Koboldnak

Tegnap séta közben becsábultam egy cukrászdába. Nagy dilemma volt, hogy mit kapjak be, csak úgy, állva: krémesek, torták, linzerek, ischler (nagyon szeretem)… Aztán a marcipános burgonyát választottam. Hosszú évek óta nem ettem, pedig gyerekkoromban egyik kedvencem volt. Akkor krumpliminyonnak hívták. Azt hiszem, elsősorban a sütit beborító kakaópor lehetett csábító. Nem tudom, ez volt-e a hivatalos neve, és igazából a marcipán íze se sejlik fel abból az időből, pedig biztos akkor is volt benne, hiszen viszonylag drága volt: szemben az átlagos minyonok 1.10-es árával, ez 1.30-ba, sőt talán 1 forint 50 fillérbe is került. Vagyis ez jó régen volt. A vasárnapi ebédhez, ha anyám éppen nem sütött, az Ágnesből, a Mártírok útjáról hozott mostohaapám egy tálca minyont. Ez, úgy emlékszem, tíz darabot jelentett, vagyis kettőt-kettőt fejenként. Csokis, vaníliás, puncsos – általában ez a három fajta volt; a citromos rémlik még a cukrászda pultjáról, de azt nem szerettük, ahogy a citromfagylaltot se. (A fagylaltválaszték alapját a vanília és a csokoládé képezte, ezt egészítette ki a tejszín, a puncs, az eper és az említett citrom. Exkluzívabb helyeken volt még rumos dió.) A krumpliminyon valamiért ritkaságnak, különleges csemegének számított nálunk, nem hiszem, hogy a húszfilléres árkülönbség miatt. Bár a 20 fillér is számított: ennyi borravalót kellett adnom, amikor lementem az Ágnes melletti fodrászatba, hogy 3.50-ért levágják a hajam. Azt hiszem, valahol ott lógott még a tábla az üzletben (50-es évek!), hogy „Öntudatos dolgozó borravalót nem fogad el”, ezért illett diszkréten a borbély bácsi (néni?) zsebébe csúsztatni a húszfillérest.

A mese már megint kezd ágazni-bogazni, és nem tudom megállítani a földrajzi és gasztronómiai burjánzást, bár vissza fogok térni a sütikhez.

A vasárnapi ebéd elengedhetetlen tartozéka volt a sör. Ezt nekem kellett egy kancsóban fölhozni a tőlünk pár percre, a domb alján, a Bimbó út és a Keleti Károly utca sarkán lévő Szomjasból. A későbbi (talán ma is úgy hívják) Rózsadomb étterem helyén akkor egy közönséges kocsma működött, onnan vittem egy liter csapolt sört. Mi, gyerekek vajon mit ittunk? Valószínűleg csapvizet, mert a gyerekkoromból nem rémlik sem ásványvíz, sem szóda, sem málnaszörp – a szódásszifon később jelent meg a háztartásunkban, állandó konfliktust gerjesztve, hogy ki csináljon szódát.

Vissza a sütikhez. Elvált szülők gyermekeként, ahogy az szokás, húgom és én vasárnaponként találkoztunk apánkkal. A Mártírok útja (ma Margit körút) és Kisrókus utca sarkán lévő Mecsek cukrászdában várt minket, ez sokkal „elegánsabb” hely volt, mint az Ágnes, csaknem kávéház. (Később, amikor már egyedül villamosra szállhattunk, a Szent István körúti Luxor, majd az akkor Hungáriának nevezett New York kávéház lett a törzshelyünk.) A kicsit kényszeredett együttléteknek három eleme maradt meg bennem. Az egyik a kiskanállal apám kávéjába – akkor úgy mondták: feketéjébe – mártott mokkacukor; nem emlékszem, hogy a húgom is kapott-e, valószínűleg. A második a délelőtt fő műsorszáma: a közös keresztrejtvényfejtés. A harmadik pedig (hogy visszatérjünk a fősodorba) a dobostorta volt. Ma már szinte mindig csalódás, ha három-négy évenként kipróbálom, de akkor nem tudtam megunni. Természetesen a „dobja” miatt; a franc se tudta, hogy Dobos cukrászról kapta a nevét, meg voltam győződve, hogy a kemény cukormáz a dob. A dobossal szemben az alternatívát a csokis Stefánia torta képviselte, de az akkor érdektelennek tűnt. Egyszerűen nem emlékszem, hogy lett volna más tortafajta is, pedig biztos volt.

