ifjúkor főnév (választékos)

<Az ember, ill. egy személy életében> az ifjúság kora, ideje. Szép ifjúkor; az ifjúkor hevülete; a nevelés gyermekkorban és ifjúkorban a legeredményesebb. Apám sokat beszélt ifjúkoráról. Az ifjúkor emlékeit öregkorban sem felejtjük el. Túl van az ifjúkoron. Ifjúkorát tanulással töltötte.  Az ifjukor kihervadt ... S nem hozhatja vissza többé Semmi földi kérelem. (Bajza József)

|| a. E korral kapcs. életkörülmények, élmények, események összessége Boldog ifjúkora volt.  A semmiség örök tavába Ifjúkorod javát hiába, Szép húgom! óh ne hányd. (Csokonai Vitéz Mihály) [Lívia] visszaadta őt ifjúkora varázsképeinek. (Tolnai Lajos)

(A magyar nyelv értelmező szótára)

 

Öt eszméletlen fiatalra találtak a Bács-Kiskun megyei Kecelen, egy diszkóban. Valamennyiüknél életmentő beavatkozást kellett végezni. Az eszméletlenül talált fiatalok esetében felmerült a kábítószer-túladagolás lehetősége. A helyszínre mentőhelikoptereket és mentőautókat is irányítottak, a fiatalokat Kalocsára, Kiskunhalasra és Budapestre viszik kórházba. A rendőrség szerint feltehetően diszkódrogot fogyasztottak, így nincs kapcsolat az elmúlt napok heroin okozta hat halálesetével. (Hír a Kossuth rádióban ma reggel)

 

Karinthy Frigyes: Találkozás egy fiatalemberrel

hangoskönyv: http://tinyurl.com/5fjepo

 

Michelangelo: Ébredő rabszolga

Michelangelo: "Ébredő rabszolga"

 

Gottfried Benn:

Szép ifjúkor

A lány, aki soká feküdt a réten:

olyan elrágottnak tünt a szája.

Amikor a mellkast fölnyitották, lyuggatott volt a nyelőcső.

Végül a rekeszizom alatt, egy üregben

fiatal patkányok fészkére leltek.

Egyik testvérkéjük halott volt.

A többiek ették a májat s a vesét,

itták a hideg vért,

szép ifjúkoruk volt.

Szép és gyors volt a haláluk is:

mindannyiukat vízbe dobták.

Ó, hogy sipákoltak a pici szájak!

Márton László ford.

 

Szerző: rás  2008.08.09. 16:44 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr944928945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2008.08.09. 22:12:18

az önpusztítás és a lázadozás mindig is menő volt. (leginkább mindig csak a "romlatlan ifjúság" köreiben)

Ismeretlen_46946 2008.08.09. 23:35:32

drc: "Karóval jöttél, nem virággal..." http://tinyurl.com/6p3sgo

Ismeretlen_31312 2008.08.10. 10:22:54

Az ifjúság szerintem sosem romlatlan, csak vannak bizonyos rousseau-i elképzelések, hogy milyennek kellene lennie. Valójában mindig forrong, keresi a helyét, az idősebb generáció ellenében határozza meg magát. A mostani ifjúság szerintem nagyon konformista módon lázad.

Ismeretlen_46946 2008.08.10. 10:37:04

Platen: most hosszú filozófiai fejtegetések és viták kellenének arról, hogy mi a "romlott", mi a "romlatlan" - s esetleg: mi a "rontott". A "konformista lázadás" találó - platenes - megjegyzés. És - ha belegondolunk - elég szomorú.
süti beállítások módosítása