Túl egyszerű lenne azzal elintézni azt, ami Hejőszalántán, korábban meg Gyöngyöspatán történt – s ami majd a következő hetekben, hónapokban minden bizonnyal történni fog az ország más településein –, hogy gonosz és/vagy agyatlan fasiszták demonstráltak, fenyegetőztek. Természetesen a Jobbik ott vagy cigányügyben bárhol megszólaló politikusai (az én véleményem szerint) politikai bűnözők, akiknek (az én ízlésem szerint) nem lenne helyük az ország közéletében, de nem ők érdekelnek igazából. Ugyanis az a több száz ember, aki a „cigánybűnözés”, a „cigányterror” ellen tüntetett: Magyarország, a magyar társadalom. Nem kizárólag, hiszen Magyarország, a magyar társadalom részét – sajnos csak elenyésző kisebbségét – képviseli az a mintegy száz LMP-s és civil jogvédő, demokrata, aki a Jobbik és annak paramilitáris alakulatai ellen tüntetett. De a magyar társadalom túlnyomó többsége ma – ha a cigányokról van szó – tudatos vagy öntudatlan rasszista, agyatlan gyűlölködő, ösztönlény, mélységesen tudatlan és mindenekelőtt lusta gondolkodni.

Nem ők tehetnek róla, hogy ilyenek, ilyenné formálta őket az elmúlt két évtized, ilyenné formálja őket a mai valóság. Meg a rosszul feltett vagy egyenesen hamis kérdésekre adott szükségképpen (néha szándékoltan is) rossz, hamis válaszok.

Cigánybűnözés: kb. két éve írtam már erről hosszabban (itt), nemigen tudnék mit hozzátenni, különös tekintettel arra, hogy az akkori bejegyzésbe akkor belinkeltem az egyik legtisztességesebb magyar állampolgár – fontos ez a fogalom, mert felelősséget, s ha kell, cselekvést jelent –, Bíró András gondolatait is. (Most megint: itt olvasható.)

„Készítsenek kimutatást a börtönben ülő elítéltek etnikai összetételéről!” – követeli a Jobbik. Egyrészt minek, hiszen anélkül is tudjuk, hogy aránytalanul sok köztük a cigány - már ha a tulajdon sérelméről vagy erőszakos bűncselekményekről van szó, mert mondjuk a sikkasztás, korrupció és a fehérgalléros bűnözés egyéb válfajaiban, felteszem, nagyon alulreprezentáltak. Másrészt természetesen készültek már ilyen felmérések, többnyire nem a nyilvánosság számára, hiszen a törvények tiltják a nemzetiségi, etnikai alapú nyilvántartásokat (ennek történelmi és elvi okaira most nem térnék ki). Érdekes helyen, a Szent Korona Rádió honlapján találtam viszont egy 1997-es statisztikát erről (ők az Amaro Drom archivumából merítették), itt olvasható.

Nem vitatom azonban, fontos és tanulságos kérdés, hogy mekkora a cigányok aránya a bűnelkövetők és az elítéltek között. De én további kérdésekkel árnyalnám, illetve bővíteném a dolgot:

– Mi az aránya a cigányoknak az 1988-93-ban bezárt bányákból, acélipari és építőipari nagyvállalatokból utcára dobott munkások között;

– Mondjuk, 2008-ban hány cigány alkalmazottja (nem tagja, mert vagyonuk nem volt, amivel beléphettek volna) volt az azóta felszámolt téeszeknek;

– Mi a cigányok aránya a zsákfalvak vagy olyan települések lakosságában, amelynek 30 km-es körzetében nincs munkalehetőség;

– Cigányok aránya a mélyszegénységben élő másfél millió magyar állampolgár között;

– Cigányok aránya a diplomások között;

– Cigányok és nem cigányok várható élettartama ma Magyarországon…

*

Hasznos olvasnivaló: a 2003. évi cigányfelmérésről

Néhány korábbi bejegyzésem e témában:

