Egy riportert hétfőn az utcán lezsidóbüdöskurváztak. Kedden az utcán valaki a kilencvenéves Schweitzer József nyugalmazott főrabbit inzultálta: szidalmazta, és közölte, hogy utál minden zsidót.

„A Fidesz természetesen nem zsidózik. De aki azt állítja, hogy szétválasztható a Fidesz üres-szennyes politikai beszéde meg a zsidózó-cigányozó köznapi beszéd, az téved vagy hazudik. Aki tagadja, hogy a Fidesz, ha nem is nyílt támogatója, de tudatos, bár sunyi haszonélvezője a zsidózó-cigányozó beszédnek, mint mindennek, ami gyűlöletet és indulatot szít, az hazudik vagy téved. Aki azt hiszi, hogy a politika magasságaiból nap mint nap érkező agresszivitás nem fordul át az utcán személyközi agresszióvá, az téved vagy hazudik.”

Mihancsik Zsófia – szokás szerint – mély, a felszín alá ásó cikkéből idéztem a fenti bekezdést.

Mihancsik pedig Popper Pétert idézi egy 2007-es (!) interjúból:

Annak a verbális meccsnek, amelyet a Fidesz játszik, nincs más végső tétje, mint a megsemmisítés. „Ez a logika a fasizmus logikája. A fasizmus olyan politikai technika és meggyőződés, amely az ellenfél megsemmisítésében tud csak gondolkozni. Ha egy kapitalista országra ül rá, akkor nácizmus lesz belőle. Ha egy önmagát szocialistának nevező országra ül rá, akkor sztálinizmus lesz belőle. A lényeg ugyanaz: nem lehet megállni a verbalitás, a szó szuggesztív sodrásában másutt, mint a pusztulásnál. […] Az ocsmány beszédnek  azonban van egy harmadik funkciója is: felmenti az embert a bűntudat alól. Az ilyen beszéd ugyanis azt sugallja, hogy akiről szó van, az nem is igazán ember. Csak valami emberszerű lény. Ennélfogva nem illetik meg semmiféle jogok, semmiféle védelem vagy méltányosság. Ezért nem nagy a távolság a verbális és a valóságos agresszió közt. Mert módszeresen beleivódik az emberek tudatába, hogy ez csak cigány, nem igazán ember. Ez csak zsidó, ez csak komcsi, nem igazán ember. Fölmenti a bűntudat alól a pusztítót. A gyilkost. Hiszen nem igazi embereket öl. Csak tetveket. Ezért iszonyúan veszélyes, és azért, mert az ember értékrendjében rettenetes zűrzavart okoz. Rosszabb, mint bármilyen rasszizmus. Mert ha rasszista vagyok, csak azt mondom, hogy én ezt a fajta embert nem szeretem. De ilyenkor a gonoszság végső pontjáig megyek el: nem is ember az, csak egy tetű.”

És megint Mihancsik:

„Az egykori magyar liberális párt képviselői, karöltve a doktriner jogvédőkkel, az Alkotmánybíróság egykori elnökével, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökével, az egymásra mutogató rendőrökkel, ügyészekkel és bírákkal, valamint a gyáva és ostoba ’politológusokkal’…lehetetlenítették el két évtizeden át, hogy a társadalom merje kivetni magából a nácikat vagy a bármilyen rendű-rangú és irányzatú antiszemitákat, rasszistákat és xenofóbokat. Mert ez a végtelenül bizonytalan értékrendű társadalom sohasem érezhette úgy, hogy a jog és az állam minden erejével és tekintélyével mellette áll, ha nem akarja eltűrni az uszítókat a közéletben és maga körül, és mert az egyre magabiztosabb uszítók sem érezhették úgy, hogy a jog és az állam minden erejével és tekintélyével ellenük fordul, ha egy többszörösen embergyilkos ideológiát mernek nyíltan és nagy mellénnyel képviselni.”

A cikk, amelyből csak rövid részleteket idéztem, itt olvasható - olvasandó.

*

Kiegészítés:

Áder János köztársasági elnök szerdán az ország polgáraihoz intézett nyílt levélben ítélte el a Schweitzer József nyugalmazott főrabbi elleni támadást.

"Ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - írta az államfő (és, teszem hozzá, a Fidesz egyik emblematikus személyisége). Részletesebben: itt.

Szerző: rás  2012.06.06. 11:35 21 komment

Címkék: fidesz zsidózás mihancsik

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr24929601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szó-szóró 2012.06.08. 22:40:42

Még szerencse, hogy Mihancsik elfogulatlan. Képzelem, miket írna, ha utálná a fideszt. Popper pedig maga a merő objektivitás.

