Utolsó kommentek:

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.20. 19:10:20

@beszélő név: Egyáltalán nem vagyok optimista. Nem tudom, egyáltalán megéri-e a tavaszt, a választást az ellenzéki összefogás. Ha igen, akkor is kétesélyesnek látom a választást. És hogy aztán mi következik...?

Igen, a szavazástól való távolmaradás is legitim opció, volt már eset, hogy magam is éltem vele. De akkor nem tartottam ennyire kritikusnak a helyzetet, megengedtem magamnak az abszolút moralitás, a tisztaság luxusát. (Mert, mint tudjuk, tapasztaljuk, a politika mocskos dolog.)

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

beszélő név 2021.06.20. 18:23:18

@rás: Hozzáállásod és optimizmusod méltánylandó. A politikai aktivitás és a kompromisszumkészség meg amúgy is édestestvérek. Választani valóban csak abból lehet, ami kínálkozik, legfeljebb még annyi játéklehetőség adódhat, hogy a választásról való lemondás is értelmezhető megnyilvánulásként. Ez meg az én "halvány remény"-em.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.20. 16:03:13

@egy nagyi: Természetesen annyi szólamban fantáziálhatsz, amennyiben akarsz; én maradok a tényeknél: amit most magam körül látok.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

egy nagyi 2021.06.20. 13:33:39

@rás:miután nem vagyok budapesti és a mi körzetünk egyik ellenzéki indulója Sz. B., már több választás alkalmával, lehet, hogy keverem a dátumot. Amit a hat párt jelenlegi szándékáról mondasz, azzal tisztában vagyok. A Kossuth idézetet férjem is szokta mondani.

De engedtessék meg nekem a többszólamú fantáziálás, hogy milyen győzelem esetén, bármelyik oldalról, mit várhatok, és az a szerencsétlen honpolgár mit kap az ország vezetőitől, ha a creditjét leadja.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.20. 10:27:15

@egy nagyi: Rosszul emlékszel: 2018-ban Széll Bernadett nem lépett vissza. A 2018-as választáson hiába kaptak az ellenzéki pártok országosan - és számos egyéni körzetben - több szavazatot, mint a Fidesz, ezek a szavazatok szétforgácsolódtak a "baloldal", a Jobbik és az LMP között. Ez ébresztette rá (elég későn) az ellenzéki pártokat, hogy egymásra vannak utalva. Az előválasztások a 2010 előtti választási első fordulót pótolják, hogy kiderülhessenek az egymás közti erőviszonyok, illetve, hogy egy-egy körzetben ki a legalkalmasabb a Fidesszel szemben, miközben a hat párt közül mindegyiknek megfelelő számú jelöltet kell majd jövőre állítani, hogy a majdan felálló parlamentben önálló frakcióval rendelkezhessen. Ennek az országos kombinációnak a része az is, amit most sokan - te is - visszaléptetési mutyizásnak tartotok.
A politika, mondta Kossuth, az exigenciák felismerésének művészete.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

egy nagyi 2021.06.19. 23:16:23

@rás: ne aggódj, amikor már a "hülyeséget","primitívséget" "alpáriságot" nem bírom, meg szoktam találni a módját, hogy kiadjam magamból a véleményemet.

A Fidesz vétkeit pontosan tudom és nem érzem cinkosuknak magam, ha nem szavazok.
Nem a Fidesz némított el, hanem az a töketlenség, ahogy az ellenzéki összefogás el kezdett mutyizni. Hogy higgyek Szél Bernadettnek, amikor 2018-ban visszalépett a DK-javára.
Mit ér az én egy szavazatom a tömegesen vásárolt szavazatokhoz képest.
Hat év múlva 80 éves leszek, nem szeretnék a politikai huzavona rabja, kibice lenni, még élvezni szeretném az életet, amíg megadja a sors.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

egy nagyi 2021.06.19. 19:29:07

Nagyon szeretnék reménykedni, de nem tudok. kb. két hónapja megfogalmaztam magamnak, hogy nem megyek el szavazni. Ma még 99%-ban így gondolom, a fennmaradó 1% az, amikor leszűröm az előválasztás menetekor, hogy változtatok-e ezen.

Egy kis valóság: pár évvel ezelőtt Észak-Olaszországban voltunk, idegenvezetőnk szájából jött ki ez a mondat/értelmiségi/: Kétszáz éve nem volt az országnak olyan miniszterelnöke, mint Orbán Viktor.
Szomszédasszonyom szerint ilyen koponya, mint Orbán Viktor nincs még egy.