Cigányozás

Dübörög a gyűlölet

A pusztába kiáltó szociológus

Cigány bűnözés - a szólásszabadság korlátai

Cigánykérdés

 

Szerző: rás  2011.04.04. 11:46 24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr84929345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2011.04.04. 21:29:14

Nem akarlak elkeseríteni, de Te is tudod a választ: senkit nem érdekel a téma, az olyan téma, amit zsigerből lehet naphosszat ismételni, pfuj, meg jajj, ugyehogymegmondtam, stb. Ha utána kell(ene) olvasni, vagy tájékozódni, na azt már nem. Mer'én megmondom a frankót. Egyszerűen az ismeretek hiánya nem befolyásolja sem a döntéshozókat, sem azokat, akiknek hivatalból kell(ene) tenni ilyen ügyben is. Várd csak meg, míg az összes "nemzetellenes", ingyenélő, mitképzelnekezekabuzik (köztük én is) kerülnek sorra. Szép új világ... Bocs Rás, valaki ismét a ventillátoromba rondított... :(

Ismeretlen_10155 2011.04.05. 13:49:12

OFF: van két versem. meghallgatod? http://www.youtube.com/watch?v=h9lIZpR9AJU http://www.youtube.com/watch?v=5EzlmgMpMRs

Ismeretlen_10155 2011.04.05. 13:50:33

OFF: Grecsó Krisztián kiváló elemzése mindkettőről pedig itt, a Népszavában: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=403433

Ismeretlen_46946 2011.04.05. 16:10:29

drc: Köszönöm, a Nyakkendőt ismertem, azt hiszem az egyik legjobb pszichoszociális magyarázat jelenlegi állapotainkra. A Búcsúlevélből pedig most ezt szerettem meg: "Édes hazám szerettelek... ... Gonosz lettél, vak és régi, egy elbutult idegen néni, aki gyűlöletbe burkolózva még ezer évig akar élni." OFF: légy szíves, máskor használj URL-rövidítőt!

Ismeretlen_115131 2011.04.05. 18:36:28

Rás, csípem (csípősek is) a kérdéseidet és ha volna szíves végre valami bennfentes ezeket nagy hangon kikiáltani...! Csak azért kellene, mert a cigányságot ért első csapás után jött a második, amiben az én (mi) generációnk részesül és főleg a nyugdíjak hiánya miatt! És már itt a harmadik valódi csapás is, mert napjainkban az első generációs munkanélkülieket is kitermelte magából a ... kor? De hát a kor nem termel semmit - tehát marad az elmaradt szembenézés a valósággal, na az termelte ki összes létező és eljövendő bajainkat is. (az egymásra mutogatás pedig még mindig nem segít - üzenem a tudjuk kiknek, ahogyan az óbégatások és felvonulások sem sokat, hát még az "Isten áldd meg a magyart..." - de ez utóbb legalább csak zéró, nem úgy , mint az előzők, amik meg csak mínuszt növelik. Főoldalra vele! (hátha néhányan gondolkodóba esnek)

