"Szerencsétlenségükre azonban én évekig éltem Magyarországon, dolgoztam a magyar bírósági rendszerben, évtizedekig tanulmányoztam a magyar jogot, és kiismerem magamat a magyar jogi nyelvezetben. Ez az oka annak, hogy elég komolyan vesznek ahhoz, hogy megtámadjanak. Amióta elkezdtem Magyarországról írni, a gyűlöletmailek hegyeit kaptam, megtámadtak nem egyetemi és egyetemi szintű bírálattal, és annyi életveszélyes fenyegetést kaptam, hogy biztonságiakra van szükségem, ha elmegyek Budapestre. De nem veszem ezt személyes sértésnek. Csak történetesen az útjában állok annak, amit a Fidesz akar. Könyörtelenek és hajthatatlanok – de nem buták."

Kim Lane Scheppele válasza Gulyás Gergelynek (a teljes szöveg magyar fordítása)

Szerző: rás  2013.04.09. 18:32 22 komment

Címkék: politika Scheppele

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr385213876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.10. 17:56:49

@johnnymoore: Mint hogy ne nézted meg alaposabban, elárulom, hogy a szakmailag teljesen hiteltelen Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogján, az ugyancsak hiteltelen New York Times online-on jelent meg Scheppele írása. A Galamus csak megtette azt a szívességet, hogy lefordította. De ha bennük nem bízol, természetesen elolvashatod angolul az eredetit.

Ami a bécsi beszélgetést illeti (most eljátszom, hogy komolyan veszem a kérdésedet, és nem értem a célzást, a hátsó gondolatot), nem hallottam róla, a maga módján mindhárom magyar ember feltehetőleg önmagát, a saját - egymáshoz valószínűleg nagyon közelálló - véleményét képviselte és nem Magyarországot, s minden bizonnyal beszélgetésről lehetett szó, nem a "nézetek ütköztetéséről".

bébarabás 2013.04.11. 10:40:54

Johnny, mi ez az orbitális baromság, hogy ki képviselte Magyarországot? Te eszednél vagy? Magyarországon élő magyar állampolgárok a saját életüket, létüket, egzisztenciájukat, jövőjüket képviselik. Arról beszélnek, ami őket foglalkoztatja, jó vagy rossz. Mi ez a hülyeség, hogy kit képviselnek? Ez egy színtiszta kommunista felfogás, hogy a "dolgozó nép" érdekeit képviseli valaki. Milyen árulkodó Gulyás megfogalmazása is: "nem fognak minket elriasztani attól, hogy azt tegyük, ami
szerintünk jó Magyarországnak és a magyar embereknek, akik nekünk a cselekvésre felhatalmazást adtak." Ami SZERINTÜNK jó és "amire felhatalmazást adtak", az két különböző dolog, ti szerencsétlen agyhalottak.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.13. 17:56:15

Johnny hozzászólása szomorú látlelet a mai jobboldali ifjúság állapotáról. A magyar konzervatívok már csak lesütik a szemüket, mert már elfogytak a kifogások. A mai jobboldali fiatalság már arra sem hivatkozhat, hogy a szénszünet miatt ennyire műveletlen vagy félművelt, mint ahogy a hozzájuk nagyon is hasonlatos elődeik az ötvenes évekből. A köz- és felsőoktatás elhanyagoltságának, lezüllesztésnek keserű gyümölcsei ezek. Szűklátókörű, demagóg, szektás emberek jönnek ki az egyetemekről, és csodálkoznak, hogy nem sikeresek sem a munkájukban, sem a magánéletükben. Persze fontos különbség az ötvenes évekhez képest, hogy pártvonalon már nincsen annyi kényelmes állás...

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.13. 21:07:51

@AvPlaten: Nem véletlen, hogy az 50-es évek ideológia- (és nem szénszünet-)vezérelt csőlátása jutott eszedbe.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.13. 22:30:26

@P_o_c_a_k_o_s: Köszönöm. Tartalmilag egybevág a két beszámoló, bár a Galamusé többet ad az osztály- versus tömegtársadalomról szóló Bauer-Heller-vitával. (Szerintem mindkettő - ahogy a Fidesz egyszerre fasiszta és leninista típusú párt.)