A krémes és a franciakrémes viszont anyámat jelenti (ahogy a Rákóczi túrós anyám húgát, az ő kedvence volt). Ez már pár évvel későbbi korszak, a 60-as évek. Anyám néha bement „a városba”, vagyis a Belvárosba, a Váci utcába vásárolni (akkor ez még lehetséges volt átlagjövedelemmel is). Ha magával vitt, ami sokszor előfordult, akkor az út a Jégbüfében végződött, ahol krémest, sőt franciakrémest ettünk (1.70 és 2.00 forint, ha jól emlékszem). Ez a rituálé még akkor is megmaradt, amikor egyetemre jártam, nem volt nagy ügy kiugrani a Pesti Barnabás utcai Bölcsészkarról a Jégbüféhez. Neki is kellett a társaság a krémeséhez, nekem meg kellett a süti.

Mostanában egyébként a kakaós csiga a kedvencem.

Hát ennyit a marcipános burgonyáról. Proust több ezer oldalt írt a teába mártott madeleine süti ürügyén…

Szerző: rás  2011.03.06. 19:15 28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr104929329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2011.03.06. 20:54:19

Sok minden visszaköszön, de messze nem annyi, mint Neked - köszönöm a visszatekintést. Nem emlékszem gyerekkoromból a marcipános burgonyára, a mignon, a dobostorta, a mézes zserbó, a túrós, a krémesek mind, mind mosolyt csaltak arcomra. Régebben is, most is. Sajnálatosan Proust is kimaradt (eddig), de igyekszem pótolni. A Fáraó természetesen nem maradt ki, de azon kívül minden. Szerintem véletlenül, de kihagytad a karamell fagyit;) A marcipánra visszatérve: ha nem magadnak készítesz marcipánt, akkor úton-útfélen csak a marcipán-ízű izékkel találkozol. Vannak kivételek, mint mindenütt. Csak ha belegondol az ember fia/lánya, hogyan lehet 2000 HUF körül árulni a marcipánt... Ha a héjas mandul kilója közel 3000 Ft. A marcipán az én tudásom szerint 50-50 % őrölt mandula és cukor, cseppnyi tojásfehérjével. Viszont nagyszerűen lehet "dúsítani" héjától megfosztott és megfőtt tarka babbal. Mármint a mandulát. "hacsakúgynem" :D De nem veszem el a kedved - a magamét sem - , nagyon szeretem a mandulát, s a mandulával készült édességeket. S a kakaós csiga is nagyszerű, ha kelt tésztából készül itthon, akkor másnap reggelire tejeskávéval... Nincs az a trendy füstöltlazac amivel felcserélném:)))

Ismeretlen_46946 2011.03.06. 21:02:01

@defalla: A fáraó az Boleslaw Prus, amire én utaltam - de "persze" nem olvastam -, az Marcel Prousttól Az eltűnt idő nyomában. :)

Ismeretlen_111226 2011.03.06. 21:45:06

Jessz, beégtem... mea culpa! Akkor tényleg kimaradt Proust - annyi rémlik, hogy túl sok cm a könyv átmérője;) Ami nem mindig fog vissza - sőt! Jövő héten meglesem a könyvtárban, s hazacígölöm. Majd esetleges beszámoló is lesz, bár könyvekről nem nagyon szoktam írni. De a változatosság gyönyörködtet:)))

egy nagyi 2011.03.06. 21:50:08

rás:kátrányos piros Bambit nem ittál?