Pocakos 2011.04.05. 19:25:36

Nem szívesen szólalok meg. De valahogy és valahol sántít ez az egész problémafelvetés, pláne az elmúlt 20 évre leszűkíteni, vádaskodni. A cigányság évszázadok óta velünk él (különösen Európában), mindig is volt velük szemben ellenszenv. A kisgyerekeket rendzeresen azzal riogatják, hogy “elvisz majd a cigányasszony” vagy “odaadlak a cigányasszonynak” ha.... (nem eszel, rossz vagy stb.). A magas kultúrában sem pozitív hősök, lásd Trubadúr, vagy Cigánybáró. A csalás és a lopás jelképei. A jósnő, a gyereklopás, kicserélés, a réznek aranyként eladása stb. évszázadok óta a közhiedelem részei. Megjegyzem, NEM hiszek abban a lenéző véleményben, hogy “ezek mind buták, tanulatlanok” és ezért ilyenek. Ellentétben a magyarok legtöbbjével, a cigányok eleve (legalább) kétnyelvűek. Hogy ki tudják játszani a rendszert (a legkülönbféle segélyek felvétele) arra utal, hogy igenis tudják használni az eszüket, ill. élő bizonyítékai, hogy a rendszer, a törvények, előírások rosszak, (könnyen) kijátszhatók! Ergo a társadalmi problémát (részben) maga a társadalom okozza, szüli, hogy képtelen felismerni a helyzetet és azt kezelni. Kérdéseidet kiegészíteném: hány cigány van, került az elmúlt 20 évben a fegyveres erőkhöz? Értem alatta, hány (hivatásos) katona vagy rendőr van? Nekem a szakaszvezetőm cigányember volt (65-66-ban) soha semmilyen konfliktus nem volt vele, egyetlenegyszer sem élt vissza “parancsnoki” helyzetével. A században soha senki sem említette (a háta mögött sem!), hogy cigány. Soha, semmilyen feszültség nem volt ! Azokban a falvakban, ahol manapság feszültség van, miért nem együtt járőröznek a falubéliek (bőrszínre tekintet nélkül)? Hiszen közös érdek, a rend, a béke és nyugalom. Pap Laciról vagy Lakatos Gabrielláról sem igazán tudták (talán ma sem), hogy cigány származásúak........ Valami nagyon félrement. És ezt felvonulással, meg ellentüntetéssel NEM lehet megoldani!!!

egy nagyi 2011.04.05. 22:32:11

nem akarom magam ismételni,a korábbi Cigányozás blogban már vélekedtem. Pocakos:mélyen egyetértek veled. A durvulásnak két oldala van.Igenis együtt kéne járőrözniük. Amíg csak diszkriminálunk és önmagunk fogyatékosságával nem vagyunk tisztába, nem megyünk semmire, lélekben az LMP-ével értek egyet.

Andris 2011.04.06. 09:18:32

A fegyveres erőknél, főleg katonáéknél, nem volt ritka, különösen a tiszthelyettesi állománynál, ha valaki cigány. Az én alakulatomnál több cigány hivatásos volt, akik középkorúak voltak (35-40), de csak törzsőrmester-főtörzsőrmester-zászlós szintig jutottak. A rendőrségnél úgy tudom, hogy 1-2 éve tartottak kifejezetten cigányoknak toborzást, ismeretterjesztést/életpályatervezést, és a rendészeti középiskolákba is relatív sokan járnak.(pontos számot nem tudok. Az USA-ban vannak erről tapasztalatok bőven, ti. a feketék/latinok rendőrségbe integrálásáról. Ott működik.)

Szó-szóró 2011.04.06. 10:10:16

Fiatalabb koromban falusi bálokban is zenéltem. Elég sok volt a verekedés, addig, míg Gyurka bácsi, a kultúrház igazgatója meg nem bízta a helyi cigányvajda fiát -aki amúgy egy jól megtermett ember volt-, hogy legyen rendező. Kapott karszalagot, arra nagyon büszke volt, és természetesen komolyan vette a feladatát. Ezután nem is volt verekedés. (Ja, és a zenekarunk basszgitárosa egy cigány srác volt, nagyon jó volt vele zenélni.)