Szó-szóró 2013.04.21. 18:44:47

rás: azt hittem, hogy az csak egy átmeneti jelenség volt, hogy fasisztázod a fideszt. Nem jó hír, hogy ez ismét előkerült. Esély nem lesz a témák megbeszélésére, csak egy nagy ordításra.

AvPlaten: nem tudom, hogy honnan veszed magadnak az erkölcsi vagy bármilyen magaslatot, hogy így leszólod Johnnyt. Egy normális vitában az érveket kell cáfolni, nem a vitapartnert cikizni.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.21. 23:00:53

@Szó-szóró: Érdekes, hogy a leninista minősítést nem kifogásoltad. Amúgy ezúttal nem azt állítottam, hogy a Fidesz fasiszta (ez elég nagy baromság lenne tőlem), hanem hogy a párt működési módja és az államszervezettel való összefonódása a totalitárius állampártokéra hasonlít.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.21. 23:39:43

Szó-szóró: Nincsen nekem semmiféle magaslatom (rálátásom akad), csak értékeltem, hogy Johnny hozzászólás tartalmilag milyen. Ha neki csak annyi, kell, hogy a galamus.hu oldalon jelent meg valami és már el se olvassa: ezt nevezem szűklátókörűnek. Hogy Bauer vagy Heller eleve nem képviselheti Magyarországot: előítéletesség, szektásság (hiszen megpróbálták meghurcolni Hellert, és gondolom az nem maradt meg a narancssárga agyakban, hogy alaptalan volt a vád). Ideje lenne már a mozgalomban önkritikát gyakorolni... csak nehogy megint a "balos" hagyományok szerint.

Szó-szóró 2013.04.22. 20:53:16

rás: igazad van, az is nevetséges, amikor a régi klasszikus bal-lib vonal képviselői elvtársoznak, fidesznyikoznak, vagy pl. sztálinista kategóriába sorolnak konzervatív csoportokat. A leninistázás is ez a műfaj. Azért nem tettem szóvá, mert bizonyára örömödet találtad benne :) azt pedig én megzavarni nem akartam.

A fasiszta bármire történő hasonlítgatás (pl. az, hogy a fidesz férfiak ugyanúgy zakóban járnak, mint a fasiszta férfiak, számos lehetőség van ...) pedig nem korrekt, úgy gondolom, hogy eztnem kell különösebben bizonygatni.. Tipikusan a kabátlopásos történet.

Szó-szóró 2013.04.22. 20:57:45

AvPlaten: pontosan az volt a gondom, hogy nem tartalmilag értékeltél, hanem indulatosan támadtad Johhnyt, és a "szűklátókörű, demagóg, szektáns ..." fiatalokat. Pedig ennek az ellenkezője igaz: a mai fiatalok semmivel nem rosszabbak, mint mi voltunk.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.22. 22:40:40

@Szó-szóró: Ha némileg figyelmesebben olvastad volna el azt a bejegyzésemet - tinyurl.hu/2pJc/ -, amiből azt a következtetést vontad le, hogy nem értek se a történelemhez, se a politikához, talán értenéd, miről beszélek, amikor "fasisztázok". Ami pedig a kabátot illeti, az bizony el van lopva.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.23. 09:38:00

@Szó-szóró: Én sajnos nem ezt látom. A nemzeti és egyetemes kultúra hihetetlen erózióját veszem észre nagyon sok helyen. Az ezredforduló körül több egyetemre is jártam (ELTE, Pázmány), és bizony a Pázmányon a klasszikusabb műveltségű, higgadtabb (azaz konzervatív) tanárok már akkor rámutattak arra, hogy a vaskos kommunistázás helyett a hallgatók egy picit cizellálhatnánk a véleményüket. A nemzeti kultúránk eliszaposodásnak szomorú jele, a Wass Albert reneszánsz (mi lett a klasszikusainkkal? Ja hogy azt nem veszi már be a nemzeti gyomor, mert "nehéz"). Johnymoor Raffay Ernőért lelkesedett korábban (az akkori vitában az írta: ő érzi, hogy Raffay-nak igaza van). Szekfűt, Bibót, Széchenyit olvasnak-e? Dehogy, mert azon nem lehet jókat fröcsögni, nem lehet apatikusan vállat vonogatni, hogy "el vagyunk mi nyomva, nincsen mit tenni". Hiába címkézitek magatokat konzervatívnak, meg nemzetinek, mindenütt kilóg a lóláb...

