Iszonyatos szakadék tátong a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, a jövedelemkülönbségek ráadásul egyre nagyobbak – erről Ferge Zsuzsa szociológus beszélt a társadalmi egyenlőtlenségekről és annak politikai veszélyeiről tartott előadásában, a Politikatörténeti Intézetben.

Az elmúlt két-három évtizedben világszerte erősen növekszik a létbizonytalanság, még a jóléti államokban is. A jövedelmi egyenlőtlenségek a Thatcher–Reagan-korszak óta erősödnek, Kelet-Európában "iszonyú növekedést" mutat az ENSZ humán fejlődési indexe. A középosztály mindenütt lecsúszik és zsugorodik, a szegények tovább szegényednek, a leggazdagabb réteg pedig "elszállt": a statisztikák azt mutatják, hogy a nyertes még válságban is "mindent visz". A szociológus a világ összvagyonának eloszlását mutató piramissal illusztrálta az üvöltő különbségeket: a világ népességének felső 5 százalékánál összpontosul a vagyon 80 százaléka, miközben az alsó 70 százaléknak – 3 milliárd embernek – csak a vagyon 4 százaléka jut. A jövedelmi olló nyílását pedig egy legalább ennyire sokkoló adattal támasztotta alá: a válság előtt 500 dollármilliárdos volt a világon, most pedig 1200.

Magyarországon a jövedelmi egyenlőtlenségek már a nyolcvanas években is lassan növekedtek, 1990–2000 között viszont ugrásszerűen növekedett, "széthasadt", majd a 2000–2007 közötti enyhe csökkenés után ismét tovább erősödtek az egyenlőtlenségek. Az elmúlt két évben pedig "nagyon jelentősen" nőtt a szegénységben, illetve mélyszegénységben élők aránya (a KSH adatai szerint 4 millióan élnek létminimum alatt), amihez a politikai intézkedések is hozzájárultak. Ferge Zsuzsa a közpolitikai intézkedéseket, szegénységpolitikákat vizsgálva arra jutott, hogy Magyarországon 2008-tól még "csak" nyíltan-óvatosan, 2010-től viszont már kimondottan szegényellenes politika jellemző.

Világtrend, hogy amikor növekszik a szegények száma, bűnbakká válnak.

Tudósítás Ferge Zsuzsa előadásáról: itt

Szerző: rás  2013.01.18. 12:04 39 komment

Címkék: társadalom szegénység Ferge Zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr895025215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.01.18. 13:20:54

Szerintem pedig a spekulánsok és a bankárok válnak inkább bűnbakká(amúgy jogosan).
Miért az lenne bűnbak a jövedelem egyenlőtlenségek terén akinek semmije sincs? A hangulat azok ellen hangolódik, akik a válság idején is szedték magukat, nem azok ellen, akik között csak nő a munkanélküliség.
Mellesleg a szociológus asszony annyira van képben, hogy az emberiség 70%-a az 4,9 milliárd ember, 3milliárd kb a Teacher korszakban volt, lehet hogy az óta nem képezte magát a területen és csak a dogmákat ismétli.

EXO 2013.01.18. 13:24:18

Szerintem azokra a régiókra vár kegyetlen jövő, ahol leépítik az oktatást és az iparvédelmet, emellett demográfiai katasztrófába tartanak.

EXO 2013.01.18. 20:46:59

@johnnymoore:
A jelenlegi válságot a bankszektor okozta ebben egyet értünk.

Ettől függetlenül vannak olyan rétegek, amik minimális erőfeszítést tesznek a kiemelkedésre inkább a segélyből eléldegélnek, amíg a dolgozók eltartják őket. Ráadásul ha mellé még rabolnak is, akkor az emberek egy idő után rájuk is dühösek lesznek.

