„Az ember végül homokos

szomorú, vizes síkra ér,
szétnéz merengve és okos
fejével biccent, nem remél.”
(J.A.)

 

„A mai Alkotmányban semmi tiszteletre méltót nem találok." Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság következő miniszterelnöke mondta ezt, hozzátéve azonnal, hogy persze letette rá az esküt, s ha már letette, nem cselekszik semmi alkotmánysértőt. Az Echo tévében hétfőn este elhangzott interjúban (kb. 15.30-tól) „technokrata szövegnek" nevezte a hatályos Alkotmányt, amelynek „nincsen szíve, lelke; esze talán igen, de az is kétséges, hogy mennyi... Nem tartalmaz olyan értékeket, amelyeket Magyarország állampolgárainak többsége a saját életében zsinórmértékül választ." Beszél ugyan a család védelméről, és a nemzetről, de nem eléggé. Hiányoznak azok a szép és nagy mondatok, amelyek igazán megmozgatják az ember lelkét." Ha kétharmados többséget kapunk - mondta Orbán, szeretnénk olyan alkotmányt, amelyben mindenki magára ismer, amire mindenki büszke.

Nincsenek kétségeim, hogy mik lesznek azok a bizonyos mondatok, de addig is beleolvastam egy kicsit a jelenleg érvényben lévő - tényleg toldozott-foldozott, sokszor módosított és jogtechnikai okokból, anakronisztikus és nevetséges módon még mindig az 1949. évi XX. törvény besorolást viselő - alaptörvénybe. (Az „eredeti" 49-es „népköztársasági" szövegből, azt hiszem, mindössze annyi maradt, hogy „Magyarország fővárosa: Budapest")

Szóval néhány „tiszteletre nem méltó" paragrafus.

1. § Magyarország: köztársaság.

2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.

(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

...

5. § A Magyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerződésekben rögzített határait.

...

8. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.

...

15. § A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.

16. § A Magyar Köztársaság különös gondot fordít az ifjúság létbiztonságára, oktatására és nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit.

17. § A Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik.

18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.

...

(XII. fejezet: Alapvető jogok és kötelességek)

54. § (1) A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani.

(2) Senkit nem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni, és különösen tilos emberen a hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletet végezni.

55. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra, senkit sem lehet szabadságától másként, mint a törvényben meghatározott okokból és a törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani.

...

57. § (1) A Magyar Köztársaságban a bíróság előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat, vagy valamely perben a jogait és kötelességeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság igazságos és nyilvános tárgyaláson bírálja el.

(2) A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.

...

60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.

(2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa vagy taníthassa.

(3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.

70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.

(3) A Magyar Köztársaság a jogegyenlőség megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.

70/B. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához.

(2) Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga.

(3) Minden dolgozónak joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel végzett munkája mennyiségének és minőségének.

70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

(2) Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

*

És ha valaki idáig eljutott, azt jutalomból szeretném megnyugtatni: nem hiszem, hogy Orbán Viktor diktatúrát vezet majd be, királlyá koronáztatja magát - vagy más ilyesmit tesz. Sőt, még azt is gondolom, hogy jobb - úgy értem, kormányzástechnikai szempontból hatékonyabb - miniszterelnök lesz, mint elvtelen és balfasz utód-elődei. Csak éppen...

 

 

Szerző: rás  2009.11.11. 12:24 34 komment

Címkék: orbán alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr524929131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_51043 2009.11.11. 13:20:16

jó ócska, demagóg szöveg volt ez, amit elhintett (meghallgatnám a teljes interjút, csak sajnos technikai akadálya van). a fentieken nem tudom, mit nem kell tisztelni vagy mit kéne átírni... az egy dolog, hogy a mai magyar valóság sok tekintetben igen messze áll az alkotmányban lefektetett szép elvektől, csakhogy ez meg nem az alkotmány hibája. "Nincsenek kétségeim, hogy mik lesznek azok a bizonyos mondatok" - csak kíváncsiságból kérdem, pontosan mire gondolsz itt (nekem csak az irányvonal látszik biztosnak, a pontosabb részletekről csak homályos elképzeléseim vannak)

Ismeretlen_51043 2009.11.11. 13:27:00

off - ha megengedsz egy technikai jellegű megjegyzést: nem tudom, hogy véletlenül maradt így vagy újat mondok, de sajnos az olyan címkét, mint az 'Orbán Viktor' a szóköz miatt a freeblog kettészedi és két címkeként értelmezi. maradjon csak simán Orbán vagy mondjuk Orbán_Viktor, mindegy, csak folyamatos karaktersor legyen - /off

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.11.11. 13:37:34

Mellbevágott a JA idézet első sora: „Az ember végül homokos A legjobb példa a szövegkörnyezetből való kiragadásból! ;-))) Én az ATV-ben láttam OV-t, ott a UK-vel példálódzott, hogy három éves költségvetése van Nagy-Britínniának. Már akkor elgondolkodtam, hogy egy királyságot (ALKOTMÁNYOS MONARCHIA a pontos neve!) hoz fel példának, ahol tudva levőleg NINCS alkotmány! (akárcsak Izraelnek) mégis jól megvannak.

