A boliviai központi kormány elleni harc megszervezésére ment Santa Cruzba Eduardo Rózsa Flores - derült ki az m1 tévében, Kepes András műsorában kedden (ápr. 21) sugárzott interjúból. Megtekinthető itt. (Az alábbiakban az eredeti bejegyzés olvasható, amin nem változtattam.)

***

A bolíviai Santa Cruzban a rendőrség lelőtte Eduardo Rózsa Florest, aki egy terroristacsoport vezetőjeként merrényletet tervezett Evo Morales bolíviai elnök ellen. Erről részletesebben itt.

Eduardóról és apjáról én is írtam, itt. Ha valaki megnézi, szánjon időt a kommentekre is.

Ez Eduardo blogja

Platentől kaptam egy spanyol nyelvű, bolíviai linket, ami szerint Eduardo kapcsolatban volt a Bolívia első indián származású elnöke, a baloldali Morales reformjai ellen minden eszközzel fellépő leggazdagabb tartomány Santa Cruz szélsőjobboldali politikusaival, amelyek között horvát számazásúak is vannak. Rózsa a jugoszláviai polgárháborúban önkéntesként harcolt a horvátok oldalán.

Fent idézett blogbejegyzésemben azt írtam: "Eduardót kamaszkorában ismertem meg, ha most találkoznánk, valószínűleg kedvesen egymásra mosolyognánk, kezet fognánk, de aligha tudnánk két mondatot is beszélgetni egymással. Sajnálom." Tényleg sajnálom. Nyugodjon békében. De gyászolni az apját fogom továbbra is. 

Szerző: rás  2009.04.17. 12:05 31 komment

Címkék: bolívia eduardo rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr444929046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_122296 2009.04.17. 16:43:30

most olvasom, hogy a "merénylők" aludtak a szállodában...

Ismeretlen_32012 2009.04.17. 19:31:21

megérdemelte.

Ismeretlen_31312 2009.04.17. 19:40:53

Thomas: kb. 1 órája a következő gondolat futott át a fejemen: lehet, hogy Thomas majd az írja, hogy megérdemelte. Persze ettől nem vagyok jós ...

Ismeretlen_120312 2009.04.18. 01:04:08

Furcsállom ezt a családot...vagy mondjuk inkább, hogy nem őket furcsállom, hanem beleborzongok ebbe a jelenségbe, amelynek ők is iskolapéldái. Egyesek hol itt vannak, hol ott; ők elmenekültek Pinochet diktatúrája elől, most meg szereztek (talán nem igazságos a többesszám) egy újabb pontot külföldön ennek az országnak. Persze, erre még azt mondanám, hogy hagyján, hiszen nem úgy gondolkodom, ahogy az akár "nyugaton" mainstream-nek lenne mondható. Akaratlanul is az jut eszembe, szinte a lelki szemeim előtt látom, ahogy egy anarchista, aki egyetért az irányvonallal, "csak" az eszközöket szeretné felülbírálni, tüntetni kezd a hatalom ellen és egy tömegnyi fehérterrorista között találja magát. Sok ismerősöm van, akikkel ez megtörtént pl. 56-ban. Ami pedig Eduardót illeti, érdekes (tipikus...?), hogy valakinek a nép hatalma diktatúra, Irak meg nem az, mert ott iszlám vallási vezetés van (?) - na jó, Irán talán jobb példa lett volna. A bolíviai rendőrfőnök azt mondta, hogy a rajtaütés során ezek az "áldozatok" a rendőrökre lőttek, a rendőrök csak visszalőttek. Úgyhogy még a "rajtaütés áldozatai" kifejezés is olyan, ami képtelen rá, hogy megállja a helyét. Feltéve, ha a bolíviai rendőrfőnököt hitelesebbnek tartom az usztasáknál.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.18. 14:55:41

Szia rás! Engem egy dolog érdekel igazán (ehhez gyüjtök most anyagot, így találtam Rád ;-) - a "kettősállampolgárság". (amit elvben ellenzek). Az apa ezért érdekes számomra. Egy boliviai, aki Chile-be ment (milyen útlevéllel?), majd onnan tovább "menekült"-nek Svédországba (boliviai v. menekült Asyl papirokkal) és onnan tovább Mo.-ra, Ugyancsak boliviaiként, menekültként, vagy magyarként? Ez vonatkozik Eduardo-ra (és társaira) is. Boliviai - magyar, magyar-román, boliviai-horvát, horvát-magyar stb.? Szóval, ez a "kavarodás" igazgat........