Annak, pedig, hogy nőnek a csőróságban élők van egy olyan oka, hogy azok szaporodnak a legjobban, akiknek a legkevesebbre futja.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.18. 22:49:04

@EXO: Vannak olyan (többszázezres és nem csak cigány) rétegek, akiknek - és akik gyerekeinek - minimális esélyük sincs a kiemelkedésre. Így hát tudatlanság/naivitás lenne elvárni tőlük az erőfeszítést.

EXO 2013.01.19. 00:16:39

@rás:
A kiemelkedés nem csak egyetem lehet, akármennyire is ezt súlykolják az emberekbe, márpedig az egyetem az, ami huzamos ideig komoly anyagi teher(más városban albérlet, nem anya főz az emberre, esetleg tandíj).
Mindenki azt hiszi, hogy csak az emelkedhet ki, akiből öltönyös ember válik(orvos,jogász,stb), de a mai világban sok szakmunkás szakot jobban megfizetnek, mint a totálisan elhelyezhetetlen mennyiségű új szociológusokat és bölcsészeket(amik ráadásul kamu szakok).

Ha szociológus,kommunikációs vagy ehhez hasonló a végzettséged, akkor eléggé zavarhat, hogyha leírom, hogy a hegesztők már 200-al kezdenek, mivel akkora a piaci hiány belőlük és akkor még nem beszéltem a festőkről a burkolókról és a villanyszerelőkről se. Egyszerűen az emberek nem akarnak ezekkel a szakokkal foglalkozni, félreképezzük a népet, abból is öltönyöst csinálunk, aki semmi használható értelmiségi pályát nem tölthet be.

Szakmunkásnak kitanulni pedig nem egy anyagi teher, mégis mégha nem is manager lesz az emberből, a 200-as fizetés hegesztőként sokkal több mint a minimálbér, tisztes megélhetés(anyám, aki már több mint 20 éve tanár, tipikusan nem kap annyit, mint amennyit a szakmunkásnak menő tanítványai kezdőbe kapnak)

EXO 2013.01.19. 00:18:28

Amúgy nekem is már több általános iskolás osztálytársam, akik szegény sorból nőttek fel, szakmunkásként jól keres.

EXO 2013.01.19. 02:28:51

www.mindigmunka.hu/aktualis-hirek/awi-es-mig-hegeszto
Első rákeresés.
Hegesztő 1720 euró/hónap nettó plusz szállás biztosítva.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 07:55:56

@EXO: Mindig tudtam, hogy súlyos ismerethiányban szenvedsz. Nem diplomaszerzésre nincs esélye kb. egymillió, a hivatalosan is úgynevezett "leszakadt térségekben" mélyszegénységben élő embernek, még csak nem is szakmunkásbizonyítványra, hanem segédmunkára.

EXO 2013.01.19. 09:38:24

@rás:
Szakmunkára miért nincs esélyük? Az ln környékemen van pár ellenpélda. Csak azok nem dolgoznak, akik eleve a segélyre spekulálnak.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 09:53:57

@EXO: Ettől a mély, megalapozott érveléstől eláll a szavam, úgyhogy meg se kísérelek válaszolni. (A kurucinfo által dédelgetett "cigányvajda" - aki egyébként szerintem is tragikusan igazat beszél, de a cigánykérdésnek csak egyetlen, következmény-oldaláról - csak ráadás.)

EXO 2013.01.19. 10:16:06

Amúgy ha szerinted szakmunkás bizonyítványra sincs esélyük, akkor hogyan lehetnek ők valaha a társadalom részei?
A baloldal folyton megmondja hogy jaj a szegények, közben meg fogalma sincs arról, hogy mit kezdjen a problémával. Egy egyre növekvő munkanélküli népséget szerinted a végtelenségig el tud tartani az ország?
Akkor is majd ez lesz a reakció, amikor az ország fele cigány lesz, hogy mi tartsuk el őket?
Így a végén oda fogunk jutni, hogy majd alig marad magyar, aztán a cigányok éhen halnak mert nem lesz baki eltartsa őket, soha nem lett nekik megmondva, hogy a segélynek vége. Egy gyorsan szaporodó munkanélküli réteg eltartása a végtelenségi oda vezet, hogy a végén már képtelen eltartani őket az ország

Mi lesz akkor, amikor mondjuk 100 év múlva 2 millió fehér és 10 millió cigány lesz az országban? Akkor is az lesz a duma, hogy nekik esélyük sincs kitörni? Ez semmi másba nem torkollik, mint társadalmi katasztrófába.