Ismeretlen_111226 2011.03.06. 22:18:32

Biztosan ittam, de én a kocsmában mért nagyon ragadós jaffát kedveltem ;)

Ismeretlen_111226 2011.03.06. 22:19:47

előzőhöz: selyempapírcsíkkal csomagolt szalma szívószállal :)

Ismeretlen_46946 2011.03.06. 22:23:39

@nagyi: sárga Bambit ittam, az is kátrányos volt, viszont nagyon szép volt a csatos üvege. És defallának is igaza van a selyempapíros szívószállal. :)

egy nagyi 2011.03.07. 00:17:09

defalla:Proust műve összesen hét kötet.Az utolsó a Megtalált idő.Az első három kötetét Gyer- gyai Albert fordította le és évekig csak ez volt magyarul ismerhető.A negyedik kötettől Jancsó Júlia fordításában olvashatóak a kétezres év után.Úgy tudom,hogy a hölgy az első hármat is újrafordítja. Türelmet és nagy figyelmet igénylő olvasmány,nagyon megéri. rás:nekem egy vásárolt sütemény se olyan finom, mint az édesanyámé.Nyomdokaiban én is igyekszem.A kedvencem mégis a Vajas-süteményes bolt volt a Teréz/Lenin/ körúton, ma már ez is megszűnt.

Pocakos 2011.03.07. 01:10:44

No, akkor én is nosztalgiázom. ;-) Az a krumplis mignon szerintem nem volt igazán marcipános. Igaz, én pesti vagyok. Szóval az mifelénk kivül igazi (holland) kakaóporos (azt hiszem egy helyen "bevágott") golyó formájú volt, aminek a töltete isteni krémcsoki volt. Csak a csokikrémet vette körül kivülről egy vékony marcipános réteg, - és az alján egy kis piskóta, amin az egész "állt". Árra nem emlékszem. Mi a Különlegességi-t favorizáltuk. (ma Lukács, különben a nagyanyám és az anyám is úgy hívta). Kedvenc családi eledel volt a sarokház. Anyám kedvence az indiáner. Mintha eltűntek volna a kerthelyiséges éttermek. Csak a Liget környékén néhány: Tünde, Moszkva, Kéményseprő, Weingruber.

Andris 2011.03.07. 09:19:10

De jó volt ezt(ezeket)olvasni! Lehet, hogy azért, mert nekem nagy cukrászati élményeim nincsenek. Úgy emlékszem, hogy Faludy írja le (valahol a "Pokolbéli víg napjaim"-ban), egy rabtárssal folytatott beszélgetését a Recski kényszermunka során. Az illető arra panaszkodik, hogy mennyire bántja, hogy keveset járt cukrászdába. És ott írja meg Faludy remekül a süteményekhez való viszonyát, mert ő jelentős mennyiséget fogyasztott.

Andris 2011.03.07. 09:23:02

Egy vélekedés: szerintem a krumpliminyon neve nem csak abból adódik, hogy krumplinak volt maszkírozva, hanem mert tényleg krumpliból volt. (hamis marcipán néven is fut, receptek dögivel a neten)

Ismeretlen_46946 2011.03.07. 09:51:21

@Nagyi: Igen! A Vajassütemények boltja! Az nekem május elsejéhez kötődik: a felvonulás után mindig bementünk, és mindig somlói kockát ettem. (Persze máskor is, ha arra jártam). Ami pedig az anyai sütiket illeti, az természetesen külön osztály: nálunk az almáspite és a zserbó, a karácsonyi bejgli és a minden születésnapomra készített aranygaluska volt a favorit. @Pocakos: Sarokház, indiáner, persze. Meg a kertvendéglők; Budán azért még vannak. @Andris: Nem volt benne krumpli, Pocakosnál a pontos leírás. :)