Ismeretlen_31312 2009.04.18. 16:04:21

Pocakos: ez elsősorban nemzetközi jogi kérdés. A legtöbb állam nem szereti a kettős állampolgárságot, főleg az adózási kérdések miatt. Remélem nem hangzik közhelynek, de ismerek egy-két példát: - ausztriai úgy tudom tiltja a kettős állampolgárságot, egy ismerősöm csak úgy kapta meg az osztrákot, ha lemondott a magyarról - Romániában (ugye elég sok erdélyi magyar kap magyar állampolgárságot) úgy oldották meg, hogy ha kapsz egy másik állampolgárságot, akkor fizetni kell azért, hogy megszűnjön a román. A legtöbben fölöslegesnek tartják ezt a procedúrát - Németországban jóvátételként minden egykori német zsidó és leszármazottja megkapta az állampolgárságot, ha igényelte. ismertem egy izraeli fiút, akit németre tanítottam és bár nem beszélt németül, volt német útlevele is, mert a nagymamája német volt. A 46-ban kitelepített németek általában az ária-igazolásuk alapján kapták meg a német állampolgárságot. Mostanság a kalinyingrádi enklávéba ragadt németeknek adják meg tömegesen a német állampolgárságot. - Eduárdó édesapja nyilván olyan korban kapta meg az állampolgárságot, amikor az országok közötti nemzetközi kapcsolatok nem voltak ilyen intenzívek. - olyanról is tudok, akik egyszerűen nem jelentik be az eredeti államukban, hogy új állampolgárságot kapnak. (bocsi Rás, hogy helyetted válaszoltam)

Ismeretlen_46946 2009.04.18. 17:03:02

Pocakos: Nem vagyok jogász, csak felületes ismereteim vannak a kérdésről. Eduardo apja, Jorge Rózsa (György) a Banzer-puccs idején menekült Allende Chiléjébe, s az Allende elleni puccs után ugyancsak politikai menekültként került Svédországba. Ismereteim szerint onnan intézte - egy akkor kormányzati pozícióban lévő, hajdani barátja segítségével - magyar állampolgárságának a helyreállítását. Akkor szerintem a bolíviairól le kellett mondania, de '94-ben a boliviai állampolgár feleséggel - és saját bolíviai kulturális, közéleti múltjával - simán visszatérhetett az akkor is éppen baloldali kormányzatú országba. Eduardónak pedig három állampolgársága is volt: magyar, boliviai és horvát.

Ismeretlen_10155 2009.04.18. 20:25:18

OFF: úgy tudom, hogy az amerikai kontinensen (USA-mintára főleg) a ius soli (=területen születés), Európában meg főleg a ius sangvinus (=vérség elve) alapján száll át születéskor az állampolgárság (mindkét esetben a másik elv természetesen kiegészítő elvként működik -- a Magyar Köztársaság terültén talált kitett gyermek pl. ius soli alapján kap magyar állampolgárságot). ekként lehetséges az -- mondom a konkrét személyt és viszonyokat egyáltalán nem ismerve --, hogy a Bolíviában magyar apától született személy automatice mindkét állampolgárságot megkapja. (no persze ha a apa akkor nem volt magyar állampolgár -- ahogyan Rás is utal rá -- már másként működik a dolog, de a vérség alapján akkor is megkaphatta automatikusan, amikor később visszaállították az apa magyar állampolgárságát; feltéve, hogy akkor még kiskorú volt.)

Sv 2009.04.18. 22:27:55

drc: Ha nagykoru, akkor is. A magyar allampolgarsag megkervenyezheto, ha igazolni tudod, hogy valamelyik nagyszulod (!) magyar allampolgar volt valaha. Es a ius soli alapjan mukodo orszagok allampolgarsaga is oroklodik, meg ha masutt szuletik is a gyermek (akar kap a szuletesi hely alapjan allampolgarsagot, akar nem). Semmilyen allampolgarsag nem mukodik egyebkent "automatice", mindet kervenyezni kell es igazolni, meg az egy allampolgarsagu gyermek elso hivatalos iratainal is. Egyebkent az egesz beszelgetest nagyon nem ertem en itt most mar megint... Miert erdekes, hogy hany allampolgarsaga volt, es hogyan szerezte?

