A mitikus Midász király ha bármihez hozzáért, az arannyá változott. Az antimitikus, nagyon is valóságos Orbán és csapata kezétől - és szájától - minden szarrá változik. Különösen így van ez, bizonyos, társadalmilag, történelmileg respektált, erkölcsi tartalommal is felruházott fogalmak lejáratásával, értéktelenítésével.

A szarrá vál(toztat)ás első példája még a 90-es években a "polgár" szó volt volt. Legnagyobb áldozata pedig a nemzet fogalma lett. A dolog logikája egyszerű: a nemzet mint fogalom, hívószó a magyar társadalom jelentős része számára egyértelműen pozitív jelentéssel bír, sokakat mozgósít érzelmileg, de akár cselekvően is. Nosza, tegyük a nemzet szót a Fidesz szinonimájává, s akkor ez a pozitív, mozgósító tartalom átsugárzik ránk. Bocsánat, rájuk.

Elképesztő az a cinizmus és aljasság, ahogyan Orbánék a 2002-es választások kokárdázásától és a TF-es beszédtől kezdve napi, pártpolitikai célokra sajátították ki, kitagadva belőle bárkit - és mindenkit -, aki mást gondol az ország jövőjéről, sorsáról, mint a Fidesz. Illetve ez így nem pontos, a lényeg ugyanis nem az ország jövője és sorsa, hanem a Fidesz nevű gazdasági-politikai érdekszövetség jelene és jövője; aki nem ezt szolgálja, az nemzetietlen, nemzetellenes, áruló, gyurcsánybajnai. Ennek "legkiválóbb" bizonyítéka a határon túli magyarok megosztása.

A nemzet fogalmának lejáratásához tartozik minden kezük ügyébe kerülő, az állam (és annak szervei) által tulajdonolt vagy irányított intézmény és dolog "nemzetivé" keresztelése, legyen szó adóhivatalról, autópályáról vagy trafikról. S az egy dolog, hogy az államosított trafikok irányítására létrehozott monopólium természetesen a "Nemzeti" előnevet kapta, de vezetői a röhejességig menően - szavaikra gondosan vigyázva - minden alkalommal ha trafikról volt szó, értsd: egy üzletről, ahova az ember bemegy cigarettáért (aztán mint kiderült alkoholért, üdítőért stb.), azt voltak képesek mondani, hogy "nemzeti dohánybolt". A héten napvilágra került nagy trafikmutyi - azért nem nevezem példátlannak, mert az elmúlt hónapok földbérlet-botrányai ugyanezt a gátlástalanságot bizonyították, s annak azért nagyobb a jelentősége - ezt a "nemzeti intézményt" minősíti. És a nemzet szó használatát.

Így, május elseje közeledtével érdemes a szarrá változtatott fogalmak közt megemlíteni a munkát. (Ahogy a köztulajdon ellopása se fideszes találmány, a munkának, a munkásnak a leértékelődésében is bőven benne vannak a szocializmus/szociáldemokrácia és a liberalizmus hazai képviselői, de ez egy másik téma.) Orbán bornírt szónoklatai a "munkaalapú társadalomról", a "termelő" fizikai munka szembeállítása a "spekulatív" szolgáltatással, s csak az előbbi értékteremtő voltának elismerése; s ehhez a drága diplomások helyett neveljünk olcsón egyszakmás zombikat Parragh-féle koncepciója egészen elképesztő - és tényleg példátlan - egy 21. századi, európai társadalomban, és dermesztően hozza vissza az 1950-es évek szemléletét, szóhasználatát.

És akkor még nem beszéltem anti-Midász egyik legfőbb áldozatáról: a keresztény fogalmáról...