EXO 2013.01.19. 12:37:11

Ha a dolgozóknak és az eltartottaknak romlik az aránya, mert egy elöregedő, fogyó népességgel karunk eltartani egy gyorsan növekvő "munkaképtelen" népességet, akkor a dolgozóknak egyre több adót és járulékot kell fizetni, míg végül összeomlik a gazdaság. Egyszerűen fenntarthatatlan tendencia.
A munka után fizetett adók és járulékok már most is meghaladják a nettó bért.

Mi lesz, ha nem kb55%-ot, hanem 80-at kell majd járulékokra és adóra költeni a munka teljes költségéből? Valószínűleg az, hogy a maradék munkaképes népesség kihúz olyan helyekre, ahol a fizetése nagy részéből nem segélyeseket kell eltartania az ország pedig összeomlik.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 14:45:42

@EXO: A legostobább, legszűklátókörűbb futamokat játszod. Te tényleg azt hiszed, hogy azért vannak munkanélküliek, mert nem akarnak dolgozni? Kapj már a fejedhez! Munkalehetőség nincs. A rendszerváltáskor kb. kétmillió munkahely szűnt meg (bányászat, építőipar, kohászat, textilipar összeomlása, tsz-ek szétverése), elsősorban olyanok, amelyek cigányokat is nagy számban foglalkoztattak.

EXO 2013.01.19. 14:49:40

jelenleg még 4 millió munkavállaló tart el 1-1,5millió "mélyszegényt".
Le tudod nekem vezetni, hogy hogyan tud majd 2-3 millió munkavállaló eltartani 5-6millió mélyszegényt a segélyek csökkentése nélkül?
Mivel abból, hogy a mélyszegények "kitörésképtelenek" és gyorsan szaporodnak, a dolgozó lakosság pedig elöregszik és csökken, eléggé ez következik egy 40-50éves távlatban.

EXO 2013.01.19. 15:04:47

@rás:
Az előbb linkeltem be például a hegesztőket. Arra azt mondtam, hogy nem tudnak kitörni.
Most azzal jövök, hogy a rendszer fenntarthatatlan, erre azt mondod, hogy nincs munkahely. Ellentmondasz a tényeknek.

EXO 2013.01.19. 15:08:15

@rás:
www.jobpilot.hu/search.aspx?jt=2&cy=&fn=47.11859&image.x=36&image.y=15
CNC marós munkák tömkelegével. Méghogy nincs munka. Szerintem képezni kéne az embereket(nem bölcsésznek) nem pedig azt mondani, hogy jövőtlen.

EXO 2013.01.19. 15:10:13

Mellesleg villanyszerelők és gépészek is kellenek.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 16:01:20