Ismeretlen_10155 2009.04.18. 22:37:00

Solvere volo: igen-igen. bocs. természtesen kérvény és igazolás után. (a ius soli-s államokban pedig a másik elv működik hátterelvként.) az állampolgárság-vitát egyébiránt én sem értem, de érdemben nem akartam beleszólni.

Sv 2009.04.19. 00:58:42

drc: Nem azert, gondolom, hogy pontosan tudod :), csak nemreg probaltuk a kicsit beiratni magyarnak, es enyhen szolva sem egyszeru, sem olcso, sem fajdalommentes, sem gyors nem volt :( Olyan, hogy mondjam, igazi hazai izek, mi meg hat elszoktunk mar tole, na. Elszokni konnyu, aztan csak csodalkozik az ember.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.19. 09:14:31

kedves rás (és kedves olvasóid) elnézést, ha (úgy érzitek) félrevittem a témát, és "vitát" generáltam. Én az egész történetből azt szűrtem le, hogy a hovatartozás (kettősállampolgárság) komoly bonyodalmakhoz vezethet. Az öt lelőtt férfiből négy kettősállampolgár volt. Eduardo népszerűségét, sikerét(?) ennek a kivételes helyzetnek köszönheti, köszönhette, melyben a "papírok" és nyelvismeret jelentős szerepet játszott. A részleteket majd blogomban kifejtem. Egyelőre csak "érlelődik", gyüjtöm az infókat, és ebben nagy segítség a Gyuriról írt bejegyzésed. Sejtettem, hogy a családi háttér Eduardo életét (lehetőségeit) nagyban befolyásolta. Köszi! Mégegyszer elnézést a többiektől. Majd jelentkezem. Üdv.

Sv 2009.04.19. 10:21:19

Pocakos: pont ettol tartottam, hogy ezt szurted le. Rengeteg kettosallampolgar van a vilagon (meg harmas), csak a hetkoznapi emberekrol ez nem szokott kiderulni. Es biztosithatlak rola, hogy semmifele bonyodalmakhoz nem vezet: ha valaki torvenytisztelo modon szandekozik elni, ket (harom) orszag torvenyeit pont annyit tesz kovetni, mint egyet. (Habsburg Otto pl negyes allampolgar, oszt megse lovoldoz senkire.) Ez mar megint olyan tipikus torzitas :( A nyelvismeret sem gondolom, hogy onmagaban olyan veszedelmes dolog lenne :(( Lattal egy gonosz embert, es maris tudni veled, hogy azert mert te kettos allampolgar - hiszen te nem vagy az, es nem is vagy gonosz. Mondd, miert nem arrol gyujtesz inkabb anyagot, hogy hogy lehet, hogy mind ferfiak voltak???? Nekem ez nagyon gyanus, hogy az ilyen balhekat mindig a pasik csinaljak, ez a sok tesztoszteron, ez annyi bonyodalomhoz vezet, sot, vannak, akik meg "nepszeruseget" is szereznek altala!!!!! Sot, specialis csaladi helyzetuket es lehetosegeiket is altalaban befolyasolja!!!! Ugyan mar. Komolyan :( Magyar ugar :((

Sv 2009.04.19. 10:40:06

Pocakos: Egy dolog miatt lehet fontos a lelott emberek allampolgarsaga. Terrorcselekmenyre, egy elnok/allamrend fegyveres megdontesere keszulni nem eppen finom, uri modorra valo dolog, idegen allampolgarkent, hovatovabb akar casus belli is lehet (nem lehet, az). Pl 9/11, hogy messzebb ne menjunk. Ezert lenyeges, hogy ez egy vegyes nemzetisegu tarsasag volt, Bolivia ertelmezese szerint zsoldosok (vagy igen, vagy nem, sose fog kiderulni), ezert nem erzik ugy, hogy ezt marpedig a magyar es ir kuluggyel kell azon nyomban lemeccselniuk, es buzogannyal betorni a konzulatus kapujat haladektalanul. Ha, teszem azt, szin monacoi tarsasag lett volna, ma mar Bolivi hadban allna Monacoval, de nem igy van, es ennek oruljunk. Jo?