Ismeretlen_102949 2009.11.11. 16:51:05

Rás: Borítékolhatod, hogy az új alkotmény első mondata valami hasonló lesz: "Magyarország keresztény ország." Különben egykori történelemtanárnőm egyik kedvenc mondása az volt, hogy minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ebből kiindulva a mi alkotmányunk semmit sem ér. Viszont, ha a "baloldali" sajtónak lenne még ereje és hitele, azért a kijelentéséért, hogy ő semmit nem tisztel a magyar alkotmányban, az általad kiollózott példákat (is) felhasználva egy életre eláshatnák Orbánt, mint politikust. Kár, hogy semmi ilyesmi nem történik és nem fog történni. Orbán különben nagyon nagyot téved. Neki, (a FIDESZ-nek) soha a büdös életben nem lesz kétharmados többsége ebben az országban. Maximum a Jobbikkal kart karba öltve (ami azért kicsit ciki lenne ugyebár.)

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com/ 2009.11.11. 18:32:58

csak éppen? merthogy az utolsó előtti mondatoddal egyetértek. azokat az alkotmányból orbánnak hiányzó gondolatokat meg olyannak képzelem, amikből nem volt hiány a miniszterelnöksége idején: lesz kis tizenötmilliózás meg kereszténység benne, esetleg néhány történelmi példázat. (a jelenlegiben meg szociális piacgazdaság van. meg hogy a szöveg a békés átmenet elősegítése érdekében született, ideiglenes.) ennél fontosabbnak érzem, hogy azt mondja: parlamentáris, és nem elnöki kormányformát akar. (ugyanakkor nagy örömömre szolgál, hogy megcáfolhatlak, illetve inkább a legendát: mivel a mai alkotmányban az van, hogy a Magyar Köztársaság fővárosa Budapest, ez a mondat sem változatlan '49 óta :))

Ismeretlen_46946 2009.11.11. 20:02:51

Off: hphp: kösz, javítottam. Dani: Budapest :)) Pocakos: nem tehetek róla, a költő, úgy tűnik, nem tett vesszőt a "homokos" szó után, és nem biztos, hogy szexuál-antropológiai megfontolásokból. hphp, bitadani: Csak éppen: forogni fog a gyomrom a keresztény-nemzeti szövegektől, a képmutatástól, a demagógiától. De lehet, hogy ez megfizethető ár egy szakszerűbb kormányzásért és a baloldalnak adott olyan pofáncsapásért, amitől az talán 10-15 év alatt észhez tér. Vagy létrejön. Vagy valami ilyesmi. És tényleg nem vagyok beszarva Orbán Viktortól. Kevésbé fog felháborítani, mint a hozzám elvben közel álló oldal kormányzása, simlije és demagógiája. Clodius: simán meglesz a kétharmad a Fidesznek. És igen, arra gondolok én is, hogy az Alkotmányba bekerül majd Isten és a család meg a nemzet mint szentség; és büszkék leszünk ezeréves Kárpát-medencei államalkotó képességünkre (ami majd kiveri a biztosítékot azoknál, akik szerint valójában mi hatezer éve vagyunk itt). Nem baj. Az Alkotmánynak szerintem sincs jelentősége. Mára már egyetlen leírt szónak sincs jelentősége. Az általam leírtaknak sincs.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com/ 2009.11.11. 21:32:54