Pocakos 2011.03.07. 10:37:30

rás: konkrét árra nem emlékeszem, de a sarokház gesztenyepüré árkategória volt, az indiáner pedig krémes. A legdrágább(?) - talán - a lúdláb volt, mert abban csoki(krém), rum, ill. rumos meggy is volt. Nem vagyok benne biztos, ha ma kérnék egy sarokházat, vagy indiánert, akkor a felszolgáló tudná, hogy miről beszélek. ;-) A kerthelyiségek pedig akkoriban (élő)zenés-táncos helyek voltak. A Kéményseprőben forgatták az "Egy pikoló világost", a Weingruber-ben (Városliget, a hídon túl balra), pedig volt egy emelvény (akárcsak a Margit-szigeten), ahol (katona?)zenekar játszott vasárnaponként. Aztán volt "ötórai tea" is. ;-))) Erről jut eszembe, valaki a fércbukon irta, hogy a nyáron Bpestre jön Ringo Starr. A hírt átböngésztem a net-en, és mindenhol valami szezációnak tartják, hogy **először** jön Budapestre. Pedig már volt! Sőt, egy liftben utaztam vele! Tök véletlenül akkor voltam a nemrég épült, Finta féle Intercontinental valamelyik (alsó) éttermében, amikor épp ott tartották Liz Taylor 40 szülinapi buliját, ahova Ringo is hivatalos volt. Én csak puszta kiváncsiságból szálltam be a liftbe az új szálloda megtekintése céljából, amikor valamelyik emeleten beszállt Ringo és ment fel a legfelső panorámás étteremhez, ahol a szülinapi buli volt......

Ismeretlen_46946 2011.03.07. 11:15:35

@Pocakos: "Még látta Lenint". :)) Amit a Weingruberről írtál (egyébként a helyén szerintem most is teraszos étetrem van), arról nekem a margit-szigeti Casino jutott eszembe, meg a Nagyszálló éttermi kerthelyisége. "Die schönen alten Zeiten" - és akkor a Monarchia iránti nosztalgiámról még nem is beszéltünk. Istenem, Bad Ischl, ahol a park pavilonjainál igazi térzenét hallgattam (nem, már nem Ferenc József idején,hanem 10-15 éve), és igazi ischlert ettem, aminek persze semmi köze az itthon megszokotthoz - megszeretetthez. És apropos katonazene: először kisgyerekkoromban a vasárnap délelőttönként a Marczibányi tértől a Kisrókus utcán a Mártírok útja felé vonuló katonazenekart láttam-hallottam.

Ismeretlen_111226 2011.03.07. 13:02:23

navégre! Nyögdíjas katonazenész vagyok... Nekünk a Kéményseprőben volt a szakérettségi bulink - s azért ott, mert azt minden tanárunk ismerte, még az akkor legkorosabb is a 87 évével :)

Andris 2011.03.07. 14:11:02

Az egyik kedvencem a Rigó Jancsi volt, mert nem volt olyan édes, mint sok egyéb süti. Az egyik legszebb időszak volt(ha nem is minőségi, de mennyiségi alapon), amikor anyám gy cukrászüzemben dolgozott, és az el nem adott árut nevetséges áron hozhatta haza.

BB 2011.03.07. 18:08:31

Tényleg, hol lehet indiánert kapni? olyan igazi, frisss tejszínhabbal?

Pocakos 2011.03.08. 01:58:18

BB: http://magnasfertaly.blogspot.com/2009/10/175-eves-az-indianer.html

jel 2011.03.08. 21:30:31

A Budai Fő Antikvárium (II. Fő utca 69.) mellett újra kinyitott a csöppnyi FEDEL CUKRÁSZDA (71?,73?sz.). Igazi retró hangulat, 2 kis asztallal, pár székkel. Egy lelkes,nagyon barátságos cukrász házaspár viszi, magyar fiatalasszony szír származású férjével. Isteni süteményeik vannak. Hétfő kivételével minden nap nyitva vannak. Én már teszteltem, jó szívvel ajánlom.:) Nyáron pedig helyben készült fagyijaik is lesznek!