Szerző: rás  2013.04.28. 12:14 34 komment

Címkék: politika munka nemzet ideológia Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr785250755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bébarabás 2013.04.28. 17:09:28

A "polgár"-kampányt Wermer András találta/dolgozta ki, Orbánnak nem volt köze hozzá. Ami az utolsó előtti bekezdést illeti, lassan már egy lépés (sem) választja el Orbánt a munkásosztály vs. kizsákmányoló burzsoázia (vö. spekulánsok), illetve az osztályharc meghirdetésétől. De az is lehet, hogy már megtörtént, csak még nem vettük észre.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.28. 17:12:55

@bébarabás: A többiről se gondolom, hogy Orbán egyszemélyes "találmánya" lenne, de ő képviseli, személyesíti meg - ahogy a polgár-kampányt is.

P_o_c_a_k_o_s 2013.04.28. 19:05:34

rás, írod: ".....hozza vissza az 1950-es évek szemléletét...."
Két példa:
1. amikor a "nemzeti" a Horthy-korszakot idézte, a "magyar" pedig a Rákosit
dohanymuzeum.hu/sites/default/files/images/dohanyaruda_1950-1.JPG
2. amikor Zója nem csak egy női név volt
pocakosgondok.blogspot.de/2013/04/zoja-es-magyar-akademikusok.html

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.28. 21:19:23

@P_o_c_a_k_o_s: Én speciel most csak a munkademagógiával kapcsolatban emlegettem az 50-es éveket, de ha már szóba hoztad: az utcanevekkel kapcsolatos akadémiai állásfoglalás, az, hogy tekintélyes történészek vállalják, hogy egy - Pók Attila szerint - rossz kérdésre választ adjanak, s nem küldik el sértődötten az anyjába, aki (kormány, önkormányzat, bárki) ilyesmit kérdez tőlük, vagyis a mindenáron való megfelelési kényszer, ez az értelmiségi önmegalázás is önkényuralmi időket idéz. És akkor az "állásfoglalás" tartalmáról még nem is beszéltünk.

Szó-szóró 2013.04.29. 15:58:22

rás: elfelejted azt az apróságot, hogy Midász király nem örült a képességének. A te logikád szerint tehát csak két nagyon rossz között lehet választani: vagy arannyá változik valami: ez nem jó, vagy szarrá: ez sem jó.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.29. 21:22:11

@Szó-szóró: Valóban nem jó, de nem állítottam, hogy csak ez a két lehetőség van.

EXO 2013.04.30. 12:17:34

Abban egyetértek, hogy Viktorék sok dolgot akár szándékosan(hogy nekik legyen jó) akár csak hozzánemértésből elbasztak.
Viszont az, hogy a népesség több mint 50%-át felvették BSC-s oktatásba az bőven sok, ugyanis ez az arány tőlünk nyugatabbra se haladja meg az 50%-ot.
en.wikipedia.org/wiki/File:Educational_Attainment_in_the_United_States_2009.png
Ez például az USA-t ábrázolja, ott alig éri el a 30%-ot a legalább BSC-s végzettségűek aránya, ehhez képest mégis egy rohadt gazdag ország, ugyanis csak olyan képzéseket indítanak, amikre tényleg szükség van,
Nálunk pedig a korábbi rohadt magas arány úgy jött ki, hogy képeztünk évente 10 ezer szabad bölcsészt és 10 ezer történelem/irodalom tanárt, akikre semmi szükség nincsen.

EXO 2013.04.30. 13:34:19

Ehhez képest a korszerű gazdaságokat ténylegesen előrehajtó szakokból mint a mérnöki,informatikai és természettudományos területeken összesen végez évente kb10 ezer ember az országban, ezzel szemben korábban csak az előbb említett bőven túlképzéses szakokra évente 10-10 ezer embert felvettek és akkor még a szociológusokról meg az andragógiáról nem is beszéltünk... a felsőoktatásba felvettek nagyrészét kamuszakokra vették fel, mert csak oda bírták a kamu dumával betolni őket, ezt tényleg nem érdemes fenntartani.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.30. 17:15:56