Szó-szóró 2013.04.23. 19:42:21

rás: soha nem tudnék olyan következtetést levonni, hogy nem értesz a történelemhez. A politikában elfogult vagy, de ezt tudjuk, nyilván én is. Ha a kabát "már el van lopva", akkor azzal már nem tudunk mit csinálni :)

Szó-szóró 2013.04.23. 19:46:28

AvPlaten: az elmúlt hónapban négy Krúdy regényt olvastam el, most Illyés Gyulát olvasok. Ezzel mi a baj? Én nem címkézem magam és nem is fröcsögök. Nagyon fontos nekem a hazám, a családom, a barátaim, a kis közösségek, amiben mozgok. Itt most hol lóg ki a lóláb?

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.23. 21:33:38

@Szó-szóró: Bocsánat, én emlékeim szerint téged ebbe nem kevertelek bele, nagyon helyes hogy olvasol magyar irodalmat ("fertőzz" meg vele minél több embert), és értem én, hogy fontosak neked is a "gyökérszálak" amivel a hazánkhoz kapcsolódsz. Csak nem értem, hogy nem veszed észre, hogy itt valami nagyon félresiklott és az ifjúságon látszik meg leginkább a baj mértéke. Miféle ifjúság az, aki némán maradt, hogy Heller és Poszler neve mellé odakerült, hogy "Zsidók! Az egyetem a miénk!" (a mi időnkben érdekes módon ilyen nem fordult elő). Miféle konzervatívok azok, akik nem kérték számon a saját pártjukon, hogy fradista verőemberek mozgolódnak a párt közelében? Miért nem kerítik számon a Fideszen az azeri baltás gyilkos kiadásnak ügyét, ami egy konzervatív értékrendű embernek olyan folt a nemzet lelkiismeretén, ami mellett nem lehet elmenni? Most miért nem szólal meg Fábry,a jobboldal "jópofija", aki hisztérikusan kinyilatkoztatta a baloldali kormányzás idején, hogy "nincsen hova hátrálni"? Nekem nem teszik a szervilizmus, ami állandóan csak megismétli a propagandagépzet lózungjait és ez legtisztábban az ifjúságon látszik meg. Látva a Fidesz-párti fiatalok kommentjeit a neten elborzadok. Süt belőlük a gyűlölet és az előítélet. Nem véletlen, hogy a leninista párhuzamokkal jönnek sokan: a Kádár-korszak bezárkózó, fullasztó légkörét érezzük. Én furcsa módon az ország mindenkori miniszterelnökének mindig drukkolok, hogy sikeres legyen. Orbán Viktornak is drukkoltam. Reméltem hátha egy békülékenyebb, mindenki felé nyitó politikát kezd el, új hangot üt meg az újraválasztása utána. Csalódtam, hogy eljátszott egy történelmi esélyt...

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.23. 23:21:45

@AvPlaten: Miközben a lényeget illetően teljesen egyetértek veled, kénytelen vagyok tiltakozni az ellen, hogy egyoldalúan csak a fiatalokat (÷ azt az undorító Fábryt) hibáztatod az általad (joggal) felsorolt jelenségekért. Nem, az elvtelen párthűség, a vezér követése, a gondolkodásra való restség, a cinizmus és a gonoszság minden korosztályban megtalálható. Ami talán valóban megdöbbentő és inkább jellemző a tizen- és huszonévesekre az én nemzedékemhez vagy akár a tiédhez képest, az a társadalmi kérdések iránti közömbösség. De persze ez se általános, hiszen a Jobbik vagy a másik oldalon a Milla vagy a HaHa egyaránt jellemzően a fiatalok mozgalma.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.24. 11:55:12

@ Rás: Lehet, hogy nem írtam mindenhova oda, de az én témám a jobboldali fiatalok zömének szellemi és lelki állapotára vonatkozott Johnny megjegyzése kapcsán. Felvetette, hogy Bauer, Heller vagy Lendvai ab ovo nem képviselheti Magyarországot. Johnny feltett egy alamuszi kérdést. Én meg azt állítottam hogy a jobboldali fiataloknál csupán öncímkézés a konzervativizmus, sőt én nemzeti elhivatottságuknál is számos problémát látok (a nemzeti kultúra ismeretének hiánya). Ettől még igaz, hogy a cinizmus sajnos az egész magyar társadalmat áthatja. Csak különösen elrettentő, ha ez már a fiataloknál is így van. Úgy is megközelíthetném, hogy megjelent a bulvár a jobboldalon is, Wass és Raffay népszerűsége jelzi ezt. Ennek kapcsán lehet beszélni az általános bulvárosodásról, meg konkrétan a két szerző népszerűségének okairól is.

