A másfél órás előadás végén lemegy a függöny, a zsúfolásig telt Nemzeti Színházban (hál' istennek megint sok fiatal is) néma csend, nincs taps, aztán az emberek lassan elkezdenek kikászálódni. Kell néhány perc, míg meg tudunk szólalni.

Peter Weiss 1965-ben írt A vizsgálat című - műfaji megjelölése szerint - oratóriumának rövidített, felolvasószínházi változatát láttuk a magyar holokauszt emléknapján. 1963-66-ban zajlott Frankfurtban az auschwitzi haláltábor személyzetéből huszonkét beosztott parancsnok, őr, orvos SS-tiszt stb. pere. Weiss - akiről a magyar wikipedián nincs szócikk, ezért az angolt linkelem - végigülte a tárgyalásokat, és a per jegyzőkönyvéből írt drámát, amelyet egyazon napon 14 német színház valamint az angol Royal Shakespeare Company mutatott be. A frankfurti per - és a hatalmas botrányt kiváltó A vizsgálat - mérföldkő volt a (nyugat)német társadalom háború utáni eszmélésében, önismeretében, hozzájárulva egyúttal a "68-as nemzedék" formálódásához is. Nem elsősorban a perben és a darabban elhangzó borzalmak miatt, hanem annak az önáltató mítosznak a lerombolásával, hogy azért, ami történt, egyedül Hitler és a náci vezetők szűk köre felelős, mindenki más csak "parancsra cselekedett", és a német társadalom - "az emberek" - nem tudott a táborokról, emberek millióinak megsemmisítéséről.

A mai budapesti előadás - a többi között Alföldi Róbert, Básti Juli, Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Máté Gábor, Molnár Piroska, Nagy Zsolt közreműködésével - valójában demonstráció volt, rólunk szólt: tiltakozás a nácizmus, a gyűlölet újbóli megjelenése, s benne a tudatlanságon és az önfelmentő felejtésen alapuló holokauszttagadás ellen.

Szerző: rás  2013.04.16. 23:36 4 komment

Címkék: holokauszt Nemzeti Színház Peter Weiss

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr555230530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2013.04.17. 00:26:27

Beleférne az irodalmi tanmenetbe.

Nekem is megrázó élményem volt, amikor a Modern Könyvtári kötetet elolvastam.

P_o_c_a_k_o_s 2013.04.17. 10:47:56

“.....annak az önáltató mítosznak a lerombolásával, hogy azért, ami történt, egyedül Hitler és a náci vezetők szűk köre felelős, mindenki más csak "parancsra cselekedett", és a német társadalom - "az emberek" - nem tudott a táborokról, emberek millióinak megsemmisítéséről....”

Ugyanez a mitosz érvényes a szovjetrendszerre is. Sőt, az egész magyar gondolkodásra, amikor egy személyre, névre szűkíti le és szimbolizálja a kort, és a (mindenkori) rosszat. Ugyanilyen “önáltató mitosz”, hogy “mi magyarok (mindig) jók vagyunk és a külső erők kényszerítettek, vittek és visznek rossz utakra.”

A német wiki sokkal részletesebb. Ott pl. megtudható, hogy magyar származású, édesapja: Weiss Jenő, jómenő textilkereskedő volt......
de.wikipedia.org/wiki/Peter_Weiss

EXO 2013.04.21. 11:53:00

Thousands of men of Jewish descent and hundreds of what the Nazis called 'full Jews' served in the German military with Adolf Hitler's knowledge and approval.

Cambridge University researcher Bryan Rigg has traced the Jewish ancestry of more than 1,200 of Hitler's soldiers, including

Two field marshals, (God knows how many Jews they killed)

Fifteen generals, (God knows how many Jews they killed)

Two full generals, (God knows how many Jews they killed)

Eight lieutenant generals, (God knows how many Jews they killed)

Five major generals, "commanding up to 100,000 troops. (God only knows how many Jews they killed) "

In approximately 20 cases, Jewish soldiers in the Nazi army were awarded Germany's highest military honor, the Knight's Cross.

One of these Jewish veterans is today an 82 year old resident of northern Germany, an observant Jew who served as a captain and practiced his religion within the Wehrmacht throughout the war.

One of the Jewish field marshals was Erhard Milch, deputy to Luftwaffe Chief Hermann Goering. Rumors of Milch's Jewish identity circulated widely in Germany in the 1930s.

In one of the famous anecdotes of the time, Goering falsified Milch's birth record and when met with protests about having a Jew in the Nazi high command, Goering replied, ``I decide who is a Jew and who is an Aryan.''

just-another-inside-job.blogspot.hu/2007/04/150-000-jews-in-hitlers-army.html

P_o_c_a_k_o_s 2013.04.21. 13:28:25

EXO: ez egy remek (neo)náci és antiszemita propaganda. A szerző sok mindent kever a szenzáció és saját hírneve (no meg pénztárcája) érdekében. Különösen veszélyes, mert a FAJELMÉLET szerves része. Egy katona szolgálja hazáját, amire felesküdött. A fentebb felsorolt katonák csak “véralapon” (kevert = Mischling) voltak “zsidó” ** származásúak ** !!! (nem pedig “született”, és anyakönyvezett zsidók).
Művének alapötletét a szerző különben Salomon Perel történetéből vette, aki, a Hitlerjugend tagjaként vészelte át a II. vh.-t. Történetét megfilmesítették Europa, Europa címmel. Ezt látta a fenti könyv szerzője.

de.wikipedia.org/wiki/Sally_Perel
süti beállítások módosítása