Ismeretlen_95617 2011.04.09. 23:38:50

Alapvetően nem kedvelem a roma származású embereket. Általában igaz ez. S vagyunk így ezzel sokan. Többségük akikkel eddig találkoztam sokkal jobban utáltak engem, mint én Őket. Hangosak voltak és nagyon bunkón viselkedtek. Talán ha nem így tettek volna, más, pozitívabb véleménnyel lennék róluk. Arról sosem szólnak írások, hogy Ők mennyire rasszisták a nem romákkal szemben, hogy valamiféle homályos cigánytörvényekre hivatkozva lekezelik a nem romákat. (Néha meg is ölik őket.) Nagyon divatos dolog manapság sajnálni és sajnáltatni Őket. Főleg a politikusoknak nevezett zsivány, csibészek szeretik bevetni olykor-olykor e népcsoporttal kapcsolatos pozitív terveiket, amiből természetesen soha semmi nem valósul meg. Viszont kényelmes a háttérben egymásnak ugrasztani az embereket, használva azt az eredendő tulajdonságát a polgárnak, hogy mindig bűnbakot keres saját hitvány sorsa miatt. Jól jön ez a "cigányozás" pláne ha Ők is a kezükre játszanak a gyakorta antiszociális viselkedésükkel. Azt hiszem, alapból két fajta ember létezik, a jó és a rossz. De mi határozza ezt meg? Mitől leszünk jók, mitől leszünk rosszak? Hordozzuk magunkban? Belénk nevelik? A romák régi törvényei szerint a fiú nem lehet több az apjánál. Az utcán a férfi megy elöl, aztán a fiúgyerek, aztán a többiek. Nem egy régi, rossz felfogást tükröz ez? Talán nem is igazán lenne baj velük és velünk, ha mindkét oldal képes lenne a tolerancia egyszerű törvényét elfogadni. De! Mert de mindig van. Valójában a többséggel semmi baj nincs. Szerencsétlen sorsáért nem okol senkit, csak becsapva érzi magát. (Vagyunk így ezzel egynehány millióan ebben az országban.) S épp azokban bízik, akik ugyanúgy belerúgnak, ahogy a többiek. Az Orbán név nem garancia. A legnagyobb romauzsorások maguk is romák. Holló a hollónak bizony kivájja! Csak idő kérdése, hogy Ők, akik ma lappangó indulataikat csak az ég felé rázott ököllel csillapítják, értelmetlenül a nem romákra támadnak. Pontosan olyan szerencsétlenekre, mint Ők. Akkor hol lesznek majd az okoskodók, meg az olyan álszentek, akik a cigánytemetésen a kamera előtt villognak, de ha szembe jön az utcán egy csöndes romacsalád, akkor átmegy a másik oldalra? Szemtanúja voltam ennek. No majd möglássuk.

Ismeretlen_10155 2011.04.11. 07:18:57

@Piszkafa: =) vicces rasszista vagy, csak az a baj, hogy mind ugyanazt fújjátok. az összes szokásos érvet bevetetted: 1) a cigányok rasszisták (és gyilkosok), 2) a politika "nem csinál semmit", 3) a cigányok valami homályos kulturális (vagy genetikus -- e utóbbit szerencsére kerülöd) okból "rosszak" 4) ráadásul még egymást is megkárosítják, mit várjon ezek után tőlük a nem cigány társadalom? végül: 5) akik antirasszista meggyőződésből nem értenek egyet a romák vegzálásával, kiközösítésével azok okoskodó álszentek. szép volt! =)