Kétharmad témához. Az EU választás egy pillanatnyi helyzetképet mutatott, jelentett számomra. A "népet" nem igazán érdekelte, hogy ki lesz az a 10 fő, aki EUR 10e havibérért ül távol a hazától (és problémáitól). Ezt a részvételi arány jól mutatja (40%) A Fidesz mozgatta teljes táborát (kb. 1,5 M), az elbaszott közbiztonság, no meg a cigánykérdés ("bűnözés") miatt az elégedetlenek (kb. 400e) pedig a Jobbikot választották. Az MSZP listája is komolytalan volt. Vajon miért a harmatgyenge Göncz Kinga lett a listavezető? NEM tudjuk, hogy a távolmaradt 60%-nak mi a véleménye. (és az összetétele). Ha 80 %-os részvétellel számolunk a tavasszal, akkor jó lenne tudni, hogy a hallgató, néma 40 % vajon kire fog voksolni? Egy-egy választást sok minden befolyásolja: az időjárás, a közhangulat stb. - és minden az utolsó percben! Igaz, az utolsó hónapok "gyúrása" (és gazdasági eredménye, - esetleg bér- v. nyugdíjemelés, vagy adócsökkentés stb.) sokat vett (majd) a latba. DE! pl. egy árviz tönkretehet vagy épp összehozhat mindent. Aztán ott vannak közvéleménykutatók: Nagy-Britanniában biztos győzelmet jósoltak az egyik pártnak, a választások napján gyönyörű idő volt, sokan elmentek picknick-elni, - és elfelejtettek szavazni, mondván, gondolván "úgyis mi nyerünk". Tévedtek! ;-)))

Ismeretlen_46946 2009.11.11. 23:08:07

Pocakos: remélem, igazad lesz.

Ismeretlen_111226 2009.11.11. 23:43:48

Minél tetvesebb, annál jobban vakaródzik :) A cél semmi más, mint a hatalom. Az nyer, aki hihetőbben tud hazudni. Azok, akik nem mennek el szavazni, belefáradtak a politikának csúfolt tevékenység(ek)be. Csak éppen... azt gondolnak amit akarnak. Mert szerencsére "tömjénzsolt" még nem avatódott szentté - de már elég "boldog". Bocs Rás, napok óta dilis vagyok...

Ismeretlen_46946 2009.11.12. 08:35:32

defalla: nem értem, miért kéne bocsánatot kérned. Természetesen egyetértünk. Jobbulást! :)

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.11.12. 08:39:34

rás: "igazságom" nem jelenti azt, hogy a "baloldal" győz, csak azt, hogy a hallgató, "néma többség" fogja eldönteni a választások kimenetelét. Más, egy pillanatnyi hangulati (érzelmi) jelentés (EU), és más amikor " saját zsebre és bőrre megy" (parlm. vál.). A koalició megint más tészta. Szerintem az első két helyen továbbra is a Fidesz és az MSZP fog "osztozni". A harmadikra pedig elképzelhető, hogy a Jobbik kerül, hiszen ha megmarad a 400e szavazóbázis, akkor az en block 6-7 % ot jelent, azaz biztos "befutó" - ellentétben a többi "kispárttal". A "jobbratolódás" borítékolható. A kérdés: milyen arányban, mértékben és formában?

Andris 2009.11.12. 09:13:54

Na lám, egyszer régebben a jelen alkotmányt technikai értelemben(a 1949. évi XX. törvényt) "sztálini"-nak neveztem, amit te jól kikértél magadnak, pedig hát ez az, nem más, 89-90ben új és nagyon demokratikus tartalommal megtöltve, a régi nevén. Orbán részirül ezt nagy hülyeségnek tartom, foglalkozhatna mással, hazudhatna arról, hogy majd mennyire fasza lesz, ha majd újra ő, ehelyett alkotmányt boncolgat, amivel remek támadási felületet ad. Személy szerint leszarom, hogy mit tartalmazna az új alkotmány, a törvény betűje és szelleme régen nem fedi egymást; legyen benne Isten, haza, család, 10 millió+n magyar, amit akarnak. A nemzet nívója ettől még ugyanolyan szar marad, amilyen volt. Nem mondom, ez sokkal könnyebb, mint példát mutatni kormányzati tisztességből, átláthatóságból, hatékonyságból, korrupció elleni harcból, becsületességből. Most komolyan: tegye fel a kezét az, aki az idézett alkotmányrészletek közül legalább egy ellenpéldát, cáfolatot ne tudna bármelyikre mondani, csak az elmúlt pár évből. Tökmindegy, hogy mi van az alkotmányban.

Ismeretlen_46946 2009.11.12. 10:21:00

Pocakos: én se baloldali győzelemnek értelmeztem a morfondírozásodat, hanem így. Andris: továbbra is marhaságnak tartom, ha valaki "sztálini"-nak nevezi a mai magyar alkotmányt. Az viszont tény, hogy a benne foglalt szép eszmék, célok, előírások, illetve a gyakorlat között hatalmas a szakadék. Ezzel együtt nem mindegy, hogy mi van benne, mondhatnám: nem mindegy, hogy mi nem érvényesül. Erről lásd kedvenc Th. Mann-idézetemet (egy régebbi bejegyzésemből): http://preview.tinyurl.com/ycndf2z