Ismeretlen_46946 2012.06.08. 22:51:14

@Szó-szóró: Ki mondta, hogy Mihancsik elfogulatlan? Ő maga sem. Sőt. Viszont okos, alapos, és igaza van.

Szó-szóró 2012.06.09. 09:21:41

rás: abban nem látok nagy változást, hogy a bal-lib oldal folyamatosan kísérletezik a fidesz rasszista (Popper: fasiszta) hírbe hozásával. Ez a mostani kísérlet szerintem elég közepes lett. Átlátszó és nevetséges. De nem is a nevetséges szó itt a jó, hanem a szomorú. Igazából azért nagyon bántó ez a bárgyú fasiztázás, mert a bal-lib tábor hangadóiról így egyértelműen kiderül, hogy esélyt sem adnak (és persze valószínűleg igényük sincs) a vélemények megismerésére, megvitatására. Aminek -mármint a valós véleménycserének- persze az lehetne a célja vagy eredménye, hogy hátha lehetne találni valami olyan közös platformot, ahol a normális alapértékeket mindegyik normális tábor elfogadja. Ezért lett nagyon rossz kedvem, úgyhogy gyorsan hallgattam is egy kis Enya-t (May it Be).

Ismeretlen_46946 2012.06.09. 09:36:12

@Szó-szóró: Elég figyelmetlenül olvastad (ha ugyan elolvastad) Mihancsik cikkét. Ő (és Popper) ugyanis nem azt mondja (mondta), hogy a Fidesz fasiszta, rasszista, hanem hogy amit 2006 óta (szerintem 2002 óta) tesz és mond - az ellenfél totális megsemmisítésének szándékával - annak mi a mechanizmusa, illetve hova vezet. A fasizmushoz. És állításoddal szemben éppen Orbán volt az, aki 2002 óta következetesen és brutálisan elutasított bármifajta véleménycserét, bármifajta együttműködést.

Szó-szóró 2012.06.09. 10:43:56

rás: azt hiszem nem értetted meg, mit tartok lényegesnek. Én nem fogok veled -és senkivel sem- arról értekezni, hogy a fidesz így rasszista, vagy úgy fasiszta, vagy hogy már majdnem fasiszta, vagy hogy nem fasiszta, de mégis olyan, és igaz, hogy nem rasszista a filozófiája, de ahogyan cselekszik, abból egy-két perc alatt le lehet vezetni, hogy egyébként a legrasszistább, és már majdnem fasiszta, szóval lehetne ezt ragozni. Ez lehet, hogy neked érdekes téma, én nem is szólnék ehhez, csak azt írtam le, hogy rossz kedvem lett az ilyen tematizálástól. Annyira kár, hogy ez a bunkósbotozás elveszi a lehetőséget az érdekes témáktól. (Enya egyébként tetszett? May it Be, jútyúbon.)

Ismeretlen_46946 2012.06.09. 11:12:25

Szó-szóró: Az Enya-dal gyönyörű.

Pocakos 2012.06.09. 13:25:26

Ahogy én láttam, érzékeltem: http://tinyurl.com/ckbhxyh

Szó-szóró 2012.06.10. 16:51:03

Pocakos: úgy tudom, hogy Schweitzer rabbi lánya tette fel a netre a sztorit és a rabbi nem nagyon örült neki. (Rádióban hallottam.) rás: az is egy gumicsont, hogy ki kezdte az árokásást, a másik oldal legyalázását. A baloldal szerint a jobb, a jobboldal szerint a bal. Nem hiszem hogy ebben igazságot lehet tenni. Igazából már ez is unalmas kérdés nekem, nem is érdekel. Az viszont elég egyértelműen látszik, ha valaki bunkósbotozik (Mihancsik, Popper, a jövőbelátó, aki már öt éve, még a Gyurcsány-Bajnai-Kóka érában látta előre, hogy a fidesz fasiszta ...). Ezért lepett meg, hogy ezeket az erőszakos, túlméretezett támadásokat átveszed, sőt, dicséred: "mély, felszín alá ásó ...". Ezért volt rossz kedvem, mert pontosan azt szeretem a blogodban, hogy a két tábor beszélget. (Még akkor is, ha a rás blogban a baloldali tábor számossága nagyobb, de ez itt rendben is van.) Most, hogy ezeket a mondatokat leírtam, meg is nyugodtam. Hallgatok még egy kis Enyat.

Ismeretlen_46946 2012.06.10. 16:59:43

@Szó-szóró: Jó zenehallgatást. És persze máskor is mondd el a véleményedet.