@EXO: 1./Fél- (vagy egészen) analfabéta (nem csak cigány!), esetleg 40-50 évesen munkanélkülivé vált egykori segédmunkásokból nem lehet CNC-marósokat képezni. 2./ Az ország legszegényebb régióiban munkanélkülivé vált akár szakmunkások is nem tudtak/tudnak átköltözni Győrbe vagy Székesfehérvárra, mert a borsodi, szabolcsi házuk értékesíthetetlen, az új helyen nem tudják megfizetni a lakhatást. 3./ A munkanélküliség és szegénység miatt (hiszen csak a leghülyébbek/legcinikusabbak gondolhatják, hogy a szociális juttatások, segélyek emberi megélhetést biztosítanak) tömegek szorultak a társadalmon kívülre, ami a többi között azért veszélyes a társadalomra, mert a társadalmon kívüliek nem fogják magukra nézve kötelezőnek tartani a társadalom normáit. Ez többségében nem tudatos, hanem ösztönös reakció. 4./ A 70-es években kezdődött az a folyamat, amely a rendszerváltás után - az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt is! - felgyorsult: peremfalvak elnéptelenedése, iskolakörzetesítés, további elvándorlás, az "igények csökkenéese" miatt a közlekedési - vagyis munkába jutási - lehetőségek drasztikus korlátozása. 5./A 20-25 éve tartó munkanélküliség miatt Észak-Borsodban vagy Dél-Baranyában már a harmadik generáció nő fel úgy, hogy nem látta az apját, anyját reggel munkába menni. E fiatalok számára vajon milyen értéke van a tanulásnak, a szakképzésnek.
6./ És mindehhez járul az a tömeges társadalmi élmény, hogy ha cigány vagy, nem vesznek fel munkába, a gyerekedet kiközösítik az iskolában (sokszor azért, mert az otthonában nincs víz, tehát nem mosakszik és büdös, tetves). Vagyis megint csak visszajutottunk a társadalmon kívüli léthez.

Ezennel befejeztem társadalomismereti kis kurzusomat, és valószínűleg nem válaszolok a cigányellenes sztereotípiákat ismétlő további kommentjeidre.

EXO 2013.01.19. 16:14:28

@rás:
A 40-50 évesekből már nehezen fogsz képezni, viszont az újonnan felnövőket arra kellene ösztönözni, különben ők is oda jutnak, ami azért veszélyes mert ráadásul gyorsan növekszik a népességük, Viszont úgy tűnik hogy te csak a segélykre fókuszálsz, a pedig a problémának a tüneti kezelése.

Amúgy ha a gazdaságot egyre nagyobb mértékben segélyekkel terheljük az azért is probléma, mert egy olyan negatív spirálba vezet, hogy jobban terheljük a gazdaságot, annál kevesebb a munkahely. A munkanélkülieknek pedig ugye segély kell. Beindul a negatív spirál

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 16:21:10

Nem tudom, honnan veszed, hogy én a "segélyekre fókuszálok". A segély pótszer. Az oktatásra - oktathatóságra - és a munkalehetőségre "fókuszálok", erről szólt az iménti terjedelme komment is - valamint a cigánykérdéssel foglalkozó minden bejegyzésem.

EXO 2013.01.19. 16:54:22

Annyiban egyet értünk, hogy az oktatásnak és a munkahelyteremtésnek kell a középpontba kerülnie, ha meg akarjuk oldani a problémát, bár a te cikkedben arról volt, szó a segélyek csökkentése mekkora bűn aztán meg öszekaptunk azon, hogy van-e lehetőség kitörni.

Amúgy az, hogy a romáknál folyton 70 körüli IQ-t mérnek, tudod, hogy minek az oka? Az, hogy mivel a terhes nők dohányoznak és a alkoholt isznak, ezért már magzatkorban a genetikailag programozott IQ-jukhoz képest összeszednek egy 15-20%-os IQ deficitet, ami utána csak fokozódik, mivel eleve alacsonyabb IQról indúlva gyengébb a fejlődés is. Így a pénz nem megfelelő elköltése és a sok segély kizárja a következő generációkat a magasabb kvalifikáltságú szakmákból. Így bizony a segély elivása oda vezet, hogy a következő generáció is semmire sem lesz képes.
Már csak ezen az alapon is felül kellene vizsgálni a segélyezési rendszer például az USA és Angliában jóé működő szociális kártya rendszer bevezetésével.