Csütörtökön 6h óra körül mentünk vásárolni, kivonult Szél Bernadett és Donáth Anna, Bernadettel beszélgettünk.
Kérdésünk, hogy akarják eltakarítani a NER-lovagokat. A válasza, hogy ellehetetlenítik a vállalkozásaikat. Kimondva nagyon szép és üdvös, de egy közgazdász-szociológus szájából ez érthetetlen. Annyira átfonja a magyar gazdasági életet, mint mindent és mindenhol a tőke mozgása, amely a kisemberek alkalmazásakor nem kérdezik meg tőle, hogy melyik párt színeiben akar dolgozni. Ez még jobban vezet az államcsődhöz. Annyira azért elég öreg vagyok, hogy feltételezzem/ nem hiszek benne/, ha legyőzik a Fideszt akkor nemcsak az uniós hitelre, hanem adott esetben kínai és orosz hitelre is rákényszerülnek. Minden hitelt a lakosság fizet meg.

Egyébként férjem győzköd a szavazással, de nem.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

egy nagyi 2021.06.19. 18:58:44

írásban nem használom azokat a régi szavakat, amelyeket a nagyanyáim beszéltek, s azokat sem, amelyeket egy mondjuk 100,150 évvel ezelőtti műben olvastam. Viszont a férjemmel beszélve nagyon sokszor a négy fal között szoktam, mert ő pontosan érti ezeket a kifejezéseket. Időnként nagyon csúnyán káromkodom a politikai bagázsra, nyilvánosan soha, keresem a rokonértelmű szavakat.
Hála a jó égnek nincs okostelefonom, van ugyan egy tabletünk azon nem írok, és egyébként a gépen, amit legtöbbször használok van helyesírási program. Többnyire a vesszőkkel vagyok bajban.

Talán ismerősek ezek a szavak, kifejezések:muzi,/mozi/ménsz mán, villanyos/villamos/gyüttök/jöttök/, mely/női mell/

Bejegyzés: "kibontakozódik"

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.19. 16:06:13

@beszélő név: Brecht szerint a népet nem lehet leváltani. A "halvány remény" pedig jelen esetben annyit jelent, hogy adok esélyt arra, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem elviselhetőbb hellyé teszi Magyarországot. A remény "halvány árnyalatát" az ellenzék heterogenitása és ebből adódó sebezhetősége; az ellenzéki politikusok igencsak "vegyes" minősége, valamint azok a körülmények - az általuk behatárolt cselekvési lehetőségek - adják, amelyek közt netán kormányra jutnak.
Szóval, én - gondolom, az eddigiekből is kiderült - szavazni szándékozom. Rajtam ne múljon!

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.19. 15:58:40

@Dupla: A "jösztök" alakot én is használom, pedig nincsenek erdélyi gyökereim. :)

Bejegyzés: "kibontakozódik"

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2021.06.19. 14:03:05

Amikor kb. két-három hónapja intenzívebben néztem facebook posztokat, nem ezt láttam. A j és ly felcserélése nem elütés. Mitől lenne más egy facebook poszt, hiszen ez egy nagy közönség előtti nyilvános megszólalás? Az sms vagy a chat, mely két ember között zajlik és sokszor valóban szorít az idő a válasznál, az valóban más.
Az idősebbeknek is meg kellene tanulniuk a normákat: nem kell buszon utazva a facebookra posztolgatni vagy posztokra válaszolni. Ha elvárod a fiataloktól, hogy tanuljanak meg helyesen írni és másoktól megköveteled a nyelvi normákat, akkor elvárható az idősebbektől is, hogy tanulják meg használni az új technológiát.
És persze kérdés marad, kik határozzak meg a normákat? Van akinek a "jösztök" alak hibás, pedig elég sokan használják és az erdélyi magyarban standard kifejezésnek számít.

Bejegyzés: "kibontakozódik"

beszélő név 2021.06.19. 13:27:11

Utolsó mondatom pontosabban: "Nem lehet eldönteni mivel ártok kevésbé..."