Andris 2009.11.12. 13:09:47

rás: Ezzel nem értek egyet.A nevezett alkotmány, mint olyan, a sztálini szovjet alkotmány mintájára készült, sztálinista érában, sztálini jogfelfogásban. A törvény "csomagolása", a neve is szomorú időket idéz, nem a jelenlegi tartalmától sztálini. Helyesebb lett volna 89-90 teljesen új alkotmányt létrehozni, új néven, tabula rasa. "nem mindegy, hogy mi nem érvényesül"->elméleti szempontból teljesen igazad van. Úgy gondolom azonban, hogy a gyakorlatban tapasztalt folyamatos és durva jogsértések mind az állam, mind a polgárai részéről ezt felülírják; nagyon kevesen tartják/és tartatják be a törvényeket, a jogszabályok alkalmazhatósága kérdéses. Erre nem tudok megoldást ajánlani.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com/ 2009.11.12. 14:40:43

Pocakos: de miért számolnánk 80 százalékos részvétellel? 2002-ben (amikor egyedülálló módon hetven százalék fölött volt) 73, négy évre rá viszont csak 68 százalék szavazott. akkor (illetve az azt megelőző években) viszont nem voltak sorozatban érvénytelen időközi- és 15-20 százalékos részvétellel megtartott polgármester-választások, mint most. vagyis sztem jó esély van rá, hogy a "néma többség" jó része néma marad. innentől jóslás, de én meglepdőnék egy 65 százalék fölötti részvételen. (ettől függetlenül szerintem is az mszp lesz a második, bár a sok szarakodás láttán el tudom képzelni, hogy az mdf meg az lmp elvisz tőlük annyit, hogy közel lesz a jobbik.)

Ismeretlen_10155 2009.11.12. 16:28:21

utólagos engedelmet kérek a linkeléshez. ide: http://kurvannya.freeblog.hu/archives/2009/11/12/A_mai_Alkotmanyban_semmi_tiszteletre_meltot_nem_talalok/

thomas 2009.11.12. 17:41:46

Először posztot akartam írni erről a nyelvi bravúrról, hogy "nem tisztelem, de tiszteletben tartom". Aztán már aktualitását vesztette, így mellőztem. Na ide azért beposztolom: "Én semjénzsoltot nem tartom senkinek. De tulajdonképpen egy senkinek tartom."

Ismeretlen_46946 2009.11.12. 18:24:53

drc: engedély utólag megadva; a "véletlen" szót alig enyhíti az előtte kifejezett tisztelet. :)) Andris: akkor századszor is elismétlem: a jelenleg érvényben lévő, 1949. évi XX. tv-nek (a sorszámán kívül) semmi köze a sztálinista alkotmányhoz. És hogy ezen a hülyeségen túllépjünk, inkább töprengj azon, mi az oka, hogy nem tudott azóta se új alkotmány megszületni. (Segítek: nem az a helyes válasz, hogy "mert a sztálinista alkotmányoknál nincs tökéletesebb.) Bitadani: szerintem is - alacsony részvétel mellett - nagyon közel lesz a Jobbik az MSZP-hez, különösen, ha Orbán folytatja a verbális "mérséklődést".

tappancs 2009.11.12. 19:03:21

már megint a hazaárulás jutott eszembe.... mint amikor külföldön szidta Magyarországot..

Ismeretlen_51043 2009.11.13. 09:33:27

"Bitadani: szerintem is - alacsony részvétel mellett - nagyon közel lesz a Jobbik az MSZP-hez, különösen, ha Orbán folytatja a verbális "mérséklődést"." - és mindezen okok miatt a felelős magyar állampolgár pedig kénytelen leszen rája szavazni. ezt a hülye helyzetet...

Ismeretlen_46946 2009.11.13. 10:55:37

hphp: Felelős magyar állampolgárnak tartom magam, és ezért nem fogok szavazni. Rám egyik se hivatkozhat.

Ismeretlen_10155 2009.11.13. 11:01:09

most döntöttem el: el fogok menni szavazni és érvényes ún. PROTEST szavazatot adok le. választok magamnak egy kis pártot, amitől még nem hányok -- LMP-t vagy ilyesmit --, és aminek esélye sincs nyerni. a lényeg az, hogy rontsam a statisztikát.

Ismeretlen_10155 2009.11.13. 11:03:04

P.S.: sajnálom, ritkán értek teljes egészében egyet veled. (nem a te hibád.)