Szó-szóró 2013.04.24. 17:40:20

AvPlaten: nagyon sok témát felsorolsz, nincs arra lehetőség, hogy mindennel foglalkozzunk. Egyet kiragadok: Heller Ágnes képviselheti-e Magyarországot? Nos, Heller Ágnes egy nagyon okos, nagyon képzett, nemzetközileg elfogadott és elismert liberális (baloldali) filozófus. Képviselheti saját véleményét, a liberális és baloldal véleményét, de Magyarországét már nem. Úgy gondolom, hogy Magyarországot a demokratikusan megválasztott képviselők képviselhetik. Nem örülnék annak, ha az én nevemben is beszélne, mert az ő véleménye olyan messze van az enyémtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

Még egy téma: elborzadsz a fidesz-párti fiatalok internetes kommentjein. Úgy gondolod, hogy a baloldali fiatalok mind intelligensek, visszafogottak, troll még csak véletlenül sincs köztük? Szerinted a bunkóság jobboldali jellemző?

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.04.24. 19:00:06

Szó-szóró: Nyilván nem képviselheti hivatalosan az országot Heller, nagyon sokszor én sem értek egyet vele, szerintem gyakran túloz. Jogi értelemben nyilván a kormány, a köztársasági elnök képviseli az országot, és azt hogy hogyan teszi, azzal egy egész nemzet előtt felel. De minden egyes magyar állampolgár is képviseli Magyarországot azáltal, hogy véleményt mond a közös ügyeinkről. Persze nekem mindemellett unalmas már hallgatni, hogy Heller azért nem képviselheti hazánkat, mert történetesen zsidó...
De végre elértünk egy konkrétumhoz: a baloldali fiatalok trollkodása se tetszik, meg semmiféle baloldali demagógia. Itt példaként hozhatnám a kettős állampolgárság ügyét, amiben igazán alávaló volt a baloldal. Csakhogy a jobboldali fiatalság konzervatívnak tartja magát, és ha ez nem egy frázis lenne, hanem komoly, akkor nem lenne helye fröcsögésnek, zsidózásnak, cigányozásnak, buzizásnak, dühöngő paranoiás képzeteknek. A konzervatív ember értékrendjét a jó példával közvetíti és nem lenyomja a másik ember torkán, mint egy gombócot. Konzervatív ember nem röhög a Mónika-shown, nem tekinti embertársait patkánynak. Szóval miattam legyenek Fideszesek, meg IKSZ-esek, meg Fidelitásosok, de a konzervatív jelzőt (ahogy pl. különben a keresztényt is) ki kellene érdemelni. Nekem kong az ürességtől a fideszes erkölcs. A Hajósban legalább volt annyi kurázsi, hogy számonkérte a Gyurcsányon, hogy miért nem mond le!! Ezek után nem kell csodálkozni, hogy jönnek a kádáros párhuzamok: én azt látom, hogy jobboldali fiatalság nyeregben érzi magát, pökhendiséget, kivagyiságot a jobboldali vezetőktől tanul (drága jó ősfideszes anyukám is csóválja a fejét, hogy ennek így nem lesz jó vége). De szólni fogok, ha erre nap mint nap rácáfol majd az élet...

Szó-szóró 2013.04.25. 20:18:18

AvPlaten: jobban kell figyelned édesanyádra :)

Hidd el nekem, a bunkóság, rasszizmus, trollkodás, stb. nem baloldali vagy jobboldali specifikum. Még azt is hidd el nekem, hogy nem egy elkötelezett fideszes vagyok, hanem egy szabad ember, aki saját értékrendje szerint mérlegel és alakít ki álláspontot. Ne gondold, hogy minden reggel alig várom a pártsajtót, hogy mi is lesz aznap a véleményem.
süti beállítások módosítása