Igazából nincs mit csodálkozni a Matolcsy-minisztérium és a GKI szópárbaján, azon, hogy az NGM úgy vádolja hamisítással, rágalmazással a gazdaságkutatónak a reáljövedelmek csökkenését bemutató elemzését, hogy az utóbbi visszakézből tud sallert osztogatni, vagyis cáfolni, és tényszerűen bizonyítani, hogy a minisztérium hazudik. Még pedig ostobán. (Részletek itt.) És most ez utóbbira helyezném a hangsúlyt, vagyis a jelenleg regnáló magyar kormány mentális állapotára. Ha valaki például megnézte a televízióban vagy elolvasta Orbán Viktornak mondjuk, az elmúlt egy hónapban mondott beszédeit, annak kevés kétsége lehet afelől, hogy Magyarország miniszterelnöke orvosi eset. Víziói, hallucinációi vannak - Magyarországról és a világról -, amelyeknek lassan semmi közük a valósághoz. Nem arról van szó ugyanis, hogy Orbán Viktor tudatosan hazudna, mármint ezekben az alapvetésekben, mert a napi konkrétumokban persze gátlástalanul hazudik, de nem ezek a konkrét hazugságok az igazán aggasztóak, ez csak politika. Az a súlyos, ahogyan hazudnak, amilyen keretben hazudnak. Az az aggasztó, hogy már nem érdekes, hogy "én tudom, hogy te tudod, hogy hazudok". Meg az, hogy egyesek közülük (például Orbán, Matolcsy) hisznek is a képtelen hazugságokban, míg mások (Lázár, Rogán) csak cinikusan követik a vonalat. Mintha nem vennének tudomást arról, hogy ma már az interneten pillanatok alatt utána lehet nézni egy-egy adatnak vagy annak, hogy mi áll egy angol vagy német újságban. (Vagy éppen magyarban.) Így aztán tudni lehet, hogy pl. OV gátlástalanul ismételt világmagyarázatával szemben a világ nem követi a magyar példát a bankadóval, a tranzakciós adóval.* S azoknak a lassan százezreknek, akik ma már Nyugat-Európában keresik a boldogulást (meg az ő rokonaiknak, ismerőseiknek, facebook-partnereiknek - de egyáltalán bármilyen normálisan gondolkodó embernek), hiába mesél a halódó Nyugatról és vele szemben az életerős, világszerte irigység tárgyát képező Magyarországról. És mintha már abban a megálmodott Fidesz-Magyarországban élnének, ahol nincs ellenzéki hang, nincs szabad sajtó, internet is legfeljebb kínai módra (elvégre "a keleti szél legyőzi a nyugati szelet", mondta Orbán Viktor, bár lehet, hogy tévedek, és ez egy Mao-idézet).

És akkor még nem beszéltünk Selmeczi Gabrielláról.

*A legfrissebb példa: csütörtök délelőtt - a borotválkozótükör használatáról már rég lemondó - Giró-Szász András kormányszóvivő arról értekezett, hogy Európában hódít a magyar "unortodox" gazdaságpolitika, s ennek példájaként említette a Franciaországban most bevezetett tranzakciós adót. Amelynek természetesen semmi köze a Fidesz-féle adóhoz, lásd: itt.

Szerző: rás  2012.07.31. 17:10 1 komment

Címkék: fidesz orbán viktor reálbér hazugságok ngm

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr794929618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2012.07.31. 21:54:56

Selmeczi Gabrielláról azt hiszem ne is beszéljünk. A csaj szvsz vagy komplett szociopata, vagy olyan kmélybuta ill. gonosz, hogy az már a pszichiátriai patológia esetkörébe tartozna. Márpedig -- szerintem -- nem vagyunk egy ilyen beszélgetéshez eléggé felkészültek lelkiekben. Szerintem bármilyen büntetőbíróság előtt nyugodtan és sikerrel hivatkozhatnak konstans elmezavarra büntetésmérséklésére vagy -elengedésért.
süti beállítások módosítása