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

beszélő név 2021.06.19. 13:18:40

Persze, engem is foglalkoztat, nagyon is. Ugyanakkor számomra a politikai cselekvésnek a "halvány remény"-nél több, kézenfekvőbb motiváció ad értelmet. Ha például halálos beteg lennék, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy meglehetősen irracionális lehetőségeket is komolyan fontolgatnék "halvány remény" címén, de amikor a közéletünk, a társadalmunk "beteg", akkor azért mégis csak egy metaforáról van szó. A morális züllöttség nem egyszerűen a politika csinálóit érinti, hanem a társadalom egészét. Végső soron mit lehet arról a politikai közösségről állítani, melynek jelentős többsége legitimálja azoknak a szereplőknek a működését, akik ennek a közösségnek az orra előtt olyanná kalibrálják államunk intézményes kereteit, hogy gátlástalan méretekben és büntetlenül lophassanak? Végső soron kivel, kikkel is van itt probléma? Milyen aktuálpolitikai esemény lenne képes megállítani, visszafordítani ezeket a folyamatokat? Egy parlamenti választás? Ugyan már!

Felnőtt lakosságunk többsége asszisztál. Jelenkori ellenzékünk ráadásul úgy, hogy ezt észre sem veszi, vagy úgy tesz, mintha észre sem venné (ez a különbség csak olvasat kérdése). Mivel pedig észre sem veszi (vagy úgy tesz), alkalmatlan feladata ellátására. Nincs választási opció. Nem lehet eldönteni, mivel ártok inkább a hazámnak, a politikai közösségemnek, ha Orbánra szavazok, vagy ha az "ellenzékére".

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.19. 12:24:04

@beszélő név: Érdekes és fontos, amit gondolsz és írsz, de nem értek egyet. Valami halvány remény - az esély megadása - nélkül nem lehet, nem érdemes közügyekkel, politikával foglalkozni. Azt meg nem tudom megtenni, hogy ne foglalkoztasson, ami körülöttem van.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

beszélő név 2021.06.19. 11:31:44

Ja, amivel befejezni akartam: jövő tavasszal, választópolgárságom során először, nem megyek szavazni.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

beszélő név 2021.06.19. 11:30:12

Mivel néha-néha Te is szoktál régi posztokat feleleveníteni, most magam is két régebbi kommentemből idéznék. Az első a 2018 február 2-án "Választok 1." címen közzétett posztodra való reakcióm részlete:

"Vegyük a politika értékmentes alapmeghatározását: közügyeink gyakorlása. Ehhez képest másodlagos, hogy amikor közügyeket gyakorlunk vagy azok gyakorlását véleményezzük, akkor ezt bizonyos normák és elvek szerint tesszük, melyek egyénenként és csoportonként sok szempontból lehetnek igen különbözőek. Vagyis: nem azért politizálunk, mert elveink vannak, hanem azért vannak elveink, mert politizálunk. Más szóval az elvek majdnem, de csak majdnem olyan fontosak, mint a közügyek, azaz elvileg lehetséges olyan közügy, amelyért érdemes hátat fordítani az elveknek. Számomra ez az alapvetés, amikor arról kell döntenem, hogy olyan csoportosulást támogassak, amelynek normái és politikai gyakorlata meglehetősen, vagy épp a politikai palettán a lehető legtávolabb esik saját meggyőződésemtől."

Most pedig következzen a legutóbbi választásokat követő, 2018 április 9-én született bejegyzésedre (Április 9., Magyarország) adott válaszom egy részlete:

"A jelenlegi és jövőbeli ellenzékiségről: A jelenlegi április 8-án elvesztette legitimitását, arra ugyanis nem csupán a hatalom gyakorlójának van szüksége. Ha a Jobbikra, az LMP-re tekinthettünk is eddig úgy, mint akik képesek megkülönböztetni magukat a rendszertől, vasárnaptól egy szinten kezelendők Gyurcsányékkal és az MSZP-vel. Akik három alkalommal sem képesek a számok nyelvére lefordítható változásokat kieszközölni, azok politikailag hullák. Erre nincs miért több szót vesztegetni."

A legutóbbi választás óta semmi érdemleges változást nem detektáltam közügyeink gyakorlása terén. Ez az ellenzék a NER részévé vált. Esetleges "győzelme" csakis ilyen, idézőjeles győzelem lenne, egy felejtésre méltó négy éves közjáték Orbánék visszatérte előtt, akik laza csuklógyakorlatként lerendeznék ellehetetlenítésüket mind intézményi, mind retorikai vonalon, vagy végső esetben kilóra megvennék őket. Ez az ellenzék ugyanis legfeljebb szavazatokat tud szerezni, de hatalmat már nem.