Ismeretlen_95617 2011.04.12. 00:44:34

Köszi, Drc! Akkor már én is tudom. Vállalom. Én legalább nyíltan. De a hétköznapi helyzetekben pontosan látom, hogy ma 2011-ben Magyarország egy gyűlölködő, rasszista, értékeitől, s jövőjétől meg és kifosztott ország, amelyik képmutató módon nem vesz tudomást a valóságról. Sőt, a zsidókért se rajongok, (akkor nevezzenek fasisztának avagy nemzetiszocialistának), se a régi és új kommunistákért, de ugyanúgy utálom az fideszes hazugokat, mint a szélsőjobbos seggfejeket. A mű és valós liberálisokkal is tele a tököm, meg az okoskodókkal, akik mindig megmondják, meg kielemzik, aztán semmit se tesznek. A hazug vallásokat sem szeretem, ahol a keresztény értékek hangoztatásával virágzik a bűnözés, a pedofília. A szektáktól kiver a víz, mert hatalmas vagyonokkal befolyásolják a politikusnak hazudott zsiványokat. Azokra is csak utálattal gondolok, akik leszarják ezen és más ország becsületes és kevésbé becsületes lakóit pusztán üzleti hasznukat tartva szem előtt. Ha mondod: rasszista vagyok, fasiszta, nacionalista, antifideszista és antigyurcsányista. Sőt, azokat is a pokolba küldeném, akik álszentek. Mert hiszik, hogy a cigányok akarják, hogy megmentsék őket. De! Mivel van némi jóérzés bennem, nem ragadok fegyvert, s nem rontok a felsoroltakra. Nos, az ötös pont kétélű fegyver, hiszen visszafelé is elsül. Sőt, ellentétesen is igaz: aki egyetért vele, nem feltétlenül rasszista. Nincs közösségem senkivel, e vád ostoba, és csak felületes olvasás alapján születhet. Individuum vagyok, szarok a többségre. Egy Robinson Crusoe vagyok, aki koránál fogva ittragadt egy Magyarország nevű lassan elpusztuló szigeten. Becsapott és magára hagyott nemzet sarja vagyok, s aki e jelzőket nem látja, vagy nem érti, az annyira ostoba, hogy azzal nincs mit kommunikálnom. A többiek jöhetnek. Maszturbáljunk együtt. Jobb nem lesz, csak maszatos lesz a gatyánk. Kedves Drc! Soraim nem feltétlenül Neked szántam, s nem mindenik részét. Ne vedd személyesnek, bár a többség -melynek része vagy- szereti hinni, hogy épp Ő, hogy épp Neki, pedig általában sem érdekel a többség véleménye. Úgyhogy ez csak egy általános válasz volt a cikkre írt válasz válaszának válaszára, mint témára. No, aludjon mindenki jól, akár cigánykedvelő, akár nem. Aludjon, míg teheti. Míg van hol, s míg másnap értelme van felkelnie.

Ismeretlen_46946 2011.04.12. 07:26:32

@piszkafa: Megértlek, nem értek veled egyet, sajnállak, rossz lehet neked így, gyűlölködve, egyedül.

Ismeretlen_10155 2011.04.13. 09:07:32

no, azért a fogalomhasználat még megért egy pökést. cigánykedvelő??! aki meg a zsidóság vegzálásával, származási iránti baszogatásával se ért egyet, az meg nyilván filoszemita, ugye. de legalábbis hungarofób. =)

Ismeretlen_95617 2011.04.14. 00:46:02

Csak a tisztázás végett: Ismétlem - nem tartozom egyik hazug oldal táborához sem, így semmi értelme egyik vagy másik szemszögből a fikázásnak. A magyarságom tény, s csak a büszkeségem maradt, minden mást elvettek. Kedves Rás! Megértésed köszönöm, sajnálatodat értetlenül fogadtam. Nem vagyok egyedül. Nemzedékemmel együtt sajnálkozom saját elhibázott lépésünkön, hogy hagytuk, tűrtük, hogy az efféle gyurcsányok, orbánok és társaik magukhoz ragadják a hatalmat, s egyben átmentsék a régi, rossz értékeket. Nincs bennem kurucos, sejhajturul meg hűdejóazősmagyar s ehhez hasonló baromság sem. Magyar pedagógus vagyok, aki pontosan látja, hogy mi történik itt és ennek milyen következményei lesznek. Látom a cigány családokat, naponta eleget. Pontosan tudom, hogy miként vélekednek a nem cigányokról, vagy azokról a cigányokról, akik nem az ő kasztjukba tartoznak. Számtalan személyes élményt mesélhetnék, példákat egyik avagy másik oldalról nézve. De jelen társadalmunk képmutatóan és szemellenzősen tekint mindenre, így értelme se lenne. Kedves Drc! Semmi baj a fogalommal. Hidd el, létezik, s egyre inkább terjedőben. Ez afféle "médiafíling", főleg a képernyőről tiszavirágéletűen lefingók körében, olyan "hűdenyitottgyerekvagyok", a külvilág felé mutatott ámítás. Összefoglalva: Nem vagyok hajlandó szövetséget vállalni a képmutatással. Aki ebben érzi jól magát, tegye. Szíve joga. Szíve joga?