@EXO: Az Eurostat táblázataiból - tinyurl.hu/bf6u/ - láthatod, hogy Magyarországon milyen (alacsonyabb) a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, illetve, hogy milyen a tanulmányi területek megoszlása európai összehasonlításban. Az évi 10-10 ezer történelem/irodalom tanár, illetve szabad bölcsész az ujjadból szopott nyilvánvaló marhaság. És azzal együtt, hogy szerintem is tömegével osztanak kevéssé piacképes diplomát, és nagyon sok főiskolán minimális tényleges tartalom (tudás) van a diploma mögött, mégis minden felmérés, statisztika azt mutatja, hogy a felsőfokú végzettségűek közt lényegesen kisebb a munkanélküliség, mint az alacsonyabb végzettségűeknél. A magyarországi munkanélküliség alapvető, strukturális problémája éppen a képzettséghiány, az át- és tovább képezhetetlenség. Azzal, hogy lényegében száműzik a szakképzésből a közismereti tárgyakat, lényegében potenciális munkanélküliek - tartós munkanélküliek - tömegét teremtik meg.

EXO 2013.04.30. 17:38:41

http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/elmult_evek/!ElmultEvek/elmult_evek.php?stat=7
Bölcsészeti és pedagógusképzésre a 2000-es évek első felében évente összesen kb 20ezer embert vettek fel, nagyobb részt bölcsészre: ezekkel semmit sem tud kezdeni a piac, az állam is biztos hogy nem veszi el őket, mi lesz velük? Segélyen fognak élni és minimálbérért robotolnak.
Gazdaságtudományi és társadalomtudományi területekre ugyanebben az időszakban szintén elképesztő létszámokat vettek fel

Amúgy könnyű kimutatni hogy a felsőfokú végzettségűek többet keresnek bármit is végezzenek, elég hozzá egy kis statisztikai manipuláció: összevonom a mérnök 400k-s és az info-s 600k-s és a vezérigazgató 2 milliás fizetését a bölcsészek és pedagógusok minimálbér körüli értékével és máris magasabb lesz az átlag mint a szakmunkás 150k-ja.

EXO 2013.04.30. 17:47:13

Népesség aránylag egyáltalán nem állunk szarul, sőt mivel Németo lakossága 80 millió feletti, ezért népesség arányosan jobban állunk pont ez a táblázat szerint.

Plusz ugyanebből a táblázatban kiderül, hogy míg nálunk a természettudományi,infós,egészségügyi és műszaki területeken tanulók aránya a felsőfokú oktatásban együtt 31%, addig ez a németeknél 48%.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.04.30. 22:34:23

Most már csak az a "kérdés", hogy ez a sok "hülye" miért megy mégis egyetemre, főiskolára, amikor - mint állítod - szart se ér a diplomájával.

Szó-szóró 2013.05.01. 10:05:17

rás: szerintem azt senki nem vitatja, hogy sok volt a megkérdőjelezhető -szerintem haszontalan- diploma, amivel a végzett diplomás persze nem is tudott mit kezdeni. Ezt te is leírod. Valamit tehát tenni kellett, és azt is értem, hogy ha azt a fidesz teszi, akkor az neked nem fog tetszeni. A számokkal lehet játszani, de ennek a lényeghez nem sok köze van.

Miért mennek mégis egyetemre? A válasz egyszerű: jó dolog egyetemistának lenni. A család is büszke a gyermekére, hiszen az egyetemre jár. Aztán majd lesz valahogy. Végül persze mindenki bukik: aki diplomát szerzett, de nem tudja használni, az állam, mert pénzt költött haszontalan diplomára.