Ismeretlen_46946 2011.03.08. 23:00:30

@jel: A többiek nevében is nagyon köszönöm az információt.

Ismeretlen_58433 2011.03.09. 00:43:42

Igen,a Keleti Károly utca és a Bimbó út sarkán az éttermet megint/még mindig Rózsadombnak hívják. A bevágott golyót formázó, kívül selymes-kakaóporos, belül csokikrémes krumplit (nem kellett mellé a "minyon", megértették anélkül is bármelyik cukrászdában, miről van szó) én is nagyon szerettem, emlegetem is gyakran...

Ismeretlen_58433 2011.03.09. 00:48:47

Én 1.10-es "símakrémes"-re emlékszem, igaz, nem a Jégbüféből. A franciát nem tudom, nem szerettem a tejszínhabot.

Ismeretlen_10155 2011.03.09. 10:09:06

pestieknek könnyű, de a) egy időben csak a tokaji Vadas vendéglőben volt gépi fagyi (csavaros, vanília-csokoládé vagy málna-csoki illetve vanília-málna), de én inkább a rakamazi Péntek fagyizó főzött fagylaltjait szerettem, nem utolsó sorban azért, mert az finomabb volt, ráadásul ott sokkal szélesebb volt a választék is. b) Nyíregyházán régen is (itt max. 25 évet tessen érteni), most is az Omniában (ma Széchenyi Étterem) lehetett a legfinomabb fagylalt különlegességekhez jutni. itt ettem először pl. túrórudi ízű fagyit...

Ismeretlen_10155 2011.03.09. 10:10:15

b) >elnézést az egyeztetetlen mondatért

Ismeretlen_46946 2011.03.09. 10:21:38

drc: Csak nagyon rövid időre csábultam el a gépi fagyihoz, ami a gyerekkoromban még nem is létezett; amiről a bejegyzésben szó van, az szigorúan főzött (néha szalmonellás) fagylalt - 1 gombóc: 50 fillér.

Szó-szóró 2011.03.09. 21:21:30

rás: nagyon szépen írtál a régi dolgokról. (Lehet, hogy a társadalmi kiegyezéshez az út a sütin keresztül vezet?) Kiskoromban 1 forint 50 fillért kaptam fagyira, és persze az három gombóc volt - összhangban a rás féle gombóc egységárral. (A Nyírségben, falun nőttem fel, nagyon szeretem szülőfalvamat, de azért azt meg kell mondanom, hogy gyalázatosan rossz fagyik voltak azok. És mi úgy szerettük.)

Ismeretlen_46946 2011.03.09. 22:52:18

@Szó-szóró: :)

Fedel Cuki 2011.05.17. 11:25:27

Kedves Ismereten Blogger és Kommentelők! Örömmel olvastam a visszaemlékezéseket, és azt is, hogy a nosztalgikus hangulathoz a mi süteményünk is hozzájárulhatott. Nagyon fontos számunkra minden visszajelzés, amit a vendégektől kapunk, a pozitív és a negatív is. A személyes és az ilyen véletlenül, böngészés közben megtalált is. Bízom benne, hogy lesz lehetőségem személyesen is megköszönni a méltató szavakat, és ha megosztják velünk, hogy milyen süteményeket látnának még szívesen a kínálatunkban. Szeretnénk olyan süteményeket készíteni, ami valódi íz élményt nyújt vendégeinknek és kedvet csinál újabb utazást tenni a sütemények világába. Egyszóval örömet szeretnénk okozni, hiszen a vendéglátás erről szól. Ha van még olyan sütemény, amit régóta keresnek, és sehol sem találnak, hozzák tudtunkra, és mi igyekszünk elkészíteni Önöknek! Üdvözlettel: Fedel Cuki
süti beállítások módosítása