Ismeretlen_46946 2011.04.14. 08:27:56

@piszkafa: minthogy megtisztelted a blogomat ismételt véleménynyilvánításoddal, kötelességemnek érzem, hogy szemben korábbi benyomásommal, miszerint nincs értelme köztünk az eszmecserének, valamiképp mégiscsak reagáljak. Ezért felhívom figyelmedet a bejegyzésben belinkelt Bíró András-interjúra.

egy nagyi 2011.04.14. 09:21:00

Piszkafa:benned nihilistát látok,és nem individuumot.Gyakorlatban mindig az a legnagyobb képmutató, aki hárítja magától.Lehet nálad nem így van.Nem szeretnék a ta- nítványod lenni.Ami pedig a szexuális felhangot illeti:csak párbeszéden keresztül jutunk el a felismeréshez./már az ókorban is/

BB 2011.04.14. 11:02:20

Lehet rasszistázni, de attól tartok, hogy ezzel nem lehet elintézni a kérdést. A Jobbik mégiscsak demokratikus szavazásokkal jutott a parlamentbe. Egyre több a kétségbeesett ember, akik nem találnak kapaszkodót. Lassan minden hétre jut egy-egy lemészárolt család, akiről kiderül, hogy rendezett körülmények között éltek, majd valaki bekattant és megölt mindenkit. Mi legyen, homokba dugjuk a fejünket, csúnya nihilisták és kész?

Ismeretlen_46946 2011.04.14. 12:51:02

@BB: Hitler is demokratikus választáson jutott a parlamentbe. Nem javaslom, hogy dugd homokba a fejed. Inkább nézz, láss, és - főleg - gondolkodj!

BB 2011.04.14. 13:10:25

Rás, itt valami félreértés van. Szerintem az dugja a fejét a homokba, aki rasszistát kiált. Piszkafa egyértelműen kétségbeesett ember, aki csak annyit lát (érez), hogy Magyarországon nem jó élni, sok szempontból leromlott, amivel talán egyet is értünk. A cigányozás, zsidózás már egy alacsonyabb kategória (NB. én is éltem cigány többségű kerületben és... nem folytatom, se jó, se rossz irányba), de azt látni kell, hogy az általános elkeseredettség egyre terjed, az emberek kiábrándultak, nem látják a kiutat. Erre mi mit teszünk? Szemérmesen felkiáltunk, hogy jaj, rasszista, oh jaj, gyorsan határolódjunk el tőle. Persze, jogosan mondhatnád, hogy oké, és akkor mit javaslok, mit változtassunk, váltsuk le Hitlert? Én pedig azt válaszolom, hogy sajnos nem tudom, mit tehetnénk. De a gombóc ott van a torkomban és fojtogat.

Ismeretlen_46946 2011.04.14. 14:00:14

@BB: Egy valamit egész biztosan tudunk: "Hitler" nem megoldás. A félrenézés, sopánkodás sem az. "A" megoldást természetesen én se tudom, mert nincs "a" megoldás. Hosszú, keserves munka van - lehet, kell -, erről szólnak a belinkelt cikkek; neked is felhívom a figyelmedet a Bíró-interjúra.

BB 2011.04.14. 14:43:28

Most már menthetetlenül rasszistába fogok csúszni. Még csak elkezdtem olvasni Bíró cikkét, majd este végig is olvasom, de hogy a cigányok még nem jöttek ki a "premodern" időkből... Hát nem tudom. Szóval aki szotyola héjat köpkös órákon át a játszótéren, ott, ahol gyerekek (az övéi is) homokoznak, ahhoz nem kell írástudás, sem integráció, sem földművelés és egyebek sem. Na, itt abba is hagyom.

Ismeretlen_46946 2011.04.14. 15:24:23

@BB: jól teszed.

BB 2011.04.14. 15:38:38

Oké, én kérek elnézést.
süti beállítások módosítása