Sv 2009.04.19. 10:41:31

Ja, es kifelejtettem: ezuton kovetelek egy bejegyzest a blog gazdajatol az azota szinten poloaruskent elhiresult Cherol! :)))

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.19. 10:55:01

Sv: én meg attól tartok, hogy nem tudsz olvasni. Majd ha megtanultál, és tudod mi a különbség a "bonyodalmakhoz vezetHET" és a "bonyodalmakhoz vezet" között, akkor talán a fölösleges (buta) előítéleteidet is egyszer majd félre tudod tenni. Vagy ehhez (is) születni kell? Addigis ajánlom figyelmedbe: http://pocakosgondok.blogspot.com/2005/09/kettsllampolgrsgrl-msknt.html

Ismeretlen_46946 2009.04.19. 11:41:18

Kedves vitatkozó felek! Tisztelettel kérlek benneteket, ezt itt most hagyjátok abba. Hozzászólásaitokat persze köszönöm - még ha messze nem arról szóltak is, amiről a bejegyzés (meg szerintem az egész családtörténet). Viszont hasznos adalék a "szavakkal is lehet ölni" címmel írandó bejegyzésemhez.

Ismeretlen_10155 2009.04.20. 08:04:31

@Solvere volo #11 =)) a magyar bürokrácia (a hivatali tököléssel és töketlenkedéssel karöltve) sok honfitársunk végső elkeseredését okozta már. :) (sajnos.)

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.21. 22:45:00

kedves rás, (ma de.) "megszültem": http://pocakosgondok.blogspot.com/2009/04/mibol-lesz-cserebogar.html láttam a Kepest, - jól sejtettem ;-)

Ismeretlen_46946 2009.04.22. 11:05:36

Pocakos: köszönöm az értesítést, elolvastam a bejegyzésedet, és - ahogy illik - ott reagáltam.

Ismeretlen_120312 2009.04.22. 14:40:32

Én csak annyit hallottam az ügyről újonnan, hogy "a magyar hatóságok eddig csak kérték, de mostmár követelik Bolíviától a hivatalos tájékoztatást". Hányingerem van a magyar hatóságoktól.

Ismeretlen_10155 2009.04.22. 21:37:56

Pokkapokka: nem értem, hogy miért utálod ennyire magyar külügyet. egy magyar állampolgárt állam elleni bűncselekmény gyanújával vizsgálati fogságban tartanak, egyet másik magyar állampolgár és egy magyar nemzetiségű személy pedig -- egy jogilag nem egészen tisztázott kommandós akció során -- meghalt. túl azon, hogy tudjuk, nem békés szándékkal mentek oda, ez azért már olyan szitu, amire egy szuverén állam diplomáciája reagálni szokott.

Ismeretlen_120312 2009.04.23. 13:53:40

Nem, nem utálom a magyar külügyet, illetve utálom, de nem jobban, mint az összes többi magyar hatóságot azAPEH kivételével. Én úgy tudom, hogy Bolívia tájékoztatta őket, csak számukra "nem illenek össze" a sztori darabjai, egyszerűen arra akarják kényszeríteni a bolíviaiakat, hogy beismerjék, hogy valamit nem cselekedtek kóser módra. Én elfogult vagyok ezzel az üggyel kapcsolatban, mégpedig duplán, de a semleges nézőpontot valahogy úgy képzelem, hogy "hát istenem, zsoldosok voltak, a bérükben volt a kockázat - bejött". Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nem szándékosan ölték meg azt a két embert - hiszen a harmadikat is fogságban tartják csak. Miért lenne ez jobb nekik? Hiszen éppen ezért szálltak rájuk. Bolívia és Magyarország között van egyezmény (tudomásom szerint) a foglyok átadására, de az eljárás évekig szokott tartani.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.23. 23:03:18