Ismeretlen_46946 2009.11.13. 11:36:49

drc: ne sajnáld! Ez nem hiba, ez természetes, és talán jó is. :)

Andris 2009.11.13. 13:24:16

rás: szükségtelen, ugyanis pont ezt írtam én is. :) választás: 1; nem lesz 80%-os a részvétel, az egész biztos, pont ezért fog tarolni a Jobbik. 2; Szükséges lenne a választási eljárás teljes reformja;ezen belül bevezetni az spanyoloknál (is)működő üres négyzetet a szavazólapon, ahová az ikszelhet, akinek egyik induló párt sem felel meg, viszont állampolgári jogaival élni szeretne.

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2009.11.13. 14:24:11

Gyerekek, miért ez a (tipikus) magyar(os) pesszimizmus a választással? Nem értem. Azaz pontosan értem, és csak azt bizonyítja, hogy valóban ilyen a "magyar": elkeseredett, és mindig "másra kenni" a dolgokat. Mindig ez az "ők", meg az "azok". Én még nem hallottam olyan magyarról - soha nem találkoztam! - aki azt mondta volna, hogy "az én hibám" (beismerem). Ez egy tipikus (magyar) mentalitás. Mindig valakire, valamire kenni a szart. Mindig találunk valami kifogást, bármi történt is, mindig van valami magyarázat, hogy az nem az én hibám, mégha én is követtem el! Nem ismeritek a "sorry" szó (magas) értelmét. Hiszen azzal nem csak bocsánatot kér az angol (anya)nyelvű, hanem el is ismeri a "vétkét". Ellentétben a cinikus magyar "Bocs, haver"-rel. Szóval, ha tudjátok, hogy alacsony lesz a részvétel, (mert Ti sem mentek el - csakazértsem, "dafke") akkor ne sirjatok, ha *más* fog "tarolni" ! Az egész magyar társadalom és (baloldali) média azon sír (már most! - hónapok óta!), hogy jön a "veszély" - és ezzel minden el van intézve.(?) Ez a hozzáállás és mentalitás, ami engem nagyon bánt (mint "kivülállót").

Ismeretlen_31312 2009.11.14. 13:32:41

Pocakos: lehet, hogy csak halványka reménysugár, de nem minden magyar ilyen. Minden egyes választáson ott voltam, amióta van választójogom és mindig érvényesen szavaztam. Pont ezen a blogon írtam, hogy el kell menni, mert az alacsony részvétel a Jobbikot juttatja parlamenti mandátumokhoz (az más kérdés, hogy erre mi volt a válasz). És mindenkit arra bíztatok, már-már agitálok, hogy vállaljuk a demokratikus minimumot, tehát éljünk a választójogunkkal. Tudnék olyan magyart is mutatni, aki vállalja, ha hibázott. Történetesen a barátom, én is tőle tanultam, hogy mit jelent őszintén bocsánatot kérni. Sajnos túl sokat tekintgetünk a szomszéd kertjébe, ez igaz. A nagy plakatív pesszimizmus mögött azonban a gyakorlatban nagyon is tud örülni, ÉLNI a magyar.

Ismeretlen_51043 2009.11.25. 12:17:20

némi friss adalék: http://href.hu/x/aot7

Ismeretlen_46946 2009.11.25. 20:11:49

hphp: Köszönöm. Igen, ez lesz a legundorítóbb: a szemforgató istenezés valakitől, akinek azt se hiszem el, amit kérdez.

Ismeretlen_10155 2009.11.26. 09:25:18

csak, mint joghoz konyító ember mondom: az Alkotmányban bármiféle Istenezést simán kirekesztésnek, a szekuláris állam világnézeti semlegességét ab ovo cáfoló passzusnak fogok tekinteni és -- a híven saját világnézetemhez, ami igenis a pluralitásra és a szabad intellektus jogára épül -- minden tőlem telhetőt kész vagyok megtenni, hogy ne legyen a valláskárosult lengyelekhez hasonló inkonzekvens hülyeség az Alkotmányunk.

Ismeretlen_46946 2009.11.26. 10:29:37

drc: Számíthatsz a támogatásomra. :)

Ismeretlen_26842 2009.11.28. 15:38:32

Azt hiszem a legijesztőbb a "mindenki magára ismer" ... http://myrtille.freeblog.hu/archives/2009/11/27/Teokracia/

Ismeretlen_46946 2009.11.28. 17:32:35

Myrtille: Igen, főleg akkor, ha megmondják, hogy milyennek kell látnom magam. Köszönöm a linket.

Ismeretlen_26842 2009.11.28. 17:48:30

Valójában nem csinált belőle titkot: „egy ország, egy nemzet lelkületét is tükröznie kell, meg kell mondania, kik vagyunk mi, merre tartunk, mit gondolunk”
süti beállítások módosítása