egy nagyi 2013.01.19. 19:12:41

EXO: drágaságom azt mikor fogod ilyen artikuláltan levezetni, hogy ebben az országban mindenki, aki nem ellenőrizhető egyértelműen számla nélkül dolgozik és dolgoztat.Ahhoz pedig, hogy az oktatás és a felzárkóztatás működjön elsősorban szükség van minden honpolgár adóforintjaira.De ehhez nem visz a társadalmi különbségek elmélyítésének a gyakorlata./egykulcsos adó/. Ajánlom neked rás blogját, amelynek cigányozás a címe, ott már minden oldalról át lett beszélve. Hány forintot áldoztál már egyetlen elesettre, egyetlen hátrányos helyzetű emberre ? Ha van állásod, fizetésed megteheted! Kérdezd meg valakitől, hogy egyetlen OKJ-és képzés mennyibe kerül, kérdezd meg, hogy kik tettek bizonyos felzárkóztató programokat eleve lehetetlenné? Az az eszelős gondolat, hogy mindent átforgatunk, ami jól működött. Aztán fáradj el olyan helyre,ahol azok a bizonyos cigányok élnek, ha ember számba veszed őket és nem lealázóan viselkedsz velük ők is megnyílnak,az út csak közösen járható, mindenki segítségére szükség van. EXO:helyetted is szégyenkezem.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 19:41:50

@egy nagyi: Köszönöm, hogy felidézted korábbi bejegyzésemet, itt a linkje: tinyurl.hu/lXso/
A bejegyzés végén pedig a témába vágó korábbi írások linkjei.

EXO 2013.01.19. 19:43:20

@egy nagyi:
A dolgozó réteg kimenekülése mellett a másik probléma az, hogy a tisztességes vállalkozások egyre nagyon hátrányba kerülnek az adócsalókkal szemben, valóban az egyre nagyobb közterhek egy másik következménye.
Az egykulcsos adót én sem támogatom, viszont a segélyplafont igen.
Azt én is beveztném, hogy a munkanélküliek olyan OKJ-s képzést, amire nagy a piaci kereslet, ingyenesen elvégezhessenek, elvégre az államnak egy éven belül megtérül, ha valaki segély helyett dolgozik, akár minimálbéren is, az OKJ-s képzések ára alapján.
Én amúgy ebben a szobában amiben vagyok még cigánnyal is fogtam kezet, lehet hogy sokkol.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.19. 20:05:35

@EXO: "Én amúgy ebben a szobában amiben vagyok még cigánnyal is fogtam kezet..."
Ennél árulkodóbb mondatot nem is írhattál volna.

EXO 2013.01.19. 20:11:43

@rás:
Amúgy igaz.
A faluban ahol élek, pedig van néhány cigány család.
Amúgy azt a cigányt, aki dolgozik helyén valóan kezelem, azt a fehért aki lop, megvetem, viszont itt sokan nem tetszenek látni, hogy van egy etnikai konfliktus, amit nem lehet szimplán rasszistázással és pártok betiltásával megoldani, mert a népnek elfogy a türelme a meglopóikkal szemben(legyenek akár politikusok akár cigányok) és fegyverrel rontanak majd egymásra.

defalla 2013.01.20. 12:19:59

"Abusus non tollit usum"

EXO 2013.01.20. 13:51:05

@defalla:
A baloldalnak volt 8 éve javítania a helyzeten, az mégis csak romlott, csak a fajvédelmet és a segélyezést tudták produkálni, a bűnözés és a magyarellenes bűncselekmények mégis exponenciálisan növekedett. Ezek után a baloldal jobba ha nem hivatkozik arra, hogy ők meg tudják oldani.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.20. 14:12:00

@EXO: Nem unod még ezt a primitív papagájszöveget?

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.20. 14:16:35

@EXO: Netán a nicked mögött (blog helyett) maga Selmeczi Gabriella rejtőzik?

