El kellett gondolkodnom azon, hogy mit kezdjek a bloggal. Bő tíz éve, amikor elkezdtem az önálló bloggerkedést, nagy ösztönző erőt jelentettek a társak, akikkel olvastuk, kommenteltük egymást. Ma már egyik se blogol (van, aki már nem is él), a Facebook, a Twitter, az Instagram kiszorította ezt a közlési, érintkezési formát. Konzervatív, szokásaihoz ragaszkodó emberként én nem akarom feladni, noha én is gyakrabban használom - elsősorban megosztásokkal - a FB-ot. Viszont hiányzik az ihlet, az ösztönzőerő a megfelelő gyakoriságú megjelenésre. Egyelőre azt találtam ki, hogy szemezgetni fogok a korábbi bejegyzések között: "reciklálom" önmagamat. Erre kiváló kezdés (noha nem csak és nem elsősorban politikára gondoltam), hogy az imént a Facebookon szembejött velem egy egy évvel ezelőtti bejegyzésem, amelyet egy barátom akkor is, most is megosztott. Tehát:

A kormány készen áll a keresztény Magyarország megvédésére - mondta ma délelőtt Orbán Viktor. Keresztény Magyarország pedig nincs, ez blöff - mondom én (is).

Minden felmérés szerint a magyar lakosságnak csak kisebb része vallásos, s - mint tudjuk -, ők se mind keresztények. Továbbá: Magyarországon a 19. század végén megtörtént az állam és az egyház szétválasztása, a mai Európában pedig evidencia a világnézetileg semleges állam. Akár tetszik ez Orbán Viktornak, akár nem. Mármint a mai Orbánnak, hiszen 25 évvel ezelőtt még ő is egészen mást mondott és gondolt. (Ma már nyilvánvalóan nem gondol semmit, a hatalmon kívül.)

Nem keresztény Magyarországon (pláne nem egy Orbán-féle "keresztény" Magyarországon) szeretnék élni, hanem egy olyan Magyarországon, ahol keresztény, zsidó, muszlim, krisnás, buddhista és vallástalan, ateista egyaránt jól érzi magát, szabadon vallhatja meg gondolatait.

Az Orbán által mintának tekintett Horthy-korszak kormányzatában még nem Semjén Zsolt kaliberű figurák jelenítették meg a politikai kereszténységet, de: "keresztény kurzus keresztények nélkül", írta naplójába a 20-as évek végén Prohászka Ottokár püspök, 1920-22-ben még a Keresztény Nemzeti Egyesülés nevű kormánypárt elnöke.

"Patkánykurzus" - írta Szabó Dezső.

(2017. 09. 16.)

Szerző: rás  2018.09.16. 10:59 1 komment

Címkék: blog keresztény Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr5414242887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.09.16. 21:19:56

rás:értem én, hogy milyen kontextusban idéztél Prohászka Ottokár 1920-as naplójából, és miért, de ha mélyebben analizáljuk ezt az idézetet, hogy "keresztény kurzus keresztények nélkül" akkor el kell gondolkoznunk azon, hogy P.O. már 1918-ban szorgalmazta a numerus clausus bevezetését. Feltételezésem szerint ez a mondás nála a zsidóság modernizációjával összefüggő, s azok kereszténységre való áttérésére utal.
süti beállítások módosítása