Igen, elképzelhető olyan szituáció, amikor van értelme zárójelbe tenni elvi meggyőződéseinket és azokkal nem összeegyeztethető politikai cselekvéseket végrehajtani. De más ez a zárójelezés, és megint más a politikai realitás. Ábrándokért, jelen esetben azért a vágyért, hogy tűnjenek el végre Orbánék, nem hagynám el a realitások terepét. Ez az ellenzék akkora nulla, annyi politikai hullát tudhat sorai között, hogy még a "győzelmükkel" sem változtatható meg a hatalom tényleges gyakorlója és gyakorlata.

Bejegyzés: A széplelkű lúzerek esete a Jobbikkal

rás · http://ras2.blog.hu 2021.06.18. 21:18:30

@Dupla: Köszönet a nyelv- és nyelvészettörténeti háttérért.
Zárójeles befejező megjegyzésemet, azt hiszem, félreértetted: azt, hogy "nincs norma" abszolút helytelenítőleg, korunk - nem csak a nyelvhasználatra - jellemző jelenségeként, "normájaként" állapítottam meg.

Az sms- (és facebook-) nyelvezet külön dolog. Hosszú ideig tartott, de már rég elfogadtam az eszköz - a telefon - sajátosságából adódó jelenségként. Az egyik ilyen a játékos rövidítések használata (a rövidítések, szócsonkolások játékos használata). Ami az elütéseket, betűkihagyásokat illeti - mint írod, elsősorban az ötvenen felüli korosztálynál -, az (a hanyagságon, felületességen kívül) főleg megintcsak az eszközből és annak használati körülményeiből adódik. Buszon utazva, de egyébként is, idősebbeknél már gyakran amúgy is remegő kézzel nem olyan egyszerű eltalálni a telefon apró betűbillentyűit, amelyek nem is csak egy betűt jelenítenek meg. Az én korosztályom nem számítógéppel és pláne nem mobiltelefonnal született, mi a kézíráshoz szoktunk, és feltéve, hogy tisztában vagyunk a helyesírási szabályokkal (amelyek jórészét pl. Kálmán László nyelvész hülyeségnek tartja), és nem szenvedünk diszgráfiában, viszonylag ritkán cseréljük fel a betűket.

Bejegyzés: "kibontakozódik"

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2021.06.18. 17:36:20

Nyelvtörténeti szempontból nézve a standartizált, egységes nemzeti nyelv új jelenség, alig pár száz éves. A 19. század előtt az európai nyelveket tucatnyi nyelvjárásban beszélték, melyek olyannyira különbözetek néha, hogy beszélőik alig értették egymást (pl. egy észak-német a későközépkorban alig értette a mai Ausztria területén elterjedt nyelvjárásokat). A nyelvújítással, "nyelvápolással" jelenik meg először az igény, hogy a nyelv egységes legyen és a tömegoktatáson keresztül mindenki ugyanazt a standard nyelvet használja (vö. Académie française mint a nyelv legfőbb őre már a 17- századtól). Magyarországon a dialektusok használata akár nyelvhelyeségi szempontból, akár a nyelvtan szintjén a műveletlensége jele volt, mely párosult a centralista állam arroganciájával.
Nádasdy sokat idézett, hangzatos kijelentésével több gond is van: a normának van funkciója is (pl. tartalmi megkülönböztetés, az álam mást jelent mint az állam, vagy kiejtésbeli függő és nem fügő, hiszen azt másképp ejtjük).
Ma már egyáltalán nem csak a fiataloknak jelenik meg a pongyola nyelvhasználat: a Facebookon éppen az ötven feletti korosztálynál látom, hogy össze-vissza írnak: betűket hagynak ki, a vessző után nincs helyköz (vagy éppen előtte van), hiányoznak az írásjegyek, a j és az ly használata teljesen ötletszerű.
Az én általam beszélt "nyelvjárásnak" is vannak bizonyos jellegzetességei, amiket írásban igen ritkán használok (kiejtésben hüttő és nem hűtő, füttőtest és nem fűtőtest, vagy rajt és nem rajta). Az egyik ilyen jellegzetesség az n végződés elsávsítása (és nem felcserélése!) Soha nem mondanám vagy írnám le, hogy elmész az anyádban.
Az írásod egyik ambivalenciája, hogy miközben azt mondod "nincs norma", mégsem tudod igazán elfogadni, ha valaki nem a norma szerint gondolkozik.

Bejegyzés: "kibontakozódik"

egy nagyi 2021.06.14. 19:50:31

@rás:semmit nem értek félre, egyszerűen csak azt akartam példázattal kifejezni, hogy mindig a szövegkörnyezet dönt arról, hogy milyen szóalakot használjunk.

Bejegyzés: "kibontakozódik"
süti beállítások módosítása