EXO 2013.01.20. 14:43:22

@rás:
Eltaláltad XD!
Egy politikus miért ezzel foglalkozna?
Én meg megkérdezhetem hol élsz?
Netán Budapest 5.-6.-7,kerület? Onnét könnyű osztani az észt, megmondani, hogy akik vidéken élnek, azok tűrjék a mindennapos terrort.

defalla 2013.01.20. 16:45:50

@EXO: Mivel megszólítva érezted magad, annyit megállapítok - a jelenleg hatalmat bitorlók éppen azon fáradoznak, hogy megmentsék a zembereket...
Mit ne mondjak, nagyszerűen sikerül - minden rendben van, semmi gond. :/
"könnyű osztani az észt, megmondani, hogy akik vidéken élnek, azok tűrjék a mindennapos terrort." Tudod, itt már nem csak erről van szó. (Ózdon írom a betűimet, csak hogy tudd)
Az "önkéntes seggnyaló utcai lámpavas statárium" és a "két hét alatt rendet teszünk" szöveg itt már nem menő. Igen, a baloldalnak volt nyolc éve javítani a helyzeten - csakhogy idáig el kellett jutni. Mert kit is váltott 2002-ben? Naugye. Mutogathatunk visszafelé egészen a barlanglakó medvéig, hogy az a hibás.
Ám ezzel nem leszünk előrébb - te tudod a titkot? Oszd meg velünk. Vagy tudod mit? Oszd meg azokkal a politikusokkal, akik nap, mint nap szembemennek azzal, amit ellenzékiként szajkóztak.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.01.21. 09:25:13

Most olyat fogok csinálni, amit nem szabad. De elolvastam (sajnos) a kommenteket, és nem bírom megállni. Mindnyájunk szégyene, szégyenkezzetek ti is.
Egészen friss történet, az úgynevezett "munka" világából. Negyvenes férfi, az ungarische nehézipar egyik (ex) fellegvárából, ahol 'egy nagyi' is lakik. Szakképzettség van, pechjére kohóhoz kötődő, munka nincs. Bár a magyar állítólag nem mobil, ő az, végre van egy munka Tatabánya környékén. Odamegy, dolgozik, de - hogy, hogy nem, megint egy kedves hungaricum - nem fizetik ki. Pénze nincs, elindul haza. Gyalog. Tudjátok, mint a népmesében, csak itt nem a matyóminta jön a madár torkából, hanem más. Négy napja gyalogol, amikor Budapesten összeesik egy reformprogramról nem rég átnevezett téren. (Ugye, milyen szépen esett a hó a hétvégén?) Vasárnap, ügyeleti időben roppant illetlen dolog. Mentő, kórház. Itt tartunk most.
De most tényleg, fog szerintetek ez az ember még egyszer más városba menni dolgozni? Vagy elengedi a fiát/öccsét/szomszédját? Mennyivel olcsóbb ennek a nyomorultnak a bére (akár még járulékokkal is!), mint a mentő és kórházi ellátás? (Nyilván az alvállalkozó alvállalkozó alvállalkozójának dolgozott, és már hárommal fölötte se fizették ki őket.) Azt ugye ne vegyük, hogy a szociális katasztrófa egy része megint az egészségügybe csapódik bele, mintha ott lenne kapacitás az ilyesmire. Csoda, hogy oda nem halt szerencsétlen. Vagy? Hagyjuk odafagyni Széll Kálmánhoz, mert ha nincs pénze, annyit is ér, szabaduljunk a ballaszttól? Mária országában?
Munka? Kitörési lehetőség? Itt????
Olvassatok Illyés Gyulát, a Puszták népét, de tényleg. Nagyanyám történetei jutnak csak eszembe, a 30-as évek válságáról, és a szemét közt kotorászó gyerekekről. És nagyon szégyellem magam.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.21. 09:58:55

@Pepita Zebra: Már miért ne lenne szabad?
A Széll Kálmánról elnevezett Moszkva tér amúgy kiválóan alkalmas terep mind combnyaktörésre, mind szociológiai tanulmányokra - különös tekintettel a hajnali munkaerőpiacra.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.01.21. 10:16:18

rás: mert van nekem valamiféle titoktartási esküm, és amilyen ódivatú vagyok, komolyan veszem. Csak vannak dolgok, amik az Égre kiáltanak mégis.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.01.21. 10:23:34

@Pepita Zebra: Szeretem az ódivatú embereket. :) (Egyébként meg a TAJ számát nem adtad meg.)
süti beállítások módosítása