Pocakos 2012.06.10. 18:03:11

Szó-szóró: Bevallom, én nem vagyok ennyire tájékozott. Melyik rádióban volt ez a hír? A "net-re feltenni" valaki vagy a blogjába, vagy a fércbukra tudja. Ha így is lenne, én erre nem hivatkoznék. Láthattad, hogy eléggé körbejártam a témát, méghozzá a hivatalos forrásokat. Pl. az MTI, mely mindvégig a Mazsihisz-re hivatkozott, mint forrásra. Különben, számomra, ez is furcsa volt, hogy nem saját híreként kezelte. Mindettől függetlenül, nem értem, hogy miért kellett három napot várni, hogy a "kisöreg" megszólaljon? És ha ez a lánya "egyéni akciója" volt (a neten), akkor arra miért ugrott (azonnal) az egész Fidesz vezérkar? Ezek csak gondolatok és kérdések. Örülnék, ha tudnál rá (megbízható és elfogadható) választ.

Ismeretlen_10155 2012.06.10. 18:11:15

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain A psziché ellenáll, védekező mechanizmusokat indít be és diverziókat gyárt, ráadásul bámulatos módon képes a hülyítéshez és s szűrt információkhoz alkalmazkodni. A nyugati világ kiröhögi a "szeretett vezetőjük" halálát nyilvánosan, taknyuk-nyáluk összefolyásával ordítva, sírva gyászoló észak-koreaiakat, pedig könnyen lehet, hogy ez nem csak az elvárt mimikri, hanem az alapos és jól kitervelt hülyítés eredménye is. Szerintem nincsenek többségben ott sem, akik pontosan tudják, miért is bőgnek. Pedig ugyanebben a nyugati világban zajlott le a nácik tudatos hülyítő gépezetének a legszörnyűbb ámokfutása -- de úgy látszik, ők tanultak belőle. Emiatt röhög ki bennünket ugyanez a nyugat a "békemenettel", vagy Matolcsy legutóbbi hajrámagyar tündérmesés CNN-riportja alkalmából is, ugyanúgy mint a nyomorult észak-koreaiakat.

Szó-szóró 2012.06.10. 20:03:14

Pocakos: hétköznap reggelente van egy betelefonálós műsora Fialának az egyik kis rádióban, azt hiszem Rádió Q a neve. Itt beszélgettek erről az ügyről, de természetesen én sem gondolom, hogy ez a legprecízebb információ. Nagyon hihetőnek tűnt a beszélgetés. Azért ragadtam ott, mert Schweitzer rabbiról el nem tudtam volna képzelni, hogy valakinek árt, szóval eléggé meglepett, hogy a tahóság őt találta meg.

Ismeretlen_46946 2012.06.10. 21:38:20

Érdekes, hogy nemes beszélgetőpartnereim leragadtak Schweitzer Józsefnél. Az újságírónőt ért inzultus, a napi gyakorlattá vált zsidózás, antiszemita uszítás mintha a "business as usual" kategóriába tartozna.

egy nagyi 2012.06.10. 22:58:59

Mindenképp jól jött a Fidesznek az idős rabbit ért inzultus ahhoz, hogy protestáljon nyíltan a médiában az antiszemitizmus ellen. Viszont, amit rás mond: a gyakorlattá vált zsidózás szépen felpörgött. Ugyan még bennünket konkrétan nem inzultáltak,de a Jobbik farvízén még bekövetkezhet.

Szó-szóró 2012.06.13. 20:17:57

nagyi: szerinted a fidesznek nem kellett volna protestálnia?

egy nagyi 2012.06.13. 23:52:13

Szó-szóró: dehogynem, sőt még jobban.

Szó-szóró 2012.06.14. 11:25:06

nagyi: akkor ez is rendben van :)

Ismeretlen_10155 2012.06.16. 20:54:21

igen, rendben. ahogyan a Nyírő-újratemetésben játszott Kövér László-i mellékszerep, meg ahogyan ez a nyilatkozat is, meg ahogyan rendben van a "centrális politikai erőtér" meg a többi humbug egészében! =))

Ismeretlen_46946 2012.06.16. 23:37:21

@drc: Kövér székelyföldi turnéja - és annak eredménye - az utóbbi idők egyik legpozitívabb fejleménye volt. Kiderült, hogy az erdélyiek undorodnak tőle és a Fidesz által rájuk kényszeríteni kívánt politikától.

Pocakos 2012.06.17. 00:58:08

Ezt azért pontosítanám. A Fidesz Székelyföldre és a székelyekre (próbált) koncentrálni.

Ismeretlen_46946 2012.06.17. 07:53:19

@Pocakos: pontosítottad. Bár fölöslegesen és pontatlanul. Egyrészt én is Kövér székelyföldi útjáról beszéltem; másrészt a Fidesz által támogatott Erdélyi (erdélyi!) Magyar Néppárt, illetve a Szász Jenő-féle Polgári Párt, amely mellett Kövér korteskedett, egész Erdélyben indult a választásokon.
süti beállítások módosítása