EXO 2013.05.01. 11:15:15

@rás: Jelenlegi szobatársam a tökéletes példa erre(nem ugyanarra az egyetmre járunk). Olyan diplomát végez, amihez hetente egy napot tanul talán és ami mellett hetente minimum kétszer elmegy benyomni. Csak a buli és csajozás a lényeg és teszi fel a Face-re a tipikus retardált amolyan diszkópatkányok szintű partiarc fotókat. Ez semmi más mintsem a gyerekkor megnyújtása. Amikor egyszer telefonon beszélt a haverjával, akkor konkréten megmondta, hogy úgyse ebbe fog dolgozni, csak kell neki egy diploma. És amennyi noname főiskola és ahány hasonló szintű ember van elég sok pénzt beleölhet az állam az ilyenekbe.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.05.01. 12:03:42

@EXO: Kösz a klipet. :))
Ami a legutóbbi kommentedet (is) illeti, - nem tudom, hogy szándékosan vagy öntudatlanul, de - kevered, egymásba csúsztatod a dolgokat. Egyetértettem veled, hogy vannak tartalmilag üres, értéktelen diplomák; az, hogy léteznek ilyen szakok, főiskolák, az a fenntartó felelőssége. Másrészt viszont a piac megfelelően értékeli is ezeket. (Illetve ez se igaz általánosságban, mert míg a piac értékítélete valószínűleg helytálló pl. a közgazdasági vagy mérnöki diplomák "származása" közti különbségtételben, társadalmilag elfogadhatatlan, bűnös pl. a pénzügyi, illetve pedagógusi diplomák - banki vagy iskolai állások - bérekben kifejeződő különbsége.)
Ugyanakkor szobatársadnak tökéletesen igaza van, hogy "kell neki egy diploma". Anélkül ugyanis pokoli nehezen talál magának bármilyen állást. Én se hisze, hogy egy multinacionális vállalat callcenteresének lenni kifejezetten a régi értelemben vett diplomás, azaz értelmiségi foglalkozás, de tény, hogy diploma nélkül nem vesznek fel, mert feltételezik, hogy a felsőfokú tanulmányokkal olyan készségeket szereztél - mindenekelőtt önmagad továbbképzésére, az új, váratlan szituációkra való reagálás képességére stb. -, amelyekre nekik szükségük van. (A nyelvtudás mellett, ami szintén tanulást feltételez.)
Ami pedig a csajozást, bulizást, "a gyermekkor meghosszabbítását" illeti - az lényegesen kellemesebb (ha megengedheti magának), mint bérrabszolgának lenni. És ettől független dolog, hogy számomra is szimpatikusabb, ha valaki komolyan készül egy hivatásra, ha "csinálni" akar valamit, és nagyon nem szenvedhetem a diszkópatkányokat, s hülye, emellett önveszélyes dolognak tartom a Facebookra feltett ilyen jellegű képeket.
És ceterum censeo: mindennek semmi köze a félanalfabéta, potenciális munkanélküliek tömeges kibocsátásához.

egy nagyi 2013.05.01. 15:25:12

Csak egy konkrétum: adva van egy leányzó, akinek a szülei legombolták a fizetős főiskolára a tandíjat, nem bulizott, jól tanult, angolból megvan a nyelviskolája /édesanyja angol tanárnő/, sehol nem talált állást, jelenleg egy NEW Yorker üzletben eladó, ahol nincs vevő és a főnöke a vevők reményében óránként átpakoltatja a ruhákat.És mit szóljunk a spanyol, harmadik világ stb. diplomás munkanélküliekhez.Mondjuk egy diplomásnak esetleg jobb a fellépése s így bekerülhet valamilyen munkába.Jó lenne olyan országban élni, ahol az utcaseprő is diplomás, mert ott nincs szegénység és gondoljátok el elvégzi a munkáját és utána átvedlik értelmiségivé,és nem hagyná magát kézivezérléssel irányítani.