Ha szabad beleszólni. Alapszabály: a világ minden országában meg tud v. próbál védeni az az ország, amelynek állampolgára az illető, - kivéve az(oka)t az országo(ka)t, amelynek ugyancsak állampolgára valaki. Ebben az országban *otthon van*, tehát rá a helyi (*hazai*) törvények érvényesek. Kiadatása szinte lehetetlen, hiszen saját állampolgárt nem szokás kiadni - mert minden ország "védi" polgárait. Ez a kettős (és több) állampolgárság "átka", illetve előnye (ahová "menekülni lehet"). Ami a santa cruz-i esetet illeti: (véleményem szerint) Öt "külföldit" "lepleztek le". Ebből kettő bolíviai állampolgár (is) (Eduardo és Mario Tadic), egy román (Magyarosi), egy magyar (Tóásó) és egy ír (Dwyer). A "főkolompos"-t (Eduardo), a legveszélyesebbet, aki importálni akarta - horvát mintára - a "szabadcsapatokat", ill. azok megszervezését: meg kellett ölni! A románnak és az írnek azért kellett meghalnia, hogy ezzel bizonyítsák a nemzetközi jelleget, a külföldi, európai, "idegen beavatkozást". A két életben hagyottat, pedig tanúként kívánják felhasználni (a világ előtt). Ők valszeg "vádalkút" fognak kötni az életükért. Még egy: Boliviában van halálbüntetés! - és elnöki kegyelem.... részletek angolul: http://www.photius.com/countries/bolivia/national_security/bolivia_national_security_the_penal_system.html

Ismeretlen_46946 2009.04.24. 11:13:30

Pocakos: nemcsak szabad beleszólni, hanem köszönöm alapos, eligazító kommentedet.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.24. 12:37:17

rás: köszi! ;-) Most gyűjtöm az infót utolsó megjegyzésemre, mivel úgy látom a hazai média (és a külügy?) ismét félretájékoztat! Tehát, pontosítok: Bolíviában csak a *közönséges* bűncselekmények (ordinary crimes) elkövetése esetén nincs halálbüntetés! - az államellenes cselekedet, pedig nem "közönséges" !!! A részleteket majd blogomban megírom.....

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.24. 14:55:07

ha valakit érdekel, megszültem: http://pocakosgondok.blogspot.com/2009/04/boliviaban-van-halalbuntetes.html

Ismeretlen_82350 2009.04.24. 16:30:16

Már ezerszer leírtam, széplelkeknek is és nemszéplelkeknek is. Eduárdó itt volt Mo-on a 2000-2001-es esztendő telén találkozhattam vele (ha jól emlékszem, lehet, hogy nem) és beszéltünk is pár szót. Érdekelt, hogy mi vitte Horvátországba, illetve hogyan és mit szeretne ezentúl. Szélsőséges pacifista volt, aki harcolt, fegyverrel a békéért, olyan ember, akivel nem tudok mit kezdeni. Nehezen kezelhető, kirekesztő kijelentései voltak, szélsőséges álláspontjával egy pillanatig sem tudtam azonosulni. Ő ilyen volt én ilyen vagyok, legyintgetve, nevetgélve vettük tudomásul és nem vitatkoztunk többet. És ezt el is fogadom és nem is bolygatnám. Ilyen a világ, ő ezt vállalta, én amazt, csücsülök a seggemen egy döglődő multinál és korai Pink Floydot hallgatok hogy a lázadás parazsát tovább éltessem egy kicsit - de ennyi. Eduárdó tipikusan az az ember volt, aki nagy tömegben, kulcspozíciókban igenis veszélyes, idealista, időzített bomba. Egy realista elképzelése sem volt, talán egy: a béke vágya. De hogy hogyan valósítsa meg...erőszakkal...

Ismeretlen_120312 2009.04.24. 20:52:51

Azért létezik ám harc a békéért. Nem csak Gandhi, hanem Nelson Mandela módjára is. Nem ismertem ezt az Eduardót, de abból, amit írsz, úgy tűnik, hogy olyan volt, amilyen az iszlám. A nyersanyag, és amit a nyersanyaggal tettek.

Ismeretlen_46946 2009.04.24. 22:18:46

Magichoose: Világos, nagyjából egyet is értek veled, csak a komment elején az indulatot - "Már ezerszer leírtam, széplelkeknek is és nemszéplelkeknek is" - nem értem.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.04.25. 21:38:27

Talán érdekel, hogy az írek kinyomozták (ráadásul Budapesten!), hogy ki szervezte be a Bolíviában múlt héten lelőtt 24 éves ír fiatalembert? http://pocakosgondok.blogspot.com/2009/04/megvan-magyar-lancszem.html
süti beállítások módosítása