni. A zopiclone nem alkalmazható depressio kezelésére, annak tüneteit elfedheti." (innen: http://www.doktorinfo.hu/drinfo/pid/0/medicine , betegtajekoztatok es szakmai tajekoztatok is elerhetok, kivetelesen nagyon jo site, kivetelesen a miniszterium inditotta, megis jo... :) ) Psziches fuggoseg olyankor is kialakulhat, amikor "testi" fuggoseg meg nincs (magyarul azt hiszem, hogy nem tudok tabletta nelkul elaludni, es akkor tenyleg nem). Komoly alvaszavart erdemes pl alvas-ambulancian kivizsgaltatni (vernyomas???), alkalmi altatoszedestol igazi fuggoseg nem alakul ki. A psziches altato-fugges kivaltasara viszont tenyleg nagyon jok az alternativ modszerek (pl skotwhiskey, a hires osi skot medicina, akik az embert holisztikusan, khm), de tenyleg. Alternativ medicinanak akkor van helye (de akkor van), ha testi bajok biztos nincsenek. Mondjuk, ugyanez all az altato-nyugtatora. (A modern nyugtatok egyebkent tenyleg nem valtjak ki az altatokat, az bennuk a poen, hogy nem kabitanak.) Ferfiember vegye komolyan a vernyomasat, legyen szives! Beleszolast befejeztem, evszazad tovabbi hordalekait varom, ON :)

Ismeretlen_46946 2008.08.14. 17:35:20

Igazán szóhoz sem jutok... Köszönöm. Igyekszem minden tanácsot megfogadni, de egészségi állapotomról legközelebb csak halálom esetén adok tájékoztatást. Valójában csak az orvosi közreműködéssel kialakított (sajnos, present perfect) tömeges drogfüggőségre szeretttem volna felhívni a figyelmet.

Solvere volo 2008.08.14. 17:46:42

Melyen egyetertek, es sajnos egy future progressive-et is mellerakhatsz :( Es nem azert, mert az orvosok gonoszak (satani kacaj), hanem mert az emberek szeretik es kerik... Egyebkent csodalnam, ha szerinted a Present tenyleg Perfect lenne :)))

Ismeretlen_46946 2008.08.14. 18:05:33

Solvere volo: Ha perfect lenne a present, akkor valószínűleg nem írnék blogot. :)

Ismeretlen_83733 2008.08.14. 19:34:59

füvet szívtam már, klasszul bevérzett tőle a szemem, megfájdult a fejem és más hatása nem volt. komolyabb szer(eke)t még nem próbáltam és nem is fogok. tudok én anélkül is dilis lenni.

Ismeretlen_46946 2008.08.14. 21:02:30

Máté! Örülök, hogy megvagy.

Ismeretlen_21227 2008.08.16. 22:07:34

Írnál még erről az Attiláról?

Ismeretlen_46946 2008.08.17. 09:15:13

Kripe: őszintén örülök az érdeklődésednek, már csak azért is, mert ez a bejegyzés - szívem szerint - elsősorban tényleg róla szólt. A válaszom viszont: valószínűleg nem. (Bár ki tudja?) Viszont biztos fogok írni egy hozzá nagyon hasonló emberről, csak az ürügyet várom.

Ismeretlen_21227 2008.08.17. 11:37:22

Legyen akkor a "ki tudja". Engem érdekelne ő is és a másik "hozzá nagyon hasonló ember" is.

Ismeretlen_120312 2009.03.23. 13:41:48

Bocsi, hogy visszakommentelek ide, mikor régi, de linkelted.;) Azt gondolom, hogy nem voltál buta, mert az ember ne tegyen olyasmit, amit nem akar. Azért még nyugodtan kipróbálhattad volna. Nem tudom, mi a véleményed a normákról, a bűnről (mint fogalomról, hogy hogyan kell ezt értelmezni). Én úgy gondolkodom, hogy az ember felelősséggel tartozik azért, hogy közvetlenül másoknak, és azért is, hogy közösségi szinten az emberiségnek ne okozzon bajt az egyéni vágyai kielégítésével. Azt hiszem, ha valaki kiiktatja magát egy súlyos drogfüggőséggel a társadalom hasznos tagjai közül, az ide tartozik, de egy kipróbálás (pláne Marihuána esetében) egyáltalán nem. Én is szippantottam marihuánás cigiből. Nem akartam, de kínáltak. Bűzös volt és orrfcsaró, és csak ahhoz szívtam eleget, hogy nagyon álmos legyek. De én alapból nem bírom még a sima dohányfüstöt sem.

Ismeretlen_46946 2009.03.23. 17:19:21

Pokkapokka: Összegyűjtött műveimben bőven találsz arról, hogy mit gondolok normákról, erkölcsről, meg ezek kábszeres összefüggéseiről. Lásd elsősorban a Platen-dialógusokat(jobbra a "Kategóriák" között 2 db). Off: a kommentedet, minthogy régi bejegyzésehz szólt, pihentette egy kicsit a rendszer.
süti beállítások módosítása