EXO 2013.05.01. 19:26:00

@rás:
Az a baj MO-n hogyha valaki csinál egy tartalmilag üres diplomát, amivel elmehet callcenteresnek vagy bolti eladónak, az hátrány az elhelyezkedésben ezeknél a munkaköröknél, ugyanis van "normál" minimálbér és diplomás minimálbér. Ez azt jelenti, hogyha ha valaki be akar kerülni a call centerbe akkor kitörölheti a seggét, mert felveszik helyette a diploma nélkülit, ugyanis azt olcsóbban foglalkoztatják(amúgy ezzel a trükkel meg is van oldva, hogy a minimálbért érő diplomákat ha foglalkoztatják, akkor drágábban foglaloztassák, máris kimutatható, hogy bármilyen diploma többet ér).

EXO 2013.05.02. 09:49:52

Az egy dolog hogy valaki bulizik, de mellette jó kérdés, hogy értelmi szint alapján értelmiséginek nevezhető az, aki olyan tipikus retardált partiarc képeket rak fel, mint a népesség átlag IQ alatti része. Csávó nem érdekli más mint a testedzés,party,bebaszás hetente kevesebb mint egy napot tanul(inkább pár órát).

EXO 2013.05.02. 09:50:32

Amolyan tipikus gyúrós idióta.

EXO 2013.05.02. 09:53:04

Illetve ez így gyenge fogalmazás, gyúrósok között is vannak értelmesek, csak az a szint, amikor látszik, hogy értelem nem szorult a tagba, csak az idő elbaszása érdekli bármilyen intelligens érdeklődési terület nélkül.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.05.02. 12:00:04

@EXO: Nem szeretnék állást foglalni valakiről, akit nem ismerek. Mindenesetre a leírás alapján valóban nem nevezném értelmiségnek. Általánosságban pedig tényleg csak azt tudom mondani, hogy egy diploma önmagában nem tesz senkit értelmiségivé (én a világra és benne önmagára való reflexiós készséget tekintem minimum kritériumnak); a felsőfokú tanintézetek egy része vagy azok bizonyos szakjai valóban nem többek tartalom, fedezet nélküli diplomagyárnál, s ez következménye a felsőoktatás megfelelő feltételek nélküli eltömegesedésének. Ennek viszont nem a zombi- és bérrabszolgaképzés az értelmes és társadalmilag hasznos alternatívája.

EXO 2013.05.02. 13:22:29

@rás:
Szerintem akinek az érdeklődési köre a scitec-barcareál-basszunkbehányásig háromszögben van, plusz mellette nem végez komoly szellemi munkát és nem is ezek valamelyikéből él, az pont azoknak a falusi tahóknak a szintjén van, akiknek én kerülöm a társaságát.

EXO 2013.05.02. 13:26:55

Én legelőször akkor váltam embergyűlölővé, amikor gyerekkoromban pont a falusi tahókkal kellett a focipályán játszani, ahová csak azért mentem le mert a fater leküldött, mondván biztos jólesz neked a tahók között.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.05.02. 17:10:21

@EXO: Talán az volt a probléma, hogy eleve tahónak tekintettétek a srácokat. Amúgy pedig én ismerek városi tahókat, sőt városi értelmiségi tahókat is.

EXO 2013.05.02. 19:50:14

Fater nem tekintette tahónak őket ő pont ilyenek között nőtt fel.
Amúgy a srácok nagy része valóban normálisnak nevezhető, viszont egy olyan csóró környéken egy ilyen grundun az emnerek kb harmada-negyed domináns tahóparaszt akiket az ellenségemnek se kívánok. Tipikusan alkoholista családból származó idióták akiknek semmi sem parancsol. Én ezek közé kurvára nem mentem volna le, csak a fateromnak az volt a fixa ideája hogy húzz le a pályára. Bennem ez inkább ellenszenvet szült az emberekel szemben mintsem hogy jólesett volna.

EXO 2013.05.02. 19:53:29

Én amikor lementem a grundra az nekem olyan volt mint börtönlátogatásra menni, azóta onnét amúgy páran már börtönbe is kerültek. Én féltem ezek között, szétbaszott tőlük az ideg.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.05.02. 20:38:55

@EXO: Mondhatnék erre "okosságokat", mondjuk, azon az alapon, hogy én dolgoztam nevelőotthonban ilyen srácok között, s jártam börtönben is, ahol embereket láttam. Igen embereket, akikkel persze valószínűleg nem szerettem volna sötét, elhagyott utcán találkozni... De minden ilyen "okosság" hülyeség lehet, mert nem a te traumáidról szól.

EXO 2013.05.03. 17:55:50

@rás:
Az is igaz, hogy mint ahogyan a szüleim látják, az oktatásban nem mindig azzal foglalkoznak amivel kell.
A másik dolog viszont hogy a népességnek van egy normál intelligencia eloszlása:
www.wilderdom.com/images/IQ.gif
Ez egy adottság,ami meghatározza azt, hogy egy adott felsőfokú képesítést a népesség hányad része képes elsajátítani.
Egyszerűen a népesség kb 15-17%-ánál nagyobb része nem képes komoly természettudományos-műszaki-informatikai diplomát megszerezni,márpedig ezek a területek húzzák a modern gazdaságokat(meg a gyógyszerfejlesztés). A népesség adott intelligencia alatti részének csak kamu diplomát lehet adni ha betolod a felsőoktatásba. Hiába akarsz egy 90-es IQ-val rendelkező személyből mérnököt vagy hasonlóan képzett értelmiségit csinálni, az nem fog menni, főleg hogy a mérnökök átlag IQ-ja 125 az orvosoké 140(nem véletlen hogy a Nobel-díjasoknak magas az IQ-ja átlag 145).
A népesség egy adott részének az intelligenciájával nem lehet mást kezdeni,mint hogy betolod szakmunkásnak. Nehogy azt hidd hogy örülük a helyzetnek ez van.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.05.03. 23:43:54

@EXO: Ez az "intelligencia-eloszlás" faszság.

Szó-szóró 2013.05.04. 18:47:27

EXO: ezt írod: "A népesség egy adott részének az intelligenciájával nem lehet mást kezdeni,mint hogy betolod szakmunkásnak." Ezzel két baj van:
- nem igaz, mert a képzéssel mindenki okosodik;
- így írod: betolod szakmunkásnak. Mintha ezzel valami baj lenne, holott pontosan a szakmunkás képzés rangját, társadalmi és anyagi megbecsülését kellene fokozatosan emelni.

e2166399 2013.05.06. 22:23:02

Munkaalapú társadalomról beszél a felcsúti cigány, de még életében nem végzett munkát. Megélhetési politikus és megélhetési jogász, mert semmihez nem ért.

www.policity.eu/interjuk/2012/08/13/interju-orban-viktorral/

"(...) nem voltam elég jó magyarból és történelemből ahhoz, hogy felvegyenek a bölcsészkarra, valamint nem voltam elég jó matematikából és fizikából sem. Egyetlen lehetőségem volt: a jogi kar."

Érted, olyan hülye volt mindenből, hogy inkább elment jogásznak. LMAO.

És (bár joggal), de a hozzá hasonló hülyéket ki akarja szóratni az egyetemekről=főiskolákról, konkrétan jogászokat nem is akar látni.

EXO 2013.05.11. 17:28:06

A szobatársam képzésének színvonalához azt tenném még hozzá, hogy egyazon napon levizsgázott 3 tárgyból, ráadásul 2ből ötösre egyből 4esre.
Na az én egyetemem(ami egy komolyabb hely,mint a szobatársamé) amit láttam eddig, az az, hogy az emberek nem hetente 2-3szor mennek el bulizni és berúgni, hanem inkább félévente(vagy 2-3hetente), mert napi átlag 8-10 órát szenvednek ezzel az egyetemmel. Ezzel szemben ez a tag a minimális tanulási mennyiséggel és a nem igazán észrevehető intellektusából egyszerre levizsgázott 3 tárgyból. Ez annak a helynek a színvonalát minősíti ahová jár.
